orzechy - 16941 przepisów (strona:334/1130)

Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki 159

wędzonego) 1 mała papryczka chili sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 2 cm kłącza imbiru 50 ml sosu sojowego olej kokosowy do smażenia garść orzechów arachidowych Sos kabayaki: 50 ml sosu sojowego 50 ml wina mirin 50 g cukru trzcionowego 1 ząbek czosnku 2 cm kłącza imbiru * PRZYGOTOWANIE Marynowane tofu Papryczkę chili posiekaj(...)olejem kokosowym. Kapustę pak choi umyj, odkrój głąb, a następnie blanszuj lub gotuj na parze przez około 5 minut. Podawaj z usmażonym tofu. Następnie polej sosem kabayaki i posyp orzechami arachidowymi (możesz je dodatkowo podprażyć

Food Square
Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru) 210

ekstraktu ze stewii w pudrze 2 łyżki syropu daktylowego  2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  skórka z cytryny (opcjonalnie) 2 łyżki siekanych orzechów arachidowych + garść do posypania wierzchu Rozgnieść banany widelcem. Jajka ubić z ksylitolem i erytrolem, dodać syrop daktylowy. Następnie dodać oliwę i zmiksować, dodać rozgniecione banany. W osobnej misce połączyć(...)suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, wylać ciasto.  Piec około 50-60 minut w 180 stopniach

FitKot
Wiosna... I bananowa granola - odsłona pierwsza 180

miesiące... Bananowa granola z czekoladą Składniki: (na słój o pojemności 2 l) 350 g płatków owsianych 100 g płatków ryżowych 70 g pestek dyni 30 g sezamu 75 g orzechów włoskich 60 ml oleju 50 ml syropu klonowego 2 banany 75 g suszonej żurawiny 80 g ciemnej czekolady (70%) Płatki, pestki, sezam i grubo posiekane orzechy wymieszać. W drugiej misce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Energetyczne batony czekoladowe 173

sobą do pracy,szkoły czy na piknik.  2,5 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. nasion słonecznika 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. suszonej żurawiny  1/2 szkl. orzechów laskowych 1/2 szkl. migdałów 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki jagód goji 3 łyżki rodzynek 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 3 łyżki miodu naturalnego 100 g czekolady deserowej(...)szkl. mleka Na suchej gorącej patelni uprażyć wiórki kokosowe,słonecznik,sezam,pestki dyni i lekko przesiekane orzechy i migdały. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z mlekiem. Wszystkie sypkie składniki wsypać do miski,dodać miód i roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać i przełożyć do długiej wąskiej formy wcześniej wysmarowanej masłem ( ja użyłam dwóch foremek  10/25 cm). Dokładnie ugnieść

Kolorowa kuchnia Elki
Lekka sałatka z serem korycińskim 178

zapraszam na lekką sałatkę idealną na kolację, czy jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: ok 150 g sera korycińskiego pół opakowania miksu sałat 1 pomarańcza garść żurawiny garść posiekanych orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy pieprz opcjonalnie odrobina soku z cytryny Na talerzu układamy umytą sałatę, na niej pomarańczę pokrojoną w kawałki(...)żurawinę oraz podprażone na suchej patelni orzechy włoskie. Na wierzchu wrzucamy pokrojony w kostkę ser. Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą i polewamy sałatkę. Prawda, że prosto? A jak pysznie

Cynamonowe szczęście
Bezglutenowy placek jabłkowy z owocami leśnymi 315

300g świeżych lub mrożonych owoców leśnych (jagody, borówki, porzeczki czarne i czerwone, maliny, jeżyny) 50g twardego masła klarowanego lub oleju kokosowego 100g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów 50g zmielonych orzechów laskowych 40g wiórków kokosowych szczypta soli 20g płatków migdałowych Przygotowanie 1 Wanilię kroję wzdłuż i łyżeczką wyciągam nasiona. 2 Mus jabłkowy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę cynamonu, wanilię (nasiona(...)Wyciągam strączek wanilii. 5 Owoce przekładam do naczynia żaroodpornego w formacie 30x20cm i odstawiam do ostygnięcia. 6 Masło lub olej kokosowy kroję w drobną kostkę. 7 Mąkę migdałową, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, szczyptę soli i 1 łyżkę cynamonu dokładnie mieszam w misce. 8 Dodaję pokrojone w kostkę masło klarowane lub olej kokosowy oraz 1 łyżkę miodu i rozcieram palcami

Book of spells
Zdrowe ciasto czekoladowo-orzechowe a'la maxi king 1101

Moje ukochane smaki, czyli orzechy i czekolada we wspaniałym wydaniu! Jako najlepsze zdrowe ciasto podobne do popularnego batonika maxi king... tak tak, tego z chrupiącymi orzechami i warstwą słodkiej czekolady. Co więcej, wszystko zdrowe, bez białego cukru i masła :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki mleka (lub więcej) Płatki zmielić

Chocolate Muffin Blog
Ciasteczka z masła orzechowego - tylko 3 składniki :) 175

wszystkich miłośników masła orzechowego i wszelkich orzechów ❤ Proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka orzechowe! Jeszcze ciepłe są mięciutkie, a po wystygnięciu kruchutkie. Przyjemnie słodkie, z nutką słoności, z intensywnym akcentem orzechowym 😋 Składniki (12 sztuk): 200 g masła orzechowego mix "4 orzechy" (Terrasana)  75 g cukru kokosowego lub ksylitolu  1 jajko  1 łyżka łuskanych nasion konopi (opcjonalnie; możesz

Zdrowie na języku :P
Pancakes jogurtowe z dżemem wiśniowym. Błyskawiczne placuszki jogurtowe. 214

wykonaniu i bardzo pyszne. Doskonałe na śniadanie, lekki obiad, deser czy kolację. Dobrze smakują polane dowolnym syropem z owocami lub bez. U mnie podane z przepysznym dżemem wiśniowym marki ORZECH . Gorąco polecam :) Składniki ( na 9 średnich placuszków ) - 1 szklanka*  mąki - 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego typu greckiego - 1 jajko - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - cukier waniliowy(...)opcjonalnie ) Dodatkowo - słoiczek dżemu wiśniowego ORZECH lub inne dowolne dodatki :) * szklanka mała - poj. 200 ml Wykonanie Wszystkie składniki ( oprócz dżemu ) dokładnie miksuję. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małą chochelką porcje ciasta, formuje placuszki. Smażę z obu stron krótko, do zrumienienia. Podałam na ciepło polane dżemem wiśniowym. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto chałwowo brzoskwiniowe 173

galaretka na soku brzoskwiniowym, która równoważy słodycz masy śmietanowo chałwowej. Co tu dużo pisać, kolejne ciasto, które po prostu musicie wypróbować :)     Ciasto: 4 jajka 50 g startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy z solą, gdy  piana będzie sztywna  stopniowo(...)wsypujemy cukier, a po nim żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, wsypujemy też orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki (24x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.    Krem chałwowy: 200 g chałwy o smaku kakaowym 250 g serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki łyżka

Cynamonowe szczęście
Błyskawiczny bigos z szybkowaru z kiełbasą słoikową. 196

RUSIECKI . Nadmienię tylko że  kiełbasa czyli mielonka bardzo przypomina mi smak dzieciństwa, często babcia robiła taką do słoików, była pyszna. Do bigosu użyłam również pysznej kapusty od firmy Orzech . Mam nadzieję że pomysł na szybki bigos Wam się spodoba i go wypróbujecie :) około 1 kg kiszonej kapusty z marchewką ja użyłam Orzech 2 słoiki  kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoladowe smoothie bowl :) 201

Smoothie bowl to świetny pomysł na pyszne, sycące i zdrowe śniadanie. Do miseczki przekłada się ulubiony koktajl i ozdabia go różnymi dodatkami, np. orzechami, owocami, granolą, musli. Moje smoothie bowl to czekoladowe lody zrobione z banana i nasion chia. Całość urozmaiciłam ulubionym musli Kolumba, nerkowcami, plastrami kokosowymi i owocami. Pycha!  Składniki: 1 duży, dojrzały, pokrojony mrożony banan 1 łyżka(...)surowego kakao (Edena) 100 ml mleka migdałowego (Edena) 1 łyżeczka proszku maca (opcjonalnie) 1 łyżeczka nasion chia  dodatki: maliny, banan, musli Kolumba (Edena), orzechy nerkowca (Edena), plastry kokosowe (Edena)   Przygotowanie: Zamrożonego banana zmiksuj wraz z kakao, mlekiem migdałowym, nasionami chia i macą na gładką, puszystą masę.  Lodowe smoothie przełóż do miseczki i udekoruj dodatkami

Zdrowie na języku :P
Grillowane bakłażany z pastą orzechową. 235

bardzo popularna gruzińska przystawka, szybka w przygotowaniu i bardzo wyrazista w smaku. SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 bakłażan Odrobina oleju do posmarowania patelni grillowej Orzechowa pasta: 1/2 kubka zmielonych orzechów włoskich 2 -3 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion mielonej kolendry Szczypta szafranu (opcjonalnie) Sól Odrobina octu winnego 2-3 łyżki soku z granatu (dodałam też kilka kulek) Garść posiekanej natki(...)kolendry lub pietruszki Odrobina wody do rozcieńczenia pasty PRZYGOTOWANIE: Orzechy blendujemy, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę-ew. rozcieńczamy odrobiną wody. Bakłażana myjemy, kroimy w 0,5 cm plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 15-20 minut. Za pomocą papierowego ręcznika, odsalamy i kładziemy na gorąca patelnię grillowaną, posmarowaną odrobiną oleju. Grillujemy do lekkiego przyrumienienia. Odsączamy

Kopystką po garach
Nadziane ogórki – szybka przekąska na imprezę 212

Szybka, pyszna przekąska. Składniki: 1 długi ogórek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka majonezu 1 łyżka posiekanego koperku szczypta pieprzu orzechy włoskie Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry (2 cm). Małą łyżeczką wykrawamy środek tak by powstał taki kieliszeczek. Do miski wrzucamy tuńczyka (odsączonego), dodajemy majonez, posiekany koperek, pieprz. Mieszam. Do kieliszeczków nakładam(...)łyżeczce masy tuńczykowej. Na wierzch orzech włoski. Smacznego.   Artykuł Nadziane ogórki – szybka przekąska na imprezę pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Batoniki z daktyli i popingu z quinoa - super fit 167

masa daktylowa trzyma pozostałe składniki. Ile ich będzie zależy tylko od Ciebie, bo opcji do modyfikacji jest bez liku. U mnie na początek dodatkiem do daktyli jest kakao, mielone orzechy laskowe, poping z quinoa i ziarna słonecznika. Dodatkiem miały być orzeszki pistacjowe, niestety zniknęły..... Banalne do przygotowania, zapraszam ! Składniki: 250 g świeżych daktyli 100 g mielonych orzechów laskowych 3 łyżeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!