orzechy - 16941 przepisów (strona:433/1130)

Bezglutenowe brownie - bardzo czekoladowe 191

gorzkiej czekolady - 3 jajka - 2/3 szklanki cukru (wersja ze zmniejszoną ilością cukru) - 50g mąki ryżowej - 50g mąki kukurydzianej - 35g mąki ziemniaczanej - szczypta soli - łyżeczka cukru wanilinowego - pół szklanki pokrojonych orzechów Sposób przygotowania: Masło kroimy na małe kawałki. Wkładamy do rondla i rozpuszczamy stale mieszając.  Dodajemy połamaną  na kosteczki czekoladę i dokładnie  mieszamy. Nie zagotowujemy.  W oddzielnym(...)naczyniu  miksujemy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy roztopioną czekoladę i całość miksujemy na gładką masę.  Powoli dodajemy mąkę, sól, orzechy i  wszystko dokładnie miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  Brownie pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 35minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Gulasz ze swieżych kurek i fasolki szparagowej 174

poprzek na cieniutkie plasterki 2 średniej wielkości cebule, obierz i pokrój w kostkę 1 łyżka śmietany Crème fraîche duży kawałek masła 300 ml wody sól, pieprz do smaku garstka orzechów pistacjowych do posypania (opcjonalnie)  Przygotowanie Fasolka szparagowa z szybkowaru Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 1 m 30 s Otwieranie Garnka Szybkie Kurki Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania(...)minut, aby woda dotarła do wszystkich zakamarków  po paru minutach wypłucz kurki z brudu, następnie całość przelej przez durszlak powtarzaj płukanie grzybów, aż pozbędziesz się wszystkich zanieczyszczeń wyłuskaj orzechy pistacjowe rozgrzej w szybkowarze masło dodaj posiekaną cebulę i szczyptę soli podsmażaj, aż cebula się zeszkli i delikatnie zarumieni dodaj kurki i podsmażaj ok. 2 minuty dolej 300 ml wody

Szybko Szybkowar
Pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu 254

pszennej lub orkiszowej) 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu (u mnie ksylitol) 1 łyżka soku z cytryny + skórka z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka sody garść pokrojonych orzechów włoskich (ewentualnie rodzynków) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na grube plasterki. Tortownicę o średnicy(...)Spienioną miksturę dodajemy do ciasta i miksujemy po raz ostatni. Ciasto powinno być dość rzadkie. Wsypujemy do masy jabłka (kilka warto zostawić na wierzch) i pokrojone na mniejsze części orzechy. Mieszamy łyżką lub łopatką, aż jabłka oblepią się ciastem. Przekładamy całość do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzchu układamy odłożone jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół

Poezja smaku
Sałatka z dynią pieczoną! 165

Cykl przepisów na przepyszne sałatki trwa w najlepsze! Mogliście już wypróbować przepis na sałatkę z pstrągiem wędzonym i brokułem, jak i chrupiącą sałatkę z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzechami. Dzisiaj proponuję bardzo smakowite i ciekawe połączenie pieczona dynia Hokkaido i makaron Lubella, w cytrusowo-korzennym sosie. Połączenie pieczonej dyni w miodzie, cynamonie i oleju kokosowym z otartą skórką cytryny, świeżą bazylią(...)pieczenia, polewamy miodem i posypujemy przyprawami, obficie polewamy olejem kokosowym. Pieczemy przez 25 minut do całkowitej miękkości. Usuwamy skórę i kroimy w grubą kostkę. SAŁATKA: - porcja rukoli - 2 łyżki orzechów włoskich - garść ugotowanego makaronu Lubella nr 40 - Uszka - listki bazylii SOS: - 2 łyżki upieczonej dyni  - otarta skórka z cytryny - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oleju orzechowego

SMYKWKUCHNI
Ucierane ciasto z brzoskwiniami 154

Ucierane ciasto Składniki: 180 g masła, miękkiego 180 g cukru, u mnie po połowie biały i brązowy 4 jajka 125 g zmielonych migdałów 150 g mąki 100 g orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy 3 duże brzoskwinie szczypta soli Lukier 50 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Nastaw piekarnik na 160ºC(...)według piekarnika). Miękkie masło zmiksuj z cukrem i wanilią. Pod koniec dodaj po jednym jajku i miksuj do połączenia. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami, pokrojonymi orzechami i lawendą. Dodaj do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do okrągłej formy posmarowanej tłuszczem i oprószoną mąką. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut

codojedzenia
Najlepszy obiad na szybko, czyli makaron z awokado. 414

sposób przejść obojętnie :)  Składniki (1-2 porcje): 1 dojrzałe, miękkie awokado sok z 1 limonki 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki oleju/oliwy garść świeżej bazylii 5 sztuk orzechów, np. włoskich sól, pieprz plus 100 g makaronu (użyłam makaronu barwionego szpinakiem, ale pełnoziarniste penne czy spaghetti też się sprawdzi) Mielimy (za pomocą blendera ręcznego lub malaksera) pokruszone orzechy, miąższ

Powiedz dietom nie
Jabłkowa granola z patelni :) 149

kawałki zlepionych płatków , przypominające owsiany batonik :) Bardzo smaczna, na pewno do powtórzenia!  Składniki: 80 g płatków owsianych  40 g płatków quiona 1 garść rodzynek  1 garść orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżka oleju kokosowego  1 łyżka miodu  3 łyżki skoncentrowanego soku jabłkowego 100% (Natjun) Przygotowanie: W misce wymieszaj płatki z cynamonem, rodzynkami(...)orzechami.  Na patelni rozgrzej olej, a po chwili dodaj sok jabłkowy. Poczekaj aż całość się rozpuści. Następnie wsyp składniki z miski i cały czas mieszając smaż na pełnym ogniu ok. 7 minut.  Teraz dodaj miód i mieszaj całość aż się on rozpuści. Kolejno smaż jeszcze 2 minuty.  Granola będzie gotowa jak płatki będą chrupkie i suche, czyli

Zdrowie na języku :P
Fasolka szparagowa z pesto 117

letnie upały...a i poza sezonem jest rewelacyjna.   Składniki 1 kg fasolki szparagowej 100 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki startego parmezanu 3 łyżki orzechów pinii 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolkę myjemy, usuwamy „końcówki”, gotujemy do miękkości w posłodzonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy(...)pesto. Czosnek, oliwę, orzechy i ser miksujemy na gładko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Fasolkę odcedzamy, przekładamy do garnka i mieszamy z pesto. Podajemy do razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Szybki makaron ryżowy po Tajsku 139

polędwiczki wieprzowej 1 szalotka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 2 łyżki soku z limonki tajskiej 50 g orzechów ziemnych szczypiorek 1 łyżka oleju rzepakowego   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron moczymy w zimnej wodzie. W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy polędwiczkę pokrojoną na cienkie plastry(...)wody (50 ml). Energicznie mieszamy, dodając sosy-ostrygowy, sojowy i rybny oraz cukier, sok z limonki i posiekany na większe kawałki, szczypiorek. Na koniec dodajemy uprażone na suchej patelni orzechy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Masło orzechowe z ciecierzycy 198

smakołyk utwierdził mnie w przekonaniu jakim cudownym i wszechstronnym warzywem jest ciecierzyca. Cudowne! Do przygotowania potrzebujemy: dwie puszki ciecierzycy lub ok 400 g ugotowanej ciecierzycy ok 100 g zmielonych orzechów szczyptę soli ok dwie łyżki słodziwa (syrop z agawy, syrop klonowy itp) szczyptę cynamonu ewentualnie odrobinę mleka roślinnego/wody gdy konsystencja będzie zbyt gęsta Ciecierzycę, orzechy, sól, słodziwo i cynamon

Szybko Tanio Smacznie
Kruche ciasto z wiśniami i orzechową kruszonką 256

masła 80 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 400 g wydrylowanych wiśni 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka 75 g mąki pszennej 75 g tartych orzechów włoskich Back Mit 100 g zimnego pokrojonego na kawałki masła 100 g cukru Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać zimne masło i posiekać(...)ciastem. Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Wydrylowane wiśnie osuszyć na papierowym ręczniku. Oprószyć mąką ziemniaczaną i rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier i tarte orzechy. Dodać masło i wszystko rozetrzeć palcami. Gotową kruszonką posypać ciasto. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175C i piec ok 35 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu można jeszcze ciasto

Monia miesza i gotuje
Owocowa "pizza" z arbuza 184

Pokój na trójkąty, tak jak to robisz w przypadku pizzy kiwi obierz ze skórki, pokrój w plasterki, truskawki umyj, pokrój w ćwiartki, a śliwki w kostkę. Owocami udekoruj arbuz. Orzechy posiekaj. Posyp wierzch pizzy wiórkami kokosowymi, orzechami i jagodami. Na koniec dodaj listki świeżej mięty. Pizza najlepiej smakuje schłodzona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placuszki z mąki z tapioki, orzechami nerkowca i morwą białą 208

które wykonałam są ze sklepu Bioindygo.pl , więc jakość jest świetna! Składniki: 4 łyżki mąki z tapioki * 2 jajka 1 łyżeczka ksylitolu szczypta proszku do pieczenia aromat śmietankowy morwa biała orzechy nerkowca *Mąka z tapioki bardzo intensywnie chłonie tłuszcz, więc trzeba uważać, aby nie przypalić placuszków. Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z ksylitolem na puszystą masę, następnie dodajmy mąkę, proszek do pieczenia(...)aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Do dekoracji podajemy z orzechami nerkowca i morwą białą. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Lunch u Dyletantów 187

dwóch deserów. Do każdego dania, można zamówić sugerowane wino (oczywiście za odpowiednia dopłatą). Ja spróbowałam wszystkich dań, no poza jednym (kozim serem – po prostu mało kocham kozinę). Chodnik ogórkowy, orzechy włoskie – prosty i bardzo smaczny chłodnik z przyjemnym, dodatkiem orzechów włoskich oraz szynką parmeńską. Idealny na upalny dzień – a właśnie za oknem był skwar Kwiat cukinii, ricotta, vinagrette cytrynowy. Idealnie

królestwo garów
Zdrowa ekologiczna żywność od Bioindygo :) 172

czytelna szata graficzna pozwala na swobodne poruszanie się po sklepie, a znalezienie poszukiwanego produktu nie powinno sprawiać żadnych trudności.  Zobaczcie co ja wybrałam. Niektóre produkty krótko opiszę :)  ORZECHY NERKOWCA KOMOSA RYŻOWA CUKIER KOKOSOWY  Ten rodzaj słodzika chciałam spróbować już od dawna, ale tak na prawdę nawet nie miałam okazji żeby go kupić. Także ucieszyłam się z możliwości(...)składniki, jak konserwanty, chemiczne dodatki. Dlatego dużą uwagę przykuwam właśnie do składu tych produktów. I ten poniższy mogę szczerze polecić, ponieważ składa się wyłącznie z 68% z wyciągu z orzecha kokosowego, wody i zagęszczacza gumy guar. Produkt jest pochodzenia ekologicznego. MASŁO GHEE To inaczej masło klarowane, czyli bezwodny tłuszcz mleczny. Pozbawiony laktozy i białek mleka jest polecanym produktem w diecie

Zdrowie na języku :P