orzechy - 16941 przepisów (strona:524/1130)

Makowiec japoński 141

makowej z bakaliami najlepiej -3 duże jabłka starte na największych oczkach szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder szklanka rodzynek JUMBO od  SKWORCU 100 g orzechów PECAN u mnie od  SKWORCU 5 jajek 200 g masła 3 łyżki do 5 łyżek kaszy manny- 3 łyżki maki ziemniaczanej zapach migdałowy, arakowy lub inny płatki migdałowe(...)kogel-mogel. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Kaszę mannę oraz mąkę wymieszać i dodać do wcześniej utartej masy. Następnie dodać starte jabłka, masę makową, aromat i delikatnie wymieszać.Dodać orzechy oraz rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Nie robotem ale już łopatką.Posypać płatkami migdałów. Blachę 30x20 wyłożyć papierem i wylać masę , wyrównać

Z Kuchni Do Kuchni
Muesli dr Birchera - owsianka bez gotowania 136

jedną dodatkową zaletę - możemy dodać do nich swoje ulubione dodatki.  Oryginalny przepis na muesli dr Birchera zakłada dodanie, namoczonych uprzednio w wodzie , płatków do startych jabłek , posypaniu mielonymi orzechami oraz podaniu ich ze skondensowanym mlekiem, z czasem zamienionym na jogurt lub śmietanę. Moja propozycja bazuje na obecnych trendach. Dodatki w postaci orzechów i owoców potraktujcie tylko jako podpowiedź. Bądźcie

Food Square
Makaron z tuńczykiem, ricottą i szałwią 112

spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty 1/2 pęczka szałwii 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 4 łyżki oliwy z oliwek orzechy włoskie do podania sól i pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, w tym czasie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Szalotkę i czosnek siekamy(...)pieprzem, dodajemy posiekaną drobno szałwię (kilka listków odkładamy), dodajemy ricottę i dusimy minutę. Ugotowany makaron mieszamy z dokładnie z sosem, przed podaniem polewamy resztą oliwy z oliwek, posypujemy orzechami i dekorujemy listkami szałwii

Mango Papaja
Makaron z zasmażanymi warzywami i sadzonym jajkiem 161

Szybki, ale pyszny makaron. Idealny na ciepły obiad bądź bardzo pożywną kolację. Wykorzystałam gotową mieszankę zasmażanych warzyw Orzech . Są godne uwagi, smaczne. Dobrze doprawione i przede wszystkim idealnie pasują do wielu dań.  Składniki : * szklanka dowolnego makaronu np kokardki * łyżka masła * 4 łyżki warzyw zasmażanych Orzech * jajko * dowolne pestki słonecznika bądź dyni * koperek Przygotowanie : Rozpuścić masło, przesmażyć warzywa, dodać

Magiczne Życie Marty
Mazurek z marcepanem, dżemem malinowym i czekoladą 166

szklanki mąki pszennej 125 g masła  4 łyżki cukru pudru 1 jajko (m) cukier z wanilią nadzienie: marcepan dżem malinowy czekolada, np. mleczna lub figurki czekoladowe orzechy  Piekarnik rozgrzać do 195º C. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać(...)przygotowany marcepan ułożyć na mazurkach. Na sam koniec całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (ja rozpuściłam czekoladowe zające + dodałam do masy odrobinę mleka). Od razu udekorować orzechami. Przed podaniem pokroić w zgrabne części

Ugotować
(Nie)owsianka z amarantusa 114

straci wszystko, co w nim cenne) owsianki.   Składniki: pół szklanki ziaren amarantusa szklanka wrzątku pół szklanki (lub więcej) mleka Dodatki: płaska łyżka miodu garść jagód goji 4 pokrojone orzechy brazylijskie Amarantus opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na ok. pół godziny pod przykryciem, a potem gotować ok. 10 minut. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć pokrywkę. Gdy woda odparuje, wlać mleko(...)mieszać i pilnować, by amarantus z mlekiem się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodać jagody goji. Gdy amarantus zrobi się miękki, zdjąć z ognia. Przełożyć na talerz i posypać orzechami. Dodać miód, ale dopiero wówczas, gdy amarantus nie parzy w język

Weekendy w domu i ogrodzie
Mocno czekoladowe brownie z kajmakiem :) 220

jajka 1/3 szkl. kakao 1 i 1/3 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo - kajmak, 100g drobinek czekoladowych i garść ulubionych orzechów Jak przygotować? Masło wrzucić do garnka wraz z czekoladą i pozwolić, aby składniki całkowicie się rozpuściły - co jakiś czas mieszać , aby czekolada nie przypaliła się do garnka. Jajka utrzeć w mikserze(...)garnka przekładamy kajmak ( ja użyłam ok. 2/3 puszki) i ciągle mieszamy, aby dobrze sie rozpuścił.  Następnie przelewamy masę na jeszcze ciepłe ciasto, kroimy na kawałki i posypujemy pokrojonymi orzechami oraz drobinkami czekoladowymi.  Smacznego! Niedługo  tez minie rok od kiedy stworzyłam to miejsce w sieci. Dziękuję Wam wszystkim za inspiracje, odwiedziny, komentarze oraz

Chocolate Stop Tempting
Mazurek bakaliowy 264

przełożenia: 250 ml śmietany kremówki 2 cukry waniliowe 1/2 puszki masy kajmakowej  Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy kajmakowej płatki migdałowe orzechy włoskie wiórki kokosowe rodzynki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą(...)kąpieli wodnej - wstawiając otwartą puszkę do garnka z gotującą wodą (fot.3) ), ubitą śmietanę (fot.5) , ponownie kruche ciasto, ponownie  1/2 puszki masy kajmakowej (wlać wewnątrz rozetki) , płatki migdałowe, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki (fot.5) . Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Żródło: przepis własny   drukuj przepis

Świat Ciasta
MAZUREK mocno czekoladowy 258

czekolady (minimum 70 % zawartości kakao) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g) 1 łyżeczka esencji waniliowej Góra: -100 g posiekanej mlecznej czekolady -100 g posiekanej gorzkiej czekolady -100 g orzechów PECAN u mnie od Skworcu  pokrojonych w kawałeczki -40 g orzeszków ziemnych -50 g chałwy pokruszonej na kawałki (użyłam waniliowej) -50 g rodzynków Golden JUMBO u mnie(...)Szybko zagnieść ciasto, mnie pomógł robot i mieszadło K, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rodzynki zalać alkoholem .  Czekoladę i orzechy posiekać na małe kawałki, a śliwki kalifornijskie pokroić w paseczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć równomiernie w blaszce. Po rozwałkowaniu, nawiń na wałek i przenieś delikatnie na blaszkę

Z Kuchni Do Kuchni
Pascha Wielkanocna 449

Składniki: 1 kg sera niekwaśnego białego 8 żółtek 30 dag cukru 1/2 kostki masła po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych, oraz skórek pomarańczowych Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na parze na puszystą masę, zestawiamy studzimy, ucieramy dalej dodając miękkie masło. Ser trzykrotnie mielimy, dodajemy po jednej łyżce do masy maślanej, ciągle ucierając. Rodzynki dokładnie opłukujemy, moczymy w ciepłej wodzie(...)odsączamy na sicie. Figi kroimy na małe kawałki, orzechy oraz skórkę pomarańczową drobną posiekać. Przygotowane bakalie delikatnie mieszamy z masa twarogową. Głęboką salaterkę wykładamy gazą, przekładamy masę twarogową. Starannie wyrównujemy powierzchnie, dociskając drewnianą deseczką, lekko dociskamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, wyjmujemy na talerz zdejmujemy gazę. Dekorujemy według uznania. Pascha wielkanocna wykonaniu Małgorzaty Smacznego

kgwjanczewo
Rodzinny mazurek dwukolorowy 129

cukru pudru Ciemny krem: 100 g gorzkiej czekolady 40 ml śmietanki 36 % Biały krem: 100 g białej czekolady 40 ml śmietanki 36 % Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa rodzynki orzechy włoskie migdały Składniki na ciasto umieścić w misce i zarobić mikserem lub ręcznie.  Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 25, z reszty ciasta uformować wałeczki i przymocować, dzieląc ciasto(...)lodówki, nakłuć widelcem. Piec w 200°C przez 12-15 minut. Wyjąć, wystudzić. Wystudzony mazurek wypełnić  masami czekoladowymi i udekorować dowolnie np. migdałami, rodzynkami, skórką pomarańczową i orzechami włoskimi. Przechowywać w chłodnym miejscu.   Smacznego

Chocolate Muffin Blog
JAK NIE PODJADAĆ MIĘDZY POSIŁKAMI? 158

podjadania. Wszelkiego rodzaju chipsy "na czarną godzinę" czy też zapas żelków i cukierków nie powinny się znajdować "na widoku" lub w miejscu, do którego często sięgamy. Tam połóżmy owoce, orzechy. Nikt nie mówi, że macie wyrzucić "śmieciowe" jedzenie. Wystarczy schować je gdzieś, gdzie zaglądamy rzadko, a przy okazji spotkania towarzyskiego postawić je w ramach przekąski na stole dla gości - paczka(...)ideału można ześwirować. Każdy lubi wziąć sobie coś smacznego i obejrzeć w telewizji meczy czy serial - chodzi o to, żebyśmy wybierali to, co zdrowe. Czyli owoce, warzywa, suszoną żurawinę, orzechy, migdały. Ja na przykład uwielbiam łyżeczkami jeść masło orzechowe (własnej roboty). I zupełnie nie czuję się z tego powodu źle. Wszystko jest dla ludzi i we wszystkim trzeba zachować zdrowy

Katsuumi
Schab z morelą w ziołach z sosem rozmarynowym z suszonymi pomidorami 165

ziołach, który świetnie nadaje się na obiad, a po ostudzeniu jest idealnym mięsem na kanapki. Na pewno część z Was przygotowuje takie potrawy z morelą, śliwką czy orzechami. Do wersji obiadowej przygotowałam sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami według przepisu szafa kuchni Knorr Pana Piotra Murawskiego. Otrzymałam całą torbę zakupów potrzebnych do przygotowania sosu i zabrałam się(...)działania. Okazało się, że esencje do sosów są świetną bazą smakową do waszej wyobraźni idealnego sosu.  Składniki: 0,5 kg schabu 20 suszonych moreli (mogą być śliwki albo orzechy) 1 łyżka majeranku, ziół prowansalskich, tymianku 1 łyżka soli sos  50 ml oleju pęczek włoszczyzny (jedna marchewka, mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora) 1 mała

Niezły Młynek
Snikers pischinger 173

dzieciństwem a teraz idealnie pasuj ą do kawy.  Mam nadzieję, że pischinger Wam posmakuje, spróbujcie koniecznie ! Snikers pischinger Składniki: opakowanie wafli, 1/2 szklanki mleka, margaryna, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, 2 łyżki kakao, 1 szklanka cukru ( dla lubiących mn iej słodkie proponu j ę dać niepełną szklankę) , cukier waniliowy, 2 szklank i mleka w proszku. Wykonanie: Do rondelka wlewamy(...)mleko w proszku i 1 pokruszony wafel. Całość dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej części dodajemy rodzynki, do drugiej części dodajemy kakao a do trzeciej posiekane orzechy.         Na wafel nakładamy pierwszą masę i przykrywamy waflem, nakładamy drugą masę i znowu wafel, nakładamy trzecią masę i na nią ostatni wafel

paapilotkaa
Polewa toffi do dekoracji ciast. 149

polewą oblej ciasto i pozostaw do wystygnięcia.   Polewa ta doskonale nadaje się do dekoracji wielkanocnych babek, babeczek i mazurków.  Do polewy możemy dodać 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych. Orzechy dodajemy do polewy na końcu, gdy nasza polewa jest już gotowa

Przepisy i porady kulinarne