składnikiciasto* 5 jajek* 1 szklanka cukru* 2 szklanki mąki* 100 g mielonych orzechów* 600 g jabłek* 1/2 szklanki oliwy* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżeczka sody oczyszczonejpolewa czekoladowa* 1 mleczna czekolada* 60 g margaryny* 3 łyżki śmietany kremówki lub mleka zagęszczanegoSposób wykonaniaJabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę.Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier(...)jednym żółtku.Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą.Do ubitych jajek dodawać stopniowo i mieszać przesianą mąkę, oliwę, mielone orzechy oraz jabłka. Dokładnie wymieszaną masę wylać do formy (24/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć ciągle
Mix smakujajek* 220 g cukru* 150 g mąki pszennej* 50 g kakao* 55 g stopionego masła lub margarynymasa orzechowa * 200 ml mleka* 200 g cukru* 300 g orzechów włoskich* 2 łyżki masła lub margaryny* 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej* 2-3 łyżki rumu (niekoniecznie)polewa* biała polewa czekoladowa* mleczna polewa czekoladowaSposób wykonaniaciasto Posmarować cienko tłuszczem prostokątną formę(...)ciasto przekroić w poziomie dwa razy, a jeżeli pieczone w większej formie to tylko raz.masa orzechowa Mleko wlać do garnka, dodać cukier masło i posiekane drobno (grubo zmielone) orzechy. Całość zagotować, zestawić dodać mannę, wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Wlać rum i wymieszać. Ułożyć w formie pierwszy płat ciasta, wyłożyć na niego ok. 1/3 jeszcze ciepłej masy, rozsmarować, ułożyć
Mix smakuszklanki mąki pszennej* 1 szklanka cukru* 4 jajka* 2 łyżeczki kakao* 2 łyżeczki cynamonu* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżeczka sody* 1/2 szklanki oleju* 1/2 szklanka posiekanych orzechów* 3 duże jabłka* 1/2 szklanki pokrojonych suszonych moreli* 1/2 szklanki rodzynekSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao oraz olej i dokładnie wymieszać(...)ciasta dodać orzechy oraz pokrojone jabłka, morele i wymieszać.Przełożyć do formy(24/32 cm) lub tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni ok. 50 min do tzw suchego patyczka
Mix smakułyżki cukru* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanymasa* 1 puszka gotowej masy makowej* 4 żółtka* 7 białek* 100 g cukru* 100 g rodzynek* 100 g orzechów włoskich* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób wykonaniaciastoZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części 2/3 i 1/3.masaŻółtka utrzeć z cukrem, dodać masę makową(...)rodzynki, orzechy, olejek migdałowy,mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dokładnie połączyć mikserem.Ubić białka, dodać do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Formę (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy.Następnie wyłożyć masę makową, a pozostałe ciasto rozwałkować, powykrawać dowolne kształty lub pokroić w paski i wyłożyć na wierzch masy.Piec w temperaturze
Mix smakupoświątecznej regeneracji.Z podanej ilości składników otrzymacie 9 batoników. Jeden (41g) to 167kcal w tym 3,5g białka, 9,7g tłuszczu, 18g węglowodanów oraz 4,9g błonnika.SKŁADNIKI:100g migdałów50g orzechów brazylijskich100g daktyli suszonych50g suszonych krążków jabłka70g rodzynek cynamonkardamonPRZYGOTOWANIE:Daktyle, rodzynki i jabłka namoczyć w wodzie przez 30 minutMigdały i orzechy zmielić drobno w blenderzeDodać namoczone owoce z odrobiną wody
peanutbuttermonsterprzyprawy do piernika10 g cynamonuszczypta mielonego pieprzu czarnegociasto5 białek150 g cukru70 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniazaprawa do piernika50 g gorzkie czekolady100 g powideł100 g bakalii (migdały, śliwki suszone, orzechy włoskie) Wykonanie:Wszystkie składniki zaprawy piernikowej umieścić w garnku z grubym dnem i gotować około 5 minut. Wszystkie składniki muszą się rozpuścić i połączyć. Odstawiamy do wystudzenia.Białka ubijamy(...)części. Jedną część posmarować powidłami i przykryć drugim blatem piernika. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i smarujemy nią wierzch piernika. Na jeszcze świeżą czekoladę posypujemy resztę posiekanych bakalii (orzechy i migdały
Przysmaki Karolkiłyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam)1 kostka margaryny 20 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i rodzynki)Wkładka bakaliowa:4 jajka3/4 szklanki cukru25 dag mąki pszennej1 łyżeczka sody4 jabłka25 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i ziemne oraz rodzynki)Krem:2 budynie śmietankowe2
