orzechy - 16941 przepisów (strona:416/1130)

CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI – bez pieczenia! 369

łyżki * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier z wanilią – 1 łyżka DODATKOWO: * herbatniki – 200 g * masło orzechowe ( może być domowe ) – ok. 150 g * płatki migdałów + kokos + orzechy ziemne SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń(...)warstwę herbatników, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego. Układamy kolejną warstwę herbatników -> krem → masło orzechowe ->– herbatniki – krem. Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi z płatkami migdałów i orzechami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką , orzechami oraz śliwkami. 146

kości! Potrzebne składniki znajdziecie w internetowym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; duży kurczak ( u mnie 2 kg.) oliwa sól, pieprz 2 szklanki wody   Farsz; 25 dag wątróbki 10 dag orzechów włoskich Skworcu.com 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 łyżeczki pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżeczka pokrojonego świeżego majeranku sól, pieprz do smaku kilka suszonych śliwek Skworcu.com 3 ząbki czosnku(...)Przygotowanie; Kurczaka myjemy, następnie osuszamy i nacieramy w środku a także na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy. Wątróbki oczyszczamy i siekamy na drobną kostkę, kasze gotujemy do miękkości. Orzechy siekamy i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Czosnek oraz zioła siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekane śliwki. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z quinoy, selera naciowego i jabłka z orzechami włoskimi 158

Nowy Rok. Polecam :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 5 łodyg selera naciowego 1 małe kwaśne jabłko (najlepiej późna odmiana) kawałek pora (około 3-4 cm) 15 orzechów włoskich 5-6 łyżek majonezu (najlepiej domowego TU znajdziecie przepis)  natka pietruszki 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka mielonej kozieradki pieprz  sól Wykonanie: Seler, jabłko(...)kroimy w drobna kosteczkę i wrzucamy do miski, mieszamy z octem jabłkowym. Dodajemy quinoę, wyłuskane i posiekane orzechy, poszatkowaną natkę pietruszki i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy kozieradką, solą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy i już

Quinoa Raz!
C'est du Nanan... a to gratka dla łasuchów! 124

swojej drodze spotkała Basię (współwłaścicielkę Nanan) i w końcu moda na haut-pâtisserie zawitała nad Odrę.  Lada wypełniona łakociami. Od lewej eklery na 3 sposoby: waniliowe z karmelizowanymi orzechami, czekoladowe oraz cytrynowe, brownie z wiśnią oraz deser z tonka, liczi i maliną. Na otwarcie Nanan czekałem z niecierpliwością wcale nie mniejszą niż na przybycie Mikołaja za młodu. To wszystko(...)nieco podstarzałą już formę. Eklery w wydaniu Justyny to zamknięte podłużne ciastka przygotowane tradycyjnie z ciasta parzonego i wypełnione  crème pâtissière , oblane lukrem lub czekoladą i posypane karmelizowanymi orzechami. Zabawa formą, a także mnogość smaków oraz tekstur tutaj zachwyca — miękkie, delikatne ciastko z aksamitnym kremem i chrupiącą otoczką to zupełnie nowy wymiar przyjemności. Inne cukrowe cuda to między innymi

Food Square
Ciasto z resztek ciast (bajaderkowe) 141

ucierane z kremem maślanym) 150 g marmolady wieloowocowej 2 łyżki naturalnego, ciemnego kakao 6 łyżek kakao słodzonego typu Nesguik 3 łyżki wiórek kokosowych 3/4 łyżeczki aromatu rumowego ulubione bakalie: orzechy, migdały, rodzynki, skórki owocowe itp.- ilość dowolna, jak kto lubi 1/2 szkl ciepłego mleka 100 g masła, stopionego i przestudzonego (ja pominęłam, gdyż moje ciasto było przełożone kremem maślanym(...)ciasta Polewa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100 g masła Przygotowanie: Bajaderkowa masa: Stare ciasto drobno pokruszyć do dużej miski, dodać marmoladę, ulubione bakalie (orzechy i migdały najpierw posiekać), wiórki kokosowe, aromat rumowy, krem czekoladowy, stopione i przestudzone masełko oraz naturalne i słodzone kakao (jeśli wasze ciasto, bądź też zakalec jest ciastem ciemnym, możecie

Nastoletnie Wypiekanie
Orzechowe kuleczki sylwestrowe 193

Spróbujcie. Składniki: 2 opakowania herbatników korzennych z polewą kakaową (u mnie Cukry Nyskie ) –  w sumie 126 g około 3 i 1/2 pełnej łyżki masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio 1 pełna łyżka nutelli krokant orzechowy do obtoczenia kolek Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w misie blendera z nożami. Pokruszone herbatniki przesypujemy do miski, dodajemy 3 pełne łyżki masy orzechowej(...)łyżki). Na koniec masę ugniatamy szybko w dłoniach, powinno się dać z niej stworzyć w prosty sposób kulę/walec. Po czym odrywamy kawałki masy tworząc w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lub mniejsze / ciut większe w zależności od upodobań). Kuleczki obtaczamy w orzechowym krokancie. Kuleczki można podać od razu lub schłodzić w lodówce. Uwaga! Jeśli użyjecie innej masy orzechowej/innych ciasteczek

Słodkie okruszki
Piernikowy kopiec z orzechami i daktylami 154

płaska łyżeczka startej   gałki  muszkatołowej , 400 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, świeżo starta skórka z dużej pomarańczy, 100 g suszonych daktyli, 6 łyżek startych orzechów laskowych, polewa: 150 g czekolady gorzkiej, 1 łyżka masła, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, 1 łyżka kakao do podsypania, czekolada biała, perełki ozdobne. Przygotowanie: Ciasto(...)Masło roztapiamy i studzimy. Suche składniki:  z mąką mieszamy kakao, przyprawę do piernika, cynamon,   orzechy, gałkę   muszkatołową , oraz sodę. Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel. Kolejno dodajemy mleko, masło, skórkę z pomarańczy i suche składniki. Miksujemy całość na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki daktyle i mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Ciasto

Moniki Smakołyki
Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym 189

struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany 18% NADZIENIE: 15 dag orzechów włoskich (najlepiej świeżo wyłuskanych) 8 dag cukru 10 dag dżemu morelowego -  użyłam TEGO 1 łyżka rumu DODATKOWO: małe jajko łyżka mleka cukier perlisty do posypania WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać(...)solą, dokładnie posiekać z zimnym masłem na kruszonkę. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z masłem orzechowym i bitą śmietaną/ Peanut Butter Tart 328

pudru Wszystkie składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć nadzienie na przestudzony spód.  Bita śmietana: -500 ml śmietany kremówki -3 łyżki cukru -1 śmietanka fix  dodatkowo: -orzechy - gorzka czekolada Należy ok. pół godziny wcześniej włożyć śmietanę kremówkę do zamrażalnika. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy cukier, fix, i ubijamy jeszcze chwilkę. Bitą(...)śmietanę przekładamy na rozsmarowane nadzienie orzechowe i posypujemy orzechami i startą gorzką czekoladą.  Wesołych Świąt

Receptura smaku
Makowiec 102

pszenna 410g mleko 45ml ksylitol lub cukier 15g masło 40g jajka 2 sztuki drożdże 45g domowa masa makowa: mak (może być zmielony) 260g masło 40g miód 85g rodzynki 105g orzechy włoskie 55g migdały 30g suszone morele 45g suszone owoce miechunki 45g skórka pomarańczy (pokrojona w kostkę, po obraniu sparzonej wrzątkiem pomarańczy) sok z 1/2 pomarańczy wino białe 2 łyżki Wykonanie(...)zabieramy się za masę makową. Mak gotujemy ok. 30 minut, a następnie przecedzamy przez sitko i odstawiamy na 20 minut. Jeżeli mak nie jest zmielony to mielimy do dwukrotnie. Orzechy włoskie rozkruszamy, migdały gotujemy minutę po czym zalewamy zimną wodą, zdejmujemy skórkę i również rozkruszamy. Suszone morele kroimy w plasterki. W garnuszku roztapiamy masło z miodem, a następnie dodajemy skórkę

rabarbarowo
babeczki z masą makową i orzechową kruszonką 165

góry na ściankach) i wkładamy do natłuszczonej foremki np. na muffinki. składniki na nadzienie i kruszonkę: ok. 350 g masy makowej 60 g mąki 60 g masła 60 g orzechów (laskowych lub migdałów) 60 g cukru wykonanie: Z masła, posiekanych orzechów lub migdałów, mąki oraz cukru zagniatamy kruszonkę. Do każdej babeczki nakładamy po ok. 1 łyżeczce masy makowej. Wierzch posypujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z makiem 102

tortowej 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl cukru 130 g masła 2 żółtka masa makowa z puszki Bakalland (można oczywiście przygotować własną) 1 szkl białek daktyle figi orzechy Zagniatamy ciasto , dzielimy na dwie cześci. wykładamy na dnie papier do pieczenia i połowę ciasta cienko rozwałkowanego. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód ok 15 min w temp 180 st Białka(...)ubijamy na pianę i mieszamy z masą makową, dodatkowo dodajemy posiekane orzechy , figi i daktyle. Masę makową wykładamy na podpieczonym spodzie, Przykrywamy resztą ciasta również cienko rozwałkowanego. Pieczemy ok 50 min w temp 180 st. Po wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy bakaliami

Gotowanie jest łatwe
Kutia babci, wersja wnuczki 159

mielonego cukru kokosowego 50 g mielonego erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miodu 50 g rodzynek 50 g migdałów 30 g płatków migdałów 30 g żurawiny suszonej 20 g orzechów włoskich 1 łyżka olejku migdałowego (może być aromat do ciast) Orkisz namaczamy na noc. Po tym czasie wodę zlewamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości – ok. 3 godzin. Można pominąć(...)moczenie, ale czas gotowania będzie dłuższy. Ugotowaną odcedzamy dokładnie. Rodzynki, mak i orzechy zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do namoczenia. Odcedzamy na gęstym sicie. W garnuszku podgrzewamy delikatnie mleczko kokosowe i cukier, erytrol i miód i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Można podawać od razu, jednak na drugi dzień, gdy składniki przenikną się smakuje znacznie lepiej

Kucharzyca
Makowiec 310

maku 1 szklanka cukru 8 dag masła 2 białka 1 łyżka skórki pomarańczowej 10 dag bułki tartej 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 0,5 szklanki rodzynek szklanka orzechów włoskich Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, lukier Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony mak zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego(...)zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać pianę, skórkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodać rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko podgrzać. Masło rozpuścić. Do mąki

Bullio
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 202

Nasz ulubiony makowiec w wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki:  kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g masła - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego(...)cukru) - niecałe pół szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej - kilka kropli aromatu migdałowego - bakalie wedle uznania (ja daję 60g tartych migdałów i 40g rozdrobnionych orzechów laskowych) Mak zalać wrzącą wodą, zamieszać i odstawić do przestudzenia. Do wystudzonego maku dodajemy ksylitol, płynny miód, jajka oraz żółtko, skrobię ziemniaczaną, aromat migdałowy, stopione masło, powidła, a także bakalie

Smaczne Zdrowe