soli 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru białego 1/2 szkl. cukru brązowego 1 szkl. puree z dyni 1 jajko 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich 3/4 szkl. rodzynek Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi , sodą , cynamonem i solą. Miękką margarynę utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na puszystą masę. Dodać przygotowane(...)wcześniej puree z dyni, jajko i zmiksować. Wsypać suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i rodzynki. Gotową masę kłaść łyżką blachę z papierem do pieczenia . Ciasteczka piec 15-20 minut w temp. 180 stopniach. Smacznego
Aromatyczne Podróżemiękkiego masła 10 dkg mąki pszennej tortowej, krupczatki, wrocławskiej (lub takiej jaką zwykle używamy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 25 g posiekanych orzechów włoskich Lukier: 0,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki wrzątku 1 łyżka rodzynek 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Ciasto: Formę wysmarować masłem i wysypać bułką
Posadzone i zjedzoneuprościłam i skróciłam czas gotowania. Tak zmieniony podaję tutaj. Te klopsiki naprawdę smakują każdemu, a dzieci za nimi szaleją :) Dodam jeszcze, że klopsiki są nieduże - trochę większe od orzecha włoskiego. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Placek czeski Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym źródło - Nigella gryzie (z moim(...)bułkę tartą. Wyrobić wszystko rekami, żeby składniki dobrze się połączyły. Doprawić solą i pieprzem. Maczając dłonie w miseczce z zimną wodą formować z mięsa kulki wielkości trochę większej od orzecha włoskiego. Układać na deseczce/talerzu. Sos: Cebulę obrać i blenderem zmiksować na papkę. Można również zetrzeć ją na ostrej tarce, z oczkami średniej wielkości. Do garnka wlać olej i od razu
Posadzone i zjedzonetarta, to jedno z dwóch ciast, które upiekłam na minioną niedzielę na deser. Jak byłam mała, nie znałam mielonych migdałów. Co innego mielone orzechy - z nich piekło się ( i piecze po dziś dzień) nasz tradycyjny rodzinny tort orzechowy. Orzechy mieliło się ręczną maszynką do mielenia czekolady na wiórki. Mam taką w domu do dzisiaj:) Jednak migdały, w siermiężnych latach osiemdziesiątych
Posadzone i zjedzoneDziś ostatni odcinek naszej niedzielnej imprezy. Ciasto na miodzie przełożone kremem budyniowym. Wszyscy myślą, że ciasto jest z orzechami, a orzechów tam nie ma wcale :) U nas w rodzinie od wielu dziesięcioleci. Funkcjonuje pod nazwą placek czeski i jest jednym z najpyszniejszych ciast przekładanych. Najlepsze jest na trzeci dzień. Więc, jeśli imprezę planujemy w niedzielę, placek można upiec już
Posadzone i zjedzonebardziej udanych próbach upieczenia makowca doszłam wreszcie do proporcji dostosowanych do mnie i moich umiejętności. Ciasto bardzo dobrze się wałkuje, a masa makowa jest odpowiednio gęsta za sprawą mielonych orzechów włoskich. Ciasto po rozwałkowaniu smaruję białkiem, co zapobiega przeciekaniu nadzienia i pozwala dobrze skleić krawędzie i brzegi. Z tego przepisu wychodzą dwa makowce. Zawijam je luźno w papier do pieczenia(...)nałożeniem masy) 40 g drożdży 250 ml mleka 100 g zwykłego cukru 100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g suchego, świeżego maku 100 g mielonych orzechów włoskich 50 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek (bakalii można dać oczywiście więcej, ale nie przekraczać 150g) 2 białka ubite
Posadzone i zjedzoneszkl. cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 2,5 szkl. mąki 2 duże jajka 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich Piekarnik nastawić na 175°C . Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę. Olej wymieszać z jajkami. Wszystkie suche składniki połączyć(...)sobą w misce, do nich dodać olej z jajkami, gruszki z cukrem i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Następnie wmieszać orzechy. Ciasto będzie bardzo gęste - jak to z ciastem muffinkowym bywa:) Przełożyć łyżką do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Piec 55-60 minut. Studzić na kratce. Jako dodatek dobrze tu pasuje kleks kwaśnej śmietany ze szczyptą cukru pudru
Posadzone i zjedzonereprezentować uprawę na warsztatach 24go... Nie jest tak słodko jak miało być ale i tak zapraszam na ciasteczka. Kruche, słodkie, pyszne i z mnóstwem dodatków. Kruche ciasteczka z orzechami, czekolada i pomarańczą 200 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli po 20 g posiekanej gorzkiej czekolady i orzechów laskowych 10 g kandyzowanej skórki
Dzieje kuchennej WiewióryMoje ulubione warzywo połączone z prawdziwym masełkiem i bułką ,wsparte orzechami i serem.Pyszna przekąska warzywna , polecam. 50 dag.fasolki szparagowej 0.5 szkl.orzechów włoskich 5 dag.masła 1/3 szkl.bulki tartej parmezan 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru Szczypta pieprzu ******************************** Fasolkę opłukać i poodcinać końcówki.Z alać wodą,dodac sól i cukier ,gotować przez 20 minut,odcedzić.Na patelni rozpuścić masło(...)wsypać większą połowę zmielonych orzechów i bułkę tartą . Smażyć ją aż lekko się zarumieni.Dodac do bułki fasolkę i pieprz,wymieszać.Na talerzu posypać orzechami.Smacznego.Można ją podawać jako przekąskę lub do Dania głównego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszklanki oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany około 2 szklanek śliwek (u mnie czerwone renklody) orzechy włoskie - do posypania Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Do jednej miski wlać olej, śmietanę i wbić jajka. Wymieszać ze sobą. Następnie wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól(...)oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ze sobą na gładkie ciasto. Na końcu dodać pokrojone śliwki. Ciasto nakładać w równych porcjach do papilotek. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut (aż do suchego patyczka). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
My simple kitchenkuchni, niezwykle popularnym dodatkiem. Dzieje się tak dlatego, iż ma ogromną ilość zastosowań i co tu dużo mówić, jest po prostu przepyszny. Kokosowy aromat rozpozna już chyba każde dziecko. Orzechy kokosowe, oprócz swoich walorów smakowych, mają również wiele prozdrowotnych właściwości. Kokos jest idealnym dodatkiem zarówno do deserów, jak i dań obiadowych. Wiórki kokosowe (tak jak płatki kokosowe) mogą stanowić świetną(...)masło, mleko w proszku, pokruszone na kawałki wafle. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Wstawiamy na 30 minut do lodówki do stężenia masy. Po wyjęciu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w pozostałych wiórkach. Do środka każdej można dodać migdał bez skórki. Kokosowe kulki – wyśmienite dla łasuchów… i nie tylko. Łakocie, które zachwycą i domowników, i gości
mojewypiekiinietylkoopakowanie prostokątnego ciasta francuskiego 350 – 400 g filetu z indyka garść posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 jabłko 2 łyżki smalcu gęsiego (warto dodać sobie zdrowego tłuszczu) garść posiekanych orzechów włoskich 1 żółtko sól, czarny pieprz świeżo mielony do smaku opcjonalnie posiekane ziarna świeżego pieprzu zielonego – ok. 10 szt. (tu już wpływ Francji i wrzucania pieprzu, gdzie popadnie(...)czarnym pieprzem (pieprz zbędny jeśli użyjemy zielonego pieprzu). Jabłko umyć, obrać, drobno pokroić i dodać do mięsa. Dodać do całości posiekaną pietruszkę, opcjonalnie posiekany zielony pieprz, posiekane orzechy włoskie oraz gęsi smalec (dzięki temu farsz nie będzie za suchy). Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy ok. 7-8 cm. Na każde koło nakładać łyżkę farszu
gutfutkostkę i dodajcie do pęczaku. Dodajcie oliwki, rozdrobniony ser, miętę, oliwę i sok z cytryny. Wymieszajcie dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Składniki: – kilka marchewek – kilka korzeni pasternaku lub pietruszki – kilka buraków – 1 biała rzodkiew – 500 gramów boczku surowego – 1 cytryna – łyżka kminu rzymskiego – łyżka ziaren kolendry – pół(...)przy wrapach czy gołąbkach. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu coolwrapów w lodówce. CIASTO MARCHEWKOWE Składniki: – 1 szklanka mąki pszennej – 2 szklanki startej marchewki – 2 jajka – szklanka zmielonych orzechów nerkowca lub włoskich – pół szklanki brązowego cukru – ¼ szklanki oliwy – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka cynamonu – 2 łyżeczki imbiru – spora szczypta soli – łyżka masła – ⅓ szklanki kaszy
karmelowySzybka i pyszna przekąska w stylu finger food, czyli SEROWE... Artykuł Serowe kulki z orzechami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEwarto korzystać z tych owoców póki są, by potem nie żałować, kiedy się skończą. Figi można spożywać na słodko jak i na wytrawnie. Bardzo lubią połączenie z orzechami, przyprawami korzennymi, miodem, oliwą czy też świeżymi ziołami takimi jak choćby rozmaryn. Dzisiejsza propozycja sałatki, to danie obiadowe, bądź spożywane jako obiadokolacja. Jest mimo to jest lekka, sycąca i wciąż bardzo wakacyjna(...)Zerknijcie na listę składników ;-) SKŁADNIKI: - porcja makaronu Penne rigate Lubella - 1 figa - 2 plastry łososia wędzonego - 2 łyżki zielonego groszku - rukola - posiekane zioła: pietruszka, bazylia i melisa - orzechy włoskie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Figę kroimy na ósemki, łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Zioła siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek. Ugotowany makaron wmieszaj z ziołami, dodaj pozostałe
SMYKWKUCHNI