przepisy z całego bloga. Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki 300 gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich 100 gramów migdałów 80 gramów rodzynek 40 g skórki pomarańczowej miód 1 łyżka masła Wykonanie: Zagotuj mleko, zalej nim następnie mak. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego(...)czasu odsącz mak z nadmiaru mleka i zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości), dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu. Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki na ciasto dodaj do miski, zagnieć elastyczne ciasto. Następnie na blacie obsypanym mąką rozwałkuj
Garniec MagalieNiemieckie księżyce waniliowe, choć dla mnie bardziej orzechowe ;). Orzechy dominują, ciastka są bardzo kruche i stworzone na wigilijny stół. Vanillekipferl zrobiłam do szkoły na Dzień Języków Obcych. Zrobiły furorę! Polecam z całego serducha ;). Składniki: (na ok. 35 sztuk) Ciasto: 270 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów
Nastoletnie WypiekanieJednak i to nie jest dla nas problemem Lunch box nr 2: Racuchy kokosowe – przepis Kanapka z chlebka oopsies z masłem i boczkiem – przepis Jajko na twardo Orzechy laskowe, włoskie oraz migdały Pomidorki Maliny Artykuł LUNCH BOX LCHF NR 2 (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFmielonego suchego maku (nie ten mokry z puszki) 200 ml wody 30 g roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto) 1 białko 20 g orzechów włoskich posiekanych 20 g płatków migdałowych posiekanych 20 g rodzynek otarta skórka z 1/2 cytryny kilka kropli aromatu migdałowego opcjonalnie słodzik (stewia lub erytrytol – keto, LCHF) albo miodu Wodę zagotować(...)będzie ścięte i będzie można zwinąć je w roladę. W tym czasie do masy makowej dodać resztę składników tj. namoczone wcześniej w wodzie a nstepnie odsączone i posiekane orzechy, i rodzynki. Białko ubić na sztywną pianę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć
Ola la LCHFpapilotkach od PapilArt . Składniki masy makowej (na 20 małych muffinek): 200 g maku 120 g cukru 80 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo firmy Skworcu ) 80 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 łyżka likieru amaretto skórka otarta z 1 cytryny 80 g drobno krojonego ananasa (może być z puszki) 80 g roztopionego masła(...)można użyć maku mielonego. Często taki kupuję, aby zaoszczędzić sobie pracy. Gotujemy go tak samo, a następnie dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy: cukier, pokrojone rodzynki, posiekane orzechy, miód, aromat migdałowy, likier amaretto, skórkę z cytryny, ananasa i roztopione masło. Całość mieszamy. Jajka ubijamy mikserem 2 - 3 minuty, wlewamy do masy makowej. Całość mieszamy łyżką
Smak mojego domużółtka 280 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 1200 g gotowej masy makowej z puszki 150 g cukru 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich 120 g miękkiego masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego 4 łyżki kaszy manny 4 duże jajka Pianka: 8 białek w temperaturze pokojowej 1 i 1/4 szkl cukru pudru(...)następnie podpiec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić. Masa makowa: Do masy z puszki dodać cukier, posiekane orzechy, miękkie masło, aromat, kaszę mannę oraz żółtka jaj. Całość utrzeć drewnianą łyżką, aż składniki się połączą, a masło przestanie być widoczne. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną, lśniącą pianę
Nastoletnie Wypiekaniewlewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy i podgrzewamy, aż powstanie budyń. Następnie zestawiamy z ognia dodajemy masło i dokładnie mieszamy, do połączenia się z budyniem. dodatkowo: 150 g orzechów włoskich, posiekanych ok. 100 -150 g kajmaku (ugotowane skondensowane mleko w puszce) wykonanie ciasta: W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy jedno ciasto, wykładamy równomiernie ciepły krem i przykrywamy(...)drugim ciastem. Wierzch ciasta smarujemy równomiernie kajmakiem i posypujemy orzechami. Całość odstawiamy na min. 24 godz. aby ciasto zmiękło
Domowy Smak Jedzeniamarchewki startej na tarce o grubych oczkach; 3/4 szklanki soku pomarańczowego; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy; 1 łyżka skórki otartej z cytryny; 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich; Całe jaja, cukier brązowy i cukier waniliowy zmiksować, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Do ubitych jaj dodawać stopniowo przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sól(...)pomarańczy delikatnie przy tym mieszając do momentu aż składniki się połączą, a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać marchew, cynamon, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz posiekane orzechy, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym (ja wykładam tylko dno formy, a jej boków nie smaruję tłuszczem), wylać ciasto. Piec w temperaturze 180℃ około 45 minut
In my kitchenkilka innych pomysłów na zdrowe rozpoczęcie dnia znalazłam w książce "Moja kuchnia vege" - Audrey Cosson . Składniki: 300 g płatków owsianych 100 g suszonej żurawiny 5 owoców kardamonu 30 g orzechów laskowych 60 g orzechów pekan 50 g pestek słonecznika 50 g pestek dyni 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 300 ml miodu lipowego 100 ml oleju z pestek winogron ( u mnie nierafinowany
Blondynka Gotujemusem czekoladowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) ciasto orzechowo-marcepanowe: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 50 g surowego marcepanu 3 jajka 75 g zmielonych orzechów laskowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu mus z białej czekolady: 80 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 listek żelatyny mus z ciemnej czekolady(...)czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać cynamon i starty na tarce o dużych oczkach marcepan, połączyć. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Orzechy wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do masy maślanej. Papierem do pieczenia wyłożyć spody 3 form o średnicy 18 cm. Równomiernie rozłożyć w nich ciasto. Piec w 175 st. c. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest wtedy bardzo miło spędzony. Pełen zabaw, śmiechu i opowiadań. Uwielbiam ten magiczny czas. Ciasto z masą budyniową i czekoladową CIASTO: 6 białek 15 dag cukru 10 dag orzechów 2 łyżki oleju 5 dag mąki MASA: 6 żółtek 3 budynie waniliowe 1 tabliczka czekolady 3.5 szklanki mleka 1 szklanka cukru (po pół szklanki na masę) 1,5 kostki margaryny(...)spirytus do smaku Ciasto: białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Wlać olej i zmiksować krótko. Mąkę wymieszać z orzechami i wsypać do masy. Wymieszać łyżką. Masę na ciasto przełożyć do brytfanny i piec ok. 30 minut w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować, w szklance wymieszać żółtka i budynie. Wlać do gotującego się
Gotuję Testujępierwszy udany wypiek z mąki jaglanej i na pewno zagości u mnie na stałe. Składniki keksówkę o długości ok 30 cm: 200 g mąki jaglanej 70 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 250 ml mleka roślinnego lub krowiego 3 nieduże marchewki 2 duże jajka 2-3 łyżki ksylitolu 2 łyżki miodu 2,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku(...)łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie: Marchew umyj, obierz i zetrzyj drobno na tarce. Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami. Jajka ubij z cukrem brzozowym na puszystą masę. Dodaj miód. Następnie kolejno dodawaj na zmianę tartą marchewkę i mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Mieszaj tylko do połączenia składników. Keksówkę wyłóż
Ze smakiem i z pasjąRobi się ją błyskawicznie, no i muszę przyznać, że tak samo błyskawicznie znika! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 20×20 ) * twarde, słodkie jabłka – 1 kg ( waga już obranych ) * orzechy włoskie – 100 g * mascarpone – 500 g * herbatniki – ok. 50 szt * cukier – 0,5 szkl * czekolada mleczna – 200 g * masło – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, dodajemy podprażone i posiekane orzechy oraz mascarpone i wszystko razem dokładnie miksujemy Na blasze układamy warstwę herbatników, przykrywamy 1/ masy jabłkowej, zakrywamy herbatnikami, i ponownie układamy jabłka – tak tworzymy 3 warstwy. Całość oblewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z masłem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkozbiorów siostry Anastazji. biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 3/4 szkl. cukru 1,5 łyżki miodu 1 łyżka mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 1 łyżka cukru(...)minut. Wystudzić,przeciąć na dwie części. Można też upiec dwa cienkie biszkopty dzieląc składniki na połowę. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Piec 25 minut w temp. 180*C Krem: Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich
Kolorowa kuchnia Elkiprzy zawijaniu jest całkiem sympatyczna - bardzo polecam :) Składniki: 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (lub podobnej) suszone śliwki (po 2 na plasterek szynki) suszone żurawiny (po 4 na plasterek) chrzan kremowy orzechy włoskie szczypiorek suszony rozmaryn 1 szklanka czerwonego wina Wykonanie: Śliwki zalać winem i pozostawić do nasiąknięcia na minimum 1 godzinę. Żurawinę zalać gorącą wodą i również odstawić do nasiąknięcia. Szczypiorek(...)plasterek szynki posmarować cienko na 1/3 powierzchni kremowym chrzanem. Ułożyć na posmarowanym fragmencie po 2 śliwki i 4 żurawiny, oprószyć szczyptą rozmarynu. Zawinąć roladki i na każdej ułożyć połówkę orzecha. Bardzo delikatnie przewiązać szczypiorkiem
zadanie-gotowanie