orzechy - 16941 przepisów (strona:425/1130)

Czipsy z żółtym serem czosnkowym 122

krakersami lub czipsami, a połączenie sera z czosnkiem i majonezem jest zaskakujące i bardzo smakowite. Prostota i pychota! Składniki: • 200 g sera żółtego • orzechy pekan • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki majonezu • czipsy Wykonanie: • Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. • Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem(...)serem. Majonez ma tylko lekko skleić ser, nie należy ugniatać sera. • Nakładać po łyżeczce na płatki czipsów ziemniaczanych. • Każdą porcję ozdobić połówką orzecha pekan

To co kocham
Tort marchewkowy 158

migdały lub 300 g mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 3/4 szklanki oleju • 3 jajka • 100 g ananasa z puszki • 80 g wiórków kokosowych • 40 g orzechów włoskich • 30 g płatków migdałowych • 1 łyżeczka cynamonu • 2 łyżeczki przyprawy korzennej • 1 łyżeczka sody • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem mascarpone • 200 g masła • 1 szklanka cukru pudru(...)serka mascarpone • wiórki białej i mlecznej czekolady do posypania Wykonanie: • Wymieszać w miseczce startą marchew, wiórki kokosowe, posiekane ananasy, orzechy i płatki migdałowe. • W drugiej miseczce wymieszać mąkę migdałową, przyprawę do pierników, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. • Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlewać

To co kocham
Deser jagodowy z kaszą jaglaną 125

straganie, to koniecznie zapraszam do przygotowania tego prostego deseru. Składniki: • 1 szklanka jagód • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej • 1 łyżeczka cynamonu • 3 łyżki miodu płynnego • orzechy nerkowce do posypania Wykonanie : • Do świeżo ugotowanej kaszy jaglanej dodać jagody, cynamon i miód. • Całość dokładnie wymieszać i zagotować. • Przełożyć do pucharków, posypać orzechami.{jcomments

To co kocham
Aromatyczne śledzie z suszonymi śliwkami 127

mnie Lisnera w oleju • 3/4 szklanki śliwek suszonych • 1 cebula • 2 łyżki miodu • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/4 szklanki oleju • 2 łyżki octu • sól, pieprz do smaku • kilka orzechów włoskich do posypania Wykonanie: • Cebulę obrać i pokoić w cienkie półplasterki. • Olej rozgrzać, wrzucić cebulę i chwilę poddusić, aż zmięknie. • Dodać miód i śliwki suszone(...)paski filety śledziowe. • Ostrożnie przemieszać, wyłożyć do salaterki i odstawić na kilka godzin, aż wystygnie i przegryzą się smaki. • Po wierzchu posypać posiekaymi orzechami włoskimi

To co kocham
Sernik z masłem orzechowym 101

piekarnika na 10 minut. • Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku i schłodzić przez noc w lodówce. Sarnik udekorować orzechami, u mnie są to orzechy pecan

To co kocham
Tort fasolowy 138

jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Składniki: Ciasto fasolowe • 1 szklanka fasoli Jaś • 250 g cukru pudru • 8 jajek • 3 łyżki bułki tartej • 1 łyżka mąki pszennej • 70 g orzechów włoskich • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • kilka kropli olejku migdałowego Masa śmietanowa • 3 szklanki śmietanki 36% • 3 gorzkie czekolady • płatki migdałowe • cukierki ozdobne lub inne dowolne ozdoby Wykonanie Ciasto fasolowe(...)Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zmielić miąższ razem z orzechami. • Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty biały krem. Dodać fosolę, bułkę tartą, mąkę, proszek i olejek, po czym ostrożnie wymieszać. • Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą

To co kocham
Ciasto Trzy Smaki 145

kakao Ciasto serowe • 500 g białego sera mielonego • 5 jajek • 125 g masła • 1/2 szklanki cukru pudru • 1 łyżka maki ziemniaczanej • 1 cukier waniliowy Ciasto orzechowe • 100 g mielonych orzechów włoskich • 1/2 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Ciasto makowe • Białka ubić(...)makową. Ciasto orzechowe • Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej cały czas ubijać. Wbijać po jednym żółtku. • Na koniec wymieszać delikatnie z mielonymi orzechami, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. • Ciasto orzechowe wylać delikatnie na masę serową. • Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut. • Po wystygnięciu polać polewą

To co kocham
Szarlotka orzechowa bezglutenowa 133

ważności i marmoladkę jabłkową od mamy. Wyszło pysznie, zdrowo i bardzo szarlotkowo. Składniki: • 2 szklanki ryżu ugotowanego • 1/3 szklanki oliwy • 200 g ricotty • 150 g mielonych orzechów • 2 łyżki cukru pudru • 3 łyzki mąki ziemniaczanej • 1 słoiczek marmoladki jabłkowej • 1/2 szklanki wiórków kokosowych Wykonanie: • Ryż ugotowany zmiksować z oliwą i cukrem, po czym wymieszać(...)ricottą. • Dodać mielone orzechy i mąkę ziemniaczaną. • Blaszkę o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. • Połowę ciasta wyłożyć na spód. • Marmoladkę jabłkową wymieszać z wiórkami kokosowymi i wyłożyć na ciasto. • Na wierzch dać drugą część ciasta. • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut. • Można posypać przed

To co kocham
Cytrynowy jabłecznik z bakaliami 130

stosunku do pozostałej ilości ciasta. Ciasto praktycznie służy tylko jako spoiwo do jabłek. Taka szarlotka ma wyczuwalne plastry jabłek, pomiędzy którymi czają się bakalie i orzechy, ma też delikatny cytrynowy smak. Polecam dla osób dbających o linię, bo nie jest słodka, a można dodatkowo ograniczyć ilość cukru ze względu na obecność bakalii. Najlepiej(...)smakuje na ciepło, prosto z piekarnika. Składniki: • 1,5 kg jabłek • po 1/3 szklanki rodzynek, żurawiny, płatków migdałowych i orzechów włoskich • sok z 2 cytryn • 1/3 szklanki oleju • 1/3 szklanki jogurtu • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej • 1/3 szklanki mąki pszennej • 1/3 szklanki cukru • 3 jajka • po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia

To co kocham
INKAwa deserowa z domową posypką orzechową 115

wielu domach po obiedzie pije się kawę i do tego jakieś ciasto lub ciasteczko.A gdyby tak połączyć deser z kawą?Oto moja propozycja Składniki: 1 czubata łyżka mielonych orzechów 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka kawy zbożowej Inka 100 ml gorącej wody 2-3 łyżki bitej śmietany 2 łyżki mleka zagęszczonego słodzonego Przygotowanie: Najpierw robimy posypkę:orzechy mieszamy razem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z czerwonym winogronem i kurczakiem 196

Składniki : ok. 2 szklanek czerwonego umytego winogrona  pojedyncza pierś z kurczaka garść orzechów włoskich majonez Przygotowanie : Winogron pokroić na połówki i wyjąć pestki Mięso umyć, pokroic w drobną kostkę, posypać przyprawą gyros i usmażyć na oleju, osączyć z tłuszczu Orzechy pokruszyć Wszystkie składniki połączyć, posypać na natką i dodać majonez- wymieszać. Pomysł na sałatkę podsunęła mi Dorota, dzięki

Proste Potrawy
Placek snickers. 135

Składniki: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru -1 kostka margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 żółtek -0,5 l. śmietany 35% -cukier wanilinowy -puszka kajmaku -0,4 kg. orzechów włoskich Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy na parze. Kiedy będzie cała rozpuszczona dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Margarynę z cukrem łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy(...)równe części. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywno. Układamy kolejno: ciasto, śmietana, ciasto, kajmak i posypujemy orzechami. Smacznego

Magia jedzenia.
pijany bakaliowiec - ciasto imprezowe 629

maki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru  200 g masła  na wierzch: słoiczek powideł śliwkowych  łyżka kakao 4 łyżki rodzynek 4 łyżki suszonych śliwek 4 łyżki orzechów włoskich  100 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka  dodatkowo:  1/2 szklanki rumu 1/2 szklanki wystudzonej herbaty Śliwki posiekać, wymieszać z rodzynkami zalać rumem(...)budyń, wystudzić go i utrzeć z miękkim masłem. Wyłożyć na dolne ciasto i przykryć druga jego częścią. Na wierzchu rozsmarować powidła wymieszane z kakao i wyłożyć bakalie oraz posiekane orzechy. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Polać wierzch ciasta i odstawić na kilka godzin do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Puszysty sernik z żurawiną, czekoladą i dżemem jagodowym 194

trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 szklanki mleka 3,2% 3 budynie śmietankowe opakowanie żurawiny 2 opakowania gotowej polewy mlecznej kilka łyżek dżemu z jagód 3 łyżki mielonych orzechów włoskich beza: 5 białek 2 opakowania cukru wanilinowego Przygotowanie: Dwa jajka i 5 żółtek utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo budyń (proszek), ser, olej, mleko i żurawinę(...)pianę 5 białek, dodaj cukier wanilinowy, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp. 190C. Udekoruj polewą mleczną i dżemem z jagód, posyp mielonymi orzechami. Smacznego słodkiego

Zasmakuj Kuchni
ORZECHOWIEC czyli makowiec bez maku ;-)))) 175

DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego  - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki masła - 4 łyżki brązowego cukru - 1 duże jajo - 3 suszone śliwki WYKONANIE: ROZCZYN(...)minut. Tak wiem dużo. Ale jeśli chcesz mieć puszyste, mięciutkie ciacho po upieczeniu to trzeba długo wyrabiać.  Miskę odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość

SMYKWKUCHNI