Często się zastanawiamy co tu zrobić pysznego na obiad , ja dzisiaj proponuję Wam taką oto zapiekankę po chłopsku , sycącą , z warzywami oraz pyszną Kwaszoną kapustą firmy Orzech . Zapiekankę podałam na talerzu porcelanowym Bogucice z kolekcji Jesień Autumn . Zapraszam :) Składniki : Około 1 kg karkówki 2 duże(...)cebule 4 marchewki średniej wielkości 1 szklanka Kwaszonej kapusty firmy Orzech Vegeta , pieprz do smaku ,szczypta rozmarynu 1 łyżka papryki słodkiej 1 płaska łyżka ziół prowansalskich 4 łyżki oliwy około 5 ziemniaków 1 szklanka dowolnego bulionu Wykonanie : Mięso umyć osuszyć ręczniczkiem papierowym i pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawy i wymieszać. W rondlu rozgrzać oliwę
Sama słodycz i szczypta chilinaturalnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag orzechów włoskich 1,5 łyżki miodu Krem: 1/2 l mleka 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Sposób przygotowania: 1. Biszkopt(...)przekroić na 2 blaty. 2. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać obie mąki z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać miód i posiekane orzechy. Masę wylać na blaszkę 22x37cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. Ostudzić. 3. Krem: Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z nim utarte
Na Ciasteczkowych PapierachSMACZNEGO ! Uwagi: Orzechy nerkowca (Cashews) lepiej kupowac w paczkach, a nie te sprzedawane luzem na wagę. Te w paczkach są chronione przed światłem, wilgocią i powietrzem, dzięki czemu spowalnia się szkodliwy dla nich proces utleniania. Uważj na nerkowce, które mają pleśniowy, stęchły smak. W takich orzechach moga znajdować się pleśnie zw. aflatoksynami, bedące przyczyną poważnych dolegliwości ze strony układu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejna wariacja na temat śniadania z miseczki .Tym razem mieszanka płatków zbożowych, wiórków kokosowych, słonecznika, chrupek kukurydzianych, rodzynek i orzechów laskowych. U mnie jest to jedna mieszanka zakupiona w Lidlu, ale możecie z powodzeniem przygotować ją w domu. Gotowe muesli wystarczy zalać wrzątkiem lub mlekiem i zjeść z dowolnymi dodatkami. Dziś w menu kawałki soczystego jabłka, borówki amerykańskie i masło(...)orzechowe. Niebo na talerzu :) Składniki: 4 łyżki płatków orkiszowych 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1 łyżeczka rodzynek 1 łyżeczka chrupek kukurydzianych 1 łyżeczka nasion słonecznika 1 łyżeczka orzechów laskowych 1 jabłko borówki amerykańskie masło orzechowe Wszystkie składniki oprócz owoców zalewamy wrzątkiem lub gorącym mlekiem. Odstawiamy na chwilę lub gotujemy 1 minutę w mikrofali. Jabłko pokroić w kostkę. Dodać borówki i masło
Chocolate Muffin Blogpróba odtworzenia smaku orzeszków laskowych w chrupiącej skorupce i cynamonie, których spróbowałam właśnie tam. Próbujcie, smakujcie i piszcie w komentarzach opinie :) Zdjęcie przysmaków ze stoiska :) Składniki : 200 g orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 łyżeczki cynamonu Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Orzechy wsypać do płynnej czekolady i wymieszać tak, aby dokładnie się nią
Chocolate Muffin BlogSkładniki: świeży szpinak (200 g) awokado (1/2 szt.) suszone pomidory w zalewie (7 szt. + 3 łyżki zalewy) orzechy nerkowca (3 łyżki posiekanych) Czas przygotowania: 10 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Liście szpinaku myjemy, odcedzamy. Wkładamy do miski. Awokado i suszone pomidory kroimy w kotkę. Dodajemy do szpinaku. Posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca. Dodajemy zalewę z pomidorów. Wszystko mieszamy
Weganka gotujeszklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 250 gram margaryny 1,5 kg jabłek kilka łyżek cynamonu ( do posypania ciasta) pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich cukier puder do posypania ciasta Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Jajka ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy cukier, ucierając do całkowitego rozpuszczenia(...)margarynę i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 23 x 35 cm. Na wierzchu równomiernie posypujemy jabłkami, następnie orzechami oraz posypujemy cynamonem. Pieczemy przez ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzenia posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówszklanki bitej śmietany (ok. 0,5 l kremówki 36%) – 1 szklanka piwa Fortuna Czarne – 1/3 szklanki brązowego cukru – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – garść orzechów i rodzynek Wykonanie: Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie ze schłodzonym piwem i cukrem, aż do rozpuszczenia cukru. Dodać wanilię i wymieszać. Masę lodową podzielić na 2 części. Jedną włożyć do zamrażarki, drugą(...)lodówki. Gdy część włożona do zamrażarki zacznie tężeć (czas zależy od Waszej lodówki), należy dodać orzechy i rodzynki oraz część masy z lodówki i delikatnie wymieszać. Całość włożyć z powrotem do zamrażalnika i po prostu zmrozić. Lody na piwie, mimo że w składzie mają śmietanę, są bardzo lekkie w konsystencji z delikatną karmelową nutą. Podobne przepisy Kurczak po czerkiesku Jesienny
Pociąg Do Kuchnizioła: tymianek, rozmaryn, bazylię, kminek albo czarnuszkę. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka(...)oleju lub oliwy z oliwek + do posmarowania 2 łyżeczki suszonego oregano DO PODANIA: gruszki, pokrojone na plasterki kozi ser, pokrojony na plasterki lub pokruszony czerwona kapusta, drobno posiekana orzechy włoskie, posiekane i opcjonalnie podprażone na suchej patelni olej rzepakowy, tłoczony na zimno * PRZYGOTOWANIE Obie mąki wymieszaj z solą i drożdżami. Wlej olej lub oliwę, a następnie stopniowo dodawaj wodę
Food Squarestanowi szybki obiad. Pierwszą porcję sosu podałam z rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie (tutaj) . Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 3 cebule 200 g boczku wędzonego 350-400 ml bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Orzech (KLIK
VioletoweKucharzenieSkładniki: soja (2 szklanki) orzechy włoskie, laskowe i ziemne (w sumie 1 szklanka, bez skorupek) pieczarki (40 dag) łuskany słonecznik (1 szklanka) sól pieprz papryka Przygotowanie: Ja wykorzystałam zmieloną soję, która została mi po produkcji tofu, ale można też zrobić od zera. Wtedy ziarna soi należy moczyć przez kilka godzin, a kiedy staną się miękkie odcedzić i zmielić. Ważne żebyśmy(...)otrzymali 2 szklanki zmielonej soi. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy. Dusimy na patelni, aż staną się ciemne. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Mielimy orzechy i ziarna słonecznika. Kiedy pieczarki będą już gotowe wkładamy wszystkie składniki do jednego garnka, mieszamy i blendujemy. Doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i papryki. Pastę można używać do smarowania, kanapek i grzanek lub jako masę
Weganka gotujepozostałej masy przygotować znakomity kremowy ser nerkowcowy. Mleko z nerkowców można słodzić, solić i aromatyzować przyprawami. Polecam :) Porcja: 1000 ml Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 100 g orzechów nerkowców, 900 ml przegotowanej zimnej wody, 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie). Przygotowanie: Orzechy wypłukać, zalać wodą, moczyć min. 2 godziny. Zblendować z wodą, w której się moczyły i cukrem. Jeśli Wasz blender
SzczyptaSmaQłyżeczki proszku do pieczenia - 100 g lekko roztopionego, letniego masła - duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii) - skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek) - zapach rumowy (kilka kropel) - wiórki kokosowe do ozdoby - orzechy laskowe do ozdoby Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 2 łyżki wody Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony(...)zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać w małym garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać wiórkami kokosowymi i przyozdobić orzechami laskowymi. *Najlepiej nie w puszce, tylko w opakowaniu albo własnoręcznie mielony. Jeśli przygotowujemy sami mak, najpierw należy go ugotować (ok. 30 min) zalanego wodą, trochę ponad poziom maku. Następnie należy
Corner With Recipesdużo energii do działania :) Składniki (2 porcje): - 3/4 szklanki płatków owsianych - 3/4 szklanki wody/mleka - 2 łyżki otrąb owsianych - 1 szklanka malin ( świeżych lub rozmrożonych) - 1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie) - orzechy do posypania (opcjonalnie) Płatki i otręby wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj, mieszając co jakiś czas, aż płatki 'spuchną'. Dodaj maliny i cukier. Wyłącz gaz i dokładnie wymieszaj. Posyp(...)orzechami, żeby śniadanie było bardziej energetyczne
Corner With RecipesSkładniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia laska wanilii 100 g roztopionego masła 100 ml mleka 1 jajko około 8 łyżeczek Nutelli orzechy laskowe W jednej misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wanilie. W drugiej mokre składniki tj. masło, mleko, jajko. Zawartość obu misek wymieszać tylko do połączenia się składników(...)Formę na muffinki wypełnić papilotkami i włożyć ciasto do około 3/4 wysokości papilotki. Do każdej babeczki wcisnąć po 1 orzechu laskowym i dać łyżeczkę Nutelli. Wykałaczką zrobić esy floresy z nutelli. Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut. Babeczki wystudzić. Krem: 100 ml kremówki 30% 2 łyżki Nutelli Kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie ostrożnie dodać Nutelle i połączyć
Moja Galeria Smaku