Jeśli szukacie pomysłu na ciasto na dzisiejszy i jutrzejszy dzień to mam dla Was super ciacho. Strucla makowa ale wzbogacona dużą ilością orzechów i suszonych daktyli. Wiem, że znajdą się tacy co skrytykują dodanie gotowej masy makowej ale ja jej używam. A z masą makową jak i z innymi produktami jest tak jak w jednej piosence disco polo : " nikt(...)słucha a każdy ją śpiewa ". Tak więc choć masa gotowa odbiega od takiej domowej to można ją wzbogacić między innymi dodając orzechy i daktyle. Strucla jest smaczna i wilgotna nie sucha jak to często bywa przy tych kupnych makowcach ze sklepu. Jeszcze zdążycie upiec bo robi się szybko. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikarobem. :) Składniki: 2 banany 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki karobu 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie: orzechy lub bakalie Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecione banany, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Nadal mieszamy(...)połączenia składników. Jeśli lubimy to możemy dodać obtoczone w mące orzechy lub bakalie. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach, aż do suchego patyczka. Smacznego
Truskawkowa Fiestaprzełamaną delikatną goryczą mocnego espresso i gorzkiej czekolady. Do kuchni odmaszerować! Wegański niby-piernik: - 240g mąki (idealna będzie owsiana lub gryczana) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 40g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych) - 40g oleju rzepakowego lub kokosowego - 70g gorzkiej czekolady Wawel - 1/4 łyżeczki soli morskiej - 100g cukru trzcinowego - 180ml mocnej kawy parzonej lub espresso - 240g dojrzałych (najlepiej sczerniałych(...)Rozgrzej piec do 180 stopni. 3. W misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę (nie bądź leniem i zrób to! Ciasto wyjdzie pulchniejsze), proszek do pieczenia i sól. Następnie orzechy, żurawinę (uważaj, żeby się nie posklejała) i posiekaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie. 4. W drugiej misce zblenduj banany, cukier, aromat waniliowy, kawę oraz olej. 5. Ostrożnie i dokładnie wymieszaj suche i mokre
Pland based fille500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta mielonego kminku sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej jajko łyżeczka majeranku 1 szkl zmielonych orzechów olej do smażenia słoiczek zielonych nadziewanych oliwek Cebulkę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski przełożyć mięso i pozostałe składniki, przyprawić do smaku i wyrobić gładką masę. Odstawić(...)chłodne miejsce na pół godziny. Z masy formować małe kuleczki, obtaczać w orzechach i smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, ostudzić. Nabijać na wykałaczki razem z oliwkami
Smakołyki Asi200g miękkiego masła 100g brązowego cukru 2 duże jajka (o tej samej temperaturze, co masło) aromat waniliowy 100g grubo poszatkowanej czekolady deserowej- dałam mleczną lub groszków czekoladowych 100g poszatkowanych orzechów (dowolne) dałam laskowe 1. Czekoladę 300g roztopić na parze lub w kuchence mikrofalowej (uważać, żeby nie przypalić), odstawić do ostygnięcia. 2. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę i sól. 3. Miksować(...)wlewać czekoladę i dobrze wymieszać. Dodać kolejno jajka, po każdym dodaniu dobrze zmiksować. 4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę. 5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość klejące, więc dobrze jest od czas do czasu
Kubki smakuStarmach" pyszne 25". Zapraszam... Stopień trudności - prosty, należy pamiętać żeby rozgrzać piekarnik przed włożeniem ciastek inaczej mogą się rozlać. Skala smaku - 10/10 Składniki na 16 ciasteczek: 50 g zmielonych orzechów laskowych 50 g zmielonych migdałów 50 g płatków owsianych 50 g rodzynek dałam żurawinę 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru brązowego 110 g masła(...)jajo od kur z wolnego wybiegu Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło. W miseczce widelcem mieszamy jajko do połączenia żółtka z białkiem. Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: zmielone orzechy, zmielone migdały, płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, rodzynki- żurawinę i mieszamy. Do składników suchych wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane
Kubki smakuwymieszać, zagotować. Kostkę masła utrzeć, dodawać łyżkami do ciepłego budyniu, dobrze wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Przykryć drugim upieczonym i wystudzonym blatem. Krem II: 1 szklanka cukru 20 dag orzechów 1 szklanka śmietany(...)Śmietanę z cukrem gotować aż zgęstnieje, dodać orzechy i łyżkę wody. Ciepłe wylać na wierzch drugiego blatu. Schłodzić. Smacznego
Kubki smakuzmielonych goździków po 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego- nie dałam szczypta soli 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1/2 kostki masla 1 jajko drobno posiekane orzechy- pół szklanki, skorka pomarańczowa- pół szklanki 225g marcepanu- można dodać więcej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki maki 1 łyżka mleka po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego(...)szklanka cukru pudru 3 łyżki amaretto lub koniaku Marcepan: Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową oraz przyprawy. Miód, cukier i masło rozgrzać (ale nie zagotować) w dużym garnku, dodać przyprawy korzenne wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić
Kubki smakumascarpone. Składniki na blaty makowe: 2 szklanki maku 1 szklanka cukru 8 dużych jajek, 3 łyżki kaszy mannej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1/2 szkl. orzechów włoskich drobno pokrojonych pół szkl. skórki kandyzowanej pomarańczy lub rodzynek wcześniej namoczonych 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów Na krem kawowy: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru(...)konfiturę wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem makowym i przykryć kremem, zostawiając krem na jego boki. Przykryć ostatnim blatem makowym. Boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować ja udekorowalam zmielonymi orzechami włoskimi. Na wierzch można wyłożyć mase ja jednak zrobiłam polewe czekoladową i napisy zrobiłam z kremu. Polewa czekoladowa 50g. czekolady mlecznej 2 łyżki śmietanki 30% Śmietankę doprowadzić do wrzenia połamać
Kubki smaku10/10 do palmierów polecam sos czosnkowy Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: SMAK NR 1 1 opakowanie ciasta francuskiego mąka pszenna do oprószenia blatu 40 g orzechów włoskich drobno posiekanych 125 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią) 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub z paczki 1 białko jaja (opcjonalnie) Składniki: SMAK(...)bazylii lub z paczki szynka serrano, szwarcwaldzka sól pieprz Przygotowanie: Na blacie posypanym delikatnie mąką rozłożyć ciasto francuskie. Na pierwszym cieście równomiernie posypać pokruszonym serem pleśniowym, a następnie orzechami włoskimi i listkami tymianku. Na drugie ciasto: w misce umieścić miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać
Kubki smakufrajdę więc połączyłam przyjemne z pożytecznym. Zapraszam... Stopień trudności prosty Skala smaku 10/10 Ciastka przechowywane w zamkniętym pojemniku zachowują świeżość do tygodnia. Składniki na 16 ciasteczek: 50 g zmielonych orzechów laskowych 50 g zmielonych migdałów 50 g płatków owsianych 50 g rodzynek ja dodałam żurawinę 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru brązowego(...)masła śmietankowego 1 jajo Przygotowanie: Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 190°C W rondelku rozpuszczamy masło. W miseczce widelcem mieszamy jajko. Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: zmielone orzechy, zmielone migdały, płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, rodzynki i mieszamy. Do składników suchych wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane jajko
Kubki smakułyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2,5 szklanki płatków owsianych górskich Dodałam garść żurawiny i garść orzechów laskowych ze skórką - posiekać Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać(...)pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce
Kubki smakudrobnego cukru do wypieków 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g czekolady gorzkiej (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej - ja dodałam mleczną 100 g orzechów włoskich, posiekanych 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej- ja nie dodałam dodatkowo - pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii 70 g ulubionej czekolady (użyłam gorzkiej), roztopionej w kąpieli wodnej - do dekoracji wierzchu(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek - przesiać, odłożyć. Bakalie - śliwkę, orzechy, skórkę pomarańczową wymieszać z pół łyżki mąki, do obtoczenia bakalii. Masło umieścić w misie miksera i utrzeć razem z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do gładkości. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodać roztopioną
Kubki smakupieczenia 35 g kakao 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej-ja dałam mleczną 95 g masła orzechowego (typu 'crunchy' - z kawałkami orzeszków)- użyłam kremu orzechowego od siebie dodałam pokrojone orzechy włoskie Czekoladę rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając (nie dopuścić do wrzenia). Lekko przestudzić. Dodać cukier, jajka, ekstrakt, przesianą mąkę z proszkiem, kakao i dodatkowo posiekaną czekoladę. Wymieszać(...)przygotowanej blaszki (18 x 29 cm) wlać gotowe ciasto. Małą łyżeczką wykładać na górę masło orzechowe, wymieszać końcówką noża, tworząc na powierzchni esy - floresy. Posypać orzechami. Piec w temperaturze 160ºC, przez około 40 minut (piekłam krócej). Brownies powinny być wilgotne, im dłużej brownies pieczone, tym bardziej suche i o konsystencji ciasta (trzeba wyczuć swój piekarnik
Kubki smaku