bardziej Mężowi Mogę więc chyba śmiało powiedzieć, że dzisiejszy przepis jest skierowany do damskiej części społeczności ——— Do ciasteczek możemy użyć kawałków czekolady, ulubionych soków, czy nawet orzechów Składniki na ciasteczka: szklanka mąki owsianej ( przepis na mąkę ) 2 szklanki płatków owsianych garść podprażonych nasion słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy 6 łyżek soku z pomarańczy 90g prawdziwego masła(...)mieszamy ze sobą suche składniki, tj. mąkę, płatki, proszek, sodę i słonecznik. Suche składniki wsypujemy do mokrych, łączymy całość do uzyskania jednolitej masy, z której następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Może pomóc w tym delikatne zwilżenie dłoni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kuleczki spłaszczamy dłońmi i układamy na blasze, zachowując odstępy. Pieczemy 10 minut, w 175 stopniach. Ciasteczka delikatnie
NiePieprz.plsmakołyki? Wersja eleganckiego deseru: Na 2 porcje: 1 szkl jogurtu naturalnego gęstego 1 duże jabłko 1 łyżeczka masła klarowanego 4-5 łyżki płatków orkiszowych Cenos garść grubo posiekanych orzechów włoskich szczypta cynamonu 1-2 łyżeczki miodu syrop trzcinowy W wersji na wynos płatki wsypujemy do osobnego pojemniczka aby nie namiękły: Jabłko umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę(...)rondelku rozpuścić masło, wrzucić jabłko, posypać cynamonem, dosłodzić miodem i prażyć kilka minut aż lekko zmięknie. Dodać orzechy, wymieszać i przestudzić. Jogurt wymieszać z łyżeczką miodu. Do szklanki/kubka wsypać łyżeczkę płatków. Szklankę od wewnątrz polać syropem trzcinowym, wlać jogurt, na wierzch wyłożyć jabłka i posypać płatkami
Smakołyki Asiniego pestka! SAŁATA DO OBIADU, SKŁADNIKI: - 3 garście gotowej mieszanki sałat takiej jaką lubicie najbardziej - garść jarmużu - garść szpinaku - 2-3 łyżki ziaren słonecznika - 2-3 łyżki orzechów włoskich - świeża bazylia (10-12 listków) - dymka Dressing do sałaty (duża ilość do buteleczki, wystarczy na 4 zastosowania) - 1/4 szklanki oliwy z oliwek - sok z 1/2 cytryny - garść bazylii świeżej(...)łyżeczka miodu Całość zmiksuj blenderem na gładką masę, przelej do buteleczki i przechowuj do 4 dni w lodówce. Sałatę wymieszaj ze szpinakiem i jarmużem. Dadaj dressing, ziarna i orzechy. Całość wymieszaj, posyp posiekaną dymką! Najlepsza sałata do obiadu gotowa! I to jeszcze zrobiona przez NIEGO! Smacznego! Drodzy Panowie ten tekst jest pisany z przymrużeniem oka ;-))) Oczywiście w kuchni jesteście częściej
SMYKWKUCHNImarchew 2 szklanki, pomarańcze 2 sztuki, żurawina suszona 200 gram KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany 750 gram/waniliowy, masło 15 dag, capuccino 2 opakowania/rumowe, sok z pomarańczy 1 łyżka, orzechy włoskie 100 gram składniki temperatura pokojowa = jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka ma być wsypać mąkę z proszkiem i sodą i połączyć(...)pomarańczy, utrzeć na gładką masę ciasto przekroić na połowę i połowę kremu nałożyć na ciasto, nakryć drugim ciastem resztę kremu rozsmarować na cieście, posypać na środku orzechami i wokoło suszoną żurawiną, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest smaczne,że w trakcie jedzenia chce się je jeść i jeść.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięawokado 23g liści szpinaku 200 ml mleka roślinnego 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżka soku z limonki Dodatki garść owoców leśnych pół banana pokrojonego w plasterki garść orzechów (u mnie włoskie i migdały) świeże listki mięty Sposób przygotowania Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku (opcjonalne). Składniki na smoothie zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Przelać do miski
Fill The BowlKlimat świąt jeszcze jest odczuwalny, więc jeszcze można upiec ciasto związane z tym klimatem. Na tą porę roku idealnie pasuję wszelkiego rodzaju bakalie i orzechy, więc śmiało można je wykorzystać do ciasta. Zachęcam do upieczenia keksu marchwiowego z bakaliami! Składniki: 2 jajka 100g erytrolu 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)wody lub mleka 1 średnia marchew 6 daktyli 6 suszonych moreli 1/4 szklanki rodzynek garść orzechów włoskich lub laskowych aromat Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę proszek do pieczenia, aromat i wodę. Dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obraną, umytą i startą na grubych oczkach marchew i posiekane, obtoczone w mące bakalie. Całość
Truskawkowa Fiestalaska wanilii 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 6 marchewek Dodatkowo miód 1 szklanka siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. W miseczce namaczamy rodzynki w soku z pomarańczy i likierze, odstawiamy na ok 30 minut 2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach 3. Piekarnik nagrzewamy(...)nasączone rodzynki 8. Masę przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok 50 minut, do tzw suchego patyczka 9. Przed podaniem polewamy babkę płynnym miodem i dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi
Słodki Kompromisgości. Składniki na tortownicę o śr 25 cm Czas przygotowania: 25 min + 65 min pieczenie + 12 h chłodzenie Spód 200 g ciastek owsianych 50 g mielonych orzechów laskowych 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa 500 g trzykrotnie mielonego sera twarogowego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 80 ml śmietany(...)bardzo dojrzałe mango Dodatkowo ok 8 łyżek brązowego cukru Przygotowanie: 1. Ciasteczka kruszymy w malakserze, mieszamy z mielonymi orzechami laskowymi i roztopionym masłem, wykładamy okruchy w tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy dokładnie do dna i wkładamy formę do lodówki 2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, na dno piekarnika wstawiamy keksówkę wypełnioną wodą 3. Obieramy mango
Słodki Kompromisbardziej odporny na zepsucie i tym mocniejszy. Jeśli macie dużo zakwasu, bo często pieczecie, można z niego zrobić świetny żurek. Do mieszanki chlebowej możecie dodać dowolne nasiona, sezam, len, orzechy, pestki, suszoną żurawiną, rodzynki, daktyle, właściwie na co przyjdzie Wam ochota. Można również dowolnie zmieszać proporcje mąki uzyskujący tym samym za każdym razem inny smak chleba, ja stosują zamiennie mąkę(...)mąki żytniej razowej typu 2000 180 ml wody Ciasto właściwe 350 g zakwasu 100 g mąki żytniej typ 2000 250 g mąki pszennej 250 g mąki gryczanej 100 g orzechów włoskich 500 ml wody 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki soli Przygotowanie: 1. Starter wyjmujemy z lodówki na ok 2 godziny żeby się ogrzał do temperatury pokojowej 2. Odmierzamy
Słodki Kompromisszklanki mąki 2 żółtka szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 125 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Dodatkowo ok 4-5 brzoskwiń ok 4 łyżki mielonych orzechów laskowych ok 4 łyżki brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Ciasto - zimne masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i krótko miksujemy do uzyskania(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek, pozostawiając ok 3-4 cm wolnej przestrzenie na brzegach, środek wysypujemy mielonymi orzechami, układamy pokrojone brzoskwinie po okręgu, mają na siebie zachodzić, pozostałe brzegi nakładamy na wierzch, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy całość, a głównie brzegi brązowym cukrem 5. Tartę pieczemy
Słodki Kompromisowsianych górskich (nie błyskawicznych) 3/4 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli 2 -3 łyżeczek miodu 1 laska wanilii 1/4 szklanki mleka (może być roślinne) 1 banan 1 jabłko 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżka amarantusa ekspandowanego 4 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy wodą, dodajemy sól, wyłuskane z laski wanilii nasiona wraz(...)minut, mieszamy od czasu do czasu 5. Owsiankę doprawiamy, miodem i cynamonem, usuwamy rdzeń wanilii, przekładamy na miseczkę 6. Na wierzchu nakładamy karmelizowane owoce, posypujemy orzechami i amarantusem, podajemy na ciepło
Słodki Kompromiscebulki dymki 5 łyżek majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego ( ewentualnie miodu) 2 łyżki octu winnego sól, pieprz Opcjonalnie garść orzechów włoski 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie: 1. Gotujemy kasze w proporcji 1;2 wody, nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania, gdyż zacznie się sklejać, przykrywamy rondel i gotujemy na średnim(...)tahini, syrop klonowy i ocet, składniki najlepiej zblendować aby uzyskać gładką konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem 8. Warzywa zalewamy sosem, jeśli chcemy wzbogacić smak można uprażyć na suchej patelni orzechy lub sezam i oprószyć sałatkę
Słodki Kompromismielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta mielonych goździków 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 100 g orzechów włoskich lub pekan Krem 250 g serka mascarpone o temperaturze pokojowej 250 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej laska wanilii 100 g cukru skórka z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Piekarnik(...)laski wanilii, miksujemy aż składniki się połączą, dodajemy startą marchewkę i łączymy całość 5. Stopniowo do masy marchewkowej dodajemy mąkę, mieszamy do całkowitego połączenia, na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie lub pekan 6. Przekładamy masę do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok 60 min, aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy po wyjęciu 7. Ciasto studzimy, następnie przekrawamy na dwa blaty
Słodki Kompromismielonego maku niebieskiego 310 ml mleka 50 g rodzynek 2 łyżki rumu 2 jaja 40 g cukru pudru 100 g masła 2 łyżki miodu 30 g posiekanych orzechów laskowych 1 łyżka suszonej, posiekanej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana) Przygotowanie: 1. Ciasto - w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszamy mąkę, drożdże, cukier, sól i startą skórkę(...)dodajemy miód 7. Kiedy mak wchłonie całe mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy masło z miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem 8. Jeśli chcemy masę przygotować dzień wcześniej, to na tym etapie wstawiamy ją do lodówki, a tuż przed używaniem dodajemy do niej ubitą na sztywno
Słodki Kompromismielonego maku niebieskiego 150 ml mleka 25 g rodzynek 1 łyżki rumu 1 jajo 20 g cukru pudru 50 g masła 1 łyżka miodu 20 g posiekanych orzechów laskowych 1/2 łyżka suszonej, posiekanej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana) Lukier 250 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny odrobina wody maczek truskawkowy Delecta 40 g Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka(...)dodajemy miód 4. Kiedy mak wchłonie całe mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy masło z miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia 5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy
Słodki Kompromis