jeszcze bardziej lubię przygotowywać świąteczne desery a widzieć, że innym smakuje to dopiero radość ;) Polecam! Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 5-6 kokosanek 25 g migdałów 15 g orzechów włoskich 2 opakowania Delecta Decorada płatki czekoladowe 25 g rodzynek wódka/likier kokosowy aromat migdałowy Delecta 1,5 łyżeczki żelatyny 275 ml śmietany kremówki 1 mix do śmietany Delecta Migdały(...)orzechy i rodzynki pokroić na mniejsze kawałki. Kokosanki rozdrobnić. Bakalie i ciasteczka zalać alkoholem, dodać 2-3 krople aromatu migdałowego i odłożyć na minimum 12 godzin. Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno z mixem do śmietany, schłodzić w lodówce. Jajka dokładnie umyć i sparzyć. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka. Ubite jajka
Domowa cukiernia Ewygrudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane(...)wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kompot z suszonych owoców Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniainną słodką polewą. Bomba kaloryczna. Ale jaka pyszna! No i lody, koniecznie trzeba wspomnieć o lodach. Największe wrażenie robią te podawane w łupinkach kokosów, z dodatkiem kokosowego miąższu i orzechów, dla chętnych również z polewą. Fajne są też tzw. „tajskie lody” spotykane również w Polsce-masę lodową z dodatkami wylewa się na lodową płytę, rozprowadza cienką warstwę, a następnie zbiera(...)eseje. Faktem jest, że wszystko jest tam pyszne. Sekretem jest świeżość. Każdy posiłek przygotowywany jest ze świeżych lokalnych składników, doprawiany świeżymi ziołami i przyprawami. Często do potraw dodaje się orzechy (ziemne, nerkowce), dymkę, kiełki fasoli mung i limonkę, które nadają im ciekawego smaku. Z przypraw królują tu sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, tajskia bazylia, trawa cytrynowa, galangal, kaffir, chili, ocet
Zawsze głodna!spróbowaniu niejedna osoba chciała by przepis! Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Spód brownie: czekolada gorzka 100 gram czekolada mleczna 100 gram olej Kujawski 150 ml. orzechy włoskie mielone 3 łyżki orzechy laskowe mielone 2 łyżki mąka 1 szkl. jaja 5 szt. cukier muscovado 3/4 szkl. Mus czekoladowy: czekolada gorzka 100 gram masło 1 łyżka białka
Kuchnia Paulettesszkl. jaja 3 szt. marchew starta na tarce o drobnych oczkach 2 szkl. soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 łyżeczka cynamon 1 łyżka kakao 2 łyżki orzechy laskowe 1/2 szkl. orzechy ziemne 1/2 szkl. biała czekolada 100 gram orzeszki do posypania masło 1 łyżka Metoda: Cukier ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem
Kuchnia PaulettesPuszysty sernik, prosty, bez żadnych wymysłów z piernikiem, który niestety musi 2 dni w lodówce przeleżeć, ale efekt na pewno nas zadowoli :) Wykończenie stanowi mus z czekolady mlecznej z orzechami laskowymi, który co prawda smakuję jak delikatna trufla. Jest naprawdę nieziemski w smaku ! Uwielbiam :). Taki mus mogłabym jeść na okrągło. Każda warstwa tego ciasta idealnie do siebie pasuje. Polecam(...)może być w kostkach ) jaja 5 szt. śmietana kwaśna gęsta 5 łyżek cukier puder 6 łyżek sok z cytryny 1 łyżka mąka 3 łyżki Mus: czekolada mleczna z orzechami 2 tabliczki śmietana kremówka 200 ml. białka z 2 jaj przyprawa do piernika 1 łyżka masło 1 łyżka żelatyna 1 łyżka woda ciepła 3 łyżki Dodatkowo: masa kajmakowa 300 gram kakao
Kuchnia Pauletteswarto ! :) SKŁADNIKI: awokado 2 szt. ( ok. 300 gram ) kakao ekstra ciemne 2 i 1/2 łyżki mleko 1.5 % 4 łyżki mleko w proszku odtłuszczone 2 łyżki ksylitol 1/2 łyżeczki orzechy laskowe ( ewentualnie ziemne ) 100 gram olej rzepakowy 1 łyżka METODA: W blenderze umieścić posiekane orzechy i mleko. Zmiksować. Dodać kakao, olej, mleko w proszku, ksylitol i miąższ z awokado. Dokładnie zmiksować
Kuchnia Paulettesdługości, lekko pomarszczona i na zewnątrz ciemnobrązowa zaś wewnątrz jasnobrązowa. Sprzedawana jest w całości lub mielona i określana jako "wschodnio indyjska". W smaku wyczuwa się ciepły delikatny słodki smak orzecha. Obydwie postaci gałki muszkatołowej przechowujemy z dala od światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 1op herbatników maślanych 0,5 kubka mielonych orzechów włoskich 0,25 kostki masła 0,5 kg mielonego twarogu 1 op serka mascarpone (200-250g) 0,5 kubka cukru 0,5 kubka rodzynek 3 jajka 5 łyżek likieru Baileys Przygotowanie: kruszymy herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodajemy posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy lub prostokątnej
Luźna Kuchniapiernika oraz sól i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć folią i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Z chłodnego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego**, obficie obtoczyć w cukrze pudrze i ponownie włożyć je na 15 minut do lodówki. Kule przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc spore odstępy(...)zachowały swoją miękką strukturę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku na ciastka (moje leżakowały w metalowym pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia). ** polecam robić niewielkie kulki, takie mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, bo ciasteczka rosną bardzo spore- stąd też należy zachować wskazaną odległość (2,5-3 cm) między wyłożonymi na blachę kulkami. Przepis zaczerpnięty z bloga Czekoladą utkane
Kraina Miodem Płynącacytryny ( lub zamiast soku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego ) 1/4 lub 1/3 szkl oleju ( w zależności od gęstości ciasta ) 1 szkl wody lub soku ( ja dałam jabłkowy ) orzechy, wiśnie lub banan do środka ( niekoniecznie ) Do przełożenia powidła śliwkowe, a na wierzch polewa czekoladowa (niekoniecznie) 1. Wszystkie składniki oprócz sody, soku z cytryny i oleju, dajemy do miski(...)mieszamy. 2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta, dodajemy owoce, orzechy, olej, sprawdzając przy tym gęstość ciasta (czasami wystarczy tylko 1/4 szkl oleju) mieszamy i szybko wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-60 min. Patyczek wbity do ciasta musi być suchy ! Ciasto
Gotowanie...to proste !pieczenia, 1 łyżka octu, Poncz: ½ szklanki mocnego naparu z herbaty, 1 łyżka soku z cytryny, Masa: 3 jajka, ¾ szklanki cukru, 200g masła, 1,5 kieliszka spirytusu, Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich, galaretki w cukrze i czekoladowa posypka do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję(...)jeden blat biszkoptu wykładam porcję masy. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Wykładam drugą porcję masy i układam biszkopt. Pozostałą masą smaruję i dekoruję wierzch oraz boki ciasta. 5. Orzechy włoskie siekam i obsypuję nimi boki ciasta. Wierzch ciasta dekoruję czekoladową posypką oraz galaretką w cukrze
Tradycyjna kuchnia Kasiwiem jak długo wytrzyma bo nie było okazji sprawdzić Składniki na 4-6 porcji: około 1,5 kg w sumie kalarepy, brukwi, rzodkwi pęczek pietruszki 50-100 g dowolnych orzechów 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki po łyżeczce: suszonego czosnku, soli pieprzu (wymieszać razem) 50 ml oleju roślinnego 100 -150 g wegańskiego „żółtego sera” Przygotowanie: Obierz(...)część startego sera i posiekanej pietruszki. Zrób w ten sposób minimum trzy warstwy, a ostatnią zwieńcz najpierw mlekiem kokosowym wymieszanym z resztą przypraw, na to ser, pietruszka i posiekane orzechy. Piecz 30-40 minut w temp. 180 C. Smacznego! Artykuł Zapiekanka z kalarepy, brukwi i rzodkwi pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfbardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one trafiają do środka. W dużych ilościach! Praktyczne i pyszne! Składniki: 5 jajek szklanka cukru szklanka miodu szklanka mleka lub maślanki 1/4 szklanki oleju(...)pół szklanki mąki płaska łyżeczka sody oczyszczonej półtora szklanki orzechów włoskich (posiekanych grubo) 50 g suszonych śliwek bez pestek po 2 łyżki kakao i kawy Inki po 1 łyżeczce mielonych goździków, cynamonu, pieprzu i łyżeczka przyprawy do piernika Delecta masło do posmarowania foremki polewa: pół opakowania serka mascarpone + 3 łyżki soku z cytryny Kamyczki czekoladowe Decorada do posypania polewy Przygotowanie
Ugotowane pozamiataneponiedziałkowy poranek :) Składniki: -kasza jaglana 50g -mleko migdałowe 150ml -masło orzechowe (według uznania) u mnie 15g -dojrzały banan ok 100g -stewia/miód (lub inny słodzik) -serek wiejski, orzechy Wykonanie: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy do wchłonięcia wody. Po tym czasie dodajemy mleko, rozgniecionego banana, słodzik i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu(...)uzyskania kremowej konsystencji. Przekładamy do miseczki polewamy łyżką serka wiejskiego i posypujemy orzechami. Smacznego! Kasza jaglana, otrzymywana z prosa, zawiera pokłady łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Ważną informacją jest również jej zasadotwórczość, pomagająca oczyścić organizm z toksyn. Jest wskazana dla osób z celiakią, jednak cukrzycy muszą być ostrożni z powodu
Gawron w rosole