orzechy - 16941 przepisów (strona:399/1130)

Murzynek 125

Klasyczny murzynek, szybki i prosty. Mocno kakaowy, wilgotny, oblany polewą kakaową i obsypany orzechami. Niebo w gębie. Przepis ze strony My man's kitchen . Polecam!       Murzynek   Składniki na formę 9 x 22 cm (wymiary dna keksówki):   2 szklanki mąki 200g masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 4 jajka (żółtka i białka osobno(...)pokrojone na mniejsze kawałki, podgrzewamy do rozpuszczenia. Rondel zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao. Mieszamy szybko, aż powstanie gładka polewa. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto. Ciasto dodatkowo możemy udekorować siekanymi orzechami.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Roladki z gruszką i serem 118

gruszką i camembertem w sosie własnym. Mięso ma lekko słodki posmak, gdyż nacieramy je miodowo - musztardową marynatą. Roladki idealne na wyjątkową okazję, pięknie się prezentują podane z posiekanymi orzechami. Polecam! Roladki z gruszką i serem Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów schabu, cienko rozbitych 1-2 gruszki świeże lub z kompotu opakowanie sera camembert przyprawy: sól, pieprz szklanka bulionu warzywnego(...)mocno rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec sos zagęszczamy łyżką mąki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane posiekanym orzechami włoskimi. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Piernik z czekoladą w białej polewie 118

wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki powideł śliwkowych Na białą polewę: 100g białej czekolady 100g śmietanki kremówki  1 łyżka masła Dodatkowo: posiekane orzechy do dekoracji Wykonanie: W rondelku umieszczamy masło, czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy dość mocno, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy(...)kremówkę. Zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę,  mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Polewą oblewamy wystudzony piernik. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki, by polewa stężała. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Przepis na domowe Rafaello 359

wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę. Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (można włożyć w środek każdej orzech laskowy). Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce. Jest to przepis podstawowy na smaczne kuleczki. Osobiście wolę zastąpić

Mojewlasne.pl
Grecka sałatka z buraków wg Aleex 140

Posejdon Palace podawano w dwóch wersjach – z jogurtem lub bez niego. Oba warianty polecam do wypróbowania. Składniki: • 1 kg buraków (bulwy) • 2 duże ząbki czosnku • 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich • ½ szklanki oliwy z oliwek • 2-3 łyżki białego octu • 40 dag gęstego jogurtu (greckiego) • sól • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Buraki dokładnie umyć i ugotować w łupinach do miękkości(...)posiekać. Odłożyć. 4. W misce wymieszać oliwę, ocet i sól oraz jogurt (jeśli go dodajemy) do uzyskania jednolitego sosu. 5. Do salaterki z burakami dodać drobniutko posiekany czosnek, posiekane orzechy i natkę pietruszki. 6. Dodać sos i wymieszać. Smacznego

W mojej kuchni
ciasto "Ukrainka" 251

mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru litr mleka 300 g masła na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 3 łyżki startych orzechów włoskich Jajka rozbełtać z misce, dodać kakao, miód, sodę i masło. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą  i mieszać aż wszystko całkiem się połączy. Wystudzić. Mąkę wysypać(...)ucierając dodawać po łyżce budyniu. Kremem przekładać placki.  Kakao, masło i cukier puder zagotować, dodać wrzątek i mieszać energicznie aż powstanie gładka polewa. Polać wierzch ciasta i posypać orzechami. Ciasto przełożyć do pojemnika w wstawić do lodówki. Kroić najwcześniej następnego dnia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Studencki pomarańczowy pudding chia 184

zapraszam Was na szybki deser, który sprawdzi się doskonale również w formie drugiego śniadania. Studencki pomarańczowy pudding chia , to lekkość połączona z moimi ulubionym pomarańczowym smakiem i chrupką mieszanką: orzechów, migdałów, rodzynek i chipsów bananowych. Pamiętam jak tą mieszankę faktycznie jadłam ze znajomymi ze studiów. Idealna podczas wesołych rozmów, jak i na nerwy przed kolokwium. Takie pyszne chrupanie A jeśli(...)lubicie tak pochrupać, to polecam Wam zajrzeć do Targroch , gdzie znajdziecie szeroką ofertę orzechów, ziaren, pestek i bakalii. A teraz zapraszam Was na mój szybki studencki pomarańczowy pudding chia. W prostocie tkwi siła i… smak Składniki: 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego (zimnego) sok z 1/2 pomarańczy + 1 plaster pomarańczy 3 łyżki nasion chia Targroch mieszanka studencka Targroch kilka listków

Słodkie okruszki
"Nutella" z awokado i banana 144

wersji fit, której baza to dojrzałe awokado i banan. Wegańska, zdrowa i dietetyczna ;) Składniki: dojrzałe awokado duży banan łyżka miodu 2 łyżki kakao 2-3 łyżki drobno mielonych orzechów laskowych - opcjonalnie Awokado i banana pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera, dodać miód i zmiksować. Dodać kakao i orzechy, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli krem jest mało słodki można

wyzwania kuchenne
Granola..śniadanie bogów ;) 141

koleżanka jadła granole z sokiem pomarańczowym. Wiem jednak że granola granoli nie równa. Naszukałam się kiedyś takiej jednej, jedynej niepowtarzalnej w której były migdały, orzechy, jabłka i żurawina... full wypas... W pracy nauczyli mnie że najlepsze jest to, co zrobisz samemu... Najlepszą granolę na świecie robił A mój były już niestety Head chef(...)tarte na grubych oczkach jabłko, ja dodaje apple bramley sauce w słoiczku) 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 szklanka migdałów w całości 1/2 szklanki pokruszonych z grubsza orzechów (miałam akurat brazylijskie ale mogą być tez włoskie) 2-3 łyżeczki cynamonu (jak lubicie) Wszystkie składniki oprócz rodzynek, żurawin, porzeczek

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto pomarańczowe 140

pyszna na drugi jak i na trzeci dzień Okazała się absolutnym hitem tegorocznych świat.... Nasączona likierem pomarańczowym Przepis praktycznie nie zmieniony. 175 ml oliwy z oliwek 70 g mielonych orzechów laskowych 70 g mielonych migdałów 100 ml soku z pomarańczy (u mnie tyle było w 1 pomarańczy) + otarta skórka 140 g mąki pszennej 1 łyżeczka (z małym czubkiem) proszku(...)pieczenia 40 g kakao 4 jajka „M” lub 3 „L” 100 g cukru trzcinowego Pomarańcze wyszorować zetrzeć skórkę wycisnąć sok Suche składniki czyli orzechy migdały make ,kakao , proszek dopieczenia , skórkę pomarańczowa . Wymieszać odstawić Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem pomarańczowym Jajka ubić dokładnie z cukrem aż podwoją objętość ( około 4 minuty ) ubijając delikatnie dolewać oliwę z sokiem. Dodać sypkie produkty

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Czekoladowo- cynamonowe serce - Last minute. 150

białej czekolady 1 łyżeczka dobrego cynamonu (możecie użyć mniej ) 1 łyżeczka pasty waniliowej  1 łyżeczka likieru kawowego dosłownie na czubku noża mielonych goździków (możecie pominąć) garść orzechów laskowych i garść suszonej żurawiny.  Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać cynamon, wanilię, likier kawowy, goździki. Wymieszać i przelać do formy silikonowej.  Równomiernie powkładać żurawinę i orzechy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto karmelowe warstwowe 136

zdumiewający efekt!  Składniki na biszkopt orzechowy:  7 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag zmielonych orzechów włoskich Wykonanie biszkoptu orzechowego: Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, obie mąki,orzechy i delikatnie wymieszać aby nie ciasto opadło. Przełożyć do formy

Tradycyjna Kuchnia
Figa z makiem 269

słodko-wytrawnego zestawienia to gorąco zachęcam. Ja uwielbiam. Składniki: mieszanka sałat (u mnie gotowa paczka) 200 g koziego sera typu camembert 150 g sera pleśniowego (gorgonzolla) 6 fig 6 orzechów włoskich łyżka miodu 3 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki sosu balsamicznego 4 łyzki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Wykonanie: Sałatę przesypujemy do miski lub na talerz. Skrapiamy sokiem(...)cytryny i oliwą. Ser kozi i pleśniowy kroimy w małe kawałeczki. Figi kroimy w ćwiartki, orzechy rozdrabniamy. Wszystko układamy na sałacie. Z miodu, musztardy, oliwy i sosu balsamicznego robimy sos, wszystko dokładnie mieszając. Gotową sałatkę polewamy sosem i podajemy. szybko łatwo i przyjemnie! Smacznego

Mama z miasta
Babka drożdżowa z bakaliami 200

Babka drożdżowa z bakaliami jest miękka, aromatyczna i najeżona smakowitymi kawałkami orzechów i suszonych owoców. Na blogu znajduje się już przepis na  wielkanocną babkę drożdżową , ta jednak różni się nieco od tamtej, zarówno w konsystencji ciasta, jak i w doborze dodatków. Do wykonania ciasta na babkę najlepiej jest użyć miksera lub noża/szpatułki, gdyż jest ono zbyt klejące(...)pudru 60ml letniej wody 25g drożdży 4 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 80g masła 150g bakalii (suszone morele, żurawina i daktyle, orzechy włoskie) LUKIER CYTRYNOWY 150g cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: - składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, umieścić

Smakołyki Bereniki
Sałatka z pieczonymi marchewkami 159

łyżeczka kurkumy 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu Dodatkowo: sałata (mix sałat lub rukola) ser typu bałkańskiego z koziego mleka garść orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni kiełki brokułu kilka rzodkiewek, pokrojonych w plasterki kolendra Dressing: 1/2 ząbka czosnku szczypta soli morskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny lub octu(...)będzie miękka. Na 5 minut przed końcem pieczenia polewamy marchewki syropem klonowym lub miodem. Na dużym talerzu rozkładamy sałatę, na niej układamy upieczone marchewki, kiełki, rzodkiewkę, pokruszony ser, posiekane orzechy i kolendrę. Przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i rozcieramy końcem noża na desce, posypujemy solą i przekładamy do miseczki. Dodajemy miód i marynatę pozostałą na blaszce

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania