orzechy - 16941 przepisów (strona:451/1130)

Makaron ryżowy z fenkułem i porem 144

makaronu ryżowego 2 łyżki oleju dobrej jakości 1 łyżka posiekanego, świezego tymianku 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu naturalnego sól, pieprz, kurkuma opcjonalnie: świeża, drobno posiekana natka pietruszki, orzechy włoskie Wykonanie: Ząbki czosnku drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć ok. 30 sekund. Por pokroić w cienkie krążki. Dodać na patelnię. Podsmażać razem z czosnkiem ok. 5 minut(...)dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki kurkumy, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ułożyć na talerzu, na wierzch nałożyć fenkuł z porem i czosnkiem. Całość posypać natką pietruszki i drobno pokrojonymi orzechami włoskimi (opcjonalnie). Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno! Moje smaki

gutfut
Szparagi lekko blue 121

najlepsze. I tak jest również w tym przypadku! Składniki (dla 2 osób): 500 g zielonych szparagów parę plastrów sera pleśniowego typu blue (akurat taki, krojony w plastry miałam) kilka orzechów włoskich łyżka masła sól Wykonanie: Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, dokładnie je umyj pod wodą. W wysokim garnku ugotuj wodę, posól. Do gotującej się wody wrzuć szparagi, główkami do góry (główki(...)szparagi zachowają swoją jędrność. Osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj szparagi i delikatniej podsmażaj ok 2 minut. Przełóż na talerz, pokrusz ser, posyp drobniej posiekanymi orzechami

gutfut
ŚNIADANIE W SŁOIKU 368

JAGLANA+SEREK POTRZEBUJEMY 2 kiwi 1 dojrzały duży banan ja 2 duże łyżki ugotowanej kaszy 2 duże łyżki serka waniliowego 2 duże łyżki jogurtu naturalnego łyżka miodu łyżka rozdrobnionych orzechów Kaszę rozdrabniamy razem z serkiem blenderem na gładką masę. Miksujemy również banany i kiwi. Układamy warstwami, zaczynając od kaszy jaglanej. Polewany jogurtem. Do każdej z masy możemy dodać odrobinę cukru(...)miodu. Całość polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi. BORÓWKI+ PŁATKI JAGLANE+ SEREK NATURALNY+ KAKAO POTRZEBUJEMY: Dużą garść borówek 2 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych opakowanie serka śmietankowego kilka łyżek miodu kilka łyżeczek kakao Serek mieszamy z kakao , dodajemy miód. Serek możemy podzielić na dwie części i do jednej dodać mniej kakao, przez co kolor będzie mniej intensywny i będzie ładnie wyglądać

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sałatka z pieczonych buraków Hani 149

Składniki: 1 opakowanie mix  sałat,jak również można zastąpić rukolą 4 średnie buraki 1 małe opakowanie sera feta 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki oleju z porażanych  orzechów włoskich sól i pieprz świeżo mielony sos 4 łyżki oleju z prażonych orzechów wołoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy  1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól

kgwjanczewo
Schab zapiekany ze szpinakiem, mozzarellą oraz orzechami włoskimi. 248

się sprawdzi podczas takiego spotkania, polecam! Składniki; 4 plastry schabu 10 dag szpinaku świeżego 1 cebula. sól, pieprz 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju  kilka orzechów włoskich   Przygotowanie; Szpinak myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce oleju. Dodajemy starty czosnek oraz posiekany szpinak. Doprawiamy do smaku solą(...)żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera i posypujemy posiekanymi orzechami. Zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy z ziemniakami i surówką lub samą surówką. Schab zapiekany w taki sposób jest bardzo soczysty, zapewne dzięki szpinakowi. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
ZUPA POMIDOROWO - PAPRYKOWA Z PESTO I ORZECHAMI WŁOSKIMI WEDŁUG KSIĄŻKI MARKA ZARĘBSKIEGO 144

mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego tymianku i rozmarynu szczypta kurkumy skórka starta z 1/2 cytryny ( opcjonalnie) 2-4 łyżi ugotowanej kaszy jaglanej sól morska lub himalajska 2-4 orzechy włoskie świeża bazlia Do Pesto: ************** 1 i 1/2 szkl.rukoli lub natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 1 duża łyżka uprażonych ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy sól morska lub himalajska woda(...)słoika wrzućcie wszystkie składniki pesto.Zmiksujcie i spróbujcie.W razie potrzeby doprawcie, a jeśli pesto jest za gęste ,dodajcie odrobinę wody. Zupę podajcie z listkami bazylii,domowym pesto oraz posiekanymi orzechami włoskimi.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Just Nicole: La Veganista. Superfood. RECENZJA + KONKURS 182

możesz sobie pozwolić Pierwszy rozdział to know-how dla wegańskich fanów superżywności. Dowiecie się z niego czym jest superfood. Poznacie kilka podstawowych przepisów na śmietanę z orzechów, krem daktylowy czy też słodki sok jabłkowy. Rozdział drugi zawiera garść pysznych inspiracji śniadaniowych. Dobry początek dnia to połowa sukcesu Znajdziecie tu pyszne smoothies, obłędne musli czy też naleśniki ze słodkich ziemniaków, które(...)nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki z sałatką z rzodkiewek, pieczone bataty z orzechami makadamia i koprem włoskim oraz fasolowo-ziemniaczane burgery z pomidorową salsą. Na samą myśl dostaję ślinotoku Piąty rozdział poświęcony został zdrowym słodyczom. Zdrowym, bo każdą z tych pyszności, można przygotować

