śniadań BT. Na omletowego naleśnika z serem również Was zapraszam, a teraz zaproponuję wersję orzechową :) Składniki: - 3 białka - 1 całe jajo - 1 łyżeczka kakao ciemnego -30 g orzechów (u mnie brazylijskie) - słodzik wedle uznania Przygotowanie: 1. Białka ubić razem ze słodzikiem. Dodać żółtko i delikatnie wymieszać. 2. Rozgrzewamy patelnie (ja smażyłam bez tłuszczowo) wrzucamy masę, przykrywamy i smażymy(...)stron 3. Orzechy roztłuc i podać do omleta Wartości odżywcze: 326 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzupowodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo mielony pieprz, sól lubczyk curry natka selera natka pietruszki oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Quinoa gotujemy od 20-30 minut (zgodnie(...)wskazówkami na opakowaniu) z dodatkiem oliwy i szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, różyczki kalafiora, rozdrobnione orzechy włoskie, następnie dodajemy starty świeży imbir, poszatkowaną natkę selera i natkę pietruszki. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, lubczykiem oraz curry. Smażymy chwilę (nie za długo) tak aby warzywa pozostały al dente
wege i kropkastandardzie była zawsze jarzynowa z majonezem. A tu proszę! Taki rarytas! :) SKŁADNIKI: roszponka (albo rukola) 3 - 4 buraki (upieczone lub ugotowane) czerwona cebula prażony słonecznik, płatki migdałów i orzechy włoskie SOS: 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1/2 szklanki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki na sos łączymy ze sobą(...)płaskim talerzu. Rozrzucamy liście roszponki (i / lub rukoli - jak kto lubi). Następnie układamy plastry buraków oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko posypujemy uprażonym słonecznikiem, płatkami migdałów i orzechami włoskimi. Na koniec skrapiamy sosem. Smacznego
wege i kropkaSKŁADNIKI: brokuł ugotowany na parze ulubiony makaron 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku garść płatków migdałowych garść pokruszonych orzechów włoskich kilka suszonych pomidorów olej rzepakowy 1 łyżka masła świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz kolorowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Brokuły gotujemy na parze. Z kolei na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem masła(...)podsmażamy cebulkę, czosnek, płatki migdałowe, orzechy włoskie, a następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Na koniec przekładamy na patelnię ugotowany makaron z odrobiną wody, w której się gotował. Smażymy jeszcze chwilkę. Tak przygotowany makaron podajemy razem z brokułami. Całość już na talerzu doprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem :) *** Smacznego
wege i kropkadodać kilka łyżek kawy dla wzmocnienia smaku. około 150 g śmietany 30% 1 serek śmietankowy (typu Almette) 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego płatki migdałowe orzechy włoskie Śmietanę ubić na sztywno. Serek połączyć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, a na końcu z ubitą śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać. W pucharkach układamy na przemian rozkruszone herbatniki, masę(...)śmietankową, płatki migdałowe i orzechy włoskie. *** Smacznego
wege i kropkaNigdy nie lubiłam tradycyjnego mięsa mielonego. Ale to wegańskie, z kalafiora uwielbiam! W 100% roślinne, zdrowe, bo zawierające orzechy włoskie, i smakowicie przyprawione. Można używać go w zasadzie do wszystkiego: makaronu , zupy lub sałaty . Polecam Składniki: 1 niewielki kalafior 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
Lamarida.plPesto szpinakowo-bazyliowe to pyszne połączenie świeżego szpinaku, pachnącej bazylii i czosnku. Dzięki orzechom nerkowca ma wspaniale kremową konsystencję . Wszyscy domownicy je lubią, łącznie z dziećmi. Największym fanem jest nasz Najstarszy, który często pyta, kiedy zrobię to zielone smarowidełko Składniki: 1 szklanka ciasno upakowanych świeżych liści szpinaku 1 szklanka ciasno upakowanej bazylii 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju(...)lubimy lniany) 2/3 szklanki orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Szpinak myjemy i osuszamy, a czosnek obieramy ze skórki. Do blendera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Podajemy z ulubionym dodatkiem: pieczywem, krakersami lub makaronem. Smacznego! * Przepis pochodzi od Eli . Artykuł Pesto szpinakowo-bazyliowe pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plsoli, cukru oraz oleju palmowego (tu: recenzja ). Składniki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżka cukru 3-4 łyżki masła orzechowego crunchy Primavika 2 jajka garść orzechów ziemnych niesolonych 2 kostki czekolady gorzkiej Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Gotujemy aż całość(...)masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Studzimy. Następnie dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę. Kokilki smarujemy masłem i obsypujmy kaszą manną. Każdą kokilkę wypełniamy przygotowaną masą. Na wierzchu umieszczamy orzechy ziemne i posypujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni na około
Kuchnia MagdaLenyIlość: 8 porcji Czas przygotowania: 30 min + chłodzenie (minimum 4 godziny) Składniki: Spód: – 1,5 szklanki suszonych śliwek – 0,5 szklanki pokruszonych orzechów włoskich Masa: – 1 szklanka ryżu jaśminowego (lub białego jeśli nie mamy jaśminowego) – 400 ml mleczka kokosowego z puszki – 200 g wiórków kokosowych – 3 łyżeczki białego cukru Królewski lub więcej jeśli lubimy(...)Królewski – 3/4 łyżeczki agar agar Sposób przygotowania: Kokosowy sernik: 1. Śliwki zalewamy woda i moczymy 20 min, a następnie odsączamy i blendujemy. 2. Do zbledowanych śliwek dodajemy pokruszone orzechy i łączymy razem za pomocą blendera. 3. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy olejem kokosowym. Dłoń moczymy w zimnej wodzie i wykładamy masą śliwkową dno tortownicy. 4. Ryż przepłukujemy
Podwójnaporcjaśniadanie :)) dla miłośników truskawek! SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja 250 kcal) 200 g jogurtu naturalnego 5 łyżeczek nasion chia 300 g truskawek 1 łyżka miodu 1 łyżka orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Jogurt mieszamy z chia i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Rozdzielamy do dwóch szklanek/pucharków (możemy na ściankach ułożyć wcześniej plasterki truskawek :)). Truskawki miksujemy z miodem i wylewamy(...)jogurt. Całość posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego :) 1 porcja - 250 kcal: - białko - 8 g - tłuszcze - 11 g - węglowodany - 25 g - błonnik - 2,5 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjeoleju 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (użyłam Zentis ) 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich ( Targroch ) Dodatkowo: krem/bita śmietana do przełożenia (**) Jajko wbić do miseczki i roztrzepać za pomocą widelca. Dodać olej z mlekiem - całość dokładnie połączyć. Następnie energicznie wmieszać(...)krem czekoladowo-orzechowy. Później należy wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a na końcu orzechy. Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do filiżanki/kubeczka/kokilki nadającej się do użytku w kuchence mikrofalowej. Naczynie wstawić do mikrofalówki, ustawić jej najwyższą moc (u mnie 750 W) i około 3-4 minuty (***). Babeczkę ostudzić i przekroić na pół. Jedną część posmarować
Di gotujemasy cukrowej wyciąć ulicę. Używając wyciskarki do czosnku, wycisnąć z zielonej masy cukrowej kępki trawy. Ozdobić tort. Krokantem orzechowym obsypcie tort. Krokant orzechowy 200 gram orzechów (można użyć miks ja użyłam włoskie) 200 gram cukru 100 ml wody Wanilia (opcjonalnie) oraz 150g owsianych ciasteczek pokruszonych lub zmiksowanych Wodę zagotować w rondelku z cukrem i gotować(...)stopni Celsjusza. NIE mieszać ani razu- można potrząsać trzymając za rączkę garnka. Jak mieszanka z cukru zmieni kolor na jasno bursztynowy i osiągnie temperaturę 170 stopni, dodać posiekane orzechy i wymieszać, trzymając za rączkę garnka- nie mieszać . Przelać na wysmarowany olejem papier do pieczenia i odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu pokruszyć i zmiksować w malakserze. Krokant orzechowy zmieszajcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpyszną i pięknie wyglądającą, jest sałatka z botwiny. Bardzo prosta do zrobienia, a efekt fajny. Potrzebujemy: kilka liści kolorowej lub zwykłej botwiny 6 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych garść dowolnych orzechów 100 g sera feta lub dobrego twarogu. 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego. Przygotowanie: Oliwę, ocet oraz przeciśnięty ząbek czosnku łączymy razem. Drobno porwane(...)liście botwiny mieszamy z dressingiem. Na talerzu, na którym będziemy serwować, układamy botwinę, cząstki rzodkiewki, pomidorki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy orzechy. Kruszymy ser. Dla fanów grillowanych warzyw mamy świetną sałatę, którą znajdziecie TUTAJ Post Idealna sałatka na grilla pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenPonownie zawinąć w ściereczkę i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kremem który pozostanie (zostanie nie dużo) posmarować wierzch rolady. Obsypać krokantem orzechowym. Krokant orzechowy. 200 gram orzechów (można użyć miks ja użyłam włoskie) 200 gram cukru 100 ml wody Wanilia (opcjonalnie) Wodę zagotować w rondelku z cukrem i gotować tak długo, aż osiągnie 170 stopni Celsjusza(...)mieszać ani razu- można potrząsać trzymając za rączkę garnka. Jak mieszanka z cukru zmieni kolor na jasno bursztynowy i osiągnie temperaturę 170 stopni, dodać posiekane orzechy i wymieszać, trzymając za rączkę garnka- nie mieszać . Przelać na wysmarowany olejem papier do pieczenia i odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu pokruszyć i zmiksować w malakserze
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmąki pszennej 100 g mąki razowej typ 2000 lub 100 g otrębów (dowolnych) 200 g cukru 2 średnie banany 400-500 g rabarbaru/agrestu/jabłek/gruszek 100 g orzechów (migdały, laskowe, włoskie) puszka 400 ml mleka kokosowego sok z jednej cytryny 120 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego (polecam do pieczenie słonecznikowy lub rzepakowy) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody(...)zostaw 3 łyżki do posypania całości), sodę i proszek do pieczenia. Dodaj masę bananową i wymieszaj tylko do połączenia składników. Rabarbar/owoce obierz i pokrój w 1 cm kawałki, a orzechy posiekaj, dodaj wszystko do ciasta i wymieszaj. Przełóż ciasto na blachę lub wypełnij foremki do babeczek do 3/4 wysokości. Posyp resztą cukru wymieszanym z cynamonem,. Piecz w temp
greenscarf