orzechy - 16941 przepisów (strona:539/1130)

Pancakes z masłem orzechowym i bananem 280

szklanki mleka lub maślanki 60 g masła 3 łyżki cukru ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli Dodatki: 1 duży banan masło orzechowe zmielone orzechy laskowe Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z mlekiem, wanilią i roztopionym masłem. Na koniec dodajemy suche składniki(...)mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy na suchej patelni. Gotowe placuszki smarujemy masłem orzechowym, na nie nakładamy plastry banana i posypujemy orzechami

Mania Gotowania
Murzynek 150

kostka margaryny 3-4 łyżki kakao 8 łyżek wody lub mleka 3-4 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia posiekane orzechy wiórki kokosowe Margarynę, cukier, wodę lub mleko, kakao wkładamy do garnka i od momentu zagotowania gotujemy 2 minuty. Masę zdejmujemy z ognia, studzimy i odlewamy 3/4 szklanki masy. Do pozostałej(...)chłodnej) masy dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Dodajemy również posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Wlewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto smarujemy wcześniej odlaną masą. Smacznego

Salonik smaków
Pieczone pulpety po bałkańsku (z serem feta) + przypomnienie o konkursie! 207

bułka tarta czubryca zielona z Przyprawy Świata Gdynia 1/3 kostki sera feta 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i czubrycą. 2. Ser feta kroimy na kawałki wielkości orzecha ziemnego.  3. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku umieszczając po kawałku sera.  4. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Pieczemy w temperaturze

Szefowa kuchni
Owsianka Kandyzowana z Leśnymi Jagodami 148

lekka i pełna energii. Ciekawe, czy to działanie owsianki, czy autosugestia? Sprawdźcie to Kochani! Składniki na 1 porcję: 100 g płatków owsianych Skworcu 120 ml mleka 5 sztuk orzechów brazylijskich  Skworcu 1 mała garstka Crispearls (to te białe kuleczki czekoladowe, możecie użyć posiekanej białej czekolady) 1 łyżka suszonej żurawiny Skworcu 1 kawałek kandyzowanej kantalupy (melona) Skworcu 3 kawałki kandyzowanego(...)czasie ładnie namakały. Rano razem z głodem poszłam do kuchni. Wyjęłam miseczkę. Z szafek powyciągałam torebki z bakaliami. Wszystkie kandyzowane owoce pokroiłam na małe kawałeczki, oprócz oczywiście czarnej porzeczki :) Orzechy brazylijskie również posiekałam. Wszystkie dodatki wrzuciłam na płatki owsiane i wymieszałam wszystko razem. Na koniec wysypałam jagody i lekko podgrzałam w mikrofali. Na końcu zjadłam. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Sałatka z rukolą 345

Rukola, to moja ulubiona sałata. Cenię ją za bardzo wyrazisty, orzechowy  smak, który nadaje potrawom charakteru... Składniki; Garść rukoli   Serek wiejski -150g 10 dag posiekanych orzechów włoskich   5 dag żółtego sera   2 jajka ugotowane na twardo Puszka kukurydzy 1-2 łyżki majonezu Sól, pieprz Wykonanie; Rukolę rwiemy na kawałki, orzechy i jajka siekamy, żółty

Anioły w kuchni
Sos winegret /vinaigrette/ 214

tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn....) również mile widziane.  Wszystko zależy od tego, z jaką kompozycją sos chcemy podać. Na przykład do wersji z czosnkiem wystarczy tylko postrzępiona sałata i orzechy włoskie. wersja z ziołami pasuje mi do zestawów, w których pojawia się pomidor i ogórek. Winegret z dodatkiem miodu jest idealny do sałaty, sera pleśniowego, orzechów, rodzynek

bistro mama
Ser koryciński "Swojski "Czesławy Zarzeckiej 161

dwóch miesięcy, aż uzyska pożądane stadium dojrzewania. Współcześnie, podążając za kulinarnymi upodobaniami klientów producenci wzbogacają ser różnego rodzaju naturalnymi dodatkami takimi jak: suszone zioła i owoce, czosnek a nawet orzechy włoskie czy oliwki. Okres leżakowania sera jest także znacznie krótszy. Ser Koryciński „Swojski” to produkt całkowicie naturalny. Nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników. To ser dojrzewający, zmieniający(...)naturalny Ser Koryciński z czosnkiem Ser Koryciński z czosnkiem niedźwiedzim Ser Koryciński z czosnkiem staropolskim Ser Koryciński z czosnkiem i pieprzem kolorowym Ser Koryciński z czarnuszką Ser Koryciński z orzechami włoskimi Ser Koryciński z suszonym pomidorem, bazylią i czosnkiem Ser Koryciński z suszonym pomidorem i szypiorkiem Ser Koryciński z ziarnami (słonecznik, dynia, siemie lniane) Ser Koryciński z żurawiną Ser Koryciński