Moja pasja smaku
Ciasto 3 Bit z krakersami. 142

mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 dag masy kajmakowej orzechowej 20 dag masła ok. 25 dag krakersów orzechy włoskie do dekoracji     Przygotowanie; Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem a następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać olej, wodę, mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie(...)krakersach znów rozsmarować masę, przykryć kolejnymi krakersami i czynność powtórzyć Powinno być 3 warstwy krakersów. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem. Wierzch dekorujemy masą i posypujemy pokrojonymi orzechami. Zamiast masy na wierzchu ciasto możemy polać czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową 492

kokosowego lub syropu z agawy Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam ser Wieluński) 100ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36% 5 jaj 150g masła orzechowego o zawartości orzechów minimum 90% (użyłam masła BIO o zawartości orzechów 100% patrz FILM ) 2/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Polewa

Mała Cukierenka
Pełnoziarniste ciasteczka owsiane- grube, kruche z zewnątrz i miękkie w środku 192

jeżeli jednak macie obawy co do jej smaku, to 1 szklankę można zamienić na zwykłą pszenną.  Można również poeksperymentować z bakaliami i nadziać ciastka tym, co lubicie najbardziej: orzechy, suszone owoce, ziarna czy czekoladę... Rzeczywiście, autorka tego przepisu-  Kinga Paruzel  miała rację, że są to najlepsze ciasteczka owsiane jakie jadła! A jak je upieczecie, to grono fanów(...)mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać, a po dokładnym wymieszaniu wsypać płatki owsiane. Na lekko nawilżonej wodą dłoni, z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać (w odstępach około 2,5 cm, bo ciastka rosną na boki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut, tylko do lekkiego zarumienienia. Upiec kolejną

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z rabarbarem przykryta pianką 82

idealnym trio- kruchy spód, rabarbar i słodka pianka :) Składniki: 25 dag mąki 125 gram masła 1 jajko 1 łyżka smalcu 1 kg rabarbaru 1 cukier waniliowy ½ szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórków kokosowych 4 białka jaja 15 dag cukru 1 aromat migdałowy sól tłuszcz do formy Wykonanie: Do mąki wbić jajko, wlać stopione masło i smalec. Zagnieść ciasto w międzyczasie(...)około 3 godziny. Rabarbar obrać, pokroić, dodać cukry, podlać wodą i rozgotować, po czym ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość 3 cm i wyłożyć foremkę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Spód posypać orzechami, następnie wiórkami kokosowymi, wyłożyć rabarbar (w razie potrzeby odcisnąć sok) Zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, a w międzyczasie ubić białka z cukrem na sztywno. Przełożyć

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto 3 BIT 132

margaryny - 4 łyżki miodu - 1 łyżeczka sody - 1 szklanka cukru krem - 2 budynie waniliowe - 1/2 litra mleka - 1 galaretka cytrynowa - 200 g masła oraz - 1 puszka masy krówkowej - orzechy włoskie Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Pieczemy w 180 C przez około 15 minut w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Budynie(...)dodajemy przestudzony budyń. Na pierwszy placek wykładamy 3/4 puszki masy krówkowej, na to drugi placek, masę budyniową oraz trzeci placek. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy krówkowej i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi

Zainspirowana w kuchni
Wiewiórka kolejne wcielenie 153

oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego cukier wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 średnie jabłka 1 banan garść rodzynek Orzechy posiekać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, lub pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym lub dobrze wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać jogurt i olej, ponownie dokładnie(...)zamieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami, banana, rodzynki i ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika i piec 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ciasto wyjąć

Kocham Czekoladę
Crumble z truskawkami i rabarbarem 103

obawy, że nie wyjdzie, bo zawsze wychodzi ;) Składniki: Kruszonka: 2 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 2/3 szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwa wanilią 3 łyżki mielonych orzechów włoskich Dodatkowo: ½ litra truskawek 3 łodygi rabarbaru 3 łyżki płatków migdałowych 3-4 łyżki cukru Masło do wysmarowania formy Sposób wykonania: Kruszonka: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukry, mieszamy z mielonymi(...)orzechami włoskimi, d odajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta! Łodygi rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, truskawki na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wykładamy do natłuszczonej masłem formy ceramicznej. Posypujemy grubo kruszonką owoce.  Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut.  Przed

Wanilia i Kardamon
Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym 154

nudne śniadanie, a na imprezach grillowych będzie zdecydowaną królową, a znajomi będą prosić o przepis.  Można oczywiście do tej sałatki dodać np. ulubione, podprażone wcześniej na suchej patelni orzechy lub ziarna słonecznika, bo te, doskonale pasują do kaszy gryczanej, świetnie sprawdzą się laskowe, orzechy włoskie czy nerkowce. Dla zaostrzenia smaku polecam dodanie czerwonej, pokrojonej na piórka cebuli. Sałatka

Moja smaczna kuchnia