pszennej pełnoziarnistej (ok. 60g), - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 50 g masła orzechowego, - ¼ szklanki cukru (ok. 50 g), - 1 jajko (ok. 60g), - 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 170g), - ½ szklanki orzechów arachidowych (ok.50 g), - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g). Sposób przygotowania: 1. Ucieramy masło orzechowe z cukrem. 2. Dodajmy jajko, mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, orzechy arachidowe
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - 2 garście roszponki (ok. 50g), - 10 truskawek (ok. 100g), - plaster sera Feta (ok. 25g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Roszponkę myjemy i układamy na talerzu. 2. Kroimy truskawki i ser Feta w kostkę. 3. Sałatkę posypujemy orzechami i polewamy oliwą z oliwek. Sałatka jest bogata w: - błonnik
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsoli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao klika kropel ekstraktu migdałowego bakalie,orzechy Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy. Sposób przygotowania: Masa(...)czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem, można pokroić sobie na małe kawałki. Następnie dodajemy inne składniki ( cukier puder,żółtka i proszek do pieczenia) i zagniatamy na gładkie ciasto
Słodkości i nie tylkoszklanki wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Polewa: 10 łyżek wody 10 łyżek cukru 100g masła 5 łyżek dobrego kakao bez cukru Dodatkowo: poszatkowane orzechy Środek: 1. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek(...)Gotować na małym ogniu przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut. 11. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc). Udanych wypieków
Mała CukierenkaZamiast puree możemy podać te właśnie słodkie ziemniaki które z mięsem smakują bardzo dobrze! Składniki; 1 duży batat sól, pieprz ok 3-4 dag masła (2 - 3 łyżki) garść orzechów włoskich natka pietruszki Przygotowanie; Batata obieramy, myjemy a następnie kroimy na drobniutkie paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy paski batatów. Smażymy na niewielkim ogniu około 10 min. Co chwilę(...)się podpiekły z każdej strony. Bataty powinny być al. dente - wtedy nie będą się rozpadać. W między czasie delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę drobno kroimy. Gotowe bataty posypujemy orzechami i natką pietruszki. Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Najlepiej smakują gdy są ciepłe. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.książce "Jaglany detoks" stała się stałą propozycją u nas na stole. Kilka składników, a efekt- zdumiewająco pyszny! Składniki 2 puszki krojonych pomidorów puszka kukurydzy 6 daktyli http://www.symbio.pl garść orzechów nerkowca http://www.symbio.pl 4 duże marchewki 4 ząbki czosnku duża czerwona cebula 3 cm świeżego kłącza imbiru porządna szklanka ugotowanej kaszy jaglanej łyżeczka curry łyżeczka kurkumy kukurydza do dekoracji olej(...)Dodaj daktyle, są szczególnie pomocne, kiedy pomidory z puszki są zbyt kwaśne. Dosyp ugotowanej kaszy jaglanej i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Odstaw i zblenduj na gładki krem. Orzechy nerkowca posiekaj i upraż na suchej patelni do chwili, aż zaczną się smakowicie rumienić. Zupę podawaj z kukurydzą i nerkowcami i ciesz się zdrowiem
Z Kuchni Do Kuchnicukru 20 dag wiórków kokosowych Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, kokos i wymieszać. Masa makowa: 30 dag maku 2 jajka 2 łyżki masła olejek migdałowy rodzynki trochę siekanych orzechów 3 łyżki miodu cukier do smaku Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy, rodzynki, miód, cukier i trochę siekanych orzechów. Ubić białka na pianę, dodać do maku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapodniebienie. zauroczenie. przepis na jedna porcje 1 croissant 4 łyżki jogurtu typu grecki 2 łyżki ulubionego miodu dodatkowo duża garść ulubionych owoców , płatków owsianych , nasion i orzechów ... tutaj - kiwi , pomarańcza , gruszka , borówki , wiśnie nasączone spirytusem:) , rodzynki , migdały , orzechy laskowe , kokos suszony i kiełki bazylii :) - chyba wszystko wymieniłam ;) Croissant'a rozkroić i grillować chwilę aż się zrumieni , nałożyć
na gazieszklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kokosowej 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i imbiru 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek (jak nie lubimy, możemy pominąć) Wierzch: 200-230ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki oleju kokosowego 1-2 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe do posypania(...)kokosową. Dodać przyprawy, sodę, wymieszać. 2. W drugiej misce wymieszać szpatułką lub łyżką marchewkę, cukier, oliwę, żółtka, aromat i mleko. 3. Następnie do suchych składników dodać mokre, wsypać orzechy, rodzynki i wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Białka ubić na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać je do marchewkowego ciasta ( patrz, FILM ). 5 Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy 21cm
Mała Cukierenkaorzechowe : 300 g margaryny 6 łyżek oleju 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki orzechów mielonych Ciasto białe: 3 białka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 1/3 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z melonem: 1 szklanka puree(...)dodajemy do ciasta mieszając na wolnych obrotach miksera. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z ciastem. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do 1 dodajemy kakao. Do 2 orzechy. Dno blachy o wym.33×22 Każde ciasto pieczemy osobno w temp.170 s C przez ok.15-20 minut biszkopt biały: Przygotować ciasto jasne. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki
Podróż w kulinariapewnie jutrzejsze i pojutrzejsze i.... :) Składniki (porcja/całość około 400kcal-bez uwzględnienia słodzidła): 30g płatków żytnich zmielonych na mąkę 100g chudego twarogu 10g uprażonych wiórek kokosowych 10g orzechów włoskich 3/4 szklanki ciepłego mleka 0,5% łyżeczka kakao cynamon jakieś słodzidło wg. smaku kawałki kokosa i jagody goji firmy Skworcu do posypania Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy orzechy i wiórki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzdrowie;) Składniki: 4 małe buraki, 2 łyżki oliwy, garść orzechów nerkowca, garść obranych orzechów pistacjowych, odrobina octu balsamicznego i oliwy. Buraki szorujemy, płuczemy i osuszamy. Owijamy w folię aluminiową i pieczemy 20 minut w 220 stopniach. Studzimy obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Rozgniatamy nerkowce i pistacje, posypujemy nimi plastry buraka. Skrapiamy octem balsamicznym i oliwą
Anioły w kuchnikawy. Sprawdzi się wszędzie, dzieci je kochają! A w prostocie siła! Składniki wafle kajmak o smaku waniliowym mleko zagęszczone około 5 łyżek 1 duża łyżka masła pół filiżanki tartych orzechów laskowych lub włoskich Masę przełóż do rondelka, dodaj masło i mleko zagęszczone. Mieszaj , aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodaj orzechy. Wymieszaj, i chłodną masą przekładaj wafle. Pokrój
Z Kuchni Do Kuchnitrener pochwaliła, syn też. Do powtórki. Składniki (na kilkanaście niewielkich batonów): 300 g suszonych daktyli 10-15 g płatków owsianych 10-15 g bardzo drobno posiekanych orzechów (u mnie włoskie) 1 łyżka soku z cytryny wiórki kokosowe Wykonanie: Daktyle drobno posiekać. Wymieszać ręką z sokiem, płatkami i orzechami (być może nie wszystkie da się
Sto kolorów kuchniskończyć... BROWNIE Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jajek ew. ok. 50 g posiekanych migdałów lub orzechów Przygotowanie: Masło topimy w rondelku i w ciepłym, ale nie gorącym rozpuszczamy połamaną czekoladę. Jeśli nie chce się roztopić, lekko podgrzewamy. Jajka ubijamy za pomocą trzepaczki lub miksera, dodając(...)stopniowo cukier i mąkę. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i mieszamy z posiekanymi migdałami lub orzechami (można pominąć). Blaszkę (u mnie 26 x 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (lub 170 z termoobiegiem) i pieczemy ok. 35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem
bistro mama