batony muesli próbowałam robić wielokrotnie ale zawsze wychodziły twarde jak skała... Batoniki jaglano-bakaliowe są miękkie, nawet pomimo dodatku słonecznika i orzechów. Smak też jest bardzo fajny. Myślę też, że można je modyfikować w bardzo dużym zakresie, według własnych upodobań smakowych , dodając mniej lub więcej określonych bakalii. Składniki: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 2 szkl mleka plus 3 łyżki(...)parowanie - ja użyłam krowiego 2% ale może też być roślinne 2 łyżki brązowego cukru Bakalie: 1 szkl rodzynek, 1/2 szkl suszonych żurawin, 1 szkl płatków migdałowych, 1 szkl posiekanych orzechów włoskich (można innych), 1/2 - 1 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 dojrzały banan, 1/2 szkl ziaren słonecznika (można ewentu alnie dodać sezamu, wiórków kokosowych lub siekanych suszonych śliwek) Ewentualnie
Ze smakiem bez glutenuOwsiane batoniki to taka wersja owsianki tylko, że na sucho. Bogata w nasiona, suszone owoce oraz orzechy, jest dobrym rozwiązaniem na drugie śniadanie lub zdrową przekąskę. Składniki na około 16 batoników: 500g płatków owsianych 50g siemienia lnianego 50g sezamu 100g miodu 50g orzechów włoskich 150g żurawiny suszonej 50g oleju kokosowego 3 białka jaja jedno jajko cynamon Sposób przygotowania: Wszystkie składniki
wysmienitySkładniki: na 9 kulek trochę większych niż kluki Rafaello 80 g wiórek kokosowych, 80 g orzechów nerkowca, 20 g oleju kokosowego (ok. jednej łyżki), 2 łyżki miodu, sok z 1/2 niewielkiej cytryny odrobina wiórek kokosowych do obtoczenia kulek, Przygotowanie: Wszystkie składniki należy ze sobą zblendować. Następnie odstawić całość na ok. 10 minut do lodówki, aby masa stężała. Po tym czasie
rozgotowanacytryny 4 łyżki zimnego masła 2 jajka 12 łyżek białego wytrawnego wina nadzienie: 500 g ricotty 500 ml śmietany 30% laska wanilii cukier puder do smaku dodatkowo: posiekane orzechy Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na paseczki, nakładamy na foremki do rurek, smażymy na głębokim oleju jak pączki. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ziarenka wanilii(...)ricottę, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Nadziewamy rurki, końcówki obtaczamy w posiekanych orzechach
Z Majeczką w kuchniszklanka cukru 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżki ciemnego kakao 3 średnie lub 2 duże jabłka 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : J ajka zmiksuj na puszystą masę z cukrem. Cały czas miksując wlewaj stopniowo olej. Mąkę wymieszaj z sodą i kakao, przesiej przez(...)sitko. Dodawaj stopniowo do masy, zmiksuj. Na koniec dodaj jabłka obrane i pokrojone w małą kostkę oraz orzechy. Wymieszaj wszystkie składniki razem. gotową masę wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C i piec przez około 40-45 minut. Czy ciasto jest już upieczone możesz sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z blaszki
Przepisy i porady kulinarnepasztet wyszedł dla mnie nieco za słodki. Ale podając go z pikantnymi warzywami, znikał w tempie ekspresowym, polecam :) Na 2 foremki: 300 g kaszy jaglanej (suchej) 70 g orzechów włoskich ok. 700 g batatów ok. 700 g marchewki cebula oliwa kopiasta łyżeczka słodkiego pimentonu (wędzonej mielonej papryki) 50 g tartych orzechów laskowych 100 ml oleju rzepakowego (w oryginale
Mienta blogciasteczka są lżejsze. O chałwie lnianej pisałam Wam już tutaj (klik) . Do ciasteczek użyłam mojej ulubionej wersji – chałwy lnianej orzechowej. To niespotykany produkt, w którym główną rolę pełnią orzechy ziemne. Zdrowy, pozytywnie wpływający na drogi moczowe, wspomagający serce, pracę mózgu, a nawet obniżają ciśnienie tętnicze krwi. I co najważniejsze – pyszny! Dzięki wykorzystaniu chałwy w przepisie ciasteczka nabrały wspaniałego(...)sodą oczyszczoną, miksując do uzyskania gęstej masy. Na koniec, ciągle miksując, dosypujemy cukier. Powinna nam powstać gęsta plastyczna masa. Z masy lepimy w dłoniach większe kulki (większe od orzecha włoskiego), spłaszczając je i układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka rosną podczas pieczenia, więc układamy je w większej odległości od siebie. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkiSkładniki: mąka ryżowa pełnoziarnista lub orkiszowa 2 szklanki jaja duże 3 sztuki olej rzepakowy 3/4 szklanki posiekane orzechy włoskie 1/2 szkl burak 2 sztuki (dość małe) marchew 2 sztuki proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki płaska łyzeczka sody cukier trzcinowy/ ksylitol 3/4 szklanki Polewa: 2 czubate łyżki surowego kakao 2 łyżki zimnej wody 6 łyżek cukru trzcinowego ciemnego(...)jaki masz łyżka masła/ lub oleju kokosowego Marchewki i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jaja wbićdo misy, dodać cukier, ubić. Wlać olej i wymieszać. Dodać posiekane drobno orzechy włoskie,( dałam pekany bo takiem miałam) mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodać tarte warzywa i wymieszać łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec 50 minut w 180 stopniach
AZgotuj!zajmuje dużo czasu, ale efekt jest super! Polecam! Składniki : * opakowanie czarnych herbatników * opakowanie kakaowych herbatników * puszka kajmaku * 3 opakowania budyniu waniliowego z cukrem * litr mleka * 200g orzechów ziemnych * pół szklanki cukru trzcinowego Przygotowanie : Blaszkę wyłożyć czarnymi herbatnikami. Budyń przygotować na litrze mleka, gęsty. Wyłożyć połowę na herbatniki, przykryć kakaowymi ciastkami. Wyłożyć drugą część budyniu(...)przykryć pozostałymi herbatnikami. Rozsmarować masę krówkową. Rozpuścić cukier na suchej patelni. Dodać orzechy, obtoczyć w karmelu. Wyłożyć na masę krówkową. Odstawić na kilka godzin do lodówki
Magiczne Życie Martypaleolife, wszyscy jedzą prosto z naczynia :-). Wracając do brownie , jest chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku. Smak czekoladowo-kokosowy z nutą wanilii. Do tego idealnie pasuje masło z orzechów nerkowca. Możecie ten krok pominąć, ale ono nadaje całemu brownie naprawdę świetny smak. Przygotowanie to tylko kilka chwil, blendujemy składniki, wrzucamy na patelnię i do piekarnika. Tutaj właśnie pojawia fajna(...)szklanki miodu 4 łyżki kakao 1 jajko 1 gorzka czekolada szklanka mąki migdałowej 2 łyżki oleju kokosowego laska wanilii łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki masła z orzechów nerkowca Sposób przygotowania: Gorzką czekoladę kroimy na drobne kawałki. Do blendera wrzucamy pozostałe składniki oprócz masła orzechowego i wszystko razem blednujemy do uzyskania jednolitej masy. Dorzucamy kawałki pokrojonej czekolady
PaleoLifełyżka kakao w proszku , 35-40 ml oleju kokosowego 1/8 szklanki wody 1/4 szklanki miodu Wykonanie Nagrzać piekarnik do 160°C. Posiekać z grubsza nasiona słonecznika lub innych orzechów można zrobic to w blenderze .Połączyć wszystkie składniki w misce i,wymieszać razem, jeśli masa jest zbyt sucha ,to dodać łyżkę oleju kokosowego i ewentualnie więcej wody. Formować ciasteczka łyżka(...)dół do spłaszczenia. Piec przez około 15 -20 minut..Pozostawić do ostudzenia ps. Można używać 2 szklanki wiórek kokosowych jeśli nie chcesz nasion słonecznika. Można użyć dowolnego innego rodzaju orzechów,lub nasion. Co to jest białko serwatkowe ? Są to proteiny budują narządy wewnętrzne, mięśnie, ścięgna,skórę włosy oraz wchodzą w skład ważnych hormonów i enzymów, dlatego nie może zabraknąć
w mojej kuchnioraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofany zawartego w orzechach dostajemy porządny zastrzyk energii, a dzięki wysokiej zawartości błonnik regulujemy swoją gospodarkę węglowodanową, obniżamy poziom glukozy we krwi, cholesterol i stężenie trójglicerydów. Jeśli zaprzyjaźniliście się już z masłem orzechowym(...)patelni aż się lekko zrumienią, często potrząsamy, żeby się nie spaliły 2. Czekoladę siekamy 3. Łączymy wszystkie składniki ze sobą w dużej misce 4. W dłoniach formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, należy mocno ścisnąć masę w dłoni, następnie rolować do uzyskania gładkiej kulki 5. Przekładamy kulki do zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na ok 10 min, przechowujemy
Słodki Kompromisniedzielne śniadania. To co? Spróbujecie? Polecam. Składniki: • 1 szklanka mąki pszennej • 4/5 szklanki mleka • 1 jajko • 1 łyżka cukru • 1 łyżka oliwy • 1 łyżeczka skórki z cytryny Dodatkowo: • miód • orzechy włoskie prażone • jogurt grecki • olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto. 2. Dokładnie je wymieszać rózgą tak, aby nie było grudek. 3. Odstawić ciasto(...)rozgrzać oliwę. Smażyć nieduże placuszki, aż się zrumienią z obu stron. 5. Odsączyć je na ręczniku papierowym. 6. Przełożyć na talerz. 7. Podawać z gęstym jogurtem greckim, prażonymi włoskimi orzechami i miodem, najlepiej greckim. Smacznego
W mojej kuchnisera twarogowego najlepiej miękkiego, tłustego 30 gr cukru 1 żółtko łyżka rodzynek (niekonieczne) Nadzienie makowe: 60 gr maku mielonego 2 łyżeczki masła 1 łyżka rodzynek (ewent. lub orzechy) 2 i 1/2 łyżki miodu 5-6 łyżek gorącej wody lub mleka 3-4 krople esencji migdałowej (niekonieczne) plus 2 łyżki maku do trzeciego rulona/wałeczka ( tutaj zachęcam abyście zamienili(...)mlekiem i podgrzewamy na maleńkim gazie przez chwilę aż woda/mleko zostanie wchłonięte (trwa to koło 3 minutki) Następnie dodajemy miód i masło oraz rodzynki (jeśli lubimy, możemy też dodać orzechów). Masa ma być dość zwarta, nie lejąca. Gotowa masę odstawiamy do lodówki. 4. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy ponownie zagniatając i wałkujemy je na duży prostokąt o wymiarach
Gotowanie...to proste !pełnoziarnistej 2 łyżki miodu 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 20 g masła ok. 160 -180 ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: orzechy włoskie miód wykonanie: Masło roztapiamy. Żółtka miksujemy z miodem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy, dodajemy masło, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Banany(...)dodajemy do ciasta, mieszamy. Patelnię rozgrzewamy z kawałeczkiem masła klarowanego. Nakładamy partiami ciasto, formując placuszki. Smażymy z obu stron. Podajemy z miodem lub z lekko skarmelizowanymi w miodzie posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzenia