orzechy - 16941 przepisów (strona:396/1130)

Restaurant Week w Novocaina: emocje na talerzach 147

nowych intrygujących połączeń. Deser Ze wszystkich elementów degustacji do deseru, jako jedynego, miałem drobne uwagi. Truskawka kompresowana w cydrze, miętowa tapioka, krem mascarpone z dodatkiem limonki oraz czekolada z orzechami. To wszystko zapowiadało się całkiem dobrze. Niestety najmocniejszym punktem okazała się czekolada z orzechami. Truskawce na rauszu zabrakło moim zdaniem smaku, lecz winię za to ponosi sezon, a właściwie jego

Food Square
Jajka z boczniakami, orzechami i natką pietruszki 142

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki:  8 jajek 125 g świeżych boczniaków  szczypta ostrej papryki 2 czubate łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  3 łyżeczki majonezu  sól, pieprz olej do smażenia Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek. Grzyby oczyścić, drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzany(...)olej i smażyć kilka minut, aż zmiękną i nadmiar wody odparuje.  Wystudzić. Do zimnych grzybów dodać orzechy, natkę i majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku. Jajka przekroić na pół, na każde wyłożyć łyżkę farszu. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Wielkanocna Pascha 157

jakości twarogu, aby wyrób nie był zbyt kwaśny. Kaloryczność i bogactwo paschy zależą od Was i dodanych bakalii. Możemy tutaj użyć to, co mamy pod ręką. Ja dodałam zarówno orzechy jak i żurawinę, skórkę pomarańczową czy daktyle. Im bardziej różnorodne bakalie i im ich więcej, tym nasza pascha ładniej się prezentuje szczególnie w przekroju.   Drukuj Wielkanocna Pascha Składniki(...)tłustego sera białego 2 szklanki bakalii (morele, orzechy, rodzynki, daktyle, żurawina) 200 ml kremówki 2 łyżki cukru waniliowego 200 g cukru kostka masła 5 żółtek Sposób przygotowania Ser biały mielimy. Na parze ubijamy żółtka z cukrem i cukrem pudrem na gęstą masę. Dodajemy kremówkę trzymając miskę cały czas na parze. Odstawiamy do podstygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy

Mieszam w Garnku
Ciasto kakaowe bez cukru i tłuszczu 193

nieco w nim pozmieniałam i powiem Wam, że ciasto jest bardzo smaczne i mimo braku cukru dosyć słodkie ;) Polecam! 150 g mąki pszennej (niepełna szkl.) 100 g zmielonych orzechów włoskich łyżeczka sody łyżka kakao łyżeczka cynamonu 2 jabłka duży, dojrzały banan 50 g daktyli suszonych mała garść suszonej żurawiny mała garść rodzynków Mąkę, orzechy, cynamon, sodę i kakao wymieszać

Smakołyki Asi
Odwrócony włoski deser 158

gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki 1 i 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce kandyzowane) 1/3 szkl. obranych orzechów pistacjowych 4 jajka sok z połowy cytryny 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ulubiony aromat ( użyłam pomarańczowy) Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj(...)Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Natłuść i przełóż masę. Piecz do 30 minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuć posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuść w pół szklance wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż

Różne smaki w kuchni
Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami 200

się słodkich mas, czekoladowych, kajmakowych, konfitur, kremów oraz różnorodnych bakalii, im słodziej tym lepiej, a granicę stanowi jedynie Wasza wyobraźnia. Do klasycznego spodu na mazurka powinno użyć się mielonych orzechów, dowolnego gatunku, oraz prawdziwego masła, min 82%,  samo ciasto lubi długie leżakowanie w lodówce, a zagniatanie musi przebiegać szybko. Kruche ciasto 170 g maki 100 g mielonych orzechów

Słodki Kompromis
Mazurek z orzechami i bezą 146

margaryny 50 g cukru żółtka z 3 ugotowanych na twardo jaj 200 g dżemu śliwkowego do przełożenia BEZA: 5 białek 150 g cukru pudru Na wierzch: 100 g łuskanych orzechów włoskich Wykonanie: Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier puder i przetarte przez sitko żółtka, zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość(...)gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor. Jeszcze ciepły spód smarujemy dżemem. BEZA: Z białek ubić sztywną pianę dodając cukier, wyłożyć ją na posmarowany dżemem spód i posypać posiekanymi orzechami. Mazurek wstawić do piekarnika i piec, aż piana się zarumieni

psgotujemy
SERNIK SZACHOWNICA 138

Masa serowa: 1,5 kg sera, 1 margaryna, 1,5 szkl. cukru (wg gustu), 1 budyń śmietankowy, 6 jajek, 2 czubate łyżki kaszy manny, skórka pomarańczowa Dodatkowo: polewa czekoladowa, orzechy do posypania WYKONANIE Ciasto: Miękką margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami, dodajemy dżem, następnie mąkę wymieszaną z kakao i sodą, wlewamy mleko. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta, mieszamy, pieczemy(...)serowa układamy ciasto, a pomiędzy paski ciasta wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Wystudzony sernik polewamy polewą i posypujemy orzechami

słodki bratek
Domowe bajaderki 145

jajka 1 kostka masła 25 dag 7 łyżek marmolady ( użyłam marmolady wieloowocowej) 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe   Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na gruby placek(...)Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia kulki oblej polewa czekoladową  i posyp wiórkami

Różne smaki w kuchni
Ciasto "Cappuccino" 116

szkl. mleka 2 szkl. mleka w proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy(...)połowę masy na ciasto, nasącz spód ciasta przygotowanym ponczem ( rum z kawą ) przykryj jego drugą częścią i rozsmaruj resztę kremu. Polewa: Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj orzechy, ostudż i powstałą polewą polej wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki

Różne smaki w kuchni
Keks mocno bakaliowy 110

Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis  już niebawem :) Forma keksówka Czas pieczenia : ok. 1 godz.  Temp. pieczenia 180 C  Składniki: 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki  25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru(...)łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami  mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym

Różne smaki w kuchni
Makowiec 117

masła 1 kg mąki Masa makowa: 500 g maku 50 g masła 150 g cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce(...)Przykryć ściereczką. Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 2o minut. Dokładnie odcedzić i zmielić. Przełożyć do garnuszka ze stopionym masłem, dodać cukier , skórkę pomarańczową , miód i orzechy włoskie. Smażyć 10 minut  na wolnym ogniu ,ciągle mieszając. Ostudzić. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę , następnie połączyć ją z masą makową. Ciasto podzielić

Różne smaki w kuchni
Piernik z nadzieniem truskawkowym 113

sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady orzechy włoskie do posypania 100 g kremówki 2 łyżeczki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę.  Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy(...)wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki. Tak przygotowana polewę wylewamy na piernik i posypujemy pokrojonymi orzechami. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Sernik dyniowy z polewą kajmakową 162

mokra niedzielę ;) Wymiary blaszki: tortownica średnica 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 50-60 minut Składniki : Spod: 180 g herbatników czekoladowych 100 g masła 20 g mielonych orzechów Masa serowa : 5 jaj 170 g trzcinowego cukru 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu 250 g mascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki    Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa: Żółtka z zmiksować z cukrem. Dodać twaróg, a następnie mascarpone , puree z dyni (dynie obrać, pokroić na mniejsze

Różne smaki w kuchni
Miodownik z dwiema masami 173

pieczenia: 3 x 20 minut Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3 żółtka 4 łyżki płynnego miodu 200 g masła 4 łyżki mleka łyżeczka sody oczyszczonej  1/2 szklanki cukru orzechy włoskie ( do dekoracji) Masa 1: szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Masa 2: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy Sposób przygotowania(...)łyżce zimnej kaszy manny. Masa budyniowa: Z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Miodownik z dwiema masami: Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam miodownik przygotować na 2 dni wcześniej :) Smacznego

Różne smaki w kuchni