orzechy - 16941 przepisów (strona:351/1130)

Granola z masłem orzechowym, gorzką czekoladą nasionami chia i błonnikiem 196

naturalnym i świeżymi owocami stanowi śniadanie idealne :) Na pewno na jednej miseczce nie poprzestaniecie :) SKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka płatków orkiszowych 3/4 szklanki słonecznika 3/4 szklanki ulubionych orzechów (u mnie włoskie, laskowe i nerkowce) 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu 1 łyżka nasion chia 1 łyżka błonnika witalnego po upieczeniu: 3/4 szklanki suszonej żurawiny 1/2 tabliczki gorzkiej(...)czekolady (u mnie 80% kakao) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W misce mieszamy płatki, orzechy, pestki słonecznika, nasiona chia oraz błonnik. W mikrofali lub w garnuszku podgrzewamy masło orzechowe i łączymy z suchymi składnikami. Dodajmy miód i dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Po tym czasie wyjmujemy

DefinicjaSmaku
'Caprese' na ciepło z buraczkami 169

lekko ostra rukolą. Świetne danie na przyjęcia czy lekki obiad lub jako przystawka, sałatka. SKŁADNIKI: (na jedną sporą porcję) 1 burak kulka mozzarelli garść świeżej rukoli 2-3 orzechy włoskie sól, czarny pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Buraki wg upodobań gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku lub owijamy w folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około(...)stopniach C do rozpuszczenia sera. Gorące buraczki z mozzarellą przekładamy na talerze. Dodajemy rukolę, całość skrapiamy oliwą z oliwek , doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz posypujemy orzechami włoskimi

Pyry na Gaz
Seromak 221

pierniczki 250 gr suchego maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego 500 gr sera białego dwukrotnie zmielonego (ja użyłam serka z wiaderka z Biedronki, ale ponoć nie jest polecany) 75 gr miękkiego(...)masę makową: 250 gr suchego maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku

moj przepis na
Domowa masa makowa 210

suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynków lub sułtanków lub suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich lub laskowych lub migdałów, posiekanych 10 łyżek miodu (około 250 gr) kilka kropel olejku (aromatu) migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła, w temperaturze

moj przepis na
Makowiec zawijany 251

suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynek lub sułtanek lub suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich lub laskowych lub migdałów, posiekanych 10 łyżek miodu (około 250 gr) kilka kropel olejku (aromatu) migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła, w temperaturze(...)suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynek lub sułtanek lub suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich lub laskowych lub migdałów, posiekanych 10 łyżek miodu (około 250 gr) kilka kropel olejku (aromatu) migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła, w temperaturze

moj przepis na
Śniadaniowe mini makowce z kubeczka 171

posiłków. Szkoda, gdyż zawiera witaminy z grup A,D,E oraz C. Jest także doskonałym źródłem wapnia, miedzi i żelaza. Doskonale łączy się z wszelkiego rodzaju bakaliami, cytrusami i orzechami. Jeśli - tak jak ja - uwielbiacie makowiec lub przynajmniej masę makową koniecznie wypróbujcie taką propozycję. Bomba kaloryczna? Niekoniecznie :) Śniadaniowe makowce wykonane są z dietetycznego bananowego ciasta, które rozpływa się w ustach(...)Gorąco zapraszam! Masa: 3 łyżki zmielonego maku 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 5 rodzynek 4 orzechy włoskie, posiekane 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka skórki z pomarańczy kilka żurawin  Składniki umieścić w garnku, zalać wodą i gotować ok. 5 minut. Odlać nadmiar wody. Odstawić. Ewentualnie dosłodzić. Ciasto: 1 banan 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki dokładnie zmiksować. Dwie

Chocolate Muffin Blog
Ciasto bananowe z czekoladą i orzechami. 189

pewnością wezmę je na uczelnię. Tymczasem udanego weekendu Wam życzę.   Ciasto bananowe z czekoladą: składniki: 2 banany 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 85% kakao) 50 g orzechów laskowych 125 g brązowego cukru 3 jajka 80 g maki pszennej 100 g mąki orkiszowej 25 g miękkiego masła 2 łyżki białego rumu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie(...)cukrem i solą. Dodajemy stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, masło i rum. Ubijamy aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy posiekaną czekoladę, banany pokrojone w kostkę oraz posiekane orzechy.  Ciasto przekładamy do małej keksówki (24cm x 10cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do wystygnięcia

Przysmaki Karolki
Warzywny pasztet z selera, pietruszki i marchewki 198

selery - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (tylko biała część) - 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) - 100g kaszy bulgur (1 woreczek, a jeśli nie mamy używamy 2 woreczków jaglanej) - 100g orzechów włoskich - 50ml+1 łyżka oleju (rzepakowego) - 3-4 ząbki czosnku - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka koperku - 0,5 łyżeczki lubczyku - 0,5 łyżeczki kolendry - szczypta gałki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i dusimy ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy obie kasze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misie blendera umieszczamy duszone warzywa, ugotowane kasze, orzechy (możemy użyć mielonych), sos sojowy, zioła i przyprawy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy masę do keksówki - u mnie 21 x 11 x 7cm (wyłożonej papierem lub nie, to zależy

Be Fit Be Strong
Knedle z jarmużem 164

ziemniaczanej) 1 jajko Składniki na farsz: 250 g jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa szczypta imbiru 100-120 g serka np. Philadelphia 4 łyżeczki mielonych orzechów laskowych Omasta: 2 łyżki smalcu ze skwarkami   Wykonanie: zrób knedle wg  tego przepisu  jarmuż dokładnie wypłucz, oderwij liście z grubych łodyżek i posiekaj w paski. Na patelni(...)minut. Pod koniec zdejmij pokrywkę i odparuj resztę płynu. Pozostaw do ostygnięcia. Przestudzony jarmuż wymieszaj z serkiem, dopraw solą, pieprzem i imbirem. dodaj kilka łyżeczek podprazonych, mielonych orzechów laskowych, by zagęścić masę na każdym placuszku układaj po łyżeczce farszu i uformuj kulkę. Gotuj partiami w dużej ilości osolonej wody. Podawaj polane stopionymi skwarkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dietetyczna Nutella 175

muszę bardziej Was zachęcać? Domowa, dietetyczna Nutella znakomicie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, owsianek, kanapek czy też jako dip do świeżych owoców. Polecam gorąco! Składniki: 200 g orzechów laskowych 2 czubate łyżki ciemnego kakao 2-4 łyżeczki miodu, syropu z agawy, ksylitolu lub erytrytolu (wg gustu) 1/2 szklanki mleka (lub więcej) Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną pękać

Chocolate Muffin Blog
Miodowo-cynamonowa granola 187

Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrębów owsianych 1/2 szklanki płatków pełnoziarnistych żytnich 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki mieszanki orzechów, posiekanych z grubsza 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej szczypta soli 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki płynnego miodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik(...)rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Wszystkie suche składniki i przyprawy mieszamy w misce. Olej mieszamy z miodem i wlewamy do miski. Bardzo dokładnie mieszamy, aż miód oblepi płatki i orzechy. Przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, od czasu do czasu mieszamy przy pomocy szpatułki. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia

My Culinary Art
Sernik w kruchym cieście. 200

sernik w kruchym cieście:  na formę 24x28 cm CIASTO: 6 żółtek 100 g cukru pudru 1 łyżka  cukru waniliowego 150 g masła lub margaryny 50 g mielonych orzechów lub migdałów 260 g mąki pszennej DODATKOWO: 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dobrze wysmażonego (gęstego) dżemu (u mnie truskawkowy)      Mąkę mieszamy z orzechami, przesianym cukrem

Rozpustne gotowanie
Masło orzechowe z orzechów włoskich 108

orzechów włoskich łuskanych oliwa - można dodać olej orzechowy sól Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić, zemleć w maszynce do mięsa. dodać 2-3 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Przełożyć do słoiczków Uwagi: Następnym razem użyję makutry i spróbuję tradycyjnie utrzeć to masełko

Gotowanie jest łatwe
Chleb marchwiowy. Listopadowa piekarnia 147

Listopadowej piekarni.  Świetny wybór, bo to smaczna odmiana dla chleba powszedniego. Wyjątkowo smaczny i kolorowy, o cudownie pachnącym miąższu z wielkimi dziurami. Lekko słodki słodyczą rodzynek, a orzechy nadają mu chrupkiej tekstury. Chlebek bardzo prosty do przygotowania. Jedyną trudność może stanowić dość lużna jego konsystencja. Dlatego jednak lepiej umieścić chlebek do wyrastania w ściereczce, ale w misce, a później(...)włoskich 1 łyżeczka nasion kminku Wykonanie: w misce wymieszaj mąkę ( u mnie orkiszowa 630), sól, drożdże i dodaj sok. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie lepkie ciasto. Dodaj rodzynki i orzechy (posiekałam), wymieszaj, aż do połączenia z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki, a ciasto podwoi objęrość. Trwa to 12-18 godzin hojnie posyp blat

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto dyniowe 166

purée z dyni* 100 g rozpuszczonego masła 2 szklanki maślanki 5 ekologicznych jajek Polewa: 100 g miękkiego masła 200 g serka Philadelphia ¾ szklanki cukru pudru Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa orzechy włoskie * PRZYGOTOWANIE Ciasto Przygotuj dwie miski. Wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy połącz ze sobą. Jajka, maślankę, purée z dyni* i rozpuszczone masło(...)łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Podobnie postąp z cukrem pudrem, powoli go wsypując, cały czas ucieraj masę. Polewą posmaruj zimne ciacho. Całość posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i włoskimi orzechami

Food Square