magnez i wiele innych. . Składniki 450g czerwonych buraków z zielonymi częściami buraka-liście ⅓ szklanki oliwy z oliwek extra virgin sok i skórka z jednej pomarańczy 1 łyżka orzechów włoskich 1-2 ząbki czosnku sól morska czarny pieprz sok z cytryny Wykonanie Odciąć liście od buraków i dobrze umyć .Obrać za pomocą noża lub skrobaczki do ziemniaków, skórkę z buraków(...)więcej oliwy z oliwek w razie potrzeby. Doprawić solą i pieprzem. Pesto z buraków-liści Do miksera włożyć liście buraków ,dolać pozostałą oliwę , sok z cytryny, czosnek i łyżkę orzechów. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać więcej oliwy z oliwek w razie potrzeby. Pieczone buraki na pesto z liści
w mojej kuchniproduktami: szklanka mleka to 125 g jogurtu naturalnego 125 g kefiru 250 g maślanki 350g twarogu 40 g żółtego sera. Wyróżniamy mleko krowie, kozie, owcze. Także mleko uzyskane z orzechów makadamia, z łuskanych ziaren owsa, mleko sojowe, migdałowe, kokosowe, owsiane, czy ryżowe. Często te ostatnie jedynie umownie nazywa się mlekiem, są to napoje roślinne, które otrzymuje się z produktów pochodzenia(...)różnego rodzaju przetworów. Na Podhalu wyrabia się z niego słynny oscypek, bryndzę, bundz oraz serwatkę uzyskiwaną przy produkcji oscypków. Jest głównym składnikiem znanej greckiej fety. Mleko makadamia Powstaje z orzechów makadamia. Jest bombą przeciwutleniaczy. To mleko bogate w witaminę E, cynk, kwasy omega-3, magnez i sterole. Nie zawiera laktozy ani glutenu. Mleko owsiane Powstaje z łuskanych ziaren owsa. Jest
Zasmakuj Kuchnicasarecce siciliane 1 mała młoda cukinia 2 duże garście świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 100ml słodkiej, 30% śmietanki 3 łyżki oliwy z oliwek 70g sera pleśniowego „Lazur” 50g orzechów włoskich sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. W tym czasie przygotowujemy sos: Czosnek przepuszczamy przez praskę(...)lekko przyrumienionego dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie pół talarki, oraz drobno potargane liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną (po ok 8 minutach) dodajemy śmietankę, posiekane orzechy włoskie oraz połowę pokruszonego sera pleśniowego. Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy do połączenia. Nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieZachciało się coś słodkiego..pysznego i szybkiego do zrobienia..i tak oto są mufinki.Podobne mufinki są już na blogu..tym razem do ciasta dodałam ciut mielonych orzechów..oj pysznie było..a dodatkowo jeszcze pyszne winko Monte Sante. Mufinki piekłam w foremkach aluminiowych Gosia. Idealne, nie trzeba niczym smarować, mufinki po upieczeniu bez problemu można było wyjąć. 100 g mąki(...)cukru 100 ml mleka 100 ml oleju 2-3 łyżki wiórków kokosowych 2-3 łyżki mielonych orzechów Skworcu 80 g czekolady 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo 20 g czekolady granat Mleko, cukier i przesiane kakao podgrzać, mieszając do rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników
Moje domowe kucharzenieinternetowym www.naturalniezdrowe.com.pl Składniki: 1 puszka (400ml) mleczka kokosowego 100 ml dowolnego mleka 4 czubate łyżki nasion chia 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300g truskawek garść posiekanych orzechów włoskich Do miski wlać mleczko kokosowe, dowolne mleko, ekstrakt waniliowy, miód i wsypać nasiona chia. Wszystko intensywnie wymieszać trzepaczką do ubijania piany. Przelać do pucharków lub szklanek(...)wstawić do lodówki. Następnego dnia na wierzchu ułożyć truskawki pokrojone w plasterki i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Deser gotowy :) Smacznego
kuchnia doskimineralnymi produktów. Mamy tu quinoę ugotowaną na mleku migdałowym z wanilią i tłuszczem kakaowym. Naturalną słodycz w postaci stewi. I mnóstwo dodatków, ciekawych i pysznych - suszone banany , jagody goji , orzechy włoskie i pistacje . Opcjonalnie można dodać świeże owoce, u mnie malinki. Ta komosanka smakuje genialnie! Pyszna, pyszna, pyszna! Pachnie cudownie! Można wyczuć waniliowy posmak z delikatną nutką kakao. A dobrane(...)Lovers) 250 ml mleka migdałowego (Bio Lovers) kilka kropel stewii w płynie (Bio Lovers) 1/3 łyżeczki wanilii mielonej (Bio Lovers) 5 krążków tłuszczu kakaowego (Bio Lovers) kilka orzechów włoskich (Bio Lovers) kilka pistacji (Bio Lovers) 1 łyżka jagód goji (Bio Lovers) 2 suszone banany (Bio Lovers) kilka malin (opcjonalnie) Przygotowanie: Zagotuj mleko. Dodaj opłukaną pod bieżącą wodą quinoę
Zdrowie na języku :Pcukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki na krem: 1 litr mleka 6 łyżek cukru pudru 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów 6 żółtek 300 g masła 150 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej na polewę: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku dodatkowo: 25 okrągłych biszkoptów(...)kokos i mąkę. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez około 30 minut. Wystudzić. Przygotować krem: mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami, orzechami, cukrem pudrem i połową mleka. Wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z masłem. Na końcu wmieszać odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową. Krem wyłożyć na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaznudzą .Warzywa dowolne ,ulubione . Ale czy jest coś lepszego od kalafiora z piekarnika? Składniki: 1kg ziemniaków 100 g sera żółtego ,tarty 2 łyżki masła sól ,pieprz ulubione ziarna ,słonecznik ,orzechy ,dynia kalafior ,kilka różyczek brokuł ,kilka różyczek Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości . Zdejmujemy skórkę i przeciskamy przez praskę , dodajemy masło ,ser i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko razem(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego . Kalafior i brokuł obgotowujemy 5 minut i przelewamy zimną wodą .Kroimy i układamy na ziemniakach .Posypujemy orzechami ,migdałami i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach
Ladylaura.Kolejna pyszna jaglanka dla Was:) Sekretem są tu karmelizowane w miodzie owoce : słodkie i kwaskowate. To kontrastowe połączenie wraz z orzechami daje wspaniałe doznania smakowe. To rewelacyjne, słodkie śniadanie:) POLECAM POTRZEBUJEMY: kaszę jaglaną garść słodkich czereśni garść agrestu jeden mały banan 3 łyżki miodu Kaszę płuczemy pod bieżącą wodę i gotujemy. Czereśnie myjemy, usuwamy pestki, kroimy na pół. Przekładamy(...)patelnię czereśnie , agrest i orzechy. Dodajemy miód i smażymy na małym ogniu kilka minut. Minutę przed końcem podsmażania dodajemy pokrojonego w plastry banana. Owoce wykładamy na ugotowaną kaszę . SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAmoich szczenięcych lat się...soliło! Ta jest pyszna po prostu ,a dzieciaki wołają o dokładkę. Składniki ulubione musli, owsianka z owocami suszonymi daktyle Symbio żurawina suszona Symbio orzechy laskowe śliwka suszona figi suszone siemię lniane jagody goji mleko Zagotuj mleko, wsyp owsiankę, ugotuj. Na koniec dodaj wszystkie suszone owoce, orzechy i siemię lniane. Wymieszaj. Odstaw na chwilę
Z Kuchni Do Kuchnipszczółki produkują. Idealny torcik na zimno na upalne dni, tylko dla dorosłych. SKŁADNIKI Spód: 120 g herbatników maślanych , 4 łyżki roztopionego masła, 2 łyżki miodu, 1/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich Masa czekoladowa: 150 g serka mascarpone, 200 g śmietany kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady Masa adwokatowa: 1 łyżka żelatyny, 100 ml kremówki(...)adwokata Dodatkowo: rurki czekoladowe Cukieteria , kuleczki czekoladowe Cukieteria , kilka ciastek do dekoracji WYKONANIE Spód: masło rozpuszczamy, ciastka rozdrabniamy, mieszamy z masłem, orzechami i miodem. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią, wykładamy spód herbatnikowy, wkładamy do lodówki. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, czekoladę a na końcu wystudzoną
słodki bratekkruchych herbatników Petit Beurre 1/2 szklanka konfitury (dowolny smak) 1/4 szklanki mleka 17 dag masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki 1/2 cukru waniliowego 10 dag orzechów włoskich Wykonanie: Herbatniki pokruszyć, odsypać ½ szklanki. Do pozostałych herbatników dodać konfiturę, wymieszać i uformować kuleczki. Obtaczać w odłożonych pokruszonych herbatnikach i podsuszyć w ciepłym piekarniku. W miedzy czasie zagotować(...)jednej łyżce. Na koniec dodać cukier waniliowy i jeszcze chwilę ucierać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć wcześniej przygotowane kulki, zalać gotowym kremem. Wierzch posypać posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna KuchniaPyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami(...)jajka 2 łyżki KANDYZOWANEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ lub skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki DOMOWEJ PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 garści grubo pokrojonych orzechów pekan 4 łyżki miodu 100 g masła 125 ml mleka 1/2 szklanki cukru / 110 g MASA MARCEPANOWO ŚLIWKOWA 10 suszonych śliwek kalifornijskich pokrojonych w kosteczkę 100 g masy marcepanowej
cool and mintycukru 3 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO : 200 g marcepanu, 200 g powideł śliwkowych, POLEWA: 100 g gorzkiej czekolady+50 g masła, orzechy WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. W szerokim rondlu, na małym ogniu podgrzewamy(...)Jeden blat smarujemy powidłami, drugi przykrywamy rozwałkowanym (pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) - na wielkość blatu ciasta - marcepanem. Składamy razem, wierzch smarujemy polewą (roztopiona czekolada wymieszana z masłem) i dekorujemy orzechami
cool and mintyoleju lub roztopionego masła ¹⁄₄ szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia ¹⁄₂ sklanki posiekanych orzechów włoskich / wcześniej uprażonych na suchej patelni POLEWA CZEKOLADOWA : 70 g gorzkiej czekolady, 25 g masła, opcjonalnie 1 łyżka alkoholu (likieru, rumu, wiśniówki , brandy) WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 165℃ z włączoną funkcją grzanie(...)Dodajemy roztrzepane jajko, ekstrakt z wanilii i jogurt. Miksujemy lub energicznie mieszamy rózgą, stopniowo, cienką stróżką wlewając olej. Delikatnie łączymy z suchymi składnikami z drugiej miski oraz posiekanymi orzechami. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy
cool and minty