orzechy - 16941 przepisów (strona:384/1130)

Ciasto chałwowe 120

cukru 8 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem chałwowy 20 dag chałwy 20 dag margaryny Kasia 4-5 łyżek cukru pudru 2 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów 25 ml alkoholu Dekoracja 1 tabliczka czekolady 3 łyżki śmietany 36 % Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żołtku. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)margaryną wlać ciasto i piec około 30 minut w temp 170 stopni. Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać pokruszoną chałwę a następnie alkohol, rodzynki i orzechy. Wymieszać. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem i udekorować rozpuszczoną ze śmietanką czekoladą. Smacznego :). Artykuł Ciasto chałwowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Keks 95

proszku do pieczenia 225 g mąki 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki wódki 0,5 kg bakalii ( rodzynki, figi, daktyle, suszone wiśnie i zurawiny, skórka pomarańczowa, grubo posiekane orzechy i migdały ) – u mnie kostka ananasa, moreli suszonej, chipsy bananowe, żurawina, chipsy kokosowe, kostka mango, kostka czerwonej i zielonej papai, rodzynki, skórka pomarańczowa, cukinia, czereśnie i orzechy Wąskie foremki

Pieguskowa Kuchnia
Knedle serowe z morelami w orzechowej polewie 122

cytryny ziarenka z połówki laski wanilii albo cukier waniliowy 8 małych świeżych moreli kawałek marcepana lub 8 kostek cukru Polewa orzechowa 70 g cukru 100 g masła 150 g orzechów włoskich Odsączony na sicie twaróg wyrobić na elastyczną masę z wszystkimi składnikami z wyczuciem dodając bułkę tartą. Jeżeli masa będzie za rzadka dosypać nieco więcej bułki tartej, odstawić do lodówki(...)utoczyć knedle. Ugotować w wodzie z odrobiną soli i cukru. W między czasie przygotować polewę. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i po rozpuszczeniu dodać pokrojone na mniejsze kawałki orzechy (nie gotować za długo gdyż cukier za mocno się skrystalizuje i knedle nie dadzą się równomiernie obtoczyć tak jak to mi się przydarzyło). Ugotowane knedle wyłożyć bezpośrednio na patelnię

Pieguskowa Kuchnia
Miodowe z toffi 146

pół kostki margaryny) cukier waniliowy Krem śmietankowy 0,5 l śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny Polewa 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowa puszka ugotowanego toffi) 10 dag orzechów włoskich Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Przełożyć je do dwóch identycznych, prostokątnych foremek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym(...)czas zanurzona w wodzie). Śmietanę ubić na puszystą masę, dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem śmietankowym przełożyć ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować ostudzone ugotowane mleko i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Najsmaczniejsze po dwóch dniach, kiedy placki zmiękną. Artykuł Miodowe z toffi pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami 121

jajko 1/4 szkl cukru 30 g świeżych drożdży 50 g masła cukier waniliowy 1/2 szkl mleka szczypta soli Nadzienie 20 dag suszonych śliwek 20 dag suszonych moreli 15 dag orzechów laskowych 15 dag suszonych daktyli 2 duże jabłka 8 łyżek rumu Polewa 5 łyżek cukru pudru gorąca woda Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, rozkruszone drożdże, ciepłe mleko(...)resztę składników. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Suszone owoce i jabłka pokroić w dość drobną kostkę, orzechy grubo posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z rumem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 60×40 cm. Rozłożyć równomiernie nadzienie i zrolować od dłuższego boku w ciasną roladę. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia

Pieguskowa Kuchnia
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym 145

pleśniowym. Szybka w przygotowaniu, łatwa i pyszna, wprost idealna na lekką kolację:) Tarta z gruszkami i serem pleśniowym Spód 250 g mąki 120 g zimnego masła 1/4 szkl zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 żółtko 2-4 łyżki zimnej wody sól Nadzienie 3-4 gruszki średniej wielkości 150 g sera pleśniowego np gorgonzoli 200 g mascarpone 1 łyżka porto listki(...)gałązek świeżego tymianku sól, pieprz 1 łyżka brązowego cukru Zagniatamy mąkę, orzechy, sól i masło, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtko i wodę, ponownie wyrabiamy, aby powstało elastyczne, zwarte ciasto. Zawijamy w folię kuchenną i schładzamy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim podłużną formę do pieczenia (starczyło mi jeszcze ciasta na małą tarteletkę). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem

Pieguskowa Kuchnia
CIASTO AMBASADOR 284

ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki spirytusu DODATKOWO DO MASY JASNEJ puszka brzoskwiń w syropie DODATKOWO DO MASY CIEMNEJ 3 łyżki nutelli 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g posiekanej czekolady 100 g sparzonych rodzynek skórka otarta z połowy pomarańczy POLEWA 100 ml śmietanki 30% 200 g nutelli 2 łyżki masła DODATKOWO 1 opakowanie herbatników kakaowych(...)uzyskania jednolitej masy. Podzielić na pół. Do jednej części dodać pokrojone w kostkę i dobrze odsączone (najlepiej ręcznikiem papierowym) brzoskwinie. Wymieszać. Do drugiej części dodać nutellę, posiekaną czekoladę, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń, wyłożyć czekoladową masę. Na wierzchu wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie masę z brzoskwiniami i warstwę maślanych herbatników. Wszystkie składniki

Pieguskowa Kuchnia
BUŁECZKI DYNIOWE 110

szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1/3 cukru demerara 1/2 szklanki cukru 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki ciepłej wody DODATKOWO jajko do posmarowania bułek orzechy włoskie do dekoracji Zagotować mleko i odstawić z ognia. Dodać do niego masło, mieszać do momentu roztopienia. Do mieszanki mleka i masła dodać puree z dyni, oba cukry i sól. Dokładnie(...)podrosną poprawić jeszcze raz dołek. Posmarować całe rozkłóconym jajkiem i piec około 12-15 minut w temperaturze 175 st. ( do zrumienienia ). Po upieczeniu w środek każdej bułeczki wcisnąć ćwiartkę orzecha włoskiego. Artykuł BUŁECZKI DYNIOWE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Puszyste muffinki bananowo - czekoladowe 144

środku - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 2  mocno dojrzałe banany - 120 ml oleju słonecznikowego - 2 jajka - 230 g mąki - 1/4 szklanki cukru - 2 duże łyżki tahini - 1 garść posiekanych orzechów włoskich - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 50 gram czekolady mlecznej W misce lekko ubijam jaja, wlewam olej i dobrze łączę ze sobą. Dodaję mąkę, cukier, sodę(...)proszek do pieczenia, tahini, orzechy i rozgniecione na gładką masę banany. Całość łączę ze sobą, dodając pod koniec połamaną na kawałki czekoladę. Ciasto umieszczam w foremkach na muffinki, piekę ok. 20 minut w temp. ok. 190 ' C (grzałki góra-dół ). SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować  Wielopokoleniowo na facebook'u  - będziecie ze wszystkim na bieżąco

Wielopokoleniowo
Czekoladowo-malinowa owsianka- pomysł na szybkie śniadanie 169

nich. Zapraszam! :) Składniki: 50 gram (5 łyżek) otrębów owsianych czubata łyżka gorzkiego kakao szczypta cynamonu łyżeczka mielonego ostropestu plamistego (opcjonalnie)\ garść świeżych owoców sezonowych (polecam maliny) garść posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Otręby wsyp do miski, dodaj cynamon, kakao i ostropest (opcjonalnie), wymieszaj. Całość zalej gorącą wodą, ponad poziom otrębów, ponownie zamieszaj i odstaw na ok 3/5 minut. Z wierzchu posyp(...)posiekanymi orzechami, dodaj maliny. Gotowe, nic bardziej prostego

Smiling Shrimp
Granola z olejem i cukrem kokosowym 116

delikatnego aromatu kokosowego, który nie przeważa nad całością. Polecam Wam, to chyba moja ulubiona granola! Składniki (na 1 duży słoik): 2 szklanki płatków owsianych górskich  1 szklanka mieszanki orzechów np. włoskich, laskowych i nerkowca  1/2 szklanki pestek słonecznika lub dyni albo mieszanki jednych i drugich  3-4 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sproszkowanego korzenia maca(...)łyżki otrąb owsianych  1 szklanka ulubionych suszonych owoców, ja użyłam moreli i śliwek  1/2 szklanki cukru kokosowego  3 czubate łyżki oleju kokosowego  cynamon  Orzechy siekam. Olej rozpuszczam. W misce mieszam wszystkie składniki poza suszonymi owocami. W nagrzanym do 175 stopni piekarniku piekę płatki przez 30 minut, mieszając co 5-10 minut całość aby nie przypaliła

Mango Papaja
Migdałowe pralinki z suszonym mango 168

ostrzem o kształcie S) i zmiksuj na proszek. Plastry mango mocz przez 15 minut w ciepłej wodzie, po czym dokładnie odciśnij. Wraz z pozostałymi składnikami dorzuć je do orzechów i ponownie zmiksuj na jednolitą ciągnącą się masę. Kolejno formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, zanurzając dłonie w letniej wodzie, aby masa nie kleiła się do rąk. Obtaczaj w wiórkach kokosowych. Przechowywane

Roślinna - blog wegański
witaminowa bomba dla zdrowia 114

tkanki w organizmie - i prowadzi do anemii. Ale możemy temu zaradzić robiąc i spożywając tą prawdziwą bombę witamin. Szybko się robi i jest smaczne. 200 g miodu 200 g orzechów 200 g rodzynek pół szklanki tartej marchwi szklanka soku z marchwi szklanka soku z buraków 2 cytryny cienko obrane Wykonanie Obrać cienko cytryny,usunąć pestki,zmiksować . Do zmiksowanej cytryny dodać(...)miód, startą marchew ,świeżo wyciśnięty sok z marchwi i buraka. Całość wymieszać . Następnie dodać drobno pokrojone orzechy i rodzynki. I jeszcze raz zmiksować wszystkie składniki. Smaczna i zdrowa bomba witamin gotowa. Przechowywać w szklanym słoiku w lodówce. Brać trzy razy dziennie 1 łyżeczka przed posiłkami Może być używany jako chcesz. Nie ma żadnych skutków ubocznych i można zauważyć wzrost energii

w mojej kuchni
Ciasto Paradiso 2953

pyszne. Efekt mnie bardzo zadowolił… mnie, a raczej moje podniebienie. Połączenie trzech smaków – orzechowego spodu, kokosowej pianki i kawowej galaretki jest niebywale trafione. Spód: 200g herbatników 100g orzechów włoskich 200g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek miodu Krem kokosowy: 100g kwaśnej śmietany 18% 120g cukru pudru 400g mleka kokosowego (1 puszka) 6-7 łyżeczek żelatyny 400g śmietanki kremówki(...)proszku 2 łyżeczki żelatyny Herbatniki kruszymy na pył (w rozdrabniaczu lub np wykładając partiami na czystą, bawełnianą ściereczkę, i uderzając w nie wałkiem do ciasta). Pokruszone wsypujemy do miski. Orzechy drobno siekamy. Dodajemy do herbatników. Następnie całość łączymy z miękkim (lub całkowicie roztopionym) masłem oraz miodem. Po uzyskaniu jednolitej masy, wykładamy nią wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (o śr. 24cm

Smaki Na Talerzu
Kakaowo-kokosowe ciasto z wafelków (bez mąki) 126

Podobne ciasto możecie znaleźć w kuchni Jordanii, z tymże tamto zawiera więcej cukru, wafelki waniliowe i zamiast połowy wiórek - orzechy pekan. Nie wiem jak tamta, ale moja wersja jest przepyszna, lekko wilgotna i cudooownie pachnąca. Podczas pieczenia roznosił się kuszący zapach, więc naprawdę ciężko oprzeć się kawałkowi takiego ciasta. Możecie użyć wafelków o dowolnym smaku nadzienia, do środka dodać czekoladę(...)szatkownicę , która jest do nabycia na stronie Goodest . Co prawda jej nazwa mówi, że jest przeznaczona do warzyw i owoców, ale dzięki nisko zawieszonym ostrzom - na drobno pokroi też orzechy i zioła. Z wafelkami również sobie poradziła. Dodatkowo jest łatwa do demontażu, a wykonane z tworzywa części nadają się do szybkiego zmywania ręcznego jak i w zmywarce

Di gotuje