Klasyczny murzynek, szybki i prosty. Mocno kakaowy, wilgotny, oblany polewą kakaową i obsypany orzechami. Niebo w gębie. Przepis ze strony My man's kitchen . Polecam! Murzynek Składniki na formę 9 x 22 cm (wymiary dna keksówki): 2 szklanki mąki 200g masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 4 jajka (żółtka i białka osobno(...)pokrojone na mniejsze kawałki, podgrzewamy do rozpuszczenia. Rondel zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao. Mieszamy szybko, aż powstanie gładka polewa. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto. Ciasto dodatkowo możemy udekorować siekanymi orzechami. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnigruszką i camembertem w sosie własnym. Mięso ma lekko słodki posmak, gdyż nacieramy je miodowo - musztardową marynatą. Roladki idealne na wyjątkową okazję, pięknie się prezentują podane z posiekanymi orzechami. Polecam! Roladki z gruszką i serem Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów schabu, cienko rozbitych 1-2 gruszki świeże lub z kompotu opakowanie sera camembert przyprawy: sól, pieprz szklanka bulionu warzywnego(...)mocno rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec sos zagęszczamy łyżką mąki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane posiekanym orzechami włoskimi. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniwanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki powideł śliwkowych Na białą polewę: 100g białej czekolady 100g śmietanki kremówki 1 łyżka masła Dodatkowo: posiekane orzechy do dekoracji Wykonanie: W rondelku umieszczamy masło, czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy dość mocno, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy(...)kremówkę. Zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Polewą oblewamy wystudzony piernik. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki, by polewa stężała. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniwiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę. Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (można włożyć w środek każdej orzech laskowy). Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce. Jest to przepis podstawowy na smaczne kuleczki. Osobiście wolę zastąpić
Mojewlasne.plPosejdon Palace podawano w dwóch wersjach – z jogurtem lub bez niego. Oba warianty polecam do wypróbowania. Składniki: • 1 kg buraków (bulwy) • 2 duże ząbki czosnku • 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich • ½ szklanki oliwy z oliwek • 2-3 łyżki białego octu • 40 dag gęstego jogurtu (greckiego) • sól • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Buraki dokładnie umyć i ugotować w łupinach do miękkości(...)posiekać. Odłożyć. 4. W misce wymieszać oliwę, ocet i sól oraz jogurt (jeśli go dodajemy) do uzyskania jednolitego sosu. 5. Do salaterki z burakami dodać drobniutko posiekany czosnek, posiekane orzechy i natkę pietruszki. 6. Dodać sos i wymieszać. Smacznego
W mojej kuchnimąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru litr mleka 300 g masła na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 3 łyżki startych orzechów włoskich Jajka rozbełtać z misce, dodać kakao, miód, sodę i masło. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać aż wszystko całkiem się połączy. Wystudzić. Mąkę wysypać(...)ucierając dodawać po łyżce budyniu. Kremem przekładać placki. Kakao, masło i cukier puder zagotować, dodać wrzątek i mieszać energicznie aż powstanie gładka polewa. Polać wierzch ciasta i posypać orzechami. Ciasto przełożyć do pojemnika w wstawić do lodówki. Kroić najwcześniej następnego dnia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazapraszam Was na szybki deser, który sprawdzi się doskonale również w formie drugiego śniadania. Studencki pomarańczowy pudding chia , to lekkość połączona z moimi ulubionym pomarańczowym smakiem i chrupką mieszanką: orzechów, migdałów, rodzynek i chipsów bananowych. Pamiętam jak tą mieszankę faktycznie jadłam ze znajomymi ze studiów. Idealna podczas wesołych rozmów, jak i na nerwy przed kolokwium. Takie pyszne chrupanie A jeśli(...)lubicie tak pochrupać, to polecam Wam zajrzeć do Targroch , gdzie znajdziecie szeroką ofertę orzechów, ziaren, pestek i bakalii. A teraz zapraszam Was na mój szybki studencki pomarańczowy pudding chia. W prostocie tkwi siła i… smak Składniki: 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego (zimnego) sok z 1/2 pomarańczy + 1 plaster pomarańczy 3 łyżki nasion chia Targroch mieszanka studencka Targroch kilka listków
Słodkie okruszkiwersji fit, której baza to dojrzałe awokado i banan. Wegańska, zdrowa i dietetyczna ;) Składniki: dojrzałe awokado duży banan łyżka miodu 2 łyżki kakao 2-3 łyżki drobno mielonych orzechów laskowych - opcjonalnie Awokado i banana pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera, dodać miód i zmiksować. Dodać kakao i orzechy, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli krem jest mało słodki można
wyzwania kuchennekoleżanka jadła granole z sokiem pomarańczowym. Wiem jednak że granola granoli nie równa. Naszukałam się kiedyś takiej jednej, jedynej niepowtarzalnej w której były migdały, orzechy, jabłka i żurawina... full wypas... W pracy nauczyli mnie że najlepsze jest to, co zrobisz samemu... Najlepszą granolę na świecie robił A mój były już niestety Head chef(...)tarte na grubych oczkach jabłko, ja dodaje apple bramley sauce w słoiczku) 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 szklanka migdałów w całości 1/2 szklanki pokruszonych z grubsza orzechów (miałam akurat brazylijskie ale mogą być tez włoskie) 2-3 łyżeczki cynamonu (jak lubicie) Wszystkie składniki oprócz rodzynek, żurawin, porzeczek
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpyszna na drugi jak i na trzeci dzień Okazała się absolutnym hitem tegorocznych świat.... Nasączona likierem pomarańczowym Przepis praktycznie nie zmieniony. 175 ml oliwy z oliwek 70 g mielonych orzechów laskowych 70 g mielonych migdałów 100 ml soku z pomarańczy (u mnie tyle było w 1 pomarańczy) + otarta skórka 140 g mąki pszennej 1 łyżeczka (z małym czubkiem) proszku(...)pieczenia 40 g kakao 4 jajka „M” lub 3 „L” 100 g cukru trzcinowego Pomarańcze wyszorować zetrzeć skórkę wycisnąć sok Suche składniki czyli orzechy migdały make ,kakao , proszek dopieczenia , skórkę pomarańczowa . Wymieszać odstawić Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem pomarańczowym Jajka ubić dokładnie z cukrem aż podwoją objętość ( około 4 minuty ) ubijając delikatnie dolewać oliwę z sokiem. Dodać sypkie produkty
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbiałej czekolady 1 łyżeczka dobrego cynamonu (możecie użyć mniej ) 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżeczka likieru kawowego dosłownie na czubku noża mielonych goździków (możecie pominąć) garść orzechów laskowych i garść suszonej żurawiny. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać cynamon, wanilię, likier kawowy, goździki. Wymieszać i przelać do formy silikonowej. Równomiernie powkładać żurawinę i orzechy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzdumiewający efekt! Składniki na biszkopt orzechowy: 7 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag zmielonych orzechów włoskich Wykonanie biszkoptu orzechowego: Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, obie mąki,orzechy i delikatnie wymieszać aby nie ciasto opadło. Przełożyć do formy
Tradycyjna Kuchniasłodko-wytrawnego zestawienia to gorąco zachęcam. Ja uwielbiam. Składniki: mieszanka sałat (u mnie gotowa paczka) 200 g koziego sera typu camembert 150 g sera pleśniowego (gorgonzolla) 6 fig 6 orzechów włoskich łyżka miodu 3 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki sosu balsamicznego 4 łyzki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Wykonanie: Sałatę przesypujemy do miski lub na talerz. Skrapiamy sokiem(...)cytryny i oliwą. Ser kozi i pleśniowy kroimy w małe kawałeczki. Figi kroimy w ćwiartki, orzechy rozdrabniamy. Wszystko układamy na sałacie. Z miodu, musztardy, oliwy i sosu balsamicznego robimy sos, wszystko dokładnie mieszając. Gotową sałatkę polewamy sosem i podajemy. szybko łatwo i przyjemnie! Smacznego
Mama z miastaBabka drożdżowa z bakaliami jest miękka, aromatyczna i najeżona smakowitymi kawałkami orzechów i suszonych owoców. Na blogu znajduje się już przepis na wielkanocną babkę drożdżową , ta jednak różni się nieco od tamtej, zarówno w konsystencji ciasta, jak i w doborze dodatków. Do wykonania ciasta na babkę najlepiej jest użyć miksera lub noża/szpatułki, gdyż jest ono zbyt klejące(...)pudru 60ml letniej wody 25g drożdży 4 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 80g masła 150g bakalii (suszone morele, żurawina i daktyle, orzechy włoskie) LUKIER CYTRYNOWY 150g cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: - składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, umieścić
Smakołyki Berenikiłyżeczka kurkumy 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu Dodatkowo: sałata (mix sałat lub rukola) ser typu bałkańskiego z koziego mleka garść orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni kiełki brokułu kilka rzodkiewek, pokrojonych w plasterki kolendra Dressing: 1/2 ząbka czosnku szczypta soli morskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny lub octu(...)będzie miękka. Na 5 minut przed końcem pieczenia polewamy marchewki syropem klonowym lub miodem. Na dużym talerzu rozkładamy sałatę, na niej układamy upieczone marchewki, kiełki, rzodkiewkę, pokruszony ser, posiekane orzechy i kolendrę. Przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i rozcieramy końcem noża na desce, posypujemy solą i przekładamy do miseczki. Dodajemy miód i marynatę pozostałą na blaszce
Smakowity Blog Kulinarny