Kuchnia domowa Aninajmniej godzinę przed pieczeniem10 jajek (3 całe + 7 żółtek)1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier wanilinowy)1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody200 g skórek kandyzowanych z owoców150 g orzechów (włoskich, laskowych, migdałów)100 g rodzynków (można namoczyć w rumie)50 g suszonych morelidodatkowo: łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do posypania bakalii Masło ucieramy mikserem na puch, po czym dodajemy(...)się zmiksuje – dodajemy po jednym całym jajku (łączenie trzy). Na końcu wsypujemy pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto powinno być bardzo gęste. Przygotowujemy bakalie, a dodatkowo orzechy i morele siekamy na mniejsze części. Wszystkie bakalie lekko oprószamy mąką i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy za pomocą łyżki.Przekładamy do długiej, szerokiej keksówki (ok.28
Poezja smakuteż szybko i sprawnie. I oto są :) ciasteczkowe choinki :) Składniki:300 dkg masła,15 dkg cukru pudru,40 dkg mąki pszennej,6-7 łyżek posiekanych bardzo drobno dowolnych orzechów,4 łyżki kakao,szczypta soli.Masło, cukier puder i sól połączyć razem, można to zrobić mikserem lub drewnianą pałką. Dodać mąkę i orzechy wyrobić na gładkie ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennadlatego w przepisie podaję wymiary formy jaka będzie odpowiednia. foremka 24x27cmSkładniki: 1 kg tłustego białego sera, 7 jajek, 300g cukru pudru, 100g masła, 100g orzechów włoskich, 100g tartych migdałów (użyłam BackMit), 30g świeżych drożdży, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack), kilka kropel aromatu waniliowego. Wykonanie Białka(...)się rozpuściły. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno żółtka. Dodać drożdże, zmielony ser, aromat waniliowy oraz skórkę pomarańczową, tarte migdały oraz posiekane drobno orzechy. Na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec około 50 minut w temp. 180st. Ostudzić
Z miłości do słodkościmiski upieczony miąższ, razem z maślanym sokiem i czosnkiem, pozostawiając przy skórce warstwę ok 1 cm grubości. Kiedy lekko przestygnie, rozgnieść dynię widelcem, dodać ser, orzechy, tymianek, wymieszać delikatnie, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać paroma orzechami i resztką sera, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 15 minut. Podawać
Stare Garypszennej oraz garść do obsypywania60ml letniego mleka50g masła2 żółtka7g suchych drożdży (1 opakowanie)2 łyżki cukruSzczypta soliŁyżka spirytusuZiarenka z ½ laski waniliiMasa makowa:160g suchego maku60g brązowego cukru30g rodzynek15g posiekanych orzechów włoskich2 białkaŁyżka mioduŁyżeczka aromatu migdałowego1/3 łyżeczki cynamonu1/3 łyżki masła1/5 szklanki kandyzowanych pomarańczyLukier:1/3 szklanka cukru pudru1 lub 2 łyżki ciepłej wodyMąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki(...)Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy
Kolizje Smakówlyzeczki swiezo startego imbiru2 lyzki soku z cytryny125 g gestej smietany lub serka100 g cukru2 jajka L lub 3 male1 lyzka orzeszkow pistacjowych i cukier puder do wykonczeniaWykonanie:mielone orzechy laskowe podsmazyc na patelni bez tluszczu,az zaczna pachniec.Odstawic do wystudzenia.Make,maslo,cukier,przestudzone orzechy rozetrzec miedzy palcami do uzyskania "mokrego piasku".Dodac zoltko, wyrobic i uformowac w kule.Ciasto owiniete
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bananowo-orzechowe, dobre na ciepłe i zimne dni, do kawy i do herbaty, dla pań i panów, dla dużych i tych mniejszych…:)Muffinki bananowo orzechoweSkładniki:3 banany150 g orzechów włoskich110 g mąki pszennej110 g mąki razowej100 g cukru zwykłego70 g cukru brązowego2 jajka100 g roztopionego masła1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej45 ml maślankiBanany zmiksować. Dodać cukry i jajka(...)wszystko razem zmiksować. Do masy dodać roztopione, przestudzone masło, sodę, mąki i maślankę. Zmiksować wszystko. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut – do suchego patyczka.Smacznego Post Muffinki bananowo orzechowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsosie „.Soczyste mięso , kremowy sos … Efekt nieziemski!Zdecydowanie do powtórzenia!SKŁADNIKI: ( na 2 porcje )- makaron tagiatelle – 150 g – filet z kurczaka – 200 g – orzechy ( włoskie i laskowe ) – 100 g – śmietana 30% – 125 ml – śmietana – 18% – 125 ml – białe wino – 100 ml – żółtko(...)polędwiczki. Posypujemy solą , pieprzem i chilli. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Ubijamy 125 ml śmietanki 30%. Dodajemy 2 żółtka. Mieszamy. Orzechy ( mogą byc dowolne ) drobno kroimy. Zalewamy winem. Gotujemy. Dodajemy śmietankę 18%. Chwilkę grzejemy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką. Dorzucamy drobniutko posiekany koperek. Dodajemy śmietanę ubitą z żółtkami. Mieszamy. Odstawiamy
Ostra na Słodko