orzechy - 16941 przepisów (strona:418/1130)

Jadalne prezenty: Biscotti bez cukru 181

biscotti bez cukru jest bardzo prosty, a lista składników krótka. Praktycznie wystarczy zmieszać ze sobą suche i mokre składniki i ciasto mamy gotowe. Biscotti składają się z dużej ilości orzechów, suszonych owoców i pełnoziarnistej mąki, dlatego możemy uznać je za zdrowy przysmak. Są oczywiście mniej słodkie od oryginału, ale według mnie słodycz jest wystarczająca i mi ich smak bardzo odpowiada(...)sztuk: 125 g suszonych moreli 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 g płatków migdałowych 80 g wyłuskanych, niesolonych pistacji (lub innych orzechów) 75 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie biscotti bez cukru: Suszone morele drobno posiekaj. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Piernik z powidłami 229

piernika 1 łyżeczka sody szczypta soli 2 łyżki miodu 3/4 szklanki oleju szklanka letniego mleka 2 jajka w temperaturze pokojowej pół słoiczka dobrych powideł śliwkowych dwie garści pokruszonych orzechów włoskich (mogą też być rodzynki albo żurawina) dla początkujących szczypta proszku do pieczenia Wykonanie:   1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dwie małe formy keksowe(...)minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gotowe! Można przeciąć ciasto na pół w poziomie i wysmarować pozostałymi powidłami, można zrobić polewę czekoladową i ozdobić orzechami lub owocami. Piernik zachowuje świeżość przez 3-4 tygodnie ale u kogo by się tyle uchował? Prosty piernik z powidłami i olejem

Mama z miasta
Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą! 196

łyżki cukru 500 ml mleka  Śliwki: 850 g śliwek węgierek Beza: 5  białek 250 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe lub zmielone orzechy   Spód: Do miski wsypać dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodać pokrojone masło. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie należy dodać 5 żółtek i dalej zagniatać. Blaszkę o wymiarach(...)należy porcjami dodawać cukier. Po dodaniu cukru należy miksować jeszcze 5 minut, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Bezę wyłożyć na śliwki i posypać płatkami migdałowymi lub zmielonymi orzechami. Smacznego

Receptura smaku
Ciasteczka owsiane z orzechami i żurawiną z programu pani Ewy Wachowicz 147

szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych 3//4 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki żurawiny Wykonanie: Masło utrzeć razem z cukrem trzcinowym, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jajko i dalej miksować, następnie porcjami dodawać mąkę wraz(...)proszkiem do pieczenia. Wsypywać po kolei płatki owsiane, orzechy włoskie, żurawinę i wymieszać mikserem. Formować łyżką małe kuleczki i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, a następnie rozpłaszczyć palcami ( palce można oprószyć mąką, gdyż ciasto jest dość lepkie). Piec w piekarniku góra-dół przez ok. 20-25 minut w temperaturze 130-150 stopni Celsjusza. Smacznego

Receptura smaku
Drożdżowa choinka z makiem 111

ciasto: Mąka pszenna – 250g Żółtko – 2 sztuki Mleko – 120 ml Masło – 40g Cukier – 1 łyżka Drożdże – 20g Sól – szczypta Składniki – masa makowa: Mak – 250g Miód – ½ szklanki Mleko – 1 szklanka Orzechy włoskie – ½ szklanki Rodzynki – ½ szklanki Żurawina – ½ szklanki Czekolada gorzka – 50g + jajko do posmarowania Wykonanie – ciasto: Mleko delikatnie podgrzać, a następnie rozpuścić w nim drożdże i cukier. Gdy powstanie zaczyn dodać(...)nadmiaru mleka i zmielić w maszynce na bardzo drobnych oczkach. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut, a następnie dodać do zmielonego maku razem z żurawiną i posiekanymi orzechami. Masę makową wymieszać z miodem i roztopioną czekoladą. Całość wymieszać i podzielić na dwie porcje. Wykonanie – choinka: Ciasto drożdżowe podzielić na dwie porcje i każdą z nich rozwałkować w kształcie

Kuchnia Bon Appetit
Masa makowa do strucli wg Aleex 189

maku mielonego • 500 ml mleka • 1 i 1/4 szkl. cukru • 50 g masła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka migdałów mielonych • 1 łyżka orzechów mielonych • 1 jajko • 1 białko • 1 łyżka zapachu migdałowego • skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: 1. Zagotować mleko. 2. Odstawić z palnika, wsypać mak, dokładnie wymieszać. 3. Po 5 minutach postawić znów(...)palnik, na bardzo mały płomień i ciągle mieszając, dodawać wszystkie składniki masy makowej (prócz jajka i białka). 4. Dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, ewentualnie inne bakalie. Wymieszać. 5. Następnie odstawić masę do ostygnięcia. Do przestudzonej dodać jajko i białko, wymieszać. 6. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na kwadrat (nie może być zbyt cienki). 7. Ciasto posmarować rozkłóconym białkiem

W mojej kuchni
Bezglutenowe ciastka orzechowe - bez laktozy i jaj 175

ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki gryczanej 2 łyżeczki ciemnego kakao 100 g cukru trzcinowego 100 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych) 160 g margaryny roślinnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem(...)pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą. Szklanką lub foremką wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze

Kuchnia bezglutenowa
Pierogi z karpiem 204

ciepłej wody Farsz: płat z karpia o wadze około 350 g 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonej żurawiny  2 gałązki rozmarynu 1 łyżka mielonych orzechów włoskich  pół pszennej bułki - może być czerstwa 1 szklanka mleka sól, pieprz Wykonanie: Płat karpia oczyścić, usunąć skórę i ości.  Następnie pokroić w nieduże kawałki i zmielić w maszynce(...)czym odcisnąć i dodać do zmielonej ryby. Żurawinę zalać zimną wodą, na 20 minut przed przygotowywaniem farszu. Namoczoną odsączyć, pokroić i dodać do ryby. Do farszu dodać zmielone orzechy i doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do lodówki. Połowę mąki wymieszać z solą i ciepłą wodą. Powstałe ciasto wyłożyć na stolnicę/blat, dodawać partiami pozostałą mąkę

kolorowotorcikowo
Ciasteczkowa granola z pierniczkami. Prezent last minute! 126

płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 5 łyżek miodu 5 łyżek oleju kokosowego po 1 łyżeczce cynamonu, goździków i przyprawy do piernika szczypta anyżu 1 łyżka kakao 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka nasion słonecznika 1/2 szklanki nasion chia 500 gram pokruszonych, kruchych pierniczków Rozpuszczam masło i miód. Mieszam płatki, siemię lniane, przyprawy, kakao, orzechy i słonecznik. Dodaję rozpuszczone składniki

Mango Papaja
błyskawiczne ciasto piernikowe bez miodu 168

łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa (np.roztapiamy 100 g czekolady + 50 g masła) posiekane orzechy włoskie wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w garnku, mieszamy np. końcówką od miksera. Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki ( cm). Pieczemy w 170 st. C przez(...)suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Polewamy całe polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Smaki dzieciństwa- blok czekoladowy jak za PRL 195

margaryny (polecam masło) - 3 czubate łyżki stołowe kakao - pół szklanki mleka 3,2% - szklanka cukru - 3 szklanki mleka w proszku (sypkie, nie granulowane) - dodatki wg gustu- np. bakalie, orzechy, kruszone herbatniki BLOK CZEKOLADOWY- WYKONANIE: 1. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy cukier, kakao i mleko, dokładnie i długo mieszamy dalej podgrzewając, aż zaczną pojawiać się bąbelki. 2. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie(...)Blok powinien mieć gęstą konsystencję, łyżka powinna w nim stać. 3. Dosypujemy ulubione dodatki i całość kolejny raz dokładnie mieszamy. W moim przypadku dodałem rodzynki i całe (nie kruszone) orzechy laskowe. 4. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy, np. keksówki i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Po kilku godzinach blok nadaje się do jedzenia. Smacznego! Wpis powstał

Aromatyczne Podróże
Ciasto bananowe 132

masła 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego jajko 1.5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g różnych bakalii np. mieszanki keksowej garstka wyłuskanych orzechów laskowych Jak upiec ciasto bananowe? Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy płynne składniki miód, płynne masło, wanilię i jajko. W drugiej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, proszek, sodę i cynamon. Mieszamy(...)mokre z suchym. Na koniec dodajemy bakalie i orzechy. W przepisie nie ma cukru, ale i tak będzie bardzo słodkie. Przed pieczeniem możemy naciąć nożem bruzdę przez środek ciasta, żeby wierzch nie popękał i żeby powstał ładny przedziałek, ale nie jest to konieczne. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach na średniej półce piekarnika (góra, dół). Artykuł Ciasto bananowe pochodzi

Ugotowane pozamiatane
ciasteczka kakaowe z bezą i orzeszkiem 144

Czasem zamiast ciasta lubię do kawki chrupnąć ciasteczko:) Same bezy są dla mnie za słodkie ale takie kakaowe ciastka z odrobiną bezy i orzechami są w sam raz. Dobrze zabezpieczone długo pozostają świeże, można więc upiec większą ilość.  Składniki na około 80 sztuk: na ciasto: 175 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 125 g masła 2 żółtka 2 łyżki(...)cukru pudru dodatkowo: 2 białka 3/4 szklanki cukru szklanka orzechów laskowych Mąkę wymieszać z kakao. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i kieliszkiem wycinać kółka. Układać je na blaszce do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Masa makowa 161

Składniki: Masa makowa: 250 g maku zmielonego* 250-300 ml mleka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich ale-raj 50 g migdałów w płatkach 2 białka Przygotowanie: Masa makowa: * Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo(...)piekarni lub cukierni. Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać

Ala piecze i gotuje
sernik z powidłem śliwkowym 301

mąki ziemniaczanej 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy otarta skórka z 1/2 pomarańczy dodatkowo: ok. 35-40 szt herbatników kakaowych ok. 200 g powideł śliwkowych polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie do dekoracji wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, kaszę manną, budyń, sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy oraz olej. Całość(...)upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, do wystudzenia (najlepiej na noc). Wystudzony sernik smarujemy równomiernie powidłem śliwkowym i przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia