podać je domownikom właśnie na ciepło - Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowo-czekoladowym z dodatkiem żurawiny i płatków jaglanych . Składniki: - 6 sztuk średniej wielkości jabłek nadzienie: - około 1/2 szklanki orzechów włoskich - 10g naturalnego miodu - 30g masła - 6 kostek gorzkiej czekolady - garść płatków jaglanych - garść suszonej żurawiny Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Jabłka dokładnie myję, następnie wykrawam gniazda nasienne. W blenderze(...)blenduję orzechy włoskie wraz z masłem i miodem na gładką konsystencje. Do tego dodaję żurawinę i płatki jaglane. Dokładnie mieszam łyżką. Do jabłek nakładam nadzienie do połowy, wkładam kostkę czekolady i dopiero wtedy uzupełniam nadzieniem. Tak nafaszerowane jabłka układam w naczyniu żaroodpornym i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 4 0 minut Podaję
Kuchnia co dniacukier (20 s), wszystko się mieli dzięki przyciskowi turbo i trwało to dosłownie tyle ile podałam. Z mąki jaglanej zaraz przygotowałam pyszny, domowy waniliowy budyń jaglany z owocami i orzechami, a do tej pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który(...)mojego Kohersena niemal codziennie, nawet jak mi się skończył gaz to ugotowałam w nim sobie wodę na kawę. Zmieliłam w nim wszystkie twarde rzeczy leżące na półkach w kuchni – orzechy, migdały, zrobiłam bułkę tartą z wyschniętych na kość bułek, o kaszach, które zamieniłam w mąkę wspomniałam na początku. Ostrze w tym urządzeniu jest samo ostrzące się, wystarczy do naczynia miksującego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporcję) - szklanka mleka 2% (ok. 250 ml), - 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g), - 4 kostki gorzkiej czekolady (ok. 20 g), - pół szklanki malin (ok. 60 g), - łyżka orzechów włoskich (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Podgrzewamy mleko z dodatkiem czekolady i płatków owsianych. 2. Owsiankę dekorujemy malinami i uprażonymi orzechami. Owsianka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem(...)jaglanej z ziołowym dressingiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z lazurem i winogronami Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto
Moja smaczna kuchniadodatek do ciepłego mleka czy też gorącej kawy. Składniki: 120 g masła 75 g miałkiego drobnego cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 jajka 80 g zmielonych orzechów włoskich i laskowych 100 g gorzkiej czekolady 150 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
vaniliowoczekoladowaopakowanie 7 g drożdży instant 1/3 szklanki cukru laska wanilii 2 żółtka 2 bardzo kopiaste łyżki dyniowego puree – u mnie z dyni hokkaido 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE: 12 dag orzechów włoskich drobno posiekanych – u mnie blenderem 5 dag cukru trzcinowego 4 dag stopionego masła duża szczypta cynamonu DODATKOWO: 1 jajko 1 łyżeczka mleka WYKONANIE: Mleko, cukier i masło umieścić(...)przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 minut. Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub drobno posiekać, wymieszać z cukrem, cynamonem i stopionym masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić w trójkąty. Na każdy
Kuchenne zapiski EdytyPyszna ,bardzo łatwa w przygotowaniu tarta szpinakowo – serowa z orzechami .Spód jest zrobiony z mąki orkiszowej ,która jest zdrowsza niż pszenna .Smacznego. Składniki: Na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 125 g masła 1 żółtko 50 ml zimnej wody Szczypta soli Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 150 g szpinaku świeżego 120 g sera feta Mała cebulka Jeden ząbek czosnku(...)minut w 190 stopniach.Na podpieczony spód wykładamy usmażony szpinak z cebulą i czosnkiem ,kruszymy ser feta .Jajka łączymy ze śmietaną i serem żółtym i wylewamy na tartę .Posypujemy orzechami , ulubionymi ziarnami i zapiekamy kolejne 20 minut w 190 stopniach
Ladylaura.buraczków z kremowym serkiem kozim i czarnuszką Składniki: 2 małe ugotowane lub upieczone buraczki 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżeczki kremowego serka koziego 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich sól himalajska do smaku 1/3 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek pieprz do smaku Przygotowane: Buraczki kroimy w dużą kostkę, przekładamy do małej miski. Dodajemy posiekane orzechy