Moje domowe kucharzenie
Beza Pavlova 163

łyżka maizeny (można zastąpić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej) szczypta cukru   400 ml śmietany 30 % 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 -2  pomarańcze 1 kostka gorzkiej czekolady garść orzechów laskowych   Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli.  Powoli dodawać cukier cały czas ubijając.  Kiedy beza będzie już lśniła dodać ocet i maizenę i wymieszać (można robotem przez(...)przed podaniem. Śmietanę ubić na sztywno.  Pod koniec dodać cukier i przez chwilę razem ubijać.  Wyłożyć na ostudzoną bezę, w zagłębienie.    Posypać stratą czekoladą. Orzechy posiekać po posypać na wierzch.  Pomarańcze obrać (dokładnie usunąć albedo) i pokroić na plasterki.  Położyć na wierzchu

Sto kolorów kuchni
Boże Narodzenie 457

Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Sałatka szuba Krokiety z mięsem Pierniczki królewskie z marcepanem Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka i pierniczki 608

Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Kasztanki Ciasteczka z orzechami Kokosanki Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Mini tarty z orange curd Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki(...)orzechów laskowych Pierniczki królewskie z marcepanem Kokosanki Ciasteczka z kremem karpatkowym Pomarańczowe paluszki Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Babeczki z fantazją Gwiazdki cytrynowe Ciasteczka misie

Ala piecze i gotuje
Sałatka z karmelizowanymi burakami i fetą 161

porcje 4 buraki Sól Czarny pieprz Łyża masła klarowanego Łyżka miodu wielokwiatowego Łyżka kremu balsamicznego 2 duże plastry sera feta Głowka sałaty masłowej Rzodkiewki Pestki dyni lub orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajmy miód i krem balsamiczny(...)kawałki. Uk ladamy na telerzach. Buraki układamy na sałecie w formię okręgu. Posrodku układmy duży kawałek fety. Całość polewamy sesem powstałym przy karmelizowaniu buraków. Posypujemy pestami dyni lub połówkami orzechów włoskich

Pyry na Gaz
Cytrynowy łosoś z orzechowym kuskusem 129

500g łososia skórka z połowy cytryny 2 łyżki suszonej natki pietruszki łyżka płatków słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, biały pieprz 0,5l bulionu drobiowego kasza kuskus orzechy włoskie 2 garście brokuły Sposób przygotowania Łososia oskrobujemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z oliwy, suszonej natki pietruszki, skórki cytrynowej, płatków papryki, soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę(...)rybą układamy różyczki brokułu. Gotujemy aż będą półmiękkie. Bulion drobiowy podgrzewamy do wrzenia. Wsypujemy kuskus tak aby pozostało około 1 cm płynu nad kaszą. Pozostawiamy pod przykryciem aż napęcznieje. Orzechy włoskie grubo siekamy. dodajemy do kaszy i mieszamy. łososia serwujemy w towarzystwie orzechowego kuskusu i brokułów

Pyry na Gaz
Tarta a'la makowiec 187

charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka(...)maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin. Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec przez 20 minut w 180 stopniach

Pyry na Gaz
Brownie 188

ciasto udaje się gdy się nie udaje :) Składniki : 200 g gorzkiej czekolady (moja ze skórką pomarańczy) 200 g masła 220 g cukru 100 g mąki pszennej 6 jajek garść orzechów włoskich Przygotowanie : Połamaną czekoladę razem z masłem topię w kąpieli wodnej, mieszając po czym studzę. Jaja ubijam mikserem na puszysto i ciągle mieszając dodaję zmieszaną mąkę z cukrem. Do całości(...)trochu dodaję czekoladę z orzechami ciągle mieszając na wolnych obrotach. Ciasto wykładam na wyłożoną papierem formę i piekę ok 20 minut w 180oC. Skórka pomarańczy w czekoladzie dała wspaniały posmak pomarańczy w cieście

Mechanik w kuchni
Ciasteczka ryżowo - kukurydziane 115

środku ciasteczka które szybko znikają z talerza. Składniki: 1 op kleiku ryżowego 1 op kleiku kukurydzianego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 gram sezamu 100 gram mielonych orzechów 1 kostka miękkiego  masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól Wykonanie: Wszystkie suche produkty mieszamy w misce. Następnie dodajemy żółtka oraz masło. Zagniatamy ciasto na koniec dodajemy ubite białka(...)szczyptą soli, delikatnie mieszamy z ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, blachę wykładamy pergaminem, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w których tworzymy na środku niewielką dziurkę. Ciastka pieczemy ok 20 minut. Smacznego

kgwjanczewo