orzechy - 16941 przepisów (strona:399/1130)

Batony BeHarmony - bio, wegan, bez glutenu :) 180

każdym razie tutaj jest to właśnie zauważalne, ale w żadnym wypadku nie wpływa negatywnie na ogólny smak. Batonik jest przyjemnie słodki, owocowy, mięciutki. Bardzo dobry! Z MARAKUJĄ  daktyle * orzechy nerkowca * syrop z agawy * suszone owoce mango * susz z marakui 9% (sok z marakui, mąka kukurydziana) * proszek z mango  Zawartość owoców: 63% Można napisać, że jest to batonik(...)Batonik przepyszny! MALINOWY  daktyle * migdały * susz malinowy (15%) * syrop z agawy * koncentrat soku malinowego (3%)  Zawartość owoców: 60,8% Batonik pachnie delikatnie malinowo. Widać dużą ilość kawałeczków orzechów, które nadają kremowego akcentu. Maliny są bardzo dobrze wyczuwalne i sprawiają, że batonik jest lekko kwaskowaty, ale nadal słodziutki. Można poczuć także jakby subtelną "suchość", chyba za sprawą proszku malinowego

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka czekoladowo-miętowe na Walentynki 199

przesianą z kakao i solą. Miksujemy do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na 40 minut. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każdą w cukrze demerara (ja o tym kroku zapomniałam, posypałam uformowane ciastka tylko po wierzchu i bokach, ciasto miałam miękkie i już nie chciałam niepotrzenie ogrzewać(...)ciasteczek, z tym, że robiłam je nieco większe, by ładnie odbiło się serduszko. Poza okresem Walentnkowym, wystaczy w ciasteczku zrobić zgłębienie kciukiem. Wówczas ciasteczka mogą być faktycznie wielkości orzecha włoskiego i wyjdzie nam ich troszeczkę więcej. Źródło

Smaki Na Talerzu
Schabowy wachlarz z orzechami i brzoskwiniami. 186

łyżeczki marynaty klasycznej do mięs 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu  czerwonego Skworcu (wcześniej zmielonego) 3 starte ząbki czosnku 5 zmielonych goździków   Do nadzienia; 4 łyżki orzechów laskowych (wcześniej posiekanych)  Skworcu 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu 3 łyżki startego sera żółtego 10 dag suszonych brzoskwiń  Skworcu   Przygotowanie; Schab myjemy, osuszamy a następnie(...)miejscach - tworząc wachlarz. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią dokładnie mięso. Wkładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Następnego dnia orzechy mieszamy z serem, koncentratem i ketchupem. Tym farszem napełniamy boczne nacięcia. Brzoskwinie kroimy w cienkie paski i wkładamy ją  do środkowego nacięcia. Całość obwiązujemy  nićmi kuchennymi

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z kaszy jaglanej i buraków 174

kaszy jaglanej  i buraków Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Buraki – 2 sztuki Marchewka – 1 sztuka Groszek zielony – 1 szklanka Pomidory – 2 sztuki Natka pietruszki – 2 łyżki Olej z orzechów włoskich – 1 łyżka Sól, pieprz, czosnek Wykonanie: Kaszę dokładnie przepłukać gorącą wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie w proporcjach: 1 szklanka kaszy – 2 szklanki wody. Buraki zawinąć w folię(...)upiec w 180 stopniach przez 45 minut. Do ugotowanej kaszy dodać ugotowany zielony groszek (może być mrożony), pokrojone w kostkę buraki, marchewkę i pomidora. Całość wymieszać z olejem z orzechów włoskich, natką pietruszki i przyprawami

Kuchnia Bon Appetit
Ekspresowa owsianka bez gotowania 168

energii. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych Cenos 4 łyżki płatków orkiszowych Cenos 100 gram jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki ksylitolu Dowolne mrożone owoce (maliny, śliwki, jagody) Łyżeczka rodzynek Kilka orzechów Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i orkiszowe, zalewamy gorącą wodą w takiej ilości żeby były przykryte wodą. Odstawiamy na kilka minut żeby wchłonęły wodę, dodajemy jogurt oraz ksylitom(...)dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy owoce, rodzynki oraz orzechy

Bajeczna Kuchnia
FIT SZARLOTKA 207

orkiszowa, owsiana) 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 miękkich jabłek cynamon 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki ksylitolu garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Jajka, olej i miód wymieszać trzepaczką.  Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do foremki wysmarowaną olejem kokosowym lub do blaszki wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cynamonem i ksylitolem. Na koniec wierzch posypujemy płatkami owsianymi i orzechami. Pieczemy w 180 stopni C i pieczemy ok. 40-45 minut. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Chlebek dyniowy z marchewką i bakaliami 187

oleju 200 g puree z dyni, tutaj przepis 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej po 50 g włoskich orzechów, rodzynek, suszonych śliwek i żurawiny 1 marchewka, ok.150 g Przyrządź dyniowe puree według przepisu powyżej. Obierz marchewkę i pokrój w kostkę. Kolejno pokrój grubo orzechy, rodzynki, żurawinę, śliwki i marchewkę

codojedzenia
MIODOWIEC Z KAJMAKIEM 216

masła, 400 g masy kajmakowej, 1 łyżeczka  kawy mielonej Skworcu Masa śmietanowa: 330 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix, powidła śliwkowe Dodatkowo:   orzechy arachidowe do dekoracji , polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy(...)cukier. Pierwszy blat ciasta smarujemy masą kajmakową, przykładamy drugim plackiem, dociskamy. Drugi blat smarujemy powidłami, a następnie masą śmietanową. Przykładamy trzeci placek, smarujemy odłożonym kajmakiem, polewamy polewą, posypujemy obficie orzechami

słodki bratek
Kakaowe naleśniki z mąki teff i tapioki 216

łyżka ksylitolu 1,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można dać troszkę mniej) łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko rozmiar M DO PODANIA: domowy mus z deserowych jabłek posiekane orzechy włoskie WYKONANIE: Obie mąki, kakao i ksylitol wymieszać. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i lekko ubite jajko. Całość dobrze roztrzepać miotełką. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywieralną powłoką wylewać porcje ciasta(...)smażyć naleśniki z obu stron, usmażone odkładać na talerz. Przed każdorazowym wylaniem trzeba wymieszać ciasto, ponieważ mąka opada na dół. Podawać z musem jabłkowym i posiekanymi orzechami. Jako, że są słodkie, doskonale smakują również bez dodatków. Ciasto jest bardzo rzadkie i przy smażeniu trzeba je wyczuć. Z odwróceniem należy poczekać, aż kruche brzegi same zaczną odchodzić od patelni. Źródło przepisu

Kuchenne zapiski Edyty
Babeczki marchewkowe 231

szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego 2 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 jabłko, starte na tarce 1 szklanka marchewki, startej na tarce W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól(...)drugiej - roztrzepane jajka i olej. Zawartość obu naczyń połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem z serka : 150 g kremowego serka 25 g masła 50 g cukru pudru wiórki kokosowe Serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać

Domowa cukiernia Ewy
Domowe masło z nerkowców + jaglanka na mleku z miodem 211

przygotować je sami, a smakiem cieszyć się na długo. O ile nie zjecie go na jeden raz... uzależnia ! ;) Przepis na masło z nerkowców: -200g nerkowców -łyżka oleju z orzechów włoskich lub innego bezzapachowego -szczypta soli Wykonanie: Nerkowce miksujemy robiąc przerwy co ok minutę, po to by zeskrobać orzechy ze ścianek. Gdy zaczną przypominać wiórki, wlewamy łyżkę oleju i ponownie

Gawron w rosole
FIT Naleśniki 122

wersja naleśników która jest nieco zdrowsza i przede wszystkim szybka. Spróbujcie i oceńcie sami. Składniki: * jedno duże jajko * 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * 2 łyżki mleka * owoc * nasiona i orzechy * jogurt * miód * olej kokosowy poziom trudności: łatwy kaloryczność: średnie porcja: 4 naleśniki czas przygotowania: 20 minut Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtka dodajemy mleko i mąkę(...)łyżki jogurtu z pół łyżeczki miodu. Naleśniki przekładamy jogurtem i pokrojonym w kostkę owocem. W moim przypadku jest to jabłko oraz suszona figa. Posypujemy kokosem, owocami goji oraz posiekanymi orzechami.  Smacznego

Klasyka Gotowania
Syryjska szarlotka. 204

łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka   Nadzienie; 2 kg jabłek 15 dag suszonych moreli Skworcu 15 dag kandyzowanej chińskiej pomarańczy (kumkwat) Skworcu 15 dag  laskowych orzechów lub włoskich  Skworcu sok z połowy cytryny 10 dag cukru 1.5 łyżeczki cynamonu Skworcu 2 łyżki dżemu pomarańczowego   Wykonanie; Mąkę i proszek siekamy z masłem. Dodajemy cukier i mleko(...)Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 1 godz. Morele a także kandyzowane pomarańcze moczymy w małej ilości wrzątku kilka minut, aby zmiękły. Następnie odcedzamy i kroimy. Orzechy siekamy. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy je z sokiem z cytryny i pozostałymi składnikami. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Odkrawamy 2/3 ciasta i wykładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto MONTE 639

zastygnie szykujemy kolejny krem. Krem czekoladowy, a właściwie czekoladowa trufla : – 200 ml śmietanki kremówki – 100 g czekolady gorzkiej (użyła 70% kakao) – dodatkowo: płatki migdałowe lub posiekane orzechy lub inne orzechy Śmietankę delikatnie podgrzewamy. Nie można jej gotować, powinna być tylko ciepła. Wrzucamy do niej połamaną czekoladę i podgrzewamy chwilę, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i dokładnie

Relaxtime
Chleb bananowo z nasionami chia 177

głodu.  Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklaka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju kokosowego 1/3 szklanki cukru 2 jajka 3 banany (dojrzałe) Garść orzechów włoskich ½ szklanki jagód goji 1 łyżeczka nasion chia Wykonanie: Przed rozpoczęciem nastawiamy piekarnik na 180C. Formę do pieczenia chleba smarujemy olejem kokosowym ( może być również masło) i wykładamy papierem(...)drugim naczyniu rozdrabniamy widelcem banany, dodajemy jajko oraz roztopiony ( przestudzony) olej kokosowy. Łączymy ze sobą. Powoli dodajemy do suchych składników, dokładnie ze sobą łącząc. Następnie wsypujemy jagody oraz rozdrobnione orzechy. Przekładamy do formy i pieczemy około 55-60 minut. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy – można użyć jagód oraz owoców liofilizowanych, bądź też czekolady ( nie dekorujemy przed pieczeniem – może się

Jedz zdrowo żyj zdrowo!