Moja smaczna kuchniacytryny 2 czubate łyżki cynamonu 2-3 łyżki jakiegoś wege „miodu” u mnie był to syrop ryżowy 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej znalazłam jakieś posiekane resztki orzechów, 2 łyżki i też je wykorzystałam Przygotowanie: Do mleka wlej cały sok z cytryny i odstaw ma minimum 15 minut. Mąkę przesiej do dużej miski wraz z 2/3 cynamonu, 2/3 cukru(...)sodą. Dodaj roztopiony olej koksowy i zakwaszone cytryną mleko. Pozostały cukier, cynamon i orzechy wymieszaj razem. Zagnieć ciasto. Bardzo dobrze się z nim pracuje, jak widzisz, po zagnieceniu go miska jest czysta (zagniatam w misce, nie lubię bajzlu na desce) Jeżeli masz płaską, bez boków blaszkę to śmiało rozwałkuj ciasto bezpośrednio na niej, którą wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto powinno
greenscarfłyżeczka proszku do pieczenia dwa małe obrane jabłka (ok. 250 g) 2 łyżki oleju kokosowego 250 g jogurtu greckiego 3 łyżki ekologicznego crunchy owsianego Verival 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Jabłka pokroić w drobną kostkę. Połączyć obie masy. Ciasto będzie bardzo gęste (co jest charakterystyczne dla mąki kokosowej). Do ciasta(...)wmieszać pokrojone kawałki jabłek i orzechy włoskie. Dno każdej z natłuszczonych 6 foremek posypać owsianym crunchy. Ciasto przelać do foremek i piec około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Poranek na słodkosmaków są: sproszkowane kakao masło kakaowe sproszkowany karob masło kokosowe nektar z agawy (istnieje też gama czekolad słodzonych syropem ryżowym) Następnie dodawane są dziko rosnące, suszone owoce, orzechy, olejki eteryczne i żywność zaliczana do kategorii superfoods, tj: różowa sól himalajska maca algi niebiesko-zielone chipsy kokosowe suszone złote wiśnie i czereśnie suszone jagody goji orzechy brazylijskie, nerkowca
Poranek na słodkosię tym przejmować - w końcu dostarczycie swojemu organizmowi tylko to, co najlepsze. Dalej mamy krakersy, podobnie jak chipsy - dostępne w czterech smakach: - włoskie zioła - pizza z pomidorami - tradycyjny chleb - orzechy brazylijskie & tymianek Z całej czwórki najbardziej posmakowały mi te ostatnie, ze względu na intensywny smak i zapach tymianku, który uwielbiam. Wszystkie są bardzo chrupiące i aromatyczne (jak na krakersy(...)batoników zbożowych, częściowo oblanych czekoladą. Całość jest dość twarda, ciągnąca się, więc trzeba porządnie popracować szczęką. W smaku naprawdę świetny. Jest to po prostu porządna dawka czekolady z nutą orzechów, na całe szczęście nieprzesłodzona. Na koniec jeszcze kilka słów o koktajlach proteinowych w proszku. Wszystkie w jednej porcji dostarczają 20 gram białka, 6 gramów błonnika, 1 gram Omega
Poranek na słodkoWODOROSTÓW W SOSIE AWOKADO-BANAN /przepis własny/ opakowanie makaronu z wodorostów kelp raw duże, dojrzałe awokado hass duży, dojrzały banan łyżka jogurtu naturalnego pół łyżeczki mielonej wanilii kilka orzechów brazylijskich (u mnie surowe, ekologiczne) łyżka syropu z kwiatu kokosa (lub cukru) opcjonalnie: łyżka sproszkowanego zioła Ashwagandha bio Awokado zmiksować z bananem, jogurtem, wanilią, syropem i Ashwagandhą. Makaron z wodorostów(...)kelp przelać wrzątkiem i dokładnie wypłukać. Połączyć z sosem i podawać z orzechami brazylijskimi i owocami. Smacznego! ENGLISH VERSION: KELP NOODLES WITH AVOCADO-BANANA SAUCE / own recipe / packet of raw kelp noodles large and ripe avocado hass large and ripe banana 1 tablespoon of yogurt half a teaspoon of vanilla powder few Brazil nuts (raw, organic) 1 tablespoon of coconut
Poranek na słodkopodróż, żeby sprawdzić jak sprawdza się "w potrzebie" :) Co najlepsze, każde z nich ma dołączoną łyżeczkę. * quinoa z kaszą bulgur, * batoniki w trzech wersjach smakowych: - z nasionami, orzechami i miodem - z orzechami i ciemną czekoladą - z ananasem i kokosem * trzy dania gotowe do spożycia (sos + ugotowana quinoa): - z mango i papryczką jalapeno (moje ulubione :)) - z bazyliowym pesto
Poranek na słodkoPRZEPIS / RECIPE => CZEKOLADOWE CIASTKA Z ORZECHAMI I JABŁKIEM /przepis własny/ 65 g mąki żytniej grubomielonej 15 g gorzkiego kakao 70 ml mleka migdałowego czekoladowego 1/4 łyżeczki sody szczypta soli himalajskiej łyżka erytrolu 1/4 łyżeczki kamienia winnego (lub sody) średnie jabłko pół łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka ekstraktu migdałowego łyżeczka masła kakaowego (lub zwykłego) jajko łyżka obranych pistacji pestki dyni(...)dekoracji + jogurt naturalny wymieszany ze stewią w pudrze i odrobiną wody różanej Wszystkie składniki oprócz orzechów i jabłka zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłko pokroić w kostkę, a pistacje posiekać i wmieszać do ciasta. Masę przelać do silikonowych foremek. Piec około 20 minut, uważając by się nie przypiekły. Po tym czasie wyjąć
Poranek na słodko