gramów maku białego 500 gramów maku niebieskiego 2 olejki migdałowe 100 gramów daktyli 150 gramów rodzynek 200 gramów migdałów szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej 200 gramów orzechów włoskich 3 łyżki prawdziwego miodu łyżka masła 6 ubitych na sztywno białek Wykonanie: Mak sparzyć w mleku, i gotować do miękkości, ostudzić. Następnie dokładnie go odcedzić i dwukrotnie(...)najmniejszych oczkach. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego maku dodajemy 3 łyżki miodu, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej
Krakowskie smaki Anigramów białego maku 500 gramów maku niebieskiego 2 olejki migdałowe 100 gramów daktyli 150 gramów rodzynek 200 gramów migdałów szklanka skórki pomarańczowej kandyzowanej 200 gramów orzechów włoskich 3 łyżki prawdziwego miodu łyżka masła 6 białek ubitych na sztywno Wykonanie: Mak sparzyć w mleku, i gotować do miękkości, ostudzić. Następnie dokładnie go odcedzić i dwukrotnie przecisnąć(...)najmniejszych oczkach. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego maku dodajemy 3 łyżki miodu, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej. Składniki ciasto
Krakowskie smaki Aniciekawość uchylę rąbka tajemnicy i dodam, że będzie to jagnięcina. Przygotowując miętowe pesto skorzystałam z rad i przepisu u Doradcy Smaku . Składniki: - świeża mięta - garść orzechów pistacji (bez skorupek) - 5 łyżek oliwy - 2-3 ząbki czosnku (dałam wędzony) - sól morska (dałam cypryjską wędzoną) Gałązki mięty płuczemy, oddzielamy listki. W rondelku zagotowujemy wodę, gdy zacznie wrzeć(...)zalewamy zimną wodą. Zblanszowane liście mięty przekładamy na sito i szybko wkładamy do wody z lodem na kolejną minutę. Ponownie przekładamy na sito i odsączamy. Do blendera wkładamy orzechy pistacjowe, czosnek, miętę, dodajemy sól i miksujemy. Wlewamy, najlepiej porcjami, oliwę – ponownie miksując. Gęstość pesto regulujemy właśnie dodatkiem oliwy – im więcej – tym będzie rzadsze, więc dopasujmy jej ilość do własnego gustu
mojewypiekiinietylkominut, do momentu, aż beza lekko się zrumieni. Podawać z lodami orzechowymi. LODY ORZECHOWE 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki mielone orzechy włoskie (nie ważyłam, dosypywałam do masy do smaku) Mleko łączę ze śmietaną, dodaję zmielone orzechy, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. * inspiracją był
KUCHARNIApastylek, to czekolada wykorzystywana do cukierniczych zdobień i polew. /przepis własny/ ROGALIKI ORZECHOWO-WANILIOWE 560 g mąki 400 g masła 160 g cukru cukier waniliowy 200 g mielonych orzechów włoskich 4 żółtka Mąką zagnieść z masłem, dodać cukier, żółtka i orzechy. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Urywać po kawałku, formować rogaliki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze
KUCHARNIAuzyskania pożądanej wielkości. Piec 45 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami do całkowitego wystudzenia. B LAT BEZOWY ORZECHOWO-KARDAMONOWY 60 g mielonych orzechów włoskich 2 białka 60 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Dodatkowo: ok. 50 ml pomarańczówki lub innego likieru do nasączenia(...)blatu orzechowego kilka łyżek marmolady pomarańczowej Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Delikatnie, najlepiej za pomocą metalowej łyżki, wmieszać zmielone orzechy, kardamon, sok z cytryny i esencję waniliową. Przygotować formę o średnicy 22-24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Masę z białek przełożyć do przygotowanej tortownicy i włożyć
KUCHARNIAkoniec posypać z wierzchu rozmarynem. *inspiracją był przepis znaleziony tu - klik . TARTA ŚLIWKOWA Z ORZECHOWYM KREMEM FRANGIPANE Na orzechowy spód 190 g mąki 50 mielonych orzechów 15 g cukru 100 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na minimum(...)Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 5-7 minut i delikatne podpiec.Wyjąc z piekarnika i wypełnić nadzieniem. ORZECHOWY KREM FRANGIPANE 100 g mielonych orzechów 50 g brązowego cukru (użyłam muscovado) 70 g masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 1/2 laski wanilii 15 g mąki śliwki - ilość wg uznania siekane pistacje Wszystkie składniki kremu
KUCHARNIAcukru 3/4 szklanki miodu 3 jajka zawartość środka laski wanilii lub duży cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych 10 dkg rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa 10 dkg orzechów włoskich skórka cytrynowa kieliszek rumu ewentualnie słodka śmietana kremówka(...)godziny często mieszając .Po ugotowaniu odstawiamy do następnego dnia Na drugi dzień dokładnie odsączony mak mielimy trzy razy. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy zmielony mak, dodajemy migdały , orzechy i całość smażymy chwilę Dodajemy miód i przesmażam chwilę,dodajemy wanilie i na końcu rum Gotowa masę łączymy ze zmielonym makiem dokładnie mieszając Dodajemy resztę bakalii. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka
w mojej kuchnimatjasów bez skóry pół słoiczka musztardy sarepskiej cebula biała-czosnkowa (ewentualnie zwykła) orzechy włoskie około 30 dag śliwki kalifornijskie suszone około 30-40 dag biały pieprz Moczymy śledzie do 20 minut (trzeba próbować), osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy po obu stronach musztardą, kroimy na kawałki, przyprawiamy białym pieprzem. Śledzie wkładamy do wyższego półmiska Cebulę kroimy w kosteczkę dodajemy na śledzie, następnie(...)kładziemy śliwki uprzednio pokrojone w kostkę, potem pokrojone orzechy, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy przynajmniej dwie warstwy. Można więcej. Ostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Humanistka w kuchniSkładniki na 16 muffinek 1,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 2 jajka pół margaryny pół szklanki orzechów włoskich 10 łyżeczek gotowego kremu czekoladowo-orzechowego pół opakowania cukru migdałowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niej jajka. W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier, proszek oraz pokrojone orzechy. Wszystkie składniki niedbale mieszamy łyżką
Humanistka w kuchnizrobić sobie "przerwę na herbatkę" (no dobra, na facebooka) miseczka była pusta. Czary? Magia? SKŁADNIKI: - Bukiet 3 świeżych sałat, - Pomidory, 3-4 (najlepsze malinowe), - Pikle z ogórków (Polecamy "Orzech") - serek ziarnisty, - majonez (najlepiej domowy) 2-3 łyżki, - oliwki czarne, - oliwki zielone, - papryka czerwona spora, - prażone ziarna dyni, - prażona mieszanka ziaren i ziół "Ziołowo Mi" - czosnek główka, - czosnek niedźwiedzi , - cebula(...)Dodajemy je do wielu potraw i układamy na kanapkach lub jemy jako swoistą przekąskę. Trudno więc było pogodzić się z ich brakiem do czasu przetestowania "Pikli z ogórków" firmy ORZECH - tu musimy pochwalić zawartość słoiczka (a w zasadzie byłą zawartość). Jesteśmy nimi totalnie zaskoczone bo do tego typu rzeczy podchodzimy z dystansem. Są przepyszne, smakują jak domowe (a nawet lepiej
Wypisz WymalujCzekolada, orzech, kokos – czyli niezawodne trio na pyszny, słodki i efektowny tort. SKŁADNIKI: CIASTO: 8 jajek 25 dag zmielonych orzechów (dowolne:laskowe, włoskie, ziemne) 25 dag mąki 25 dag cukru Mały proszek do pieczenia Łyżka oleju BLAT KOKOSOWY: 6 białek 6 łyżek cukru pudru 50g wiórków kokosowych MASA: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła Słoik kremu Snickers (500g) DEKORACJA
Pyry na Gazniebieskiego mleka w proszku ( 700 g) ½ szklanki wody lub mleka 1 1 1/5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 paczki herbatników petit, 10 dag orzechów Można dodać także : wiórki kokosowe i pokrojone drobno bakalie) Sposób wykonania: Margarynę rozpuścić, dodać cukier, kakao a następnie pół szklanki wody lub mleka. Wymieszać, dodać mleko w proszku(...)wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone na koniec wrzucić do masy połamane ciastka i orzechy. Wszystko razem wymieszać Pozostawić do wystudzenia. Smacznego
Na słodko lub wytrawniejajka 100 g cukru 2 łyżki mleka ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki esencji migdałowej Lukier czekoladowy: 100 g cukru 1 białko 30 g kakao sok z ½ cytryny Do przybrania: Orzechy laskowe, włoskie, Migdały, oraz inne suszone bakalie Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Płatki zarumienić na patelni lub w piekarniku, ostudzić i wymieszać z mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i połączyć(...)temperaturze 190 stopni C. Przygotować polewę: 1 białko ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej piany dodać sok z cytryny i kakao. Ostudzone ciasto polukrować i udekorować orzechami, migdałami, suszonymi owocami i pomarańczami. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemargaryny Kilka kropel olejku waniliowego. Składniki na bezę: 3 białka 200 g cukru pudru Dodatkowo bakalie : rodzynki, żurawina i inne. 1 -2 łyżki płatków migdałowych, mogą być tez orzechy (dobrze by było , żeby były obrane). Sposób wykonania : Żółtka oddzielić od białek. Z mąki, żółtek, margaryny, proszku do pieczenia i cukru zagnieść dokładnie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię(...)Wycięte ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce a następnie nakładać na nie łyżką lub szprycą gotową bezę, udekorować wierzch płatkami migdałowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami. ( Ponieważ zostało mi dużo bezy dodałam do niej kakao i upiekłam bezy). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone powinny mieć złotawy kolor. Wyjąć
Na słodko lub wytrawnie