niedzielnej kawy lub herbaty. Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki * mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców (ja użyłam wiśni, ale równie dobrze mogą to być rodzynki czy żurawina) 1 i 1/4 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 1 łyżka(...)sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. 5. Do zmiksowanych jajek (nie przerywając miksowania) dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać. 7. Ciasto (wyjdzie gęste) przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek. 8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec
Domowa Cookierenka Agipracy, na spacer lub rower. Polecam! Składniki (na 12 batoników): 1,5 szklanki płatków owsianych pół szklanki otrębów pszennych (można w zamian zwiększyć ilość płatków owsianych) pół szklanki posiekanych orzechów Felix koktajl orzechowy garść ulubionych suszonych owoców (u mnie: wiśnie, rodzynki, biała morwa) pół szklanki ulubionych ziaren/ nasion/ pestek (np. ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, czy nasiona chia(...)masło orzechowe zrobimy z orzeszków ziemnych prażonych Felix bez soli - paczka 380 g) szczypta soli gruboziarnistej Przygotowanie: W dużej misce wymieszać płatki owsiane, otręby, ziarna/ nasiona/ pestki i posiekane orzechy. Suszone owoce zalać wrzątkiem i pozostawić na 2 minuty. Po dwóch minutach owoce odcedzić i dodać do miski z płatkami owsianymi. Wymieszać. Następnie przygotować masło orzechowe: Do malaksera lub blendera
Domowa Cookierenka Agiłyżeczki soli Masa makowa: 400 g maku (najlepiej już zmielonego) 150 g masła 3/4 szklanki płynnego miodu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru waniliowego 100 g krojonych orzechów 100 g krojonych migdałów (proponuję zmniejszyć ilość orzechów i migdałów i w zamian dać krojoną skórkę pomarańczową i cytrynową, polecam tej firmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego
Domowa Cookierenka Agirazowa kasza manna z cynamonem, pomarańczą (także w środku) i orzechami pecan w miodzie klonowym *~ *pół garści orzechów wymieszanych z łyżką miodu Taak, przeżyłam fitness maraton! Och, było świetnie. Nigdy wcześniej nie byłam tak cudownie zmęczona :D Czekam na następny, haha! :) Każda uczestniczka miała bransoletkę :) Chyba oprawię ją sobie w ramkę :D "Takie tam w lusterku", po 5-cio godzinnym
breakfast of dreamscanihua na mleku owsianym z duszonym cynamonowym jabłkiem i orzechami włoskimi~ Gdy na stronie fresano.pl zobaczyłam canihuę , ta nazwa od razu mnie przyciągnęła. Dzięki współpracy mam okazję spróbować tego ziarna i opisać Wam moje wrażenia. Ale najpierw co nieco o samym produkcie. Ziarno canihua może być stosowane jako zamiennik kaszy lub ryżu, zagęszczacz do zup lub dodawać do sałatek(...)PRZEPIS /1 porcja/ ~60g ziaren canihua ~szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie) ~szczypta soli ulubione dodatki (u mnie jabłko duszone z cynamonem i orzechy włoskie) W garnku zagotowujemy mleko po czym wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 20-25 minut (aż ziarno wchłonie cały płyn) co jakiś czas mieszając. Dodajemy ksylitol (lub cukier) i sól. Przekładamy
breakfast of dreamsUwielbiam domową granolę! Mogę sobie do niej wsypać tyle orzechów ile tylko chce, a że bardzo je lubię to raczej ich nie żałuję :D Poza tym już od kilku dni mama gnębi mnie pytaniami typu "zrobisz granooooolę?" :) Musimy sobie kupić jakiś wypasiony słoik, bo chyba robienie granoli stanie się niedługo naszym małym rytuałem :D Jedno jest pewne - od kiedy pierwszy(...)słodkiego mleka zagęszczonego (kupiłam niesłodzone i sobie sama dosłodziłam :p) ~baaaardzo czubata łyżka miodu, tak coś koło 40g ~120g soku owocowego (użyłam takiego , ale może jakikolwiek inny, wasz ulubiony :)) Orzechy posiekać, wymieszać z płatkami i wiórkami kokosowymi. Mleko zagęszczone pogrzać w garnuszku razem z sokiem i miodem, następnie zalać tym mieszankę suchych produktów i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć
chili & sugarnigdy go nie widziałam. Byłam bardzo ciekawa smaku, i gdy masło orzechowe mi się skończyło, to zamiast robić je po raz drugi zdecydowałam się spróbować masła orzechowego z innych orzechów niż ziemne. Migdałowa wariacja jest pyszna! Polecam wszystkim wielbicielom (i nie tylko :)) masła orzechowego! :) Zrobiłam je z małej porcji, tak 'na spróbowanie' , ale Wam radzę od razu podwoić składniki(...)zacienionym miejscu w kuchni. W lodówce twardnieje i trudno je potem rozsmarować, dlatego ja zawsze trzymam je w temp. pokojowej. -Masło migdałowe trzeba miksować dłużej niż masło z orzechów ziemnych, ponieważ migdały mają mniej tłuszczu i wolniej go puszczają. Jednak nie traćcie cierpliwości, warto się 'pomęczyć' :) Z początku długo będzie to po prostu mąka migdałowa, ale potem zacznie się zlepiać
chili & sugarotrębów ~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić np. syropem klonowym) ~2 łyżki miodu w płynnej postaci ~75g jogurtu naturalnego ~łyżeczka cynamonu ~1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika ~40g orzechów włoskich ~45g suszonych śliwek ~35g suszonej żurawiny Wymieszać płatki, otręby, cynamon i przyprawę do piernika. Orzechy i suszone owoce posiekać grubo i dodać do mieszanki płatków. Syrop cynamonowy, miód i jogurt
chili & sugarróżne okazje.Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Składniki: Ciasto: 5 jajek 10 dag cukru pudru ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki budyniu śmietankowego 50 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 1 szklanka naparu z herbaty owocowej Red Hot Ginger Basilur 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka rumu Masa śliwkowa: 1 słoik śliwek(...)łyżka cukru pudru Dekoracja: Płatki czekoladowe Sposób przygotowania: Ciasto: Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, bułką tartą, budyniem i orzechami, połączyć delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno o śr 26 cm. Piec około 35 minut w temp 170*c.Po upieczeniu
Wanilia i Kardamonmąki 1 i 1/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 22 dag masła lub margaryny 4 duże jabłka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Krem: kostka masła lub margaryny 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 500 ml mleka 3 łyżki cukru pudru 50 ml wódki Blat kokosowy: 6-7 białek niepełna szklanka cukru(...)partiami cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać masło/margarynę. Później dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać posiekane orzechy i jabłka. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 30 minut (do suchego patyczka). Blat kokosowy: Białka ubić
My simple kitchenpieczywem czy pszenną bułeczką :) Składniki: 4 kromki chleba 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1,5 szklanki mleka 1 jajko 1 lyżeczka cukru 1 cukier waniliowy 2 jabłka rodzynki, orzechy Kromki chleba pokroić w grubą kostkę i uprażyć na patelni, by otrzymać grzanki. 4 łyżeczki cukru wymieszać z łyżeczką cynamonu. Mleko, jajko, cukier waniliowy i 1 łyżeczkę cukru wymieszać(...)masę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać połowę grzanek. Dodać połowę jabłek. Posypać połową cukru z cynamonem oraz rodzynkami i orzechami. Następnie ułożyć drugą warstwę grzanek, jabłek, baklii i posypać resztą cukru cynamonowego. Na końcu całość równomiernie zalewamy masą mleczno - jajeczną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
My simple kitchenrozbijamy, solimy i pieprzymy z obu stron a następnie panierujemy kolejno w mące i rozbełtanym jajku. Na końcu obtaczamy w bułce tartej wymieszanej w płatkami owsianymi i siekanymi orzechami (3/4 panierki mają stanowić orzechy i płatki). Smażymy jak zwykle. Surówka w kapusty kiszonej: kiszona kapusta marchewka czerwona cebula por jabłko sól, pieprz, cukier odrobina oliwy Marchewkę i jabłko zetrzeć
My simple kitchenpomógł? - Tylko Czas rozumie, jak ważnym uczuciem w życiu każdego człowieka jest Miłość - odrzekła Wiedza. Porcja dla 2 osób Składniki: 2 duże marchewki kawałek selera 1 pomarańcza garść orzechów garść migdałów 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu ewentualnie cynamon Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o drobnych lub większych oczkach. Pomarańczę kroimy na cząstki. Orzechy i migdały
My simple kitchenciastem. Nawet najprostszym. Byleby Wam smakowało. Z racji, że w tytule posta nazwałam ten wypiek "ciastem na jesienną chandrę" powinny się w nim znaleźć same smakołyki. I tak jest. Orzechy, migdały, czekolada, rodzynki, marchewka i jakże jesienna dynia. W idealnej wersji widziałam je polane obficie polewą czekoladową (której mi jednak zabrakło). Czekolada zdecydowanie poprawia tutaj smak ciasta. Przecież(...)łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka skórki otartej z cytryny lub pomarańczy po solidnej garści: rodzynków, posiekanej gorzkiej czekolady, posiekanych orzechów włoskich oraz płatków migdałowych polewa czekoladowa Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i nadal mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mikser
My simple kitchensię monotematyczna i że chętnie zaglądniecie tutaj także w następnych dniach ;) Przepis pochodzi z czasopisma "Dobre Rady. Świąteczne wypieki", nr 3/2005 Składniki: opłatki cukiernicze* 3 białka 300 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być(...)lśniąca i lekko lejąca się. Dodajemy orzechy i cynamon i całość dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również łyżeczką. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 15 - 20 minut. Jeśli góra ciastek będzie zbyt szybko brązowieć
My simple kitchen