bułka kajzerka lub inna • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 3 jajka ugotowane • 2 jajka surowe • sól, pieprz • pęczek zielonej pietruszki Dekoracja: • cienkie kabanosy drobiowe • 4 orzechy włoskie • 4 ziarna ziela angielskiego • 2 goździki • 1 oliwka czarna Wykonanie: • Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i drobno pokroić. • Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Czosnek(...)pozostałej części mięsa. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 40 minut. • Upieczone jeże położyć na półmisku i udekorować. • Z ćwiartek orzechów zrobić nogi, z ziela angielskiego i plastra oliwki oczy, a nos z goździków. • Igły – pocięte kabanosy powtykać w tułów jeża
To co kochamchce Ci się robić sosu, to sama żurawina wystarczy w zupełności. Składniki na 4 porcje: • 2 okrągłe sery typu camembert • po kilka orzechów: włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie, jakie lubimy • garść rukoli • garść kiełków ze słonecznika Sos żurawinowy • 1/2 słoiczka żurawiny • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: • Sery przeciąć na 2 połówki, tak aby powstały(...)plastry. • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pleśnią do dołu. • W każdy krążek wcisnąć po kilka orzechów. • Zapiekać w temp. 180 st.C przez 15 minut. • Wino odparować do połowy objętości, dodać żurawinę i pogotować 3 minuty. • Gorący ser podawać z rukolą, kiełkami słonecznika i sosem żurawinowym
To co kochamSkładniki: • 1 kg ugotowanych ziemniaków • 300 g mąki pszennej • 100 g mąki ziemniaczanej • 2 jajka • mrożone śliwki – 1 opakowanie • sól do smaku Nadzienie dla śliwek • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1/2 szklanki migdałów • 1/2 szklanki rodzynek Sos • 1/2 litra kompotu z suszu Hortex • 1 limonka • laska cynamonu Wykonanie: • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. • Zagnieść ciasto(...)limonki do zredukowania do sosu, dodać sok z limonki. • Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. • Uprażyć na suchej patelni orzechy i migdały, zmiksować je z rodzynkami. • Nadzienie wkładać między 2 połówki śliwek, następnie oblepić ciastem formując knedle. • Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię
To co kochamelegancka przekąska. Składniki na 26 sztuk: • 30 dkg sera białego tłustego • 30 dkg sera z niebieską pleśnią typu rokpol • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich • 1/2 szklanki płatków migdałowych • po kilkanaście winogron ciemnych i jasnych • czipsy ziemniaczane Wykonanie: • Ser biały zmiksować z pleśniowym na gładką masę, przyprawić. • Na łyżeczkę(...)serowej wcisnąć winogrono i oblepić serem. Masa jest dość gęsta więc ładnie się oblepia. • Połowę masy zrobić z ciemnymi winogronami i obtoczyć kulki w mielonych orzechach. • Drugą połowę zrobić z jasnymi winogronami i obtoczyć w płatkach migdałowych. • Gotowe kulki położyć na czipsach ziemniaczanych
To co kochamczęściej niż go robię. Składniki na 2 porcje • 1 większa polędwiczka wieprzowa • 18 pomidorków koktajlowych • 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) • 1 łyżeczka migdałów • 1 łyżeczka orzechów laskowych • 1 łyżeczka nasion słonecznika • sól, pieprz • 2 łyżki sosu teriyaki • kilka listków bazylii • 1 łyżeczka keczupu • olej do smażenia Wykonanie: • Makaron ugotować w posolonej wodzie, mięso pokroić(...)Nabijać na drewniane szpadki na przemian kawałki mięsa i pomidorki. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 10 minut. • Zmielić orzechy, migdały i słonecznik, wymieszać z makaronem, 3 łyżkami oliwy i posiekaną bazylią. • Wyłożyć makaron do metalowych obręczy i ugnieść. • Podawać z szaszłykami. Udekorować kleksem
To co kochamkażdej postaci! Składniki: • 6 jajek ugotowanych • sól, biały pieprz do smaku Masa serowa • 2 łyżki startego sera żółtego • 1 łyżka majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Masa tuńczykowa • 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym • 1 łyżeczka majonezu • rzodkiewka i zielona pietruszka do dekoracji Masa chrzanowa • gotowane żółtka z 2 jajek • 2 łyżki(...)pół, z dwóch jajek wyjąć żółtka. Masa serowa • Starty ser żółty wymieszać z majonezem i przetartym czosnkiem. • Nałożyć łyżeczką na 4 połówki jajek. • Posypać posiekanymi orzechami. Masa tuńczykowa • Tuńczyka mocno odsączyć z zalewy, wymieszać z majonezem. • Nałożyć masę na połówki jajek, udekorować rzodkiewką i pietruszką. Masa chrzanowa • Żółtka utrzeć z chrzanem
To co kochamłyżki śmietany • szczypta soli • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Krem • 200 g masła • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • cukier waniliowy • 5 łyżek maku • 100 g orzechów włoskich • 3 łyżki płatków migdałowych Dekoracja • 1 czekolada gorzka • 1 czekolada deserowa • kilka całych migdałów bez skórki • 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Kruszonka • Makę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą(...)waniliowym, aby zrobiło się gładkie, dodawać po łyżce mleka skondensowanego cały czas ucierając. • Gdy powstanie gładki krem dodać mak i wymieszać. • Do kruszonki dodać pokrojone orzechy, płatki migdałowe i wymieszać z kremem. • Dno średniej tortownicy wyłożyć folią spożywczą, boki posmarować masłem. • Całą masę kruszonkową wyłożyć do tortownicy i dokładnie ugnieść, najlepiej mokrą
To co kochamjabłek np. szara reneta, antonówka, boskop • 1/3 szklanki wody • 2 łyżki cukru • 1/2 opakowania żelfixu dr Oetkera Piana • 3 białka • 1/2 szklanki cukru • 3 biszkopciki, ewentualnie posiekane orzechy Wykonanie: Ciasto kruche • Do mąki, proszku do pieczenia i cukru dodać masło i posiekać nożem. • Zrobić dołek, dodać żółtka i śmietanę, przesiekać nożem(...)podpieczony spód posypany bułką tartą. • Jabłka posypać również 2 łyżkami tartej bułki. • Białka ubić z cukrem, wyłozyć łyżką na jabłka. • Posypać nawierzchu pokruszonymi biszkoptami lub orzechami, albo jednym i drugim. • Piec jeszcze przez 20 minut
To co kochamrównież małe pomidorki nafaszerowane serem. Wersja zimowa to żółty ser na krakersach. Składniki: • 5 pomidorów • 150 g sera żółtego • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki majonezu • 50 g orzechów pecan lub włoskich • kiełki pora Wykonanie: • Pomidory pokroić na 1 cm plastry i ułożyć na kiełkach pora. • Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)Majonez wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę. • Połączyć ser z majonezem. • Na każdy plaster pomidora położyć po łyżeczce sera. • Udekorować połówkami orzechów. • Na kiełkach ułożyłam również kwiaty czosnku
To co kochamchrupiąco orzechowe! Składniki: • 250 g masła • 4 jajka • 4 banany bardzo dojrzałe • 8 łyżek śmietany • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 3 szklanki mąki • 2 łyżeczki sody • 1 szklanka orzechów włoskich • cukier puder do posypania Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. • Dodać śmietanę, jajka i rozgniecione widelcem banany. • Wsypać mąkę i sodę(...)Jeśli masa zacznie się warzyć przed wsypaniem mąki to dodawać ją wcześniej po trochu. • Na koniec dodać przesiekane orzechy włoskie. • Ciasto wlać do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. • Piec w 180 st.C przez 40 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
To co kochammiodu. Monika nawet myślała, że to mango. Chrupiąca i słodko-kwaśna! Składniki: • 300 g dyni surowej • 3 jabłka • sok z 1/2 cytryny • 1/2 szklanki orzechów włoskich • sól do smaku • 5 łyżek miodu Wykonanie: • Dynię i obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. • Skropić sokiem z cytryny. • Wymieszać z miodem, szczyptą(...)soli i posiekanymi orzechami włoskimi
To co kochamszklanka jogurtu • 250 g powideł śliwkowych • 125 g masła • 400 g mąki pszennej • 1 płaska łyżka sody • 1 czubata łyżka kakao • 1 przyprawa do piernika • 1 szklanka zmielonych orzechów ziemnych niesolonych • 1 małe opakowanie skórki pomarańczowej Polewa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Połączyć razem składniki suche – mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika(...)Zmiksować żółtka z cukrem, dodać jogurt, powidła i rozpuszczone masło. • Połączyć składniki suche i mokre razem. • Dodać ubite białka na sztywną pianę, zmielone orzechy, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać wszystkie składniki. • Ciasto wlać do dwóch średnich keksówek. • Piec w temp 180 st.C przez 40 minut. • Podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej
To co kocham