maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki) 100 g płynnego miodu 50 g rozkruszonych na pył herbatników 1 szklanka drobno posiekanych orzechów i migdałów 1-2 łyżki cukru z wanilią 2 jabłka stare na tarce jarzynowej 3 łyżki amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru(...)rozpuszczone masło ( może być ciepłe, ale nie gorące). Mieszamy. Dodajemy cukier z wanilią, rozkruszone na pył (można rozkruszyć w malakserze lub wałkiem) herbatniki, starte jabłka oraz drobno pokrojone orzechy (ja najbardziej lubię miks włoskich, laskowych i migdałów). Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno. Dodajemy po trochu białek do masy makowej i delikatnie mieszamy. Gdy wmieszamy całe
Poezja smakupewno smaczniejsze i zdrowsze. Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt orzechowy: – 4 białka – 4 łyżki cukru – 3 łyżki mąki pszennej – 80 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych (według uznania) – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: – 350 ml mleka – 2 żółtka – 2 łyżki mąki pszennej – 1 łyżka mąki(...)papierem do pieczenia. Białka ubiłam i do ubitych dodawałam po łyżce cukru, miksowałam, aż piana była bardzo gęsta i lśniąca. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy i jeszcze raz krótko zmiksowałam, żeby składniki się połączyły. Masę przelałam do foremki i piekłam 15 minut w 170 stopniach. Odstawiłam do ostudzenia. Gdy wszystkie elementy wystygły zmiksowałam masło
RelaxtimeSkladniki: 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 140 g maku (niepełna szklanka) 200 g masła 100 g skórki pomarańczowej (z przepisu tutaj ) 50 g rodzynek 60 g orzechów włoskich 50 g winiaku/rumu 65 g cukru pudru/ksylitolu 140 g cukru/ksylitolu 50 g marcepanu 50 g posiekanej gorzkiej czekolady 5 jajek skórka otarta z 1 cytyny dodatkowo: 100 g gorzkiej(...)czekolady 80 ml śmietany kremowki Wykonanie: skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i mak namoczyć w winiaku masło utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Dodać żółtka, cały czas miksując. Dołożyć skórkę z cytryny białka ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo po 1 łyżce zwykłego cukru maślną masę wymieszać z mąką i bakaliami, pokrojonym w kostkę marcepanem i posiekną czekoladą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pszennej 165 g cukru 1 jajko 70 g miękkiego masła 150 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka rodzynki orzechy laskowe słupki migdałowe Mąkę przesiać z sodą, po środku zrobić dołek. Wlać gorący miód, dodać masło, przyprawę do piernika, cukier i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wałkować, podsypując mąką(...)grubość 6 mm. Wykrawać foremkami dowolne kształty, układać pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować nim pierniczki. Udekorować je rodzynkami i orzechami, wciskając je dość mocno w ciasto. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ja tymczasem rozważam powrót do łóżka. Popołudniowa drzemka wydaje się być zdecydowanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki mielonej wanilii Składniki masy makowej: 200 g maku 120 g cukru 100 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo ) 60 g siekanych, blanszowanych migdałów 80 g siekanych orzechów włoskich 4 duże łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 2 duże łyżki likieru amaretto mała puszka mandarynek (po odsączeniu około 170g) 70 g roztopionego masła 1 całe jajko 2 białka(...)zaoszczędzić sobie pracy. Gotujemy go tak samo, a następnie bardzo dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy wszystkie pozostałe składniki: cukier, pokrojone rodzynki, posiekane migdały i orzechy, miód, aromat pomarańczowy, likier amaretto, odcedzone i rozdrobnione mandarynki, roztopione masło, jajko i białka. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe :) RADA (może się przydać, a nie musi): Jeśli używacie kupnego
Smak mojego domuduże łyżki) jeśli lubicie słodkie makówki dajcie ok. 5 łyżek i skosztujcie masy makowej czy jest już ok 50 g masła (ok. 3 łyżki) laska wanilii 150 g orzechów (ja dałam laskowe i włoskie, można dać migdały, nerkowca itd.) 150 g miękkich bakalii (u mnie rodzynki i suszone morele, można dać figi, daktyle, śliwki, żurawinę) 3 duże pszenne bułki +bakalie(...)międzyczasie parzymy mak. Do miski wkładamy gazę lub pieluszkę, wsypujemy mak, zalewamy wrzątkiem i odciskamy. Mak można też sparzyć na drobnym sitku, mnie jednak pieluszka spisuje się lepiej. Orzechy kroimy na drobniejsze kawałki. Do mleka dodajemy mak i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Pod tym czasie dodajemy wszystkie bakalie i gotujemy jeszcze
Ciastkozercysojowego nadaje nieco orientalnego smaku. Polecam przygotować je na szybki lunch, czy kolację. Zaproście do posiłku swoją rodzinę i wszyscy zasmakujcie tej potrawy. Ryż basmati z wołowiną, cukinią i orzechami nerkowca porcja dla 2 osób Składniki: 1/2 szklanki ryżu basmati 150 g wołowiny (np. polędwica) 1/3 pora 1/3 cukinii 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka startego imbiru garść orzechów
JaglusiaFrankfurter Kranz to niemiecka specjalność cukiernicza rodem z Franfurtu. Tort składający się z wielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe(...)łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 4-6 łyżek ksylitolu/ cukru 2 łyżki rumu 200 g masła dodatkowo: 1 op. krokantu z orzechów laskowych kandyzowane wiśnie 1 słoiczek kwaśnego dżemu, najlepiej porzeczkowego Wykonanie: białka jajek ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać powoli po 1 łyżce ksylitolu. Gdy masa jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Odcedź ją od razu na gęstym sitku. Możesz delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Dodaj do kaszy miód, łyżeczkę oleju kokosowego i zmielony len. Wszystko wymieszaj. W dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego z jednym orzeszkiem laskowym w środku : ) Połowę z kulek obtocz w wiórkach kokosowych, a drugą połowę w kakao. Wstaw do lodówki na 1 godzinę w zamkniętym pojemniku lub zjedz(...)razu ;p Składniki 45 g (ok. ¼ szklanki) kaszy jaglanej 125 ml mleka kokosowego (napój 1,5 % tłuszczu) lub krowiego 2 łyżeczki miodu 1 garść (ok. 30 g ) orzechów laskowych 1 łyżeczka (15 g) oleju kokosowego extra virgin 2 łyżki (ok. 20 g) nasion lnu 3 łyżki (ok. 18 g ) wiórków kokosowych 3 łyżeczki (ok. 15 g) gorzkiego kakao
Eat me! Fit me!piernika 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 170 g mąki (typ 550) 60 g siekanych orzechów włoskich (polecam bakalie i przyprawy Skworcu ) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowując składniki na ciasto, w 4 naczyniach, łączymy je w następujący sposób(...)drobnych oczkach. 4- Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy. Są to:wanilia mielona, przyprawa do piernika, cynamon, imbir, soda, proszek do pieczenia, mąka, orzechy. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę. Dolewamy olej z cytryną i na małych obrotach, całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Dosypujemy składniki suche i całość mieszamy delikatnie
Smak mojego domuprzepisy z całego bloga. Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki 300 gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich 100 gramów migdałów 80 gramów rodzynek 40 g skórki pomarańczowej miód 1 łyżka masła Wykonanie: Zagotuj mleko, zalej nim następnie mak. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego(...)czasu odsącz mak z nadmiaru mleka i zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości), dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu. Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki na ciasto dodaj do miski, zagnieć elastyczne ciasto. Następnie na blacie obsypanym mąką rozwałkuj
Garniec MagalieJednak i to nie jest dla nas problemem Lunch box nr 2: Racuchy kokosowe – przepis Kanapka z chlebka oopsies z masłem i boczkiem – przepis Jajko na twardo Orzechy laskowe, włoskie oraz migdały Pomidorki Maliny Artykuł LUNCH BOX LCHF NR 2 (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFmielonego suchego maku (nie ten mokry z puszki) 200 ml wody 30 g roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto) 1 białko 20 g orzechów włoskich posiekanych 20 g płatków migdałowych posiekanych 20 g rodzynek otarta skórka z 1/2 cytryny kilka kropli aromatu migdałowego opcjonalnie słodzik (stewia lub erytrytol – keto, LCHF) albo miodu Wodę zagotować(...)będzie ścięte i będzie można zwinąć je w roladę. W tym czasie do masy makowej dodać resztę składników tj. namoczone wcześniej w wodzie a nstepnie odsączone i posiekane orzechy, i rodzynki. Białko ubić na sztywną pianę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć
Ola la LCHFpapilotkach od PapilArt . Składniki masy makowej (na 20 małych muffinek): 200 g maku 120 g cukru 80 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo firmy Skworcu ) 80 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 łyżka likieru amaretto skórka otarta z 1 cytryny 80 g drobno krojonego ananasa (może być z puszki) 80 g roztopionego masła(...)można użyć maku mielonego. Często taki kupuję, aby zaoszczędzić sobie pracy. Gotujemy go tak samo, a następnie dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy: cukier, pokrojone rodzynki, posiekane orzechy, miód, aromat migdałowy, likier amaretto, skórkę z cytryny, ananasa i roztopione masło. Całość mieszamy. Jajka ubijamy mikserem 2 - 3 minuty, wlewamy do masy makowej. Całość mieszamy łyżką
Smak mojego domuwlewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy i podgrzewamy, aż powstanie budyń. Następnie zestawiamy z ognia dodajemy masło i dokładnie mieszamy, do połączenia się z budyniem. dodatkowo: 150 g orzechów włoskich, posiekanych ok. 100 -150 g kajmaku (ugotowane skondensowane mleko w puszce) wykonanie ciasta: W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy jedno ciasto, wykładamy równomiernie ciepły krem i przykrywamy(...)drugim ciastem. Wierzch ciasta smarujemy równomiernie kajmakiem i posypujemy orzechami. Całość odstawiamy na min. 24 godz. aby ciasto zmiękło
Domowy Smak Jedzenia