szklanki wiórków kokosowych 2 duże słodko- kwaśne jabłka (np. ligole) 4 łyżki ulubionego miodu (lejącego) 1 kopiasta łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego po upieczeniu 1/2 szklanki ulubionych orzechów (u mnie migdały, laskowe, włoskie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny (najlepiej nisko słodzonej i miękkiej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W sporej misce lub garnuszku mieszamy płatki, otręby, wiórki i pestki słonecznika. Na drobniutkiej tarce(...)dzięki temu granola upiecze się równomiernie) i wkładamy na kolejne 10-15 minut. Kiedy granola jest upieczona i chrupiąca wyciagamy ją z piekarnika i studzimy. Dodajemy lekko przesiekane orzechy oraz żurawinę (w całości) i mieszamy. Przekładamy do szczelnego słoja. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym i owocami np. malinami, kiwi, bananem, jako dodatek do deserów, albo wyjadana prosto
DefinicjaSmakusztuk) 1 duża łyżka oleju kokosowego (ok. 50g) 3 łyżeczki gorzkiego kakao (ok. 30g) 3 łyżeczki ksylitolu (ok. 20g) 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego/waniliowego lub innego ulubionego 12 orzechów laskowych/migdałów 6 papilotek do muffinek/pralinek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Olej kokosowy topimy w mikrofali. W płynnym olej łączymy z ksylitolem, kakao i ekstraktem waniliowym. Całość studzimy. Gdy masa lekko zgęstnieje przygotowujemy(...)papilotki. Do każdej z nich nakładamy łyżeczke masy, następnie ukłądamy dwa orzechy i znów łyżeczkę masy (lub troche więcej). Tak przygotowane papilotki z masą wstawiamy do lodówki do momentu, aż masa stwardnieje (min. 2h). Czekoladki przechowujemy w lodówce. Smacznego
DefinicjaSmakuburak 1/2 udka wędzonego kurczaka lub 1/2 wędzonej piersi z kurczaka garść rukoli kilka kaparów 3-4 suszone sliwki 3-4 suszone pomidory w oleju 1 łyżka oleju z orzechów ( lidl ) sól pieprz sos balsamiczny Buraka pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na płaskim talerzu tak aby przykryć nimi całą powierzchnię. Ułożyć umytą rukolę, pokrojone w plasterki mięso kurczaka, pokrojone(...)śliwki i pomidory. Dodać kapary. Polać olejem z orzechów i sosem balsamicznym. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. SMACZNEGO BURAKOŻERCY
Jemy Pijemyoleju 2 szklanki kaszy kuskus 1 puszka kukurydzy 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki suszonego szczypiorku 1 cebula 4 Ogórki konserwowe chili firmy Orzech 2 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sól , pieprz do smaku Wykonanie : Kaszę wsypać do miseczki i zlać wrzącą wodą Wody ma być około(...)odcedzoną z wody kukurydzę , ogórki , wszystko wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu dodać musztardę i majonez. Jeszcze raz wymieszać. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania wyśmienitych produktów firmy ORZECH
Sama słodycz i szczypta chilisokiem z cytryny W szklankach lub pucharkach układamy warstwami: granolę, owoce, jogurt aż skończą się składniki lub miejsce w naczyniach :). Granola kokosowo-orzechowa 3 szklanki płatków owsianych górskich szklanka orzechów laskowych pokrojonych na pół 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki ziaren słonecznika szczypta soli pół kostki masła 3/4 szklanki miodu 5 łyżek brązowego cukru Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przy(...)przypalić szybko mieszanki. W przypadku mojego piekarnika odpadł termoobieg i grzałka dolna, która nagrzewa się jak wariat, piekłam więc tylko z grzałką górną. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, słonecznik i sól. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Zawartość rondelka wlewamy do miski z płatkami i dokładnie mieszamy. Blachę (standardową, która jest w wyposażeniu
wcinaj tociast, ale to jest wyjątkowe w smaku. Składniki: - 180 g mąki pszennej - 150 g cukru - 125 g masła - 50 g kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 g orzechów włoskich - 50 g czekolady deserowej posiekanej lub startej - 3 jajka - 1 mango - 50 ml wody - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Polewa: - 50 g czekolady deserowej - 50 g czekolady mlecznej(...)składników. Gotową masę pozostawiamy do wystudzenia. Do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i paprykę i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Potem dodajemy orzechy, czekoladę i mango. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze 170 stopni
Kuchenne Wariacjeorzechowe z ucieraną różą, którą dostaliśmy od lokalnych wystawców podczas festiwalu Małopolski Smak Składniki na makaroniki: - 70 g białka - 90 g cukru - 80 g cukru pudru - 85 g mielonych orzechów laskowych - deczko zielonego barwnika Składniki na krem: - 120g białej czekolady - 70g ucieranej róży z cukrem Najpierw robimy makaroniki. Do blendera wrzucamy zmielone orzechy laskowe z cukrem pudrem i miksujemy
Kuchenne Wariacjeroli głównej Smaczny, syty i kolorowy Składniki: - 150 g makaronu Rigatoni (Barilla) - 280 g dyni - 90 g brokułów - 4 suszone pomidory - garść szpinaku - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - orzechy włoskie (1/4 szklanki) - 50 g sera gorgonzola - 2 łyżki masła - 1 szklanka wody - sól, pieprz - 1 szklanka wody Porcja na 2 osoby W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę(...)czekamy jak nam się zeszkli i dodajemy czosnek. Następnie dajemy dynię obraną i pokrojoną w kostkę i dolewamy wodę. Gdy dynia nam się trochę poddusi dodajemy różyczki brokuła, posiekane orzechy włoskie oraz pokrojone suszone pomidory. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do naszej potrawy, dokładnie mieszamy i dodajemy ser. Gdy całość nam się dokładnie połączy
Kuchenne Wariacjecukru - ½ kostki masła - 160 g mąki pszennej - 90 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka dowolnego dżemu - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżki sody - 200 g mleka - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa Polewa - 5 łyżek cukru pudru - 1 jajko - 3 łyżki kakao - ½ kostki masła - płatki migdałowe W pierwszej kolejności roztapiamy masło w garnku. Do roztopionego masła dodajemy cukier, jajko(...)mieszamy. Następnie dodaję dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodaję mąkę i dalej mieszamy. Na samym końcu dodajemy mleko oraz orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 40 minut. Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę. Przygotowanie polewy
Kuchenne Wariacjemiękkiego masła - 15g gorzkiej czekolady - 100g cukru pudru - 1,5 łyżki śmietanki tortowej - kilka kropli esencji waniliowej Polewa: - 100g gorzkiej czekolady - 100ml śmietany kremówki Dekoracja: - 40g posiekanej mieszanki orzechów Powyższe składniki są na tortownicę o średnicy 17 cm i wysokości 6 cm więc 8 średnich kawałeczków spokojnie z tej ilości wyjdzie Erick w książce podaje czas przygotowania i pieczenia ciasta(...)ścinamy go nożem żeby po złożeniu ciasto ładnie wyglądało) i na jedną z nich nakładamy nasz krem, a drugą przykrywamy. Całość pokrywamy nasza polewą i dekorujemy posiekanymi orzechami Przyznamy szczerze, że ciasto jest naprawdę fantastyczne o mocnym czekoladowym smaku więc jeżeli ktoś lubi dużo czekolady do ten przepis jest dla niego
Kuchenne Wariacjeprzy polskim stole” Mari Lemnis i Henryka Vitry ) Składniki: prostokątna forma o wymiarach 21x36cm 1/2 porcji dojrzałego ciasta 1 słoik domowych powideł śliwkowych Masa orzechowa: 250g drobno zmielonych orzechów włoskich 250ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżki masła 1 łyżka spirytusu Polewa: 50g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady 75g śmietanki kremowej 30% Przytnij trzy arkusze(...)przez 15 minut. Upieczone placki wykładaj na kratę kuchenną i od razu zdejmij papier. Wystudź. Przygotuj masę orzechową. Wlej do rondelka śmietankę. Wsyp cukier i zmielone orzechy. Postaw na małym płomyku gazu i podgrzewaj, cały czas mieszając, bo masa lubi się przypalić. Gotuj 10 minut od chwili zagotowania, żeby masa zgęstła. Zestaw, dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Wbij
Wiem co jempieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie: Kotanyi) skórka otarta z 1 (sparzonej wcześniej) pomarańczy opcjonalnie: po 25 g obranych migdałów i orzechów laskowych Krem do dekoracji: 200 ml śmietany 30% 150 g serka kremowego śmietankowego zagęstnik do śmietany 4 łyżki cukru pudru zielony barwnik spożywczy w żelu Przygotowanie: Marchew umyć, obrać(...)lekko je ubić. Do jajek z olejem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Na koniec dodać skórkę otartą z pomarańczy, marchew, posiekane orzechy i migdały. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do papilotek (do 2/3 wysokości) i piec ok. 20 min. w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Inspiracja: Przepis na Piernik z marchwi z książki "Przysmaki
Domowa Cookierenka Aginiedzielnej kawy lub herbaty. Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki * mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców (ja użyłam wiśni, ale równie dobrze mogą to być rodzynki czy żurawina) 1 i 1/4 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 1 łyżka(...)sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. 5. Do zmiksowanych jajek (nie przerywając miksowania) dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać. 7. Ciasto (wyjdzie gęste) przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek. 8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec
Domowa Cookierenka Agipracy, na spacer lub rower. Polecam! Składniki (na 12 batoników): 1,5 szklanki płatków owsianych pół szklanki otrębów pszennych (można w zamian zwiększyć ilość płatków owsianych) pół szklanki posiekanych orzechów Felix koktajl orzechowy garść ulubionych suszonych owoców (u mnie: wiśnie, rodzynki, biała morwa) pół szklanki ulubionych ziaren/ nasion/ pestek (np. ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, czy nasiona chia(...)masło orzechowe zrobimy z orzeszków ziemnych prażonych Felix bez soli - paczka 380 g) szczypta soli gruboziarnistej Przygotowanie: W dużej misce wymieszać płatki owsiane, otręby, ziarna/ nasiona/ pestki i posiekane orzechy. Suszone owoce zalać wrzątkiem i pozostawić na 2 minuty. Po dwóch minutach owoce odcedzić i dodać do miski z płatkami owsianymi. Wymieszać. Następnie przygotować masło orzechowe: Do malaksera lub blendera
Domowa Cookierenka Agiłyżeczki soli Masa makowa: 400 g maku (najlepiej już zmielonego) 150 g masła 3/4 szklanki płynnego miodu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru waniliowego 100 g krojonych orzechów 100 g krojonych migdałów (proponuję zmniejszyć ilość orzechów i migdałów i w zamian dać krojoną skórkę pomarańczową i cytrynową, polecam tej firmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego
Domowa Cookierenka Agi