orzechy - 16941 przepisów (strona:384/1130)

Polędwiczka wieprzowa z canihuą 182

tylko rozszyfrował swoje notatki z gotowania, bo jak patrzę na niektóre przepisy po roku, to niezłe hieroglify wyszły ;) Składniki :  150g polędwiczki wieprzowej  1 łyżka oleju z prażonych orzechów  2 pieczarki brązowe 3 łyżki canihua garść młodej kapusty  kilka pestek granatu 1 dymka 3 papryczki chili  oliwa z oliwek extra vergine Przyprawy :  pieprz czarny curry(...)pełnowartościowe białka i błonnik pokarmowy. Nie trzeba go też płukać przed przyrządzaniem, bo nie ma gorzkiego posmaku. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i polewamy olejem z prażonych orzechów. Przyprawiamy pieprzem czarny, curry, trawą cytrynową, kminem rzymskim i chilli jalapeno. Dymkę kroimy i wrzucamy do polędwiczek i odkładamy mięso na dwie godziny. Canihua wsypujemy do pojemnika do gotowania ryżu, zalewamy

Parowar Faceta
Przepis #63 Ciasto bananowo - orzechowe 161

zwykłego - 100 g mąki kokosowej - 50 g mąki owsianej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa - 2 łyżki masła orzechowego - 40 g czekolady gorzkiej roztopionej - orzechy nerkowca drobno posiekane na wierzch ciasta Wykonanie Banany gnieciemy widelcem. Dodajemy do nich jajka i miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy olej i wsypujemy cukier/słodzik oraz cukier waniliowy- dalej miksujemy(...)stopni przez około 45-50 min. Kiedy ciasto wystygnie polewamy je roztopioną czekoladą. Następnie rozpuszczamy także masło orzechowe, którym także polewamy ciasto. Na koniec całość posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca. Mimo swojej zbitej konsystencji ciasto jest delikatne w smaku ale jednocześnie dość sycące. Można je zabrać na wakacyjne wycieczki, gdyż nie wymaga przechowywania w lodówce. Smacznego

Health-Fit-Life
Ciasto migdałowo-orzechowe z galaretką i owocami 128

Upał nie odpuszcza, ciasto z lodówki , rześkie, zimne- aż się prosi samo! Dzieci za tym ciastem przepadają. Dorośli nie poprzestaną na jednym kawałku! Przepis zmodyfikowałam, w oryginale są zmielone orzechy laskowe, na które musi uważać moje dziecko- zastąpiłam je mielonymi migdałami. Składniki na ciasto 100 g gorzkiej czekolady 4 jaja 80 g masła 80 g cukru 100 g zmielonych migdałów(...)orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na piankę 250 g twarożku z wiaderka lub serków homogenizowanych 250 g śmietany 30-36% 1 galaretka malinowa Dodatkowo maliny i jeżyny 2 galaretki malinowe 3 torebki malinowo-żurawinowej herbatki  Teekanne  ( napar z tej herbaty użyjesz zamiast wody do przygotowania galaretek , które użyjesz na wierzch ciasta) Najpierw przygotujemy ciasto. Czekoladę

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta jagodowa bez glutenu, 130

tego jest zdrowe, bez glutenu, zbóż, cukru. A jagody możecie zastąpić malinami, jeżynami, borówkami, itp. Składniki: 2 ½ szklanki jagód łyżka mąki z tapioki Ciasto: ½ szklanki mąki kasztanowej ½ szklanki orzechów ziemnych 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki komosy ½ łyżeczki sody łyżeczka soku z cytryny ⅓ szklanki oleju kokosowego ¼ szklanki miodu (lub więcej) 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni(...)mąką z tapioki. Uzyskane ciasto z pierwszej miski rozkładamy na posmarowanej tłuszczem formie do tarty. Pamiętajcie zostawić trochę do posypania na wierzch. Na tartownicy wyłożonej ciastem układamy jagody. Orzechy siekamy i mieszamy z pozostałym ciastem i posypujemy tartę jagodową. Dzięki temu uzyskamy fajną kruszonkę. Pieczemy około 40 minut, albo do czasu aż nasze jagody zaczną “bąblować” na spodzie. Smacznego! Artykuł

PaleoLife
Blue Cactus – recenzja restauracji 132

było zjeść tu także 20 lat temu i jest tak dobry (zwłaszcza sos), że chyba jeszcze trochę zostanie. Specjalnością zakładu jeśli chodzi o desery jest tarta z dużą ilością orzechów pekan i lodami waniliowymi. Orzechy dają radę, chociaż trudno powiedzieć z czego składa się nadzienie tej tarty. Nie było ciężko mnie kupić, bo lubię lokale gdzie jest dużo miejsc, gwar

Ugotowane pozamiatane
Ciasto chałwowe 115

cukru 8 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem chałwowy 20 dag chałwy 20 dag margaryny Kasia 4-5 łyżek cukru pudru 2 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów 25 ml alkoholu Dekoracja 1 tabliczka czekolady 3 łyżki śmietany 36 % Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żołtku. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)margaryną wlać ciasto i piec około 30 minut w temp 170 stopni. Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać pokruszoną chałwę a następnie alkohol, rodzynki i orzechy. Wymieszać. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem i udekorować rozpuszczoną ze śmietanką czekoladą. Smacznego :). Artykuł Ciasto chałwowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Keks 91

proszku do pieczenia 225 g mąki 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki wódki 0,5 kg bakalii ( rodzynki, figi, daktyle, suszone wiśnie i zurawiny, skórka pomarańczowa, grubo posiekane orzechy i migdały ) – u mnie kostka ananasa, moreli suszonej, chipsy bananowe, żurawina, chipsy kokosowe, kostka mango, kostka czerwonej i zielonej papai, rodzynki, skórka pomarańczowa, cukinia, czereśnie i orzechy Wąskie foremki

Pieguskowa Kuchnia
Knedle serowe z morelami w orzechowej polewie 117

cytryny ziarenka z połówki laski wanilii albo cukier waniliowy 8 małych świeżych moreli kawałek marcepana lub 8 kostek cukru Polewa orzechowa 70 g cukru 100 g masła 150 g orzechów włoskich Odsączony na sicie twaróg wyrobić na elastyczną masę z wszystkimi składnikami z wyczuciem dodając bułkę tartą. Jeżeli masa będzie za rzadka dosypać nieco więcej bułki tartej, odstawić do lodówki(...)utoczyć knedle. Ugotować w wodzie z odrobiną soli i cukru. W między czasie przygotować polewę. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i po rozpuszczeniu dodać pokrojone na mniejsze kawałki orzechy (nie gotować za długo gdyż cukier za mocno się skrystalizuje i knedle nie dadzą się równomiernie obtoczyć tak jak to mi się przydarzyło). Ugotowane knedle wyłożyć bezpośrednio na patelnię

Pieguskowa Kuchnia
Miodowe z toffi 140

pół kostki margaryny) cukier waniliowy Krem śmietankowy 0,5 l śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny Polewa 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowa puszka ugotowanego toffi) 10 dag orzechów włoskich Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Przełożyć je do dwóch identycznych, prostokątnych foremek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym(...)czas zanurzona w wodzie). Śmietanę ubić na puszystą masę, dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem śmietankowym przełożyć ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować ostudzone ugotowane mleko i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Najsmaczniejsze po dwóch dniach, kiedy placki zmiękną. Artykuł Miodowe z toffi pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami 117

jajko 1/4 szkl cukru 30 g świeżych drożdży 50 g masła cukier waniliowy 1/2 szkl mleka szczypta soli Nadzienie 20 dag suszonych śliwek 20 dag suszonych moreli 15 dag orzechów laskowych 15 dag suszonych daktyli 2 duże jabłka 8 łyżek rumu Polewa 5 łyżek cukru pudru gorąca woda Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, rozkruszone drożdże, ciepłe mleko(...)resztę składników. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Suszone owoce i jabłka pokroić w dość drobną kostkę, orzechy grubo posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z rumem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 60×40 cm. Rozłożyć równomiernie nadzienie i zrolować od dłuższego boku w ciasną roladę. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia

Pieguskowa Kuchnia
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym 141

pleśniowym. Szybka w przygotowaniu, łatwa i pyszna, wprost idealna na lekką kolację:) Tarta z gruszkami i serem pleśniowym Spód 250 g mąki 120 g zimnego masła 1/4 szkl zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 żółtko 2-4 łyżki zimnej wody sól Nadzienie 3-4 gruszki średniej wielkości 150 g sera pleśniowego np gorgonzoli 200 g mascarpone 1 łyżka porto listki(...)gałązek świeżego tymianku sól, pieprz 1 łyżka brązowego cukru Zagniatamy mąkę, orzechy, sól i masło, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtko i wodę, ponownie wyrabiamy, aby powstało elastyczne, zwarte ciasto. Zawijamy w folię kuchenną i schładzamy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim podłużną formę do pieczenia (starczyło mi jeszcze ciasta na małą tarteletkę). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem

Pieguskowa Kuchnia
CIASTO AMBASADOR 282

ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki spirytusu DODATKOWO DO MASY JASNEJ puszka brzoskwiń w syropie DODATKOWO DO MASY CIEMNEJ 3 łyżki nutelli 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g posiekanej czekolady 100 g sparzonych rodzynek skórka otarta z połowy pomarańczy POLEWA 100 ml śmietanki 30% 200 g nutelli 2 łyżki masła DODATKOWO 1 opakowanie herbatników kakaowych(...)uzyskania jednolitej masy. Podzielić na pół. Do jednej części dodać pokrojone w kostkę i dobrze odsączone (najlepiej ręcznikiem papierowym) brzoskwinie. Wymieszać. Do drugiej części dodać nutellę, posiekaną czekoladę, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń, wyłożyć czekoladową masę. Na wierzchu wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie masę z brzoskwiniami i warstwę maślanych herbatników. Wszystkie składniki

Pieguskowa Kuchnia
BUŁECZKI DYNIOWE 105

szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1/3 cukru demerara 1/2 szklanki cukru 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki ciepłej wody DODATKOWO jajko do posmarowania bułek orzechy włoskie do dekoracji Zagotować mleko i odstawić z ognia. Dodać do niego masło, mieszać do momentu roztopienia. Do mieszanki mleka i masła dodać puree z dyni, oba cukry i sól. Dokładnie(...)podrosną poprawić jeszcze raz dołek. Posmarować całe rozkłóconym jajkiem i piec około 12-15 minut w temperaturze 175 st. ( do zrumienienia ). Po upieczeniu w środek każdej bułeczki wcisnąć ćwiartkę orzecha włoskiego. Artykuł BUŁECZKI DYNIOWE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Puszyste muffinki bananowo - czekoladowe 140

środku - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 2  mocno dojrzałe banany - 120 ml oleju słonecznikowego - 2 jajka - 230 g mąki - 1/4 szklanki cukru - 2 duże łyżki tahini - 1 garść posiekanych orzechów włoskich - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 50 gram czekolady mlecznej W misce lekko ubijam jaja, wlewam olej i dobrze łączę ze sobą. Dodaję mąkę, cukier, sodę(...)proszek do pieczenia, tahini, orzechy i rozgniecione na gładką masę banany. Całość łączę ze sobą, dodając pod koniec połamaną na kawałki czekoladę. Ciasto umieszczam w foremkach na muffinki, piekę ok. 20 minut w temp. ok. 190 ' C (grzałki góra-dół ). SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować  Wielopokoleniowo na facebook'u  - będziecie ze wszystkim na bieżąco

Wielopokoleniowo
Czekoladowo-malinowa owsianka- pomysł na szybkie śniadanie 167

nich. Zapraszam! :) Składniki: 50 gram (5 łyżek) otrębów owsianych czubata łyżka gorzkiego kakao szczypta cynamonu łyżeczka mielonego ostropestu plamistego (opcjonalnie)\ garść świeżych owoców sezonowych (polecam maliny) garść posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Otręby wsyp do miski, dodaj cynamon, kakao i ostropest (opcjonalnie), wymieszaj. Całość zalej gorącą wodą, ponad poziom otrębów, ponownie zamieszaj i odstaw na ok 3/5 minut. Z wierzchu posyp(...)posiekanymi orzechami, dodaj maliny. Gotowe, nic bardziej prostego

Smiling Shrimp

Proponowane wyszukiwania