kilka małych, a pozostałe duże, bo czas mnie gonił (nieubłaganie zbliżała się godzina wyjazdu na urodziny). SKŁADNIKI 500 g sera panir lub sera typu włoskiego np. capresi 170 g orzechów włoskich (bez łupin) 150 g cukru pudru 3 kopiaste łyżki kakao 3 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem (można dać cukier waniliowy i podprawić kardamonem) kokos do obtaczania kulek WYKONANIE(...)odcisnąć z nadmiaru wody, zblendować i umieścić w misce. Orzechy zmielić na drobny pył i dodać do sera. Wsypać cukier waniliowy z kardamonem, przesiać przez sitko cukier puder i kakao. Wszystko zagnieść razem na jednolitą masę. Lepić małe kulki i obtaczać je w kokosie. Gotowe umieścić w zamkniętym naczyniu i włożyć do lodówki na 8 godzin żeby stwardniały
Passions hobbies lifebakaliami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól 1/2 puszki masy krówkowej kajmak 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynków 2 jajka Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, jednego jajka i oleju dodajemy(...)wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Orzechy i rodzynki drobno siekamy i mieszamy z masą krówkową. Wyrośnięte ciasto możemy w całości rozwałkować albo podzielić sobie na dwie lub 3 części i każdą z osobna rozwałkować. Każdy rozwałkowany kawałek smarujemy masą bakaliową i zwijamy w rulon. Rulon kroimy na kawałki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitaką szybką i nieskomplikowaną sałatkę z gruszką w roli głównej. Sałatka z gruszką na rukoli SKŁADNIKI: 100 g rukoli 8 pomidorków koktajlowych 1 gruszka 2 łyżki suszonej żurawiny 4 orzechy włoskie 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Rukole myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na rukoli. Gruszkę(...)obieramy, kroimy na plasterki i układamy między pomidorkami. Całość posypujemy posiekaną drobno suszoną żurawiną oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Oliwę z oliwek mieszamy z natką pietruszki, solą i pieprzem i tym polewamy całą sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimleka 50 ml oleju szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 100 g kandyzowanego aloesu SKWORCU 1 gruszka 100 g suszonych śliwek 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru kilka orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy(...)wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy do niego drobno posiekane orzechy. Lukrem polewamy ostudzone rogaliki. Do przygotowania rogalików wykorzystałam kandyzowany aloes , który otrzymałyśmy w paczuszce od firmy Skworcu. Tak naprawdę byłam bardzo ciekawa smaku aloesu i jakbym nie wiedziała
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczyli z gotowej masy makowej SKŁADNIKI: 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 0,5 litra mleka 1 bułka paryska 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 garść migdałów 1 garść orzechów włoskich 1 garść rodzynek 2 duże łyżki miodu wiórki kokosowe i bakalie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Bułkę kroimy na kromki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały (poza 1 sztuką, którą dodajemy(...)całości) i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej. Do masy dodajemy również rodzynki i miód i mieszamy. W misce układamy warstwowo. Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym mleku i tak do wykończenia składników. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi i bakaliami. Do przygotowania moich makówek na szybko wykorzystałam gotową masę makową z firmy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki oleju roślinnego, u mnie oliwa z oliwek 1 małe jabłko 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, świeżo zmielony pieprz czarny, kilka kropel maggi ewentualnie mała garść pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie : Cebulę pokroić dość drobno, obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach Odsączoną fasolę zmiksować na pastę, w trakcie dodać około 2 łyżek wody Cebulę, zmiażdżony czosnek(...)jabłko usmażyć na oliwie w rondelku, około 5-10 min Fasolę i przesmażone składniki połączyć, dołożyć orzechy, dobrze wymieszać, doprawić solą, majerankiem i pieprzem i maggi. Inspirowałam się przepisem stąd Smarowidło nie jest w smaku takie sam jak smalec z tłuszczu wieprzowego, ale może być alternatywą dla tych którzy nie jedzą
