orzechy - 16941 przepisów (strona:423/1130)

Wilgotny Murzynek Bez Jajek, Mleka I Masła 171

cytryny ( lub zamiast soku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego ) 1/4 lub 1/3 szkl oleju ( w zależności od gęstości ciasta ) 1 szkl wody lub soku ( ja dałam jabłkowy ) orzechy, wiśnie lub banan do środka ( niekoniecznie ) Do przełożenia powidła śliwkowe, a na wierzch polewa czekoladowa (niekoniecznie) 1. Wszystkie składniki oprócz sody, soku z cytryny i oleju, dajemy do miski(...)mieszamy. 2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta, dodajemy owoce, orzechy, olej, sprawdzając przy tym  gęstość ciasta (czasami wystarczy tylko 1/4 szkl oleju) mieszamy i szybko wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-60 min.  Patyczek wbity do ciasta musi być suchy ! Ciasto

Gotowanie...to proste !
Ciasto tortowe z masą jajeczną 166

pieczenia, 1 łyżka octu, Poncz: ½ szklanki mocnego naparu z herbaty, 1 łyżka soku z cytryny, Masa: 3 jajka, ¾ szklanki cukru, 200g masła, 1,5 kieliszka spirytusu, Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich, galaretki w cukrze i czekoladowa posypka do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję(...)jeden blat biszkoptu wykładam porcję masy. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Wykładam drugą porcję masy i układam biszkopt. Pozostałą masą smaruję i dekoruję wierzch oraz boki ciasta. 5. Orzechy włoskie siekam i obsypuję nimi boki ciasta. Wierzch ciasta dekoruję czekoladową posypką oraz galaretką w cukrze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekanka z kalarepy, brukwi i rzodkwi 137

wiem jak długo wytrzyma bo nie było okazji sprawdzić Składniki na 4-6 porcji: około 1,5 kg w sumie kalarepy, brukwi, rzodkwi pęczek pietruszki 50-100 g dowolnych orzechów 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki po łyżeczce: suszonego czosnku, soli pieprzu (wymieszać razem) 50 ml oleju roślinnego 100 -150 g wegańskiego „żółtego sera” Przygotowanie: Obierz(...)część startego sera i posiekanej pietruszki. Zrób w ten sposób minimum trzy warstwy, a ostatnią zwieńcz najpierw mlekiem kokosowym wymieszanym z resztą przypraw, na to ser, pietruszka i posiekane orzechy. Piecz 30-40 minut w temp. 180 C. Smacznego!     Artykuł Zapiekanka z kalarepy, brukwi i rzodkwi pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Piernik mocno orzechowy 120

bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one trafiają do środka. W dużych ilościach! Praktyczne i pyszne! Składniki: 5 jajek szklanka cukru szklanka miodu szklanka mleka lub maślanki 1/4 szklanki oleju(...)pół szklanki mąki płaska łyżeczka sody oczyszczonej półtora szklanki orzechów włoskich (posiekanych grubo) 50 g suszonych śliwek bez pestek po 2 łyżki kakao i kawy Inki po 1 łyżeczce mielonych goździków, cynamonu, pieprzu i łyżeczka przyprawy do piernika Delecta masło do posmarowania foremki polewa: pół opakowania serka mascarpone + 3 łyżki soku z cytryny Kamyczki czekoladowe Decorada do posypania polewy Przygotowanie

Ugotowane pozamiatane
Orzechowo bananowa kasza jaglana 150

poniedziałkowy poranek :) Składniki: -kasza jaglana 50g -mleko migdałowe 150ml -masło orzechowe (według uznania) u mnie 15g -dojrzały banan ok 100g  -stewia/miód (lub inny słodzik) -serek wiejski, orzechy  Wykonanie: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy do wchłonięcia wody. Po tym czasie dodajemy mleko, rozgniecionego banana, słodzik i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu(...)uzyskania kremowej konsystencji. Przekładamy do miseczki polewamy łyżką serka wiejskiego i posypujemy orzechami. Smacznego! Kasza jaglana, otrzymywana z prosa, zawiera pokłady łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Jest  lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Ważną informacją jest również jej zasadotwórczość, pomagająca oczyścić organizm z toksyn. Jest wskazana dla osób z celiakią, jednak cukrzycy muszą być ostrożni z powodu

Gawron w rosole
Zdrowe smoothies – dodaj sobie mocy na zimę 151

mających czasu na pierwsze śniadanie. Jest bardzo delikatne i kremowe – nie przypomina owocowo-warzywnych koktajli, jeśli za nimi nie przepadacie. Dostarcza za to mnóstwa energii dzięki bananom i orzechom – stawia na nogi niczym kawa, a jest bardziej odżywczy i zdrowy. Cynamon rozgrzewa i chroni nas przed przeziębieniami, a naturalne mleko dostarczy nam wysokowartościowego i łatwo strawnego białka oraz(...)kakao 1 łyżeczka cynamonu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do blendera kielichowego wkładamy obrane i pokrojone na mniejsze części banany. Dodajemy masło orzechowe (najlepiej 100% orzechów). Dosypujemy płatki owsiane, kakao i cynamon. Zalewamy mlekiem i miksujemy na gładki, kremowy koktajl. Taki napój jest idealny na śniadanie – można go zabrać w butelce czy słoiku do szkoły

Poezja smaku
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 153

aronii. Nie spodziewałam się, że wywar z gałęzi może być tak smaczny. Idealnie skomponowany z tapioka gotowaną w soku z aronii. Oba smaki się uzupełniały. 9. deser: chałwa z orzechów, buczyna, nagietek, sosna i wino: Riesling Kabinett 2012 Chałwa z orzechów włoskich, pędy sosny, orzeszki bukowe i cukier nagietkowy. Riesling Kabinett 2012, winnica Rappenhof Elegancki delikatnie słodki Riesling o silnie

królestwo garów
Ciasto Prince Polo 119

kakao krem 1 budyń waniliowy 400 ml mleka 2 łyżki cukru 1 kostka margaryny Palmy 1 łyżeczka soku z limonki 20 dag batonów  Prince Polo 10 dag mielonych orzechów włoskich 3 łyżki kremu czekoladowego do nasączenia biszkoptu 150 ml mocnej kawy 50 ml rumu  polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki masła Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną piane(...)pozostałym mleku rozprowadzamy  budyń z cukrem i sokiem z limonki. Gotujemy budyń, studzimy. Margarynę miksujemy, dodając po łyżce budyniu i kremu czekoladowego. Do zmiksowanej masy wsypujemy zmielone orzechy włoskie oraz pokrojone drobniutko batony. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Biszkopt przekrawamy na 2 blaty, nasączamy kawą wymieszaną z rumem. Na dolną część biszkoptu wykładamy masę przykrywamy drugą częścią. Czekoladę rozpuszczamy

kgwjanczewo
Makowiec w cieście półfrancuskim 148

gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki amaretto 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej roztrzepano jajko i płatki migdałów do posypania wierzchu *Świeżą pigwę należy(...)przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej. Mak i pigwę miksuję na gładką masę. Dodaję cukier puder, amaretto, jajka i mąki. Całość dokładnie mieszam. Dodaję rodzynki oraz orzechy włoskie, ponownie mieszam masę. Formę keksową smaruję masłem. Odkładam ćwierć przygotowanego ciasta a pozostałym ciastem półfrancuskim wylepiam dno i boki formy. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewam farsz

Mango Papaja
Prosty i pyszny piernik wileński- na mące żytniej 176

czubate łyżki * kakao- 1 czubata łyżka * proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka * szczypta soli Dodatkowo: * masa marcepanowa- 400 g * powidła śliwkowe- cały słoiczek *  polewa czekoladowa do piernika * posiekane orzechy Przygotowanie: Mąkę lekko zrumienić na suchej patelni (trzeba cały czas mieszać i uważać, żeby jej nie spalić. Powinna mieć kolor kawy z mlekiem) i przesypać do dużej miski. Do całkowicie(...)spód piernikowy -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> masa marcepanowa -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> ponownie ciasto piernikowe itd., a na koniec polewa czekoladowa -> posiekane orzechy włoskie. * inspiracją był przepis z bloga  Przy Dużym Stole

Kraina Miodem Płynąca
CARPACCIO Z ŁOSOSIA NA ŚWIEŻYCH LIŚCIACH SZPINAKU. 124

zaostrzyłam dodając chili w oliwie. Wszystkie smaki zostały zbilansowane i zrównoważone, danie jest rewelacyjne w smaku. Jedyną rzeczą jaką w nim czasami zmieniam to stosuje zamiennie płatki migdałów z orzechami nerkowca. W zależności, które akurat mam w domu i, na które mam większą ochotę. Danie podałam z bagietką pszenną na zakwasie. Smakowałam całej ekipie gości i zniknęło z talerzy(...)oliwy z oliwek   DELUXE- dostępna w sklepie LIDL - 4 łyżeczki sosu DELUXE Crema Con Aceto Balsamico di Modena J.G.P- dostępnego sklepie LIDL - 6-8 łyżek płatków migdałowych bądź orzechów nerkowa - sól himalajska - 3 łyżeczki chili w zalewie DELUXE -dostępne sklepie LIDL - łyżeczka soku z pomarańczy WYKONANIE: Oliwę z oliwek, sok z pomarańczy i sól dokładnie wymieszaj. Szpinak umyj

SMYKWKUCHNI
Rarytas z krakersem i karmelem 420

szklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 lyzka oleju 3 lyzeczki kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masla 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 4 lyzki smietanki 30%, albo mleka    Sposób przygotowania: Białka nalezy oddzielić od zoltek i zmiksować z cukrem puch. Następnie dodac zoltka(...)kladziemy nastepna warstwe masy i warstwa karakersow, masa kajmakowa i ciasto czekoladowe, mi wyszly 3 warstwy krakersow. Czekolady rozpuscic w kapieli wodnej, dolac smietanke i gotowa polewa polac ciasto. Orzechy pokroic na mniejsze kawałki i posypać nim cale ciasto. Odstawic do lodówki na cala noc i gotowe :) Smacznego

Słodkości i nie tylko
ciasteczka pełnoziarniste z bakaliami 162

składniki: 160 g ziarna orkiszu lub mąki pełnoziarnistej 120 g masła 3 łyżki miodu 100 g cukru 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 45 g suszonej żurawiny 35 g suszonych śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Bakalie siekamy. Ziarna orkiszu mielimy na mąkę. Przekładamy na stolnicę. Dodajemy masło, proszek do pieczenia, cukier oraz miód i siekamy nożem. Następnie(...)zagniatamy ciasto i stopniowo dodajemy posiekane bakalie. Formujemy kulę. Odrywamy po kawałeczku ciast i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach, gdyż podczas pieczenia ciasteczka się „rozpłyną”, delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 – 15 min., na rumiano. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawimy

Domowy Smak Jedzenia
Pulpety z kaszą jaglaną. 262

Uwielbiam wszelkie klopsiki, pulpety ,z sosem i warzywnym akcentem oczywiście.Ostatnio do wszystkich dań -prawie- sypię też mieszankę orzechów i ten chrupiący element bardzo poprawia smak dań.Polecam. Składniki: szklanka kaszy jaglanej suchej 200 g mięsa mielonego kawałek cebuli marchewka por kawałek papryka czerwona,połówka ,dodajemy surową jajko sól ,pieprz ,oliwa ,zioła prowansalskie sos: 600 g passaty sól ,pieprz marchewka(...)które układamy na patelni i obsmażamy je delikatnie z każdej strony. Następnie dodajemy sos pomidorowy i dusimy je kolejne 15 minut. Podajemy z kaszą jaglaną ,sosem z pulpetów i orzechami

Ladylaura.
WITARIAŃSKIE TRUFLE CZEKOLADOWE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ 169

surowego kakao, dlatego bardzo często znajduje ono zastosowanie w mojej kuchni. Dziś w takiej formie: Składniki na 15 trufli: 0,5 szklanki surowych migdałów, 0,5 szklanki surowych  orzechów włoskich, 0,5 szklanki surowych orzechów laskowych, 0,5 szklanki surowych płatków kokosowych, 0,5 szklanki surowego kakao w proszku, 5 suszonych moreli, 5 suszonych daktyli, 1/2 łyżeczki wanilii

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania