orzechy - 16941 przepisów (strona:394/1130)

Pasta z pietruszki i fasoli- bezglutenowa 205

ilości składników wyszło mi sporo pasty, dlatego część nałożyłam w małe słoiczki i poddałam pasteryzacji. Będzie na później :) Mojej Córce i nie tylko jej - pasta bardzo smakowała. Jeśli lubimy orzechy i nie mamy przeciwwskazań do ich spożycia, to uważam, że dodanie kilku zmielonych orzechów zamiast przyprawy zatar też będzie korzystne. Inspirację zaczerpnęłam z "Zielenina bez glutenu"-M. Cielengi-Wiaterek

Proste Potrawy
Ciasto czekoladowe 519

źle, ciasto czekoladowe upiecz se ;) Inspiracją był przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami z bloga  Zjem to . Wisni w domu nie miałam, ale za to dodałam garstkę orzechów włoskich i zamiast  zwykłego cukru, użyłam cukru trzcinowego. Ciasto wyszło mięciutkie, puszyste. Bardzo polecam , pomimo mojej modyfikacji ciasto wyszło wyśmienite :) Wymiary blaszki: Temp. pieczenia: 175C Czas pieczenia 50-60 minut(...)Składniki: 3 jajka 120 g masła 120 g czekolady gorzkiej 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 50 g orzechów włoskich zmielonych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa : 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżka margaryny Sposób przygotowania : W rondelku rozpuszczamy masło. Wrzucamy kawałki czekolady i czekamy

Słodkości i nie tylko
ciasto ambasador 697

masę czekoladowo bakaliową: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła, miękkiego 1 łyżka kakao 50 g czekolady deserowej (posiekanej) orzechów włoskich (posiekanych) rodzynek opcjonalnie: alkohol do smaku wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń z mąką oraz żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy(...)zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz kakao na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy do połączenia się z masłem. Dodajemy orzechy, czekoladę oraz rodzynki i mieszamy łyżką. składniki na masę z ananasem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła, miękkiego

Domowy Smak Jedzenia
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 212

zestaw z podanych składników : 50 g płatków jaglanych  łyżeczka masła orzechowego  łyżeczka płynnego miodu  łyżeczka siemienia lnianego owoce : 1/2 banana i 1/2 pomarańczy  garść mieszanki orzechów z rodzynkami Płatki jaglane zalewam w miseczce ciepłą wodą, dodaję masło orzechowe i miód. Ozdabiam pokrojonymi owocami, posypuję siemieniem lnianym, orzechami i rodzynkami. Zajadam ze smakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj

Kuchnia Ellie
Szarlotka z bezą i orzechami 181

jabłek (szara reneta, antonówka) 2 łyżki cukru szczypta cynamonu (opcjonalnie) beza: 3 białka (z dużych jajek) 100g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego garść orzechów włoskich Ciasto: masło posiekać z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, podlać(...)minut w temp. 170stC. Białka ubić na sztywną pianę, w kilku turach wsypywać cukier, ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować krótko. Bezę wyłożyć na jabłka, posypać orzechami i piec jeszcze 25 minut w temp. 160stC. Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć i studzić na kratce. Szarlotka pysznie smakuje zarówno na ciepło

Obiad gotowy
OWSIANKA NA WODZIE Z CYNAMONEM 147

jadacie owsianki polecam włączyć ją do codziennego menu :) Składniki: * niepełna szklanka wody * 3-4 łyżki płatków owsianych * płaska łyżeczka cynamonu * owoce, u mnie najczęściej są to maliny, borówki, jabłka, orzechy Wykonanie: Wodę wlać do garnka, wsypać cynamon i płatki owsiane, wymieszać i zagotować co chwile mieszając. Owsiankę odstawić na chwilę, aż płatki napęcznieją.  Przełożyć do miseczki i już mamy(...)gotowe pyszne śniadanie. Podawać z ulubionymi owocami świeżymi, suszonymi lub orzechami. Można też dodać do posłodzenia trochę miodu

Zrób to smacznie
Jak zrobić ciasto w 15 minut 1214

szklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej duża szczypta soli opcjonalnie: polewa – kajmak lub pół rozpuszczonej czekolady z łyżką śmietany kremówki opcjonalnie: przybranie – świeże owoce lub orzechy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 g masła (pół tradycyjnej kostki) 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 3 jajka 3 łyżki dżemu np. malinowego / wiśniowego / porzeczkowego / truskawkowego(...)mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej duża szczypta soli opcjonalnie: polewa - kajmak lub pół rozpuszczonej czekolady z łyżką śmietany kremówki opcjonalnie: przybranie - świeże owoce lub orzechy'; document.write(" "); Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy na mniejsze części i podgrzewamy je razem do rozpuszczenia – można w garnku – jeśli mamy płytę elektryczną (na mocy

Poezja smaku
Sałatka z kaczki, z koprem włoskim i pomarańczami 142

kopru włoskiego (zależy od wielkości), 1 pomarańcza, 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, sok z cytryny do smaku, 4-5 łyżek oliwy z oliwek orzechy laskowe, ziemne lub migdały do posypania Pierś umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się(...)miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Wyjąć, osuszyć. Pierś kaczki pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać składniki sałatki, ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. *pierś kaczki przygotowana tak jak w przepisie na pierś kaczki w sosie mirabelkowym zastawa

królestwo garów
Brownie z kaszą jaglaną 174

jaglanej 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 szklanki orzechów włoskich Kaszę jaglaną kilka razy wypłukać pod ciepłą wodą, odcedzić. Do garnka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut(...)miski, dodać kaszę i zmiksować blenderem do połączenia się składników. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Migdałowe babeczki (z masłem migdałowym) 242

coś magicznego i … świątecznego. Ciasteczka z tego masła po prostu rozpływają się w ustach i z powodzeniem mogą zastąpić pierniczki Polecam, bo warto! masło orzechowe active – 100% orzechów archaidowych – i tak jak sugeruje nazwa tak właśnie jest! Pyszne, w 100% z orzechów. Zdrowie i smak. A do tego duży słoik, który starcza na dłużej. Wspaniale smakuje

Słodkie okruszki
KINDER SCHOKO BONS (BEZ PIECZENIA) 2112

gram masło 5 łyżek ( roztopione, lekko ostudzone ) kakao prawdziwe 3 łyżki MASA śmietana kremówka 30 % 330 ml. czekolada biała 200 gram mleko w proszku pełnotłuste (27 %) 5 płaskich łyżek orzechy ziemne prażone niesolone 3/4 szklanki  żelatyna 2 łyżeczki + woda zimna do przykrycia żelatyny ok. 3-4 łyżki WIERZCH czekolada mleczna 100 gram olej rzepakowy 2 łyżki mleko(...)Śmietanę kremówkę ubić, gdy zaczną robić się fałdy, dodać mleko w proszku i chwilę ubijamy, aż masa zgęstnieje. Dodać czekoladę strużką, mieszając łyżką lub szpatułką. na koniec dodać posiekane orzechy prażone. Polecam je dodatkowo podprażyć na patelni, wtedy będą bardziej chrupać w buzi.  Żelatynę rozpuścić w wodzie. Odstawić na 5 minut, aż spęcznieje. Po tym czasie kubeczek z żelatyną

Kuchnia Paulettes
Bajaderki bakaliowe 159

zapomniała ich spakować. Ja dosłodziłam je miodem ale nie jest to konieczne. Jednak miód też jest zdrowy a to okazja by go przemycić chociaż troszkę. Składniki: 200 g orzechów włoskich 250 g daktyli bez pestek 150 g suszonych śliwek 200 g kokosu 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 łyżki płynnego miodu kokos do obtoczenia spirytus* Przygotowanie: Orzechy, daktyle i śliwki

Ala piecze i gotuje
MAZOWIECKIE PIEROGI Z MAKIEM 176

zły nastrój.Zapraszam.   Ciasto: *********************** 40 dag.mąki 2 żółtka 2 łyżki stopionego masła Sól Farsz: ************************* 1 mała puszka gotowej masy makowej 1 łyżka pokrojonej skórki pomarańczowej 5 dag.Posiekanych orzechów włoskich  Miód łyżka 1 łyżka koniaku ****************************************** Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek,dodać żółtka, wlać stopione masło, posolić i wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby wody.Ciasto przykryć ściereczką(...)zostawić na 15 minut.Przygotować farsz:mak z puszki wyłożyć do miski wraz z orzechami, miodem , koniakiem i skórką pomarańczową, wymieszać.Posypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wyciąć krążki, wypełnić farszem, dokładnie skleić i wrzucić na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.Pierogi podawać gorące obficie oblane stopionym masłem lub jak ja sosem waniliowym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kulki owsiano-kokosowe 219

najszybciej :) Na ok 30 szt. 125 g masła 2/3 szkl cukru brązowego 8 łyżek mleka 2-3 łyżki kakao 3 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos 1/4 szkl siekanych orzechów włoskich 3 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia W garnku rozpuścić mleko, cukier, kakao i masło. Dodać płatki owsiane, kokos i orzechy. Dokładnie wymieszać masę, ostudzić. Z masy formować małe kuleczki, obtaczać

Smakołyki Asi
Wegański chleb na bazie ziaren i bakalii 192

łyżki nasion chia 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła kokosowego 1¾ szklanki wody 3 łyżki dżemu 100% Czarny bez (można użyć każdego innego) 40g suszonej żurawiny 40g mielonych orzechów włoskich 40g płatków migdałów 40g orzechów laskowych 40g drobnych rodzynek 20g ziaren słonecznika Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sypkie przekładamy do miski: płatki owsiane i jaglane, siemię lniane (można użyć mielonego), nasiona

Kuchnia w czekoladzie