Proste Potrawyżółtek 40 dkg cukru pudru 2 łyżki żelatyny 30 dkg bakalii ( rodzynki,figi,morele,skórka pomarańczowa,płatki migdałowe ) 1 cukier waniliowy Do dekoracji : winogrona brzoskwinie mandarynki posiekane orzechy laskowe płatki migdałowe Sposób wykonania : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i odstawić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ( 1/4 szklanki ). Masło utrzeć do białości,stopniowo dodając ser,ubite żółtka,śmietankę(...)szybko do tortownicy,wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki ,aby stężała. po zastygnięciu obkroić brzegi tortownicy i zdjąć bok tortownicy oraz spód.Wierzch ciasta udekorować owocami oraz posypać pokrojonymi orzechami laskowymi. Owoce można po żelować spożywczym żelem naturalnym ( np. Claro ). Można go kupić w sklepie lub zamówić na Allegro. Będą się nam wtedy lepiej trzymały podczas krojenia naszego ciasta
Przepisy i porady kulinarneernik owocowy. Składniki : Spód : 8 dkg cukru 3 dkg mąki pszennej 3 dkg mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 dkg margaryny ( roztopionej ) 2 jajka 5 dkg orzechów laskowych ( mielonych ) tortownica o śr. 26 cm Masa serowa : 40 dkg mielonego twarogu ( mielonego ) 10 dkg cukru 50 dkg mieszanki małych owoców ( np. borówka,porzeczka ) 8 łyżeczek żelatyny(...)wody. Pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i płynną margarynę, lekko zamieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem,przesiać przez sitko i wymieszać z orzechami laskowymi. Wsypać do piany i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem i wlać ciasto ,równo rozsmarować i piec w temperaturze 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy
Przepisy i porady kulinarnespirytusie i cukrze minimum 48h przed spożyciem -biała czekolada tabliczka -łyżeczka soku z cytryny -łyżka cukru pudru do białej czekolady -dwie łyżki cukru pudru do masła -zgniecione w moździerzu orzechy włoskie Miękkie masło ubijamy 7 minut z cukrem. Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy się przestudzi łączymy ją za pomocą miksera na wolnych obrotach z masłem. Wkładamy na pół(...)lodówki. Po tym czasie dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Formujemy małe kulki, do środka wsadzając 1-3 porzeczki. Wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier i sok z cytryny. Intensywnie mieszamy, pozostawiając cały czas w kąpieli. Odstawiamy na 5 minut. Wyciągnięte z zamrażarki praliny polewamy białą czekoladą. Wkładamy na pół godziny do lodówki
BaRepasmiętą oraz dodatkowo nadziane wiśnią, która nadaje świeżości tym uroczym maleństwom i dzięki którym trufla nie jest taka słodka. Z podanych proporcji wychodzi około 30 sztuk o wielkości orzecha włoskiego, czyli idealne na jeden kęs. Banalnie proste do przygotowania, tak pięknie wyglądające i wybornie smakujące, że warto pokusić się o ich przygotowanie :) * mleko skondensowane słodzone- puszka * kakao- 3 czubate(...)wtedy też należy odstawić garnek. Masę lekko ostudzić (powinna być delikatnie ciepła). Wysmarowanymi masłem dłońmi nabierać masę, lekko spłaszczyć, ułożyć na środku zamrożoną wiśnię, formować kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mięcie z chili. Odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Smacznego
Kraina Miodem Płynącadrobno posiekana 250 g greckiego jogurtu 1 i 1/2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżka za'ataru sól Do podania: 2 dymki, drobno posiekane 15 g uprażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych 60 g miękkiego koziego sera, pokruszonego Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni C. Myjemy buraki i układamy je w brytfance. Wkładamy do piekarnika i pieczemy(...)kawałki. Następnie buraki, czosnek, chili i jogurt miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy miód, oliwę, za'atar i 1 łyżeczkę soli. Przed podaniem posypujemy dymką, orzechami laskowymi i serem. Podajemy w temperaturze pokojowej. * Przepis pochodzi z książki kucharskiej Jerozolima Y. Ottolenghi S. Tamimi
Smakowity Blog Kulinarny