Taki deser możecie przygotować w szklankach, pucharkach, miseczkach. W przepisie użyłam suszonych owoców - żurawiny oraz świeżego banana. Jeśli chcecie możecie użyć świeżych malin, truskawek, moreli, dodać mielone orzechy, inne suszone owoce. Pamiętajcie, że świeże owoce kiwi i ananasa powodują, że galaretka nie tężeje. Składniki: 1 galaretka wiśniowa 500 ml wody 3 łyżeczki suszonej żurawiny lub wedle uznania 1 banan Przygotowanie(...)pucharków / szklanek / miseczek wsypuję żurawinę, po kilka talarków banana, zalewam galaretką, leciutko mieszam. Wstawiam do lodówki do stężenia. Gotowe posypuję dodatkowo suszoną żurawiną, wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami. Smacznego
Zasmakuj Kuchniczasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne do pieczenia z dzieckiem) Składniki: 6 dużych jabłek szklanka orzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz na polewę: 70 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody(...)kolei, MIESZAJĄC DREWNIANĄ ŁYŻKĄ (uwaga, Babcia Tosia od której pochodzi ten przepis twierdzi, że mieszane czym innym się nie udaje!): jajka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, żurawinę. Piec w 200° ok. 30 minut, aż będzie jasnozłote. Składniki polewy gotować ciągle mieszając przez 5 minut. Polewać natychmiast, bardzo szybko zastyga. DRUKUJ PRZEPISY Cieszę się, że czytasz
PatchworkSkładniki : 0,5 l maślanki lub kefiru ( schłodzonej, prosto z lodówki ) 8-10 dojrzałych truskawek 4 orzechy włoskie cukier lub miód Sposób wykonania : T ruskawki dokładnie umyj, usuń szypułki, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera. Orzechy rozłup, usuń skorupki, wrzuć do blendera. Dodaj maślankę lub kefir, dosłodź do smaku, zmiksuj na jednolitą masę. Gotowy koktajl rozlej do szklanek
Przepisy i porady kulinarnewygląda i tak też smakuje. 1 sałata 1 czerwona cebula 6 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych 6 śliwek suszonych odrobina koniaku do namoczenia śliwek Kilka plasterków polędwicy sopockiej garść orzechów włoskich oliwa z oliwek+sól+pieprz+odrobina soku z cytryny+ szczypta tymianku ********************************************************************** Sałatę opłukać ,osuszyć ,porwać na kawałki ułożyć w misce.Śliwki suszone namoczyć w koniaku lub wodzie(...)alkoholu, pokroić na połówki i posypać sałatę.Cebulę pokroić w pióra i dodać do sałatki oraz umyte i osuszone pomidorki przekrojone na pół.Orzechy lekko utłuc i posypać całość , ułożyć na nich polędwicę.Zrobić dressing z oliwy,soli,pieprzu,soku z cytryny i tymianku ,polać całość.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimrożonego groszku zielonego Bonduelle 1 gruszka 1 cebula 1 łyżka masła garść listków świeżej mięty 150 g sera z niebieską pleśnią 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz orzechy włoskie Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy gruszkę startą na grubych oczkach tarki, dusimy około(...)mrożony groszek i gorący bulion. Zupę doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy ser oraz posiekaną miętę. Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy udekorowaną orzechami włoskimi, kawałkami sera oraz listkami mięty. CZY WIESZ, ŻE? Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki soli 125 g margaryny 190 g jogurtu naturalnego 40 g orzechów włoskich 300 g świeżych truskawek Dodatkowo: cukier puder Diamant Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, solą cynamonem i solą przesiać. Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy(...)momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i jogurt - lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą - dokładnie wymieszać. Potem dodać posiekane orzechy włoskie - wymieszać robotem. Na koniec dodać pokrojone truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec około 45 - 60 minut
Ciastka - domowe słodkościblaty. Możesz piec każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut. Przygotowanie kremu: Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj. Składanie tortów: Na jeden torcik składa się warstwa biszkoptu, krem, truskawki, warstwa
greenscarfdużych jaj 12 dag mąki jasnej orkiszowej 20 dag cukru brązowego trzcinowego 15 dag margaryny Optima Omega 3 100 g gorzkiej czekolady o zawartości 74% kakao 50 g orzechów włoskich 2 suszone figi 1 laska wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną ugotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, odcedzić z wody, wystudzić, zmielić(...)Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewać margarynę z czekoladą, aż do połączenia. Suszone figi pokroić w kostkę nożem, a orzechy zmielić i dodać do masy, ponownie wymieszać. Tak przygotowane ciasto, wylać do wyłożonej papierem pergaminowym keksowej formy. Piec 45-50 minut w temp 185*c na grzaniu góra dół
Wanilia i KardamonTRUSKAWKAMI Truskawki – 70 g (1 x Garść) Nasiona chia – 10 g (2 x Łyżeczka) Mleko ryżowe naturalne (lub inne roślinne) – 200 g (0.8 x Szklanka) Orzechy włoskie – 20 g (1.33 x Łyżka) Ksylitol – 3.5 g (0.5 x Łyżeczka) Kasza jaglana – 40 g (3.08 x Łyżka) Czas przygotowania: 10 minut 1. Ugotuj kaszę(...)sypko z odrobiną ksylitolu. 2. Zmiksuj część truskawek i polej kaszę. Dodaj połówki pozostałych owoców, chia i orzechy. DRUGIE ŚNIADANIE K:202.8 / B:11.5 / T:14.6 / W:6.5 / Błonnik:4.5 SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I SZPINAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Szpinak (świeży) – 100 g (4 x Garść) Truskawki – 140 g (2 x Garść
Powiedz dietom nieProsta , nieskomplikowana sałatka z kawałkiem razowego tosta!. 4 kromki razowego chleba tostowego serek twarożkowy o smaku czosnku 4 plasterki sera salami sałata orzechy włoskie olej z bazylii ********************************** Tosty posmarować twarożkiem,włożyć na patelnię , na każdy tost położyć plasterek sera,przykryć pokrywką i czekać ,aż na małym ogniu ser się rozpuści.Sałatę umyć , osuszyć , porwać na kawałki.Rozłożyć sałatę na talerze(...)polać olejem z bazylii.Posypać kawałkami orzecha , a na środku każdego talerza ułożyć zapieczony tost.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijedno-smakowych 125 g margaryny lub masła 2 łyżki wody Krówki połamać,wrzucić do garnka z margaryną i wodą.Roztopić na średnim ogniu do jednolitej masy. Ponadto konfitura wiśniowa orzechy włoskie Do upieczonych babeczek włożyć konfiturę wiśniową a na to wylać ciepłą masę.Po zalaniu na wierzch położyć połowę orzecha włoskiego
Anielskie wypiekiwegańskie! Moją ukochaną kaszę jaglaną wykorzystałam do przygotowana ciasta i jak poprzednim razem spisała się znakomicie! Jest świetnym pomysłem na lekki, letni deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) SPÓD: *orzechy ( włoskie , laskowe , ziemne ) – 250 g * suszone daktyle – 100 g * kakao lub karob – 1 łyżka * olej kokosowy – 80 g * zimna woda – 2 łyżki MASA: * mleko kokosowe – 400 ml * kasza jaglana ( sucha(...)woda – 150 ml * truskawki – ok. 100 g * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku DODATKOWO: * granat * kandyzowane wiśnie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką masę. Tak przygotowaną wylepiamy tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki. MASA: Truskawki blendujemy
Ostra na Słodkoblaty. Możesz piec każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut. Przygotowanie kremu: Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj. Składanie: Biszkopt+ truskawki krem + biszkopt Krem na górę i dookoła. Obkleić całość
greenscarfblaty. Możesz piec każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut. Przygotowanie kremu: Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj. Składanie: Biszkopt+ truskawki krem + biszkopt Krem na górę i dookoła. Obkleić całość
greenscarfłyżki, polewa lustrzana: woda 50 ml, cukier biały Diamant 150 g, kakao 4 łyżki, żelatyna 2 łyżeczki, śmietanka 30-36% 100 ml, dodatkowo: marchewki z masy cukrowej lub marcepanu, orzechy włoskie do posypania, Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz(...)patyczkiem. Ciasto odstawiłam na pół godziny w temperaturze pokojowej, a następnie chłodziłam w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dekorowałam przed samym podaniem. Boki ciasta obsypałam posiekanymi orzechami włoskimi, a wkoło ciasta ułożyłam marchewki zrobione z masy cukrowej. Smacznego :-) Zapraszam na stronę www.uczymyjakslodzic.pl na której dowiedzą się Państwo kilka ciekawostek na temat cukru
kulinarne odsłony pati