Składniki: 250 g mąki 250 g brązowego cukru czubata łyżeczka sody 2 płaskie łyżki przyprawy baharat łyżeczka cynamonu 2 łyżki kawy zbożowej lub kakao szczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki Jak przygotować piernik z przyprawą baharat? Mieszamy wszystkie suche składniki w dużej misce. Następnie dodajemy orzechy, jajka, miód i maślankę. Mieszamy
Ugotowane pozamiataneswoją ulubioną mieszankę musli. Krok 1 Wybierasz jedną podstawę musli z pośród ponad 20 propozycji (w tym i bezglutenowych) Krok 2 Wybierasz ulubione dodatki z ponad 70 dostępnych (owoce, orzechy i tzw. supr dodatki – czekolada, krówki, nasiona chia, cynamon, herbatniki itd). Wybór jest ogromny! Krok 3 Składasz zamówienie i… potem czekasz już tylko na swoje pyszne musli Tuba(...)siebie i będzie na prawdę zadowolony. Ja jestem. A co znajduje się w moich tubach musli? Mam dwa rodzaje musli: Pierwsza tuba jest na słodko czekoladowa granola chipsy bananowe orzechy włoskie mleczna czekolada banany pełnoziarniste muszelki Wszyscy domownicy kochają tą kompozycje smaków. I często słychać… chrupanie Druga tuba jest w wersji fit błonnikowe musli borówki maliny żurawina siemię lniane
Słodkie okruszkiłyżki masła lub oleju kokosowego 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (lub mąki) 1 szklanka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao orzechy włoskie Daktyle zalej gorącą wodą doprowadź do zagotowania. Dodaj masło lub olej kokosowy - mieszaj do chwili rozpuszczenia tłuszczu. Rozgnieć daktyle widelcem, dodaj rodzynki i cynamon. Przestudź masę. Do letniej masy(...)końcu mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj za pomocą łyżeczki niewielkie placuszki ciasta. Na każdy placuszek wsypuj rozkruszone orzechy delikatnie wciskając je w ciasto. Upiecz ciastka w temp. 180 st C około 20 minut w zależności od wielkości. Sprawdż patyczkiem czy są dopieczone (do suchego patyczka
Gotuj Sam!każdym razie tutaj jest to właśnie zauważalne, ale w żadnym wypadku nie wpływa negatywnie na ogólny smak. Batonik jest przyjemnie słodki, owocowy, mięciutki. Bardzo dobry! Z MARAKUJĄ daktyle * orzechy nerkowca * syrop z agawy * suszone owoce mango * susz z marakui 9% (sok z marakui, mąka kukurydziana) * proszek z mango Zawartość owoców: 63% Można napisać, że jest to batonik(...)Batonik przepyszny! MALINOWY daktyle * migdały * susz malinowy (15%) * syrop z agawy * koncentrat soku malinowego (3%) Zawartość owoców: 60,8% Batonik pachnie delikatnie malinowo. Widać dużą ilość kawałeczków orzechów, które nadają kremowego akcentu. Maliny są bardzo dobrze wyczuwalne i sprawiają, że batonik jest lekko kwaskowaty, ale nadal słodziutki. Można poczuć także jakby subtelną "suchość", chyba za sprawą proszku malinowego
Zdrowie na języku :Pprzesianą z kakao i solą. Miksujemy do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na 40 minut. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każdą w cukrze demerara (ja o tym kroku zapomniałam, posypałam uformowane ciastka tylko po wierzchu i bokach, ciasto miałam miękkie i już nie chciałam niepotrzenie ogrzewać(...)ciasteczek, z tym, że robiłam je nieco większe, by ładnie odbiło się serduszko. Poza okresem Walentnkowym, wystaczy w ciasteczku zrobić zgłębienie kciukiem. Wówczas ciasteczka mogą być faktycznie wielkości orzecha włoskiego i wyjdzie nam ich troszeczkę więcej. Źródło
Smaki Na Talerzułyżeczki marynaty klasycznej do mięs 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu czerwonego Skworcu (wcześniej zmielonego) 3 starte ząbki czosnku 5 zmielonych goździków Do nadzienia; 4 łyżki orzechów laskowych (wcześniej posiekanych) Skworcu 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu 3 łyżki startego sera żółtego 10 dag suszonych brzoskwiń Skworcu Przygotowanie; Schab myjemy, osuszamy a następnie(...)miejscach - tworząc wachlarz. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią dokładnie mięso. Wkładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Następnego dnia orzechy mieszamy z serem, koncentratem i ketchupem. Tym farszem napełniamy boczne nacięcia. Brzoskwinie kroimy w cienkie paski i wkładamy ją do środkowego nacięcia. Całość obwiązujemy nićmi kuchennymi
Radość kipiąca uśmiechem.kaszy jaglanej i buraków Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Buraki – 2 sztuki Marchewka – 1 sztuka Groszek zielony – 1 szklanka Pomidory – 2 sztuki Natka pietruszki – 2 łyżki Olej z orzechów włoskich – 1 łyżka Sól, pieprz, czosnek Wykonanie: Kaszę dokładnie przepłukać gorącą wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie w proporcjach: 1 szklanka kaszy – 2 szklanki wody. Buraki zawinąć w folię(...)upiec w 180 stopniach przez 45 minut. Do ugotowanej kaszy dodać ugotowany zielony groszek (może być mrożony), pokrojone w kostkę buraki, marchewkę i pomidora. Całość wymieszać z olejem z orzechów włoskich, natką pietruszki i przyprawami
Kuchnia Bon Appetitenergii. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych Cenos 4 łyżki płatków orkiszowych Cenos 100 gram jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki ksylitolu Dowolne mrożone owoce (maliny, śliwki, jagody) Łyżeczka rodzynek Kilka orzechów Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i orkiszowe, zalewamy gorącą wodą w takiej ilości żeby były przykryte wodą. Odstawiamy na kilka minut żeby wchłonęły wodę, dodajemy jogurt oraz ksylitom(...)dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy owoce, rodzynki oraz orzechy
Bajeczna Kuchniaorkiszowa, owsiana) 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 miękkich jabłek cynamon 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki ksylitolu garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Jajka, olej i miód wymieszać trzepaczką. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do foremki wysmarowaną olejem kokosowym lub do blaszki wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cynamonem i ksylitolem. Na koniec wierzch posypujemy płatkami owsianymi i orzechami. Pieczemy w 180 stopni C i pieczemy ok. 40-45 minut. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąoleju 200 g puree z dyni, tutaj przepis 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej po 50 g włoskich orzechów, rodzynek, suszonych śliwek i żurawiny 1 marchewka, ok.150 g Przyrządź dyniowe puree według przepisu powyżej. Obierz marchewkę i pokrój w kostkę. Kolejno pokrój grubo orzechy, rodzynki, żurawinę, śliwki i marchewkę
codojedzeniamasła, 400 g masy kajmakowej, 1 łyżeczka kawy mielonej Skworcu Masa śmietanowa: 330 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix, powidła śliwkowe Dodatkowo: orzechy arachidowe do dekoracji , polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy(...)cukier. Pierwszy blat ciasta smarujemy masą kajmakową, przykładamy drugim plackiem, dociskamy. Drugi blat smarujemy powidłami, a następnie masą śmietanową. Przykładamy trzeci placek, smarujemy odłożonym kajmakiem, polewamy polewą, posypujemy obficie orzechami
słodki bratekłyżka ksylitolu 1,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można dać troszkę mniej) łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko rozmiar M DO PODANIA: domowy mus z deserowych jabłek posiekane orzechy włoskie WYKONANIE: Obie mąki, kakao i ksylitol wymieszać. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i lekko ubite jajko. Całość dobrze roztrzepać miotełką. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywieralną powłoką wylewać porcje ciasta(...)smażyć naleśniki z obu stron, usmażone odkładać na talerz. Przed każdorazowym wylaniem trzeba wymieszać ciasto, ponieważ mąka opada na dół. Podawać z musem jabłkowym i posiekanymi orzechami. Jako, że są słodkie, doskonale smakują również bez dodatków. Ciasto jest bardzo rzadkie i przy smażeniu trzeba je wyczuć. Z odwróceniem należy poczekać, aż kruche brzegi same zaczną odchodzić od patelni. Źródło przepisu
Kuchenne zapiski Edytyszklanki brązowego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego 2 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 jabłko, starte na tarce 1 szklanka marchewki, startej na tarce W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól(...)drugiej - roztrzepane jajka i olej. Zawartość obu naczyń połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem z serka : 150 g kremowego serka 25 g masła 50 g cukru pudru wiórki kokosowe Serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać
Domowa cukiernia Ewyprzygotować je sami, a smakiem cieszyć się na długo. O ile nie zjecie go na jeden raz... uzależnia ! ;) Przepis na masło z nerkowców: -200g nerkowców -łyżka oleju z orzechów włoskich lub innego bezzapachowego -szczypta soli Wykonanie: Nerkowce miksujemy robiąc przerwy co ok minutę, po to by zeskrobać orzechy ze ścianek. Gdy zaczną przypominać wiórki, wlewamy łyżkę oleju i ponownie
Gawron w rosolewersja naleśników która jest nieco zdrowsza i przede wszystkim szybka. Spróbujcie i oceńcie sami. Składniki: * jedno duże jajko * 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * 2 łyżki mleka * owoc * nasiona i orzechy * jogurt * miód * olej kokosowy poziom trudności: łatwy kaloryczność: średnie porcja: 4 naleśniki czas przygotowania: 20 minut Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtka dodajemy mleko i mąkę(...)łyżki jogurtu z pół łyżeczki miodu. Naleśniki przekładamy jogurtem i pokrojonym w kostkę owocem. W moim przypadku jest to jabłko oraz suszona figa. Posypujemy kokosem, owocami goji oraz posiekanymi orzechami. Smacznego
Klasyka Gotowania