szkl cukru masło w temp. pokojowej Polewa: 60g masła 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny 1 słoik powideł śliwkowych 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich Ciasto: Mąkę posiekać ze smalcem. Dodać miód, jajka, sodę i proszek do pieczenia. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować(...)polewą. Ostudzić. Na pierwsze ciasto nałożyć połowę masy, przykryć drugim ciastem, posmarować powidłami, przykryć trzecim plackiem. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim plackiem. Polać polewą i posypać zmielonymi orzechami
Smakołyki AsiKiedyś jadłam kanapki z takimi składnikami, ale pomyślałam "na chleb trzeba pracować" więc zrobiłam bez ;) SKŁADNIKI: - 4 gruszki Konferencje (obrane, przekrojone, wydrążone gniazda nasienne) - 4 kostki gorgonzoli - 8 połówek orzechów włoskich - 8 małych łyżeczek miodu - 8 łyżeczek czerwonych porzeczek z kompotu - świeża mięta NAGRZEJ PIEKARNIK DO 180 stopni, w międzyczasie nadziej gruszki, w miejsca gniazd nasiennych włóż ser, orzech, mód
Kuchnia bezglutenowa Lolibałkański 680 gram/2 opakowania, masa kajmakowa 1 puszka/krówka Bakalland, jajka 10 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, budyń śmietankowy 2 opakowania, kasza manna 3 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie, orzechy włoskie siekane 2 szklanki twaróg wiaderko, jogurty bałkańskie, kajmak krówka, jajka wyjąć z lodówki na kilka godzin, do temperatury pokojowej użyłam jajka "M" (jeśli są "L" to wystarczy(...)śmietana gęsta 18% 6 łyżek, polewę wyjąć z opakowania do miski, dodać czekoladę gorzką, śmietanę i w kąpieli wodnej rozpuścić mieszając, ciepłą polewą polać wierzch sernika i rozsypać posiekane orzechy włoskie lekko dłonią je przyklepać do polewy, zostawić do zastygnięcia - sernik jest delikatny, wilgotny, aromatyczny i smaczny..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięoczyszczona 1/2 łyżeczki, cytryna 1 większa, mleko 100 ml, jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, dżem 250 ml/winogronowy, przyprawa do piernika 1 opakowanie, polewa czekoladowa - w opisie, orzechy posiekane 1 szklanka do pojemnika wsypać mąkę tortową z proszkiem i sodą, cukier, wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę, wsypać przyprawę do piernika i startą skórk ze sparzonej cytryny(...)ciasto wyjąć z formy zimne POLEWA: 100 gram czekolada gorzka, 3 łyżki gęstej śmietany, w kąpieli wodnej roztopić czekoladę mieszając do połączenia ze śmietaną polewą polać babkę i posypać orzechami włoskimi, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - babka jest aromatyczna, delikatna i szybko się zjada........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmakowa: 250 g mielonego maku 1 szklanka mleka szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki konfitury z pomarańczy (można zastąpić miodem) 75 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich 75 g posiekanych suszonych moreli lub rodzynek (można je wcześniej namoczyć w alkoholu lub wodzie) 2 łyżki rumu/amaretto (lub odrobina ekstraktu migdałowego) 50 g roztopionego lekko palonego masła(...)180ºC przez 12-15 minut. Przygotować masę makową. 2 żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem i konfiturą z pomarańczy (lub miodem) na puszystą masę. Dodać wystudzony mak, posiekane orzechy lub migdały oraz posiekane w kostkę suszone morele (ewentualnie rodzynki). Następnie dodać rum amaretto (lub ekstrakt migdałowy) oraz roztopione (lekko palone) masło, zmiksować. Na koniec ubić pianę z dwóch
Świat Ciastałyżki * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier z wanilią – 1 łyżka DODATKOWO: * herbatniki – 200 g * masło orzechowe ( może być domowe ) – ok. 150 g * płatki migdałów + kokos + orzechy ziemne SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń(...)warstwę herbatników, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego. Układamy kolejną warstwę herbatników -> krem → masło orzechowe ->– herbatniki – krem. Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi z płatkami migdałów i orzechami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkokości! Potrzebne składniki znajdziecie w internetowym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; duży kurczak ( u mnie 2 kg.) oliwa sól, pieprz 2 szklanki wody Farsz; 25 dag wątróbki 10 dag orzechów włoskich Skworcu.com 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 łyżeczki pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżeczka pokrojonego świeżego majeranku sól, pieprz do smaku kilka suszonych śliwek Skworcu.com 3 ząbki czosnku(...)Przygotowanie; Kurczaka myjemy, następnie osuszamy i nacieramy w środku a także na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy. Wątróbki oczyszczamy i siekamy na drobną kostkę, kasze gotujemy do miękkości. Orzechy siekamy i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Czosnek oraz zioła siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekane śliwki. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem
Radość kipiąca uśmiechem.Nowy Rok. Polecam :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 5 łodyg selera naciowego 1 małe kwaśne jabłko (najlepiej późna odmiana) kawałek pora (około 3-4 cm) 15 orzechów włoskich 5-6 łyżek majonezu (najlepiej domowego TU znajdziecie przepis) natka pietruszki 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka mielonej kozieradki pieprz sól Wykonanie: Seler, jabłko(...)kroimy w drobna kosteczkę i wrzucamy do miski, mieszamy z octem jabłkowym. Dodajemy quinoę, wyłuskane i posiekane orzechy, poszatkowaną natkę pietruszki i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy kozieradką, solą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy i już
Quinoa Raz!swojej drodze spotkała Basię (współwłaścicielkę Nanan) i w końcu moda na haut-pâtisserie zawitała nad Odrę. Lada wypełniona łakociami. Od lewej eklery na 3 sposoby: waniliowe z karmelizowanymi orzechami, czekoladowe oraz cytrynowe, brownie z wiśnią oraz deser z tonka, liczi i maliną. Na otwarcie Nanan czekałem z niecierpliwością wcale nie mniejszą niż na przybycie Mikołaja za młodu. To wszystko(...)nieco podstarzałą już formę. Eklery w wydaniu Justyny to zamknięte podłużne ciastka przygotowane tradycyjnie z ciasta parzonego i wypełnione crème pâtissière , oblane lukrem lub czekoladą i posypane karmelizowanymi orzechami. Zabawa formą, a także mnogość smaków oraz tekstur tutaj zachwyca — miękkie, delikatne ciastko z aksamitnym kremem i chrupiącą otoczką to zupełnie nowy wymiar przyjemności. Inne cukrowe cuda to między innymi
Food Squareucierane z kremem maślanym) 150 g marmolady wieloowocowej 2 łyżki naturalnego, ciemnego kakao 6 łyżek kakao słodzonego typu Nesguik 3 łyżki wiórek kokosowych 3/4 łyżeczki aromatu rumowego ulubione bakalie: orzechy, migdały, rodzynki, skórki owocowe itp.- ilość dowolna, jak kto lubi 1/2 szkl ciepłego mleka 100 g masła, stopionego i przestudzonego (ja pominęłam, gdyż moje ciasto było przełożone kremem maślanym(...)ciasta Polewa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100 g masła Przygotowanie: Bajaderkowa masa: Stare ciasto drobno pokruszyć do dużej miski, dodać marmoladę, ulubione bakalie (orzechy i migdały najpierw posiekać), wiórki kokosowe, aromat rumowy, krem czekoladowy, stopione i przestudzone masełko oraz naturalne i słodzone kakao (jeśli wasze ciasto, bądź też zakalec jest ciastem ciemnym, możecie
Nastoletnie WypiekanieSpróbujcie. Składniki: 2 opakowania herbatników korzennych z polewą kakaową (u mnie Cukry Nyskie ) – w sumie 126 g około 3 i 1/2 pełnej łyżki masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio 1 pełna łyżka nutelli krokant orzechowy do obtoczenia kolek Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w misie blendera z nożami. Pokruszone herbatniki przesypujemy do miski, dodajemy 3 pełne łyżki masy orzechowej(...)łyżki). Na koniec masę ugniatamy szybko w dłoniach, powinno się dać z niej stworzyć w prosty sposób kulę/walec. Po czym odrywamy kawałki masy tworząc w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lub mniejsze / ciut większe w zależności od upodobań). Kuleczki obtaczamy w orzechowym krokancie. Kuleczki można podać od razu lub schłodzić w lodówce. Uwaga! Jeśli użyjecie innej masy orzechowej/innych ciasteczek
Słodkie okruszkipłaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej , 400 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, świeżo starta skórka z dużej pomarańczy, 100 g suszonych daktyli, 6 łyżek startych orzechów laskowych, polewa: 150 g czekolady gorzkiej, 1 łyżka masła, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, 1 łyżka kakao do podsypania, czekolada biała, perełki ozdobne. Przygotowanie: Ciasto(...)Masło roztapiamy i studzimy. Suche składniki: z mąką mieszamy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy, gałkę muszkatołową , oraz sodę. Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel. Kolejno dodajemy mleko, masło, skórkę z pomarańczy i suche składniki. Miksujemy całość na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki daktyle i mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Ciasto
Moniki Smakołykistruclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany 18% NADZIENIE: 15 dag orzechów włoskich (najlepiej świeżo wyłuskanych) 8 dag cukru 10 dag dżemu morelowego - użyłam TEGO 1 łyżka rumu DODATKOWO: małe jajko łyżka mleka cukier perlisty do posypania WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać(...)solą, dokładnie posiekać z zimnym masłem na kruszonkę. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów
Kuchenne zapiski Edytypudru Wszystkie składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć nadzienie na przestudzony spód. Bita śmietana: -500 ml śmietany kremówki -3 łyżki cukru -1 śmietanka fix dodatkowo: -orzechy - gorzka czekolada Należy ok. pół godziny wcześniej włożyć śmietanę kremówkę do zamrażalnika. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy cukier, fix, i ubijamy jeszcze chwilkę. Bitą(...)śmietanę przekładamy na rozsmarowane nadzienie orzechowe i posypujemy orzechami i startą gorzką czekoladą. Wesołych Świąt
Receptura smakupszenna 410g mleko 45ml ksylitol lub cukier 15g masło 40g jajka 2 sztuki drożdże 45g domowa masa makowa: mak (może być zmielony) 260g masło 40g miód 85g rodzynki 105g orzechy włoskie 55g migdały 30g suszone morele 45g suszone owoce miechunki 45g skórka pomarańczy (pokrojona w kostkę, po obraniu sparzonej wrzątkiem pomarańczy) sok z 1/2 pomarańczy wino białe 2 łyżki Wykonanie(...)zabieramy się za masę makową. Mak gotujemy ok. 30 minut, a następnie przecedzamy przez sitko i odstawiamy na 20 minut. Jeżeli mak nie jest zmielony to mielimy do dwukrotnie. Orzechy włoskie rozkruszamy, migdały gotujemy minutę po czym zalewamy zimną wodą, zdejmujemy skórkę i również rozkruszamy. Suszone morele kroimy w plasterki. W garnuszku roztapiamy masło z miodem, a następnie dodajemy skórkę
rabarbarowo