kupna pięknie opakowanych „zdrowych” płatków śniadaniowych, zaręczam Wam, że jeśli spróbujecie zrobić je samemu nie będzie Was już kusić :) Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki orzechów (u mnie laskowe i migdały) 3/4 szklanki ziarenek (u mnie chia, siemię lniane i słonecznik) 3/4 szklanki suszonych owoców (u mnie rodzynki, brzoskwinie i jagody goja, liofilizowane truskawki) 4 łyżki(...)oleju kokosowego sok z 1/2 pomarańczy Do miski wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy płynny miód i olej kokosowy (można lekko podgrzać jeśli nie jest płynny), mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, orzechy i nasiona, mieszamy. Wysypujemy na dużą blaszkę i rozkładamy równomiernie. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach, wyciągamy, żeby przemieszać i pieczemy jeszcze 2x 5 minut mieszając za każdym razem
Ciastkozercytakie sycące, pokroiłabym je na 12) – 2,5 szklanki mąki – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 100 g miękkiego masła – 2 jajka – 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (można zastąpić innymi) – 2 łyżki cukru – szczypta soli – 100 g drobno posiekanej białej czekolady – pół szklanki rodzynek (lub żurawiny lub owoców granatu) Najważniejsze co musicie(...)być miękkie więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Czekoladę siekamy nożem dość drobno. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Do miski wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, masło, jajka, zmielone orzechy, cukier i sól. Ciasto najpierw krótko zmiksowałam mikserem, a potem przełożyłam na stół i zagniatałam, aż ciasto było sprężyste i jednolite (trwało to może 2 minuty). No końcu dodawałam
Relaxtimearbuza kilka listków mięty do koktajlu i do dekoracji Wykonanie nutelli i tostów Roztop czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofali i wlej mieszankę do mielonych orzechów. Dodaj szczyptę soli, cukier, kakao i odrobinę mleka. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu – możesz dodać odrobinę mleka lub wody, gdy będzie za gęsty. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki(...)listki mięty – takie orzeźwienie po upojnej nocy ;p ) Podawaj z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym i rozkoszuj się pełnym owoców i czekolady śniadaniem : D Składniki na domową nutellę 250 g mielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów 3 łyżki kakao 150 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 40 – 50 g oleju kokosowego ok. 50 ml mleka szczypta soli jako dodatki: kilka
Eat me! Fit me!Jednej post niżej znajdziecie Drodzy Czytelnicy, alternatywę dla sklepowej granoli. W tym, przedstawiam najlepsze batoniki bakaliowe jakie udało mi się zrobić! Pyszne, chrupiące, cudownie pachnące cynamonem i pieczonymi orzechami... Gwarantuję, że nie znajdziecie lepszych w żadnym sklepie. Bez przedłużania, zapraszam :) Przepis bierze udział w konkursie "Bakalie mają moc" organizowanym przez sklep internetowy Agnex. Z tej okazji(...)rabat 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.). Składniki: 2 garści orzechów włoskich lekko rozdrobnionych (ok 3/4 szklanki) 1/2 szklanki słonecznika łuskanego 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej, posiekanej 1 szklanka płatków żytnich lub owsianych 4 pokrojone morele suszone 2-3 duże łyżki miodu cynamon Raz, dwa i gotowe. Wystarczy wymieszać wszystkie
Chocolate Muffin Blogsklepu. Domowe batoniki z musli, które można przygotować w wielu wariantach. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki miodu 1/4 szklanki poszatkowanych orzechów laskowych 3/4 szklanki poszatkowanych migdałów 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 szklanka suszonych moreli 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania(...)nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę z wysokim brzegiem smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, który również smarujemy masłem. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz orzechy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i następnie wysypujemy na blaszkę i uklepujemy. Blaszkę wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągamy a temperaturę zmniejszamy do temperatury
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepołączenia melasy z chleba świętojańskiego i tahiny firmy Bakra. Zapraszam ! Składniki: -chleb lub bułeczka ( u mnie z samych ziaren) -serek śmietankowy lub wiejski -jedno jabłko -garść rodzynek i orzechów włoskich -łyżeczka masła klarowanego Sos: -łyżka tahiny -łyżka karobu- melasy z chleba świętojańskiego (do kupienia np. TU ) Wykonanie: Chleb kroimy na mniejsze kawałki i zapiekamy lekko w opiekaczu lub piekarniku(...)cynamonem i przykrywamy. Jeśli jabłka się przypalają można podlać je odrobiną wody. Wyciągamy tosty i smarujemy je serkiem. Gdy jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać dorzucamy garść rodzynek i orzechów włoskich. Mieszamy i przekładamy na tosty. Całość artystycznie polewamy melasą i tahiną. Gotowe :) Smacznego
Gawron w rosoledzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1 awokado 1 szklanka podgotowanych krewetek 1 opakowanie sałaty (najlepiej mix sałat, 15 dkg) 1/2 grejpfruta 2 łyżki orzechów nerkowca Sos: szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki drobno krojonej papryczki chili 2 łyżki oliwy Krewetki przed użyciem muszą być podgotowane. Najlepiej kupić takie krewetki już(...)sklepie. W małym kubku mieszamy szczyptę soli, oliwę, drobno krojone chili i sok z cytryny. Do miski wkładamy sałatę, krewetki, pokrojone w paski awokado, kawałeczki grejpfruta i orzechy nerkowca. Całość zalewamy sosem z kubeczka. Sałatka z krewetkami Smacznego! Sałatka z krewetkami Pamiętajmy aby z grejpfruta usunąć białą skórkę. Jest ona bardzo gorzka i nada sałatce taki sam, nieprzyjemy smak. Share
mecookssklepu. Domowe batoniki z musli, które można przygotować w wielu wariantach. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki miodu 1/4 szklanki poszatkowanych orzechów laskowych 3/4 szklanki poszatkowanych migdałów 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 szