tortownicy albo brytfance. Spróbujcie! SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier – 1 szkl * tarta, odciśnięta cukinia – 1 szkl * olej roślinny – 0,5 szkl * posiekane orzechy – 3/4 szkl * jajko – 3 szt * ananas – 3 plastry * cukier waniliowy – 1 łyżka * soda – 1 płaska łyżeczka ( nie omijamy! ) * proszek do pieczenia – 1 pełna łyżeczka(...)cukier – 1 pełna łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO: Jajka ubijamy z cukrami i olejem. Dodajmy mąkę przesianą z sodą, proszkiem, cynamonem – miksujemy. Dodajemy tartą, odciśniętą cukinię, orzechy, pokrojonego drobno ananasa. Wylewamy na tortownicę, pieczemy do suchego patyczka ( ok. 50 – 60 minut ) – 180C z termoobiegiem. Studzimy, kroimy na 2 blaty. KREM: Budyń gotujemy na soku ananasowym z cukrem
Ostra na Słodkomąką i kremówką. Masę przelewamy do formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 1 godz. Polewa na sernik: puszka masy kajmakowej 4 łyżki kremówki zmielone orzechy do posypki Kajmak podgrzewamy i łączymy z kremówką. Tak połączoną polewę wylewamy na wystudzony sernik. Posypujemy zmielonymi orzechami. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień . Cierpliwości życzę i smacznego
Różne smaki w kuchnicynamonu 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka gorącej wody lub bulionu cukier, pieprz i sól do smaku świeża kolendra do podania 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, pistacji lub nerkowce) Przygotowanie: W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu masło lub olej, włóż kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony, do zarumienienia, dopraw(...)Wmieszaj koncentrat pomidorowy wraz gorącą wodą lub bulionem, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, polej sosem udka i posyp je posiekanymi orzechami. Umieść blaszkę w piekarniku nagrzanym do 180 oC i piecz przez 40 minut. Podawaj kurczaka posypanego kolendrą z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce
karmelowyniej cukier puder, żółtaka oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów, zmielonych 4 białka 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia oraz bułką tartą o orzechami. Wszystko delikatnie mieszamy. składniki na masę serową: 1000 g sera, zmielonego 2 jajka 4 żółtka 500 ml mleka 2 budynie waniliowe 250 ml oleju 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Jajka ucieramy z żółtkami, cukrem oraz z cukrem z wanilią. Stopniowo dodajemy ser, olej, budynie oraz mleko i miksujemy
Domowy Smak Jedzeniaśniadań BT. Na omletowego naleśnika z serem również Was zapraszam, a teraz zaproponuję wersję orzechową :) Składniki: - 3 białka - 1 całe jajo - 1 łyżeczka kakao ciemnego -30 g orzechów (u mnie brazylijskie) - słodzik wedle uznania Przygotowanie: 1. Białka ubić razem ze słodzikiem. Dodać żółtko i delikatnie wymieszać. 2. Rozgrzewamy patelnie (ja smażyłam bez tłuszczowo) wrzucamy masę, przykrywamy i smażymy(...)stron 3. Orzechy roztłuc i podać do omleta Wartości odżywcze: 326 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzupowodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo mielony pieprz, sól lubczyk curry natka selera natka pietruszki oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Quinoa gotujemy od 20-30 minut (zgodnie(...)wskazówkami na opakowaniu) z dodatkiem oliwy i szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, różyczki kalafiora, rozdrobnione orzechy włoskie, następnie dodajemy starty świeży imbir, poszatkowaną natkę selera i natkę pietruszki. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, lubczykiem oraz curry. Smażymy chwilę (nie za długo) tak aby warzywa pozostały al dente
wege i kropkastandardzie była zawsze jarzynowa z majonezem. A tu proszę! Taki rarytas! :) SKŁADNIKI: roszponka (albo rukola) 3 - 4 buraki (upieczone lub ugotowane) czerwona cebula prażony słonecznik, płatki migdałów i orzechy włoskie SOS: 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1/2 szklanki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki na sos łączymy ze sobą(...)płaskim talerzu. Rozrzucamy liście roszponki (i / lub rukoli - jak kto lubi). Następnie układamy plastry buraków oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko posypujemy uprażonym słonecznikiem, płatkami migdałów i orzechami włoskimi. Na koniec skrapiamy sosem. Smacznego
wege i kropkaSKŁADNIKI: brokuł ugotowany na parze ulubiony makaron 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku garść płatków migdałowych garść pokruszonych orzechów włoskich kilka suszonych pomidorów olej rzepakowy 1 łyżka masła świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz kolorowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Brokuły gotujemy na parze. Z kolei na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem masła(...)podsmażamy cebulkę, czosnek, płatki migdałowe, orzechy włoskie, a następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Na koniec przekładamy na patelnię ugotowany makaron z odrobiną wody, w której się gotował. Smażymy jeszcze chwilkę. Tak przygotowany makaron podajemy razem z brokułami. Całość już na talerzu doprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem :) *** Smacznego
wege i kropkadodać kilka łyżek kawy dla wzmocnienia smaku. około 150 g śmietany 30% 1 serek śmietankowy (typu Almette) 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego płatki migdałowe orzechy włoskie Śmietanę ubić na sztywno. Serek połączyć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, a na końcu z ubitą śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać. W pucharkach układamy na przemian rozkruszone herbatniki, masę(...)śmietankową, płatki migdałowe i orzechy włoskie. *** Smacznego
wege i kropkaNigdy nie lubiłam tradycyjnego mięsa mielonego. Ale to wegańskie, z kalafiora uwielbiam! W 100% roślinne, zdrowe, bo zawierające orzechy włoskie, i smakowicie przyprawione. Można używać go w zasadzie do wszystkiego: makaronu , zupy lub sałaty . Polecam Składniki: 1 niewielki kalafior 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
Lamarida.plPesto szpinakowo-bazyliowe to pyszne połączenie świeżego szpinaku, pachnącej bazylii i czosnku. Dzięki orzechom nerkowca ma wspaniale kremową konsystencję . Wszyscy domownicy je lubią, łącznie z dziećmi. Największym fanem jest nasz Najstarszy, który często pyta, kiedy zrobię to zielone smarowidełko Składniki: 1 szklanka ciasno upakowanych świeżych liści szpinaku 1 szklanka ciasno upakowanej bazylii 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju(...)lubimy lniany) 2/3 szklanki orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Szpinak myjemy i osuszamy, a czosnek obieramy ze skórki. Do blendera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Podajemy z ulubionym dodatkiem: pieczywem, krakersami lub makaronem. Smacznego! * Przepis pochodzi od Eli . Artykuł Pesto szpinakowo-bazyliowe pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plsoli, cukru oraz oleju palmowego (tu: recenzja ). Składniki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżka cukru 3-4 łyżki masła orzechowego crunchy Primavika 2 jajka garść orzechów ziemnych niesolonych 2 kostki czekolady gorzkiej Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Gotujemy aż całość(...)masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Studzimy. Następnie dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę. Kokilki smarujemy masłem i obsypujmy kaszą manną. Każdą kokilkę wypełniamy przygotowaną masą. Na wierzchu umieszczamy orzechy ziemne i posypujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni na około
Kuchnia MagdaLenyIlość: 8 porcji Czas przygotowania: 30 min + chłodzenie (minimum 4 godziny) Składniki: Spód: – 1,5 szklanki suszonych śliwek – 0,5 szklanki pokruszonych orzechów włoskich Masa: – 1 szklanka ryżu jaśminowego (lub białego jeśli nie mamy jaśminowego) – 400 ml mleczka kokosowego z puszki – 200 g wiórków kokosowych – 3 łyżeczki białego cukru Królewski lub więcej jeśli lubimy(...)Królewski – 3/4 łyżeczki agar agar Sposób przygotowania: Kokosowy sernik: 1. Śliwki zalewamy woda i moczymy 20 min, a następnie odsączamy i blendujemy. 2. Do zbledowanych śliwek dodajemy pokruszone orzechy i łączymy razem za pomocą blendera. 3. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy olejem kokosowym. Dłoń moczymy w zimnej wodzie i wykładamy masą śliwkową dno tortownicy. 4. Ryż przepłukujemy
Podwójnaporcjaśniadanie :)) dla miłośników truskawek! SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja 250 kcal) 200 g jogurtu naturalnego 5 łyżeczek nasion chia 300 g truskawek 1 łyżka miodu 1 łyżka orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Jogurt mieszamy z chia i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Rozdzielamy do dwóch szklanek/pucharków (możemy na ściankach ułożyć wcześniej plasterki truskawek :)). Truskawki miksujemy z miodem i wylewamy(...)jogurt. Całość posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego :) 1 porcja - 250 kcal: - białko - 8 g - tłuszcze - 11 g - węglowodany - 25 g - błonnik - 2,5 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjeoleju 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (użyłam Zentis ) 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich ( Targroch ) Dodatkowo: krem/bita śmietana do przełożenia (**) Jajko wbić do miseczki i roztrzepać za pomocą widelca. Dodać olej z mlekiem - całość dokładnie połączyć. Następnie energicznie wmieszać(...)krem czekoladowo-orzechowy. Później należy wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a na końcu orzechy. Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do filiżanki/kubeczka/kokilki nadającej się do użytku w kuchence mikrofalowej. Naczynie wstawić do mikrofalówki, ustawić jej najwyższą moc (u mnie 750 W) i około 3-4 minuty (***). Babeczkę ostudzić i przekroić na pół. Jedną część posmarować
Di gotuje