mąki pszennej 14 g świeżych drożdży 125 ml letniego mleka 1 jajko 45 g masła 125 g puree z dyni 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: 5 połówek orzechów pekan 1 jajko 2 łyżki mleka Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać cukier i połowę mleka, odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić(...)spłaszczyć i naciąć każdą 8 razy do samej blachy, nie przecinając środka. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować bułeczki, w środek każdej wbić ćwiartkę orzecha. Piec w 190 st. C. przez 15-20 minut, aż nabiorą ładnego, złoto-brązowego koloru. Ostudzić na kratce. Smacznego! A może podacie takie swoim bliskim na wyjątkowe, halloweenowe śniadanie...? Jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis pochodzi z bloga Komarki i u niej była alternatywa rogalików lub grzebyków, więc ja wybrałam grzebienie. Wyrosły jak szalone i zrobiły się takie puchate, delikatne a nadzienie z orzechów - u mnie migdały i orzechy ziemne jest przepyszne. Jako dodatek do ciasta użyłam pure z dyni i dzięki temu ciasto jest jeszcze pulchniejsze. Polecam gorąco. Dyniowe grzebienie z nadzieniem orzechowym
Moje Małe Czarowaniezanurzyć. Siądźmy więc wokół camembertowego stołu i uzbrójmy się w bagietki. I niech ktoś przyniesie wino! Składniki: 1 camembert 1 mały ząbek czosnku kilka listków rozmarynu garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny 1 łyżeczka oliwy szczypta pieprzu bagietka Wykonanie: Z serka odciąć górną powierzchnię skórki i zrobić w nim kilka nacięć. Wcisnąć w nie cieniutkie plasterki czosnku i listki rozmarynu(...)kokilce odpowiadającej rozmiarem. Skropić oliwą i oprószyć pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut (nie dłużej!). W czasie pieczenia posiekać bardzo drobno orzechy i żurawinę. Wymieszać i wysypać na deskę lub do miseczki. Bagietkę pokroić w większą kostkę. Można też zrobić z niej grzanki. Natychmiast po wyjęciu serka z piekarnika wyłożyć go na deskę. Maczać
zadanie-gotowaniezabraknie oleju tłoczonego na zimno lub jeśli nie chcę aby smak oleju zdominował smak dressingu. Składniki na dwie porcje sałatka: kilka garści rukoli 1 gruszka 2 figi garść orzechów włoskich kilka plastrów koziego sera pleśniowego rozgrzewający dressing: 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki chilli kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie: Sałatka: Owoce(...)Figi podziel na ćwiartki a gruszki pokrój w paski. Przygotuj sałatkę bezpośrednio na talerzach. Talerze wyłóż sałatą a następnie układaj kolejno pokrojony ser i owoce. Posyp połamanymi na kawałki orzechami włoskimi. Dressing: Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. Polej sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem
Ze smakiem i z pasjącałej rodziny czy też na grilla. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1/2 główki małej kapusty 1/3 – 1/2 czerwonej kapusty 4 spore marchewki 10 łyżek jogurtu wegańskiego 10 łyżek zmielonych orzechów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego jabłkowego odrobina soku z cytryny sól, pieprz i ewentualnie zioła do smaku Obie kapusty obieramy, wykrawamy środek i szatkujemy (ja zrobiłam(...)robocie kuchennym). Marchewki myjemy, obieramy i trzemy (tutaj znowu pomógł mi robot) i dodajemy do kapusty. Przygotowujemy sos – w miseczce mieszamy orzechy, jogurt, oliwę i przyprawy. Sałatkę mieszamy z sosem i podajemy (ewentualnie doprawiamy). Smacznego
Szybko Tanio Smaczniełyżka oliwy z oliwek kilka kropli (6-8) sosu habanero lub sosu tabasco Przygotowanie: Tuńczyka odcedzić z zalewy na sicie. Pomidory umyć i pokroić na plastry lub w ósemki Orzechy i czosnek drobno posiekać za pomocą ostrego noża. Dymkę również drobno pokroić. Wszystkie składniki dressingu przełożyć do niewielkiego słoiczka, szczelnie go zakręcić i dokładnie wymieszać. Pokrojone pomidory ułożyć w misce(...)warzywne: Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety Sałatka z młodych ziemniaków i bobu Sałatka z pieczonych buraków Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z fenkułem i orzechami Sałatka słoikowa Tradycyjna sałatka jarzynowa
Codziennik Kuchennyodrobinę słodyczy, dlatego dodałam mus malinowy. Granola jest również doskonałym dodatkiem do ciepłego mleka. Może również zastąpić niezdrowe przegryzki, wtedy lepiej dodać do niej więcej pestek i orzechów, a mniej płatków. Składniki granoli: 12 łyżek płatków owsianych 3 łyżki orzechów nerkowca 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki
Codziennik Kuchennywypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Ciasto orzechowe: 11,5 dkg mąki 1/2 łyżeczki proszku pieczenia 5 dkdg orzechów włoskich mielonych 11,5 dkg masła 11,5 dkg brązowego cukru 2 jajka Masa: 500 gr serka mascarpone 200 ml śmietany 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki Dodatkowo(...)zaczynają mieć gęstą konsystencję, dodajemy do nich żółtka i ucieramy do połączenia się składników. Następnie do płynnej masy stopniowo wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Po nich orzechy. W osobnej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli. Gotowe delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do formy do pieczenia (użyłam standardowo formy o średnicy 20 cm) i pieczemy 40 minut
mecooksmojprzepisna.pl | Batony energetyczne Batoniki jakie zrobiłam specjalnie na rajd rowerowy, dla pokrzepienia małych i dużych uczestników. Są dość słodkie, pełne suszonych owoców, orzechów i płatków owsianych. Ładnie się prezentują, są podzielne, idealne przed wysiłkiem lub dla dzieci jako deserek do przedszkola/szkoły. Inspiracja: Mama Alergika Gotuje Składniki na formę 28 na 18 cm: 200 g płatków owsianych drobnych (u mnie(...)błyskawiczne) 10 szt suszonych moreli (drobno pokrojonych) 100 g mieszanki studenckiej (orzechów i bakalii) 60 g ziaren słonecznika 3 łyżki mielonego siemienia lnianego szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 75 g syropu z Agawy lub miodu lub innego syropu słodzącego u mnie melasa z buraka cukrowego plus odrobina na posmarowanie 75 ml/g płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego lub masła
moj przepis namógł tego czegoś spróbować. Tym razem, tym czymś zostały pralinki! Słodkie i całkiem pożywne! :D Świetnie nadają się również, jako słodkie przekąski na imprezy. Bezglutenowe pralinki Białe: Potrzebujesz: 150g orzechów włoskich 50g suszonej żurawiny 1 łyżeczkę brązowego cukru 30g serka mascarpone ( ok. 1 solidnej łyżeczki) 1 tabliczkę białej czekolady 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania: 1. Orzechy zmiksuj/ utłucz na miałki
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki owsianej ( lub zmielonych płatków owsianych) 100 g posiekanej czekolady ( ja użyłam gorzkiej i deserowej) 2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego około 100 g orzechów ( u mnie laskowe i włoskie) jajko 200 g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka sody Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem zmiksować na jasną puszystą masę, dodać jajko(...)zmiksować do połączenia składników. Dodać mąki, sól i sodę – wymieszać szpatułką lub łyżką. Dodać pokruszone orzechy i czekoladę. Z ciasta formować nieduże kule. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą spłaszczyć i piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Wystudzić na kratce i gotowe. Przechowywać w pojemniku
Niebieski kubek z kawaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Miękkie, puszyste i wilgotne ciasto z cukinią i orzechami. Polane czekoladą i posypane posiekanymi orzechami. Wyglądem przypomina murzynek. Po upieczeniu zaś cukinia nie jest wyczuwalna w smaku. Jeżeli macie w domu zalegającą w lodówce cukinię to koniecznie upieczcie takie ciasto, a jeżeli nie to kupcie
Marta Gotujemoim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam bardzo zdrową surówkę z selera. Szybka i łatwa w przyrządzeniu. Składniki : seler -bulwa, sok z cytryny, rodzynki lub żurawina, orzechy pokruszone, łyżeczka czubata miodu, szczypta soli, opcjonalnie jabłko lub brzoskwinia. Sposób przygotowania : Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odczekać 10-15 min do napęcznienia.Ostudzić. 2. Selera zetrzeć na tarce o małych(...)oczkach, pokropić intensywnie sokiem z cytryny. 3. Dodać sparzone rodzynki, sól,miód i wymieszać . 4. Surówkę posypać posiekanymi orzechami. Smacznego
Pysznosci Babci Basi