orzechy - 16941 przepisów (strona:417/1130)

makowiec zawijany 896

przez ok. 50 min. Dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. składniki na masę makową: 250 g suchego maku 80 g cukru 1 łyżka miodu 55 g orzechów włoskich 50 g rodzynek 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 15 g masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 białka wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia lub podgotowujemy przez(...)wystudzenia. Następnie odcedzamy na sitku z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa (z drobnym sitkiem) lub przy pomocy Thermomixa. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, cukier, miód, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy makowej i mieszamy. dodatkowo do dekoracji: lukier kandyzowana skórka pomarańczowa

Domowy Smak Jedzenia
Delicjusz 1103

Jeżeli jeszcze szukacie jakie ciasto upiec na święta, to podrzucam Wam jeszcze jeden pomysł :) Składniki: biszkopt - 10 jajek - 150 g mąki pszennej - 250 g cukru kryształu - 200 g mielonych orzechów włoskich - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia budyń - 0,5 l mleka - 1 budyń śmietankowy - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka mąki pszennej - 200 g masła(...)zabieramy się za upieczenie biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy porcjami po 1 żółtku oraz mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na wysmarowaną blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut ( do suchego patyczka). Gdy biszkopt w piekarniku, możemy

Zainspirowana w kuchni
Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej 365

jajka + 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 850g-900g gotowej masy makowej z puszki 4 żółtka 1 puszka połówek brzoskwiń w syropie 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3-4 krople aromatu migdałowego Beza: 6 białek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki zmielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto(...)Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. Posypać je 1 łyżką maki pszennej wymieszać. 5. Mak przełożyć do miski, dodać żółtka, aromat, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać mikserem. Dodać orzechy, brzoskwinie i wmieszać łyżką. Masę makową wyłożyć na wierzch ciasta w blaszce, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 30-35 minut

Mała Cukierenka
Przekładaniec z masą grysikową 175

smakuje doskonale, dobry pomysł na proste, eleganckie ciasto! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów włoskich, rozdrobnionych Masa: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 9 łyżek kaszy manny 2 łyżki kakao 1 kostka masła lub margaryny cukier waniliowy kostka masła Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę(...)ciasta. Masy można zostawić, by posmarować cienko wierzch ciasta, a można już nie smarować, tylko na ciasto bezpośrednio wylać polewę czekoladową  z rozpuszczonej czekolady z mlekiem i posypać orzechami włoskimi. Smacznego

kgwjanczewo
Ciastka owsiane z bananem i żurawiną 121

talerza. Zachęcam do wypróbowania ciastek owsianych z bananem i żurawiną bez grama mąki i cukru. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 jajko 1 banan 50g żurawiny garść posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Widelcem roztrzepujemy jajko. Następnie dodajemy płatki owsiane, rozgniecionego banan, żurawinę i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na blachę z wyłożonych papierem do pieczenia formujemy (1 łyżka - jedno ciasteczko

Truskawkowa Fiesta
Makowiec drożdżowy 179

Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 50 dag mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko puszka gotowej masy makowej (ok 800g) 1/3 szkl posiekanych orzechów Lukier: 2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja: łyżka maku kolorowe skórki kandyzowane Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku(...)ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na duży prostokąt o grubości 1 cm. Masę makową wymieszać z orzechami. Rozsmarować po połowie masy makowej, zostawiając 2 cm przy jednym dłuższym boku. Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając  ok 1-centymetrowy luz. Włożyć do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Asi
Muszle z makiem 247

jest już stałym punktem na wigilijnym stole. Jak ktoś jest większym wielbicielem bakalii może spokojnie dodać ich więcej niż w przepisie, dla mnie najlepszą robotę tu robią grubo posiekane orzechy laskowe. W tym roku na pewno przepis też zmodyfikuje zamienie amaretto na jakieś ciemne piwo. Wam też polecam eksperymentować Save Print muszle z makiem Czas przygotowania:  15 minuty Czas(...)gotowania:  15 minuty Całkowity czas:  30 minuty   Składniki 400g makaronu typu duże muszle 300 g zmielonego maku 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g migdałów w płatkach 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy 8 łyżek miodu 4 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) zest z jednej pomarańczy do dekoracji Przygotowanie Makaron gotujemy według wskazówek na pudełku

zjem to blog kulinarny
Pieczone jabłka faszerowane masą makową 153

jabłek – 1 mała puszka gotowej masy makowej – 2 żółtka – 2 łyżki cukru pudru – 100 g moreli suszonych – 1/3 szklanki śmietanki 36% – osiem połówek orzechów włoskich   Wykonanie: – Jabłka umyć, odciąć czubki i wydrążyć środki. Ja zostawiłam ok. 1 cm miąższu przy skórce. – Każde jabłko ponakłuwać z każdej strony wykałaczką(...)blaszce do pieczenia, na papierze do pieczenia. – Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut. – Po upieczeniu ozdobić połówkami orzecha włoskiego

To co kocham
Piernik z Inką. 130

łyżki Inki Klasycznej  230 ml mleka 2 jaja 300 g mąki pszennej polewa: 70 ml śmietany kremówki 30% 100 g dobrej mlecznej czekolady płaska łyżka Inki Klasycznej orzechy, migdały, skórka pomarańczowa do ozdobienia wierzchu Do przełożenia - 200 g dżemu z leśnych owoców. Wykonanie: Masło wraz z cukrem umieścić w rondlu i podgrzewać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać miód, powidła(...)przekładamy dżemem.  W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę, połamaną czekoladę oraz płaską łyżkę Inki. Podgrzewać do rozpuszczenia i jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto. Udekorować migdałami, skórką pomarańczową i orzechami. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Miodownik z kaszą manną 2519

Masa: 1 litr mleka 250 gram masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego  1 szklanka kaszy manny Cenos Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa Helio 100 gram posiekanych orzechów włoskich Forma 23x23 cm. Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, miód, jajka, cukier oraz sodę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto(...)ostudzony placek, przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając. Resztę masy wylewamy na placek, przykrywamy drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto najlepiej smakuje w połączeniu z winem Monte Santi

Bajeczna Kuchnia
Domowa masa makowa 146

płatków migdałowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny 100 g rodzynków + alkohol do nasączenia aromat rumowy lub 4 łyżki rumu 50 g mielonych orzechów włoskich 100 g cukru ok 8-10 łyżek miodu Rodzynki zalać wcześniej alkoholem aby napęczniały, najlepiej rumem ale ja akurat nie miałam więc dałam nalewkę wiśniową. Do garnka wlać mleko, dodać(...)cukier i masło i zagotować. Następnie do mleka dodać mielony mak. Garnek cały czas trzymać na ogniu i mieszać aby mak napęczniał. Następnie dodać mielone orzechy, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową, namoczone rodzynki, miód, otartą skórkę z cytryny i aromat. Dokładnie wymieszać. Miodu można dać mniej lub więcej w zależności jak słodka masę lubimy. Zestawić z ognia i zostawić do wystudzenia

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka słoneczka 180

Lukier na bezę: 1 białko 130 g cukru pudru Krem budyniowy: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 130g masła Dodatkowo: orzechy włoskie mielone   Przygotowanie: Ciasto:  Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować wałek, owinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto(...)ostudzony budyń i ucierać. Ciasteczko bez bezy posmarować kremem, przykryć ciasteczkiem z bezą i odłożyć w zimne miejsce by krem zastygnął. Później posmarować boki ciasteczek i obtoczyć w zmielonych orzechach.  Ciasteczka przechowywać w lodówce lub zimnym miejscu. Źródło: klik

Ala piecze i gotuje
Marchewkowe ciasteczka z ekologicznej mąki 205

łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki oleju rzepakowego (u mnie Olej Polski Rzepakowy) 1 duże jajko 1/3 szklanki brązowego cukru 1 szklanka startej marchewki 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów  włoskich 1/2 szklanki płatków owsianych Mąkę połącz z cynamonem i proszkiem do pieczenia. W misce utrzyj  jajko, olej i  brązowy cukier na jednolitą masę. Wsyp mieszankę mączną(...)całość zmiksuj. Do ciasta wmieszaj startą marchew, rodzynki, orzechy i płatki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakładaj łyżką stołową porcje ciasta, formując ciastka. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C  i piecz przez 20 minut. Rozkoszuj się smakiem w dobrym towarzystwie:) inspiracja kulinarna: dolcevitaczylislodkiezycie.blogspot.com

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent 154

zdrowe i bez cukru:) 1. CZEKOLADKI KOKOSOWE ZE ŚLIWKĄ 2. TRUFLE DAKTYLOWE Z MIGDAŁAMI I KAROBEM 3. ORZECHOWO-DAKTYLOWE BROWNIE BEZ PIECZENIA, Z KARDAMONEM I POMARAŃCZĄ 4. KREM Z ORZECHÓW, CZEKOLADY I DAKTYLI AKA DOMOWA NUTELLA 1. KRUCHE CIASTKA Z FIGAMI 2. BATONIKI MUSLI Z ORZECHAMI, DAKTYLAMI I MASŁEM ORZECHOWYM 3. CYNAMONOWE TRUFLE JABŁKOWE Z MIGDAŁAMI 4. BATONIKI OWSIANE

Cooking for Emily
Makowy keks różą nadziany 130

łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego 2 jajka 4 łyżki mleka roślinnego 150 g mieszanki posiekanych owoców suszonych: moreli, śliwek, fig 50 g posiekanych orzechów włoskich 150 g (sztuka) jabłko, pokrojone drobno w kostkę 3 łyżki marmolady różanej W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre i mieszamy na dość zwartą, gęstą masę. Dodajemy owoce(...)orzechy i mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, wylewamy część ciasta. Pośrodku wykładamy spory pasek marmolady tak, aby pozostał ok. 1 cm ciasta dookoła, delikatnie rozsmarowujemy, wykładamy pozostałą część masy. Pieczemy w 180 st. C przez minimum godzinę, „do suchego patyczka”. Ostrożnie wyciągamy z foremki – ciasto łatwo pęka. Studzimy na kratce, kroimy gdy ostygnie

Kucharzyca