orzechy - 16941 przepisów (strona:350/1130)

Ciasto czekoladowe 146

czekolady (min. 70%) 260 g masła 8 jajek 250 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z dwóch lasek wanilii 340 g mielonych migdałów lub orzechów skórka otarta z 3 pomarańczy sok z trzech pomarańczy Będzie dużo mieszania. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę na małym ogniu topimy razem z masłem(...)żółtek dodajemy wanilię i cukier. Ucieramy na puszystą masę. Dodajemy połowę czekolady z masłem i mieszamy, dodajemy resztę i znowu mieszamy to razem. Dodajemy szczyptę soli, migdały lub orzechy i skórkę pomarańczową i znów mieszamy. Białka ubijamy na lekko sztywno. Dodajemy połowę białek do masy czekoladowej i delikatnie łączymy, żeby masę rozluźnić, dodajemy resztę białek, mieszamy i wlewamy do formy

ladykitchen
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Kutia z amarantusa lub kaszy bulgur 312

szklanki ziaren amarantusa/kaszy bulgur 2 szklanki maku niebieskiego rodzynki szklanka - 140g 30 g jagód inkaskich miód pszczeli lub cukier kokosowy 4 łyżki olej/oliwa 2 łyżki 1 szklanka orzechów – 100g (najwięcej włoskich) 1 szklanka płatów migdałowych sok ze świeżej pomarańczy lub skórka suszona 2 łyżki opcjonalnie laska wanilii Amarantus/kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mak zalewamy wodą i zostawiamy(...)napęcznieje i gotujemy do miękkości, odcedzamy. W między czasie płatki migdałowe, orzechy posiekane z cukrem/miodem pieczemy na blasze w piekarniku na termoobiegu przez ok 15 min. Uwolni się wspaniały aromat. Mieszamy amarantus/kaszę, mak i pozostałe składniki, jeśli wytworzy się nadmiar płynu odlewamy go i gotujemy, aż zgęstnieje i wytworzy się syrop. Wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Makowiec drożdżowy 147

blachę, to zróbcie dwie krótsze, które można wsadzić do keksówek. Wtedy rolada będzie prostokątna, ale też smaczna. Domowa masa makowa: 250 g maku 25 g rodzynek 25 g posiekanych orzechów 25 g skórki pomarańczowej 50 g miękkiego masła 5 jajek szklanka cukru pudru Mak opłukujemy na sitku. Gotujemy przez 20 minut. Odsądzamy i ostudzony mielimy. Dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę

ladykitchen
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 167

stanie, możemy pominąć i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami). Dodajemy mąkę mieszamy by nie powstały grudki dorzucamy masło i zagotowujemy co jakiś czas mieszając aż sos zacznie gęstnieć.  Orzechy laskowe  około garści ścieramy na tace o grubych oczkach lub drobno siekamy, prużymy na suchej patelni przez chwilę tak żeby się nie spaliły.  Chipsy z pietruszki i buraka(...)smażymy ok 4 min tak by lekko się przypiekły i nabrały chrupkości.  Mięso możemy ułożyć na zasmażanej czerwonej kapuście z jabłkami. Gotowym sosem polewamy mięso. Nakładamy puree selerowe. Orzechami posypujemy puree i mięso. Cały talerz przyozdabiamy chipsami z pietruszki i buraków.  Smacznego

Piekielna Kuchnia Pati
Warzywny pasztet z selera i pietruszki bez jajek 220

sprawdzi się na świątecznym stole i zapewniam, że zasmakuje nawet największym mięsożercom!   Składniki: - 5 pietruszek - 1 duży seler - 2 cebule - 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 50ml oleju (rzepakowego) - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka koperki - 0,5 łyżeczki lubczyku - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie(...)pietruszkę, seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut, aż zmiękną. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Do misy blendera wrzucamy duszone warzywa, ugotowaną kaszę, orzechy, sos sojowy i przyprawy. Całość miksujemy na gładko i przelewamy do keksówki - u mnie 21 x 11 x 7 cm. Pieczemy 40 minut. Studzimy przez całą noc. Smacznego

Be Fit Be Strong
Sałatka z buraków i dlaczego marzy mi się nowy piekarnilk 205

pieczonych buraków wg szefa  Wojtka Lewandowskiego - taką własnie robiliśmy na spotkaniu  składniki  (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć na ruszcie, bez mycia i obierania, piec(...)Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, startym czosnkiem, dodać oliwę, miód i jeszcze raz  dobrze wymieszać  - można w słoiku. Sosem polać buraczki, posypać pokruszonym serem i orzechami. Podawać. Pyszne. Smacznego ! wpis powstał we współpracy z   Gorenje Polska

Stare Gary
Ciasteczka z mandarynkami 169

mandarynek 75 g nerkowców dodatkowo: 80 g ciemnej czekolady (75%) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Mąki przesiać, wymieszać ze skórką z mandarynek i drobno posiekanymi orzechami. Partiami dodawać do ciasta, na zmianę z sokiem. Gotowe ciasto uformoać w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie z ciasta(...)odrywać kulki nieco większe od orzecha włoskiego, formować z nich wałęczki długości 15 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić, można zatemperować. Przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę, formując mały otwór. Udekorować ciasteczka. Smacznego! Jutro ostatni wolny dzień przed urlopem, a tu jeszcze tyle do zrobienia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec na kruchym cieście 720

pieczenia MASA MAKOWA 250g suchego maku 70g cukru 60g masła 60g miodu 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150g bakalii (u mnie: rodzynki, suszone morele i daktyle, migdały, orzechy włoskie) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać - dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz jajko(...)miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła, dodać mak, krótko podgrzewać, mieszając, masa powinna być gęsta, zdjąć z palnika, ostudzić - bakalie odpowiednio przygotować (rodzynki, migdały i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki - jajka wyjąć wcześniej z lodówki - białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do ostudzonego maku, wymieszać - białka ubić

Smakołyki Bereniki
DOMOWA MASA MAKOWA 186

ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra!  SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów  100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego(...)zaś dodać do niej przed samym pieczeniem. Możesz również wykonać masę z połowy składników, jeśli nie planujesz więcej makowych wypieków. 2. Do masy możesz użyć dowolnych ulubionych bakalii i orzechów. 3. Masę dosłodź według upodobania, zmniejszając lub zwiększając ilość miodu lub opcjonalnie zastępując go cukrem pudrem, zwykłym cukrem lub brązowym. 4. Masę możesz wykorzystać do wielu wypieków, uprzednio dodając

Słodko-Słony Świat Ilony
Serduszka z nadzieniem orzechowym 169

Urocze drożdżówki w kształcie serduszek :) Wyglądają na skomplikowane, ale dzięki poniższej instrukcji poradzi sobie z nimi dosłownie każdy. Do nadzienia możecie wykorzystać dowolne orzechy takie jak włoskie, brazylijskie czy pekan - każde będą tu pasować. Drożdżówki są puszyste i smaczne nawet przez kilka dni :) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła 15 g świeżych(...)drożdży 160 ml ciepłego mleka Nadzienie: 200 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich) 100 ml śmietany kremówki 90 g miodu 1/2 łyżeczki aromatu rumowego 1 łyżka wódki lub rumu (wtedy nie dajemy aromatu) 1/2 łyżeczki cynamonu    Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy

Chocolate Muffin Blog
Ciasto wiewiórka 172

jeśli nie znacie to czas to zmienić! Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 jabłka 50g rodzynek 25g żurawiny 25g skórki pomarańczowej 1 szklanka orzechów włoskich 100g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek masła Szczypta soli Na polewę: 100g serka kremowego śmietankowego 300g cukru pudru(...)masła Ok. 50g wiórków kokosowym Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 5-10 minut. Możemy dodać do nich kapkę alkoholu np. orzechówki. Czekoladę oraz orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cynamonem i odstawiamy na bok.  Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę

Kolizje Smaków
orzechy na choinkę 113

składniki: orzechy włoskie w łupkach tasiemka szpilki wykonanie: Tasiemkę tniemy na kawałki. Oba końce przebijamy szpilką, którą wtykamy między połówki skorupek tam, gdzie była szypułka. Gotowy orzech wieszamy na choinkę

Domowy Smak Jedzenia
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 173

bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych orzechów włoskich - 30g rodzynek - 3 łyżki syropu klonowego - 30g świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego Krem daktylowy: - 150g suszonych daktyli - ziarenka z 1 laski wanilii - 3 łyżki kakao - 1/3 szklanka wody(...)wyrośnięciu ciasta przekładamy je na stolnice i rozwałkowujemy w kształcie prostokąta o grubości ok. 5mm. 6. Na rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie nasz krem, a następnie posypujemy go posiekanymi orzechami i rodzynkami. Wszystko razem zawijamy jak roladę i przekładamy na papier do pieczenia. 7. Przygotowaną roladę przecinamy wzdłuż i zawijamy jak warkocz. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem

Kuchenne Wariacje
Seromak - sernik z makiem 197

Składniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Masa makowa: 500 g maku 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki ulubionych orzechów 1/2 pestek słonecznika 20 g masła 2 łyżki miodu 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej Masa serowa: 750 g trzykrotnie zmielonego twarogu 1/2 szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki mąki(...)jedynie zaleć wrzątkiem na kilka godzin i odsączyć z nadmiaru wody. Gdy mak będzie zmielony, w rondelku łączymy masło, miód, cukier i gotujemy do połączenia się składników, następnie dodajemy orzechy, rodzynki, pestki słonecznika i gotujemy na malutkim ogniu 2 min. Przygotowanie bakalie dodajemy do maku, mieszamy, następnie dodajemy jaja, mąkę i ponownie mieszamy. Spód korzenny: Wszystkie składniki spodu umieszczamy

Kuchnia Łukasza
Weekendowa sałatka 451

Jedna z moich ulubionych sałatek, prosta w wykonaniu a dzięki orzechom włoskim zyskuje ciekawy smak. Składniki 1 torebka ryżu 3 kolory pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 1 ząbek czosnku 2 orzechy włoskie majonez 2 łyżki … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty