deser zobaczyłam tutaj - clik . Miałam w domu kilka gruszek, które czekały na swoją kolejkę, więc wykorzystałam. Tak przygotowane gruszki są po prostu pyszne :)) Polecam :)) Składniki: gruszki miód cynamon orzechy włoskie Gruszki przekroiłam na pół, wydrążyłam środki. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na nim poukładałam gruszki, na gruszki orzechy, całość posypałam cynamonem i skropiłam miodem. Zapiekłam w piekarniku nagrzanym
kruche babeczkizrobienia i gotowe w pół godziny. Znajdziemy tu przepisy na świąteczną kapustę z fasolą, śliwkami i migdałami, gulasz dyniowy z czerwoną fasolą, świąteczne wieże elfów, chleb gryczany z orzechami włoskimi, ciastka świętego Mikołaja z żurawiną itd. 3. Wiosna - 34 ulubione przepisy autorki na wiosnę. Zupa z zielonym groszkiem, zupa kalafiorowa z młodych warzyw, pasta z bobu do kanapek, brokuły(...)inne. 4. Lato - również 34 przepisy na lekkie i smaczne potrawy takie jak : zielona fasolka z dzikim ryżem, lemoniada arbuzowa, orzeźwiający koktajl na lipcowy upał, chleb gryczano-jaglany z orzechami i śliwkami, ziołowy gulasz z soczewicy i warzyw itd. 5. Jesień - tutaj mamy 33 przepisy takie jak: zupa z dyni z quinoa, domowe muesli z figami, zupa paprykowa
kruche babeczkiochotę :)) Składniki na 3 mniejsze porcje: 2,5 szklanki mleka 2% 1,5 szklanki płatki owsiane błyskawiczne u mnie Halina 3 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 jabłka orzechy nerkowce żurawina rodzynki Mleko gotujemy, jak zacznie się gotować zmniejszamy ogień i wsypujemy do mleka płatki, gotujemy do momentu, aż się nam zagęści (co jakiś czas mieszamy), a płatki będą(...)miękkie, dodajemy miód, cynamon. Owsiankę przelewamy do miseczek, dodajemy pokrojone jabłko, orzechy, żurawinę i rodzynki. Pyszności
kruche babeczkidużo się opisałam ;)) Dodam jeszcze tylko, że polecam :)))) Składniki na 1 słoiczek: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka (może być roślinne) u mnie zwykłe 2 % 50 g orzechów laskowych 85 g gorzkiej czekolady miód - wedle uznania (ja nie dawałam) Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy. Przesypujemy do rondelka i prażymy jakieś 2 minuty. Zalewamy 1 1/4 szklanki(...)wody i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę (często mieszamy, żeby kasza nam się nie przypaliła). Studzimy. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Kaszę, orzechy, czekoladę i mleko miksujemy na jednolitą masę (mleko ja dodawałam stopniowo, żeby masa nie wyszła nam za rzadka). Przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki, żeby nam się składniki przegryzły
kruche babeczkijogurtu greckiego, bądź innego gęstego pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek natki pietruszki bądź zamiennie pęczek drobnego szczypiorku 250 g sera białego chudego 1 cebula sól, pieprz do smaku orzechy włoskie w dowolnej ilości do posypania na wierzch (u mnie w dużej, oczywiście) 1 łyżka dobrego oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Maślankę połączyć z jogurtem(...)Koperek, natkę pietruszki lub szczypiorku drobno posiekać. Dodać do całości. Dodać podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać orzechami włoskimi. Szybko! Pysznie! Sycąco
gutfutmakaronu ryżowego 2 łyżki oleju dobrej jakości 1 łyżka posiekanego, świezego tymianku 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu naturalnego sól, pieprz, kurkuma opcjonalnie: świeża, drobno posiekana natka pietruszki, orzechy włoskie Wykonanie: Ząbki czosnku drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć ok. 30 sekund. Por pokroić w cienkie krążki. Dodać na patelnię. Podsmażać razem z czosnkiem ok. 5 minut(...)dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki kurkumy, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ułożyć na talerzu, na wierzch nałożyć fenkuł z porem i czosnkiem. Całość posypać natką pietruszki i drobno pokrojonymi orzechami włoskimi (opcjonalnie). Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno! Moje smaki
gutfutnajlepsze. I tak jest również w tym przypadku! Składniki (dla 2 osób): 500 g zielonych szparagów parę plastrów sera pleśniowego typu blue (akurat taki, krojony w plastry miałam) kilka orzechów włoskich łyżka masła sól Wykonanie: Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, dokładnie je umyj pod wodą. W wysokim garnku ugotuj wodę, posól. Do gotującej się wody wrzuć szparagi, główkami do góry (główki(...)szparagi zachowają swoją jędrność. Osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj szparagi i delikatniej podsmażaj ok 2 minut. Przełóż na talerz, pokrusz ser, posyp drobniej posiekanymi orzechami
gutfutJAGLANA+SEREK POTRZEBUJEMY 2 kiwi 1 dojrzały duży banan ja 2 duże łyżki ugotowanej kaszy 2 duże łyżki serka waniliowego 2 duże łyżki jogurtu naturalnego łyżka miodu łyżka rozdrobnionych orzechów Kaszę rozdrabniamy razem z serkiem blenderem na gładką masę. Miksujemy również banany i kiwi. Układamy warstwami, zaczynając od kaszy jaglanej. Polewany jogurtem. Do każdej z masy możemy dodać odrobinę cukru(...)miodu. Całość polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi. BORÓWKI+ PŁATKI JAGLANE+ SEREK NATURALNY+ KAKAO POTRZEBUJEMY: Dużą garść borówek 2 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych opakowanie serka śmietankowego kilka łyżek miodu kilka łyżeczek kakao Serek mieszamy z kakao , dodajemy miód. Serek możemy podzielić na dwie części i do jednej dodać mniej kakao, przez co kolor będzie mniej intensywny i będzie ładnie wyglądać
WYSPA SZCZĘSLIWASkładniki: 1 opakowanie mix sałat,jak również można zastąpić rukolą 4 średnie buraki 1 małe opakowanie sera feta 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki oleju z porażanych orzechów włoskich sól i pieprz świeżo mielony sos 4 łyżki oleju z prażonych orzechów wołoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól
kgwjanczewosię sprawdzi podczas takiego spotkania, polecam! Składniki; 4 plastry schabu 10 dag szpinaku świeżego 1 cebula. sól, pieprz 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju kilka orzechów włoskich Przygotowanie; Szpinak myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce oleju. Dodajemy starty czosnek oraz posiekany szpinak. Doprawiamy do smaku solą(...)żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera i posypujemy posiekanymi orzechami. Zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy z ziemniakami i surówką lub samą surówką. Schab zapiekany w taki sposób jest bardzo soczysty, zapewne dzięki szpinakowi. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego tymianku i rozmarynu szczypta kurkumy skórka starta z 1/2 cytryny ( opcjonalnie) 2-4 łyżi ugotowanej kaszy jaglanej sól morska lub himalajska 2-4 orzechy włoskie świeża bazlia Do Pesto: ************** 1 i 1/2 szkl.rukoli lub natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 1 duża łyżka uprażonych ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy sól morska lub himalajska woda(...)słoika wrzućcie wszystkie składniki pesto.Zmiksujcie i spróbujcie.W razie potrzeby doprawcie, a jeśli pesto jest za gęste ,dodajcie odrobinę wody. Zupę podajcie z listkami bazylii,domowym pesto oraz posiekanymi orzechami włoskimi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimożesz sobie pozwolić Pierwszy rozdział to know-how dla wegańskich fanów superżywności. Dowiecie się z niego czym jest superfood. Poznacie kilka podstawowych przepisów na śmietanę z orzechów, krem daktylowy czy też słodki sok jabłkowy. Rozdział drugi zawiera garść pysznych inspiracji śniadaniowych. Dobry początek dnia to połowa sukcesu Znajdziecie tu pyszne smoothies, obłędne musli czy też naleśniki ze słodkich ziemniaków, które(...)nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki z sałatką z rzodkiewek, pieczone bataty z orzechami makadamia i koprem włoskim oraz fasolowo-ziemniaczane burgery z pomidorową salsą. Na samą myśl dostaję ślinotoku Piąty rozdział poświęcony został zdrowym słodyczom. Zdrowym, bo każdą z tych pyszności, można przygotować
Moja pasja smakumąki pszennej 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 dag masy kajmakowej orzechowej 20 dag masła ok. 25 dag krakersów orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie; Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem a następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać olej, wodę, mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie(...)krakersach znów rozsmarować masę, przykryć kolejnymi krakersami i czynność powtórzyć Powinno być 3 warstwy krakersów. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem. Wierzch dekorujemy masą i posypujemy pokrojonymi orzechami. Zamiast masy na wierzchu ciasto możemy polać czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.kokosowego lub syropu z agawy Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam ser Wieluński) 100ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36% 5 jaj 150g masła orzechowego o zawartości orzechów minimum 90% (użyłam masła BIO o zawartości orzechów 100% patrz FILM ) 2/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Polewa
Mała Cukierenkajeżeli jednak macie obawy co do jej smaku, to 1 szklankę można zamienić na zwykłą pszenną. Można również poeksperymentować z bakaliami i nadziać ciastka tym, co lubicie najbardziej: orzechy, suszone owoce, ziarna czy czekoladę... Rzeczywiście, autorka tego przepisu- Kinga Paruzel miała rację, że są to najlepsze ciasteczka owsiane jakie jadła! A jak je upieczecie, to grono fanów(...)mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać, a po dokładnym wymieszaniu wsypać płatki owsiane. Na lekko nawilżonej wodą dłoni, z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać (w odstępach około 2,5 cm, bo ciastka rosną na boki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut, tylko do lekkiego zarumienienia. Upiec kolejną
Kraina Miodem Płynąca