mineralnymi produktów. Mamy tu quinoę ugotowaną na mleku migdałowym z wanilią i tłuszczem kakaowym. Naturalną słodycz w postaci stewi. I mnóstwo dodatków, ciekawych i pysznych - suszone banany , jagody goji , orzechy włoskie i pistacje . Opcjonalnie można dodać świeże owoce, u mnie malinki. Ta komosanka smakuje genialnie! Pyszna, pyszna, pyszna! Pachnie cudownie! Można wyczuć waniliowy posmak z delikatną nutką kakao. A dobrane(...)Lovers) 250 ml mleka migdałowego (Bio Lovers) kilka kropel stewii w płynie (Bio Lovers) 1/3 łyżeczki wanilii mielonej (Bio Lovers) 5 krążków tłuszczu kakaowego (Bio Lovers) kilka orzechów włoskich (Bio Lovers) kilka pistacji (Bio Lovers) 1 łyżka jagód goji (Bio Lovers) 2 suszone banany (Bio Lovers) kilka malin (opcjonalnie) Przygotowanie: Zagotuj mleko. Dodaj opłukaną pod bieżącą wodą quinoę
Zdrowie na języku :Pcukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki na krem: 1 litr mleka 6 łyżek cukru pudru 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów 6 żółtek 300 g masła 150 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej na polewę: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku dodatkowo: 25 okrągłych biszkoptów(...)kokos i mąkę. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez około 30 minut. Wystudzić. Przygotować krem: mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami, orzechami, cukrem pudrem i połową mleka. Wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z masłem. Na końcu wmieszać odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową. Krem wyłożyć na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaznudzą .Warzywa dowolne ,ulubione . Ale czy jest coś lepszego od kalafiora z piekarnika? Składniki: 1kg ziemniaków 100 g sera żółtego ,tarty 2 łyżki masła sól ,pieprz ulubione ziarna ,słonecznik ,orzechy ,dynia kalafior ,kilka różyczek brokuł ,kilka różyczek Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości . Zdejmujemy skórkę i przeciskamy przez praskę , dodajemy masło ,ser i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko razem(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego . Kalafior i brokuł obgotowujemy 5 minut i przelewamy zimną wodą .Kroimy i układamy na ziemniakach .Posypujemy orzechami ,migdałami i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach
Ladylaura.Kolejna pyszna jaglanka dla Was:) Sekretem są tu karmelizowane w miodzie owoce : słodkie i kwaskowate. To kontrastowe połączenie wraz z orzechami daje wspaniałe doznania smakowe. To rewelacyjne, słodkie śniadanie:) POLECAM POTRZEBUJEMY: kaszę jaglaną garść słodkich czereśni garść agrestu jeden mały banan 3 łyżki miodu Kaszę płuczemy pod bieżącą wodę i gotujemy. Czereśnie myjemy, usuwamy pestki, kroimy na pół. Przekładamy(...)patelnię czereśnie , agrest i orzechy. Dodajemy miód i smażymy na małym ogniu kilka minut. Minutę przed końcem podsmażania dodajemy pokrojonego w plastry banana. Owoce wykładamy na ugotowaną kaszę . SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAmoich szczenięcych lat się...soliło! Ta jest pyszna po prostu ,a dzieciaki wołają o dokładkę. Składniki ulubione musli, owsianka z owocami suszonymi daktyle Symbio żurawina suszona Symbio orzechy laskowe śliwka suszona figi suszone siemię lniane jagody goji mleko Zagotuj mleko, wsyp owsiankę, ugotuj. Na koniec dodaj wszystkie suszone owoce, orzechy i siemię lniane. Wymieszaj. Odstaw na chwilę
Z Kuchni Do Kuchnipszczółki produkują. Idealny torcik na zimno na upalne dni, tylko dla dorosłych. SKŁADNIKI Spód: 120 g herbatników maślanych , 4 łyżki roztopionego masła, 2 łyżki miodu, 1/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich Masa czekoladowa: 150 g serka mascarpone, 200 g śmietany kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady Masa adwokatowa: 1 łyżka żelatyny, 100 ml kremówki(...)adwokata Dodatkowo: rurki czekoladowe Cukieteria , kuleczki czekoladowe Cukieteria , kilka ciastek do dekoracji WYKONANIE Spód: masło rozpuszczamy, ciastka rozdrabniamy, mieszamy z masłem, orzechami i miodem. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią, wykładamy spód herbatnikowy, wkładamy do lodówki. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, czekoladę a na końcu wystudzoną
słodki bratekkruchych herbatników Petit Beurre 1/2 szklanka konfitury (dowolny smak) 1/4 szklanki mleka 17 dag masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki 1/2 cukru waniliowego 10 dag orzechów włoskich Wykonanie: Herbatniki pokruszyć, odsypać ½ szklanki. Do pozostałych herbatników dodać konfiturę, wymieszać i uformować kuleczki. Obtaczać w odłożonych pokruszonych herbatnikach i podsuszyć w ciepłym piekarniku. W miedzy czasie zagotować(...)jednej łyżce. Na koniec dodać cukier waniliowy i jeszcze chwilę ucierać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć wcześniej przygotowane kulki, zalać gotowym kremem. Wierzch posypać posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna KuchniaPyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami(...)jajka 2 łyżki KANDYZOWANEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ lub skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki DOMOWEJ PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 garści grubo pokrojonych orzechów pekan 4 łyżki miodu 100 g masła 125 ml mleka 1/2 szklanki cukru / 110 g MASA MARCEPANOWO ŚLIWKOWA 10 suszonych śliwek kalifornijskich pokrojonych w kosteczkę 100 g masy marcepanowej
cool and mintycukru 3 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO : 200 g marcepanu, 200 g powideł śliwkowych, POLEWA: 100 g gorzkiej czekolady+50 g masła, orzechy WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. W szerokim rondlu, na małym ogniu podgrzewamy(...)Jeden blat smarujemy powidłami, drugi przykrywamy rozwałkowanym (pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) - na wielkość blatu ciasta - marcepanem. Składamy razem, wierzch smarujemy polewą (roztopiona czekolada wymieszana z masłem) i dekorujemy orzechami
cool and mintyoleju lub roztopionego masła ¹⁄₄ szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia ¹⁄₂ sklanki posiekanych orzechów włoskich / wcześniej uprażonych na suchej patelni POLEWA CZEKOLADOWA : 70 g gorzkiej czekolady, 25 g masła, opcjonalnie 1 łyżka alkoholu (likieru, rumu, wiśniówki , brandy) WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 165℃ z włączoną funkcją grzanie(...)Dodajemy roztrzepane jajko, ekstrakt z wanilii i jogurt. Miksujemy lub energicznie mieszamy rózgą, stopniowo, cienką stróżką wlewając olej. Delikatnie łączymy z suchymi składnikami z drugiej miski oraz posiekanymi orzechami. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy
cool and mintybabeczek: opakowanie ciasta francuskiego (kupuję w Lidlu, jest wegańskie) 200 g pieczarek 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (lub innej po za manną) 1 cebula około 50 g orzechów laskowych (lub innych) rozmaryn (najlepiej świeży) sól, czosnek suszony, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i opakowania na około 30 minut przed pieczeniem. Cebulę drobno poszatkuj i podsmaż przez(...)minuty, dodaj ugotowana kaszę, posiekane drobno orzechy, rozmaryn i przyprawy. Smaż wszystko razem przez około minutę. Z ciasta wytnij krążki, tak aby pasowały wielkością do otworów w blaszce lub wyłóż ciastem papilotki do mufiinek. Mały trik: aby nie smarować formy dodatkowym tłuszczem i ułatwić sobie wyjmowanie babeczek z formy wyłóż otwory paskami papieru do pieczenia. Wypełnij foremki wylepione ciastem farszem
greenscarfMASA MAKOWA : 1 i 1/2 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 150 g margaryny rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa do smaku Mak mielimy i parzymy w 2 szklankach wrzątku. Wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Margarynę, cukier i miód wlewamy do garnka i ogrzewamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masę(...)makową i energicznie mieszamy aż cała zgęstnieje. Wsypujemy rodzynki i orzechy, mieszamy POLEWA : 100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka Czekoladę łamiemy na kawałki
Kulinarne Fantazje MarioliDodatkowo : masło orzechowe do nadziania polewa lukrowa i orzechy do posypania 1 jajko do posmarowania drożdżówek Przygotowanie : Drożdże mieszamy w połowie mleka aż się(...)olejem blaszkę. Czekamy 15 minut aby ładnie podrosły, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C. Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy mielonymi orzechami. Chałka z masłem orzechowym jest pyszna również na drugi i trzeci dzień. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliMASA : 1/2 szklanki orzechów ( ziemnych, włoskich, laskowych ) 1/2 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru 1 i 1/2 szklanki mleka pełnego w proszku 200 g masła naturalnego 1 kieliszek wódki Orzechy mielimy drobno blenderem, przesypujemy do garnka, wlewamy mleko i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy masę na około 20 minut
Kulinarne Fantazje MarioliLUKIER : 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanka wody orzechy do posypania PRZYGOTOWANIE : Z cukru i wody gotujemy syrop aż lekko zgęstnieje, odkładamy do ostygnięcia. Twaróg mieszamy z cukrem(...)zlepiamy rogi, dociskając je widelcem. Pierożki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 *C, przez około 15 minut. Ciastka studzimy, polewamy płynnym lukrem, posypujemy orzechami, przecinamy pierożki na pół. Układamy na półmisku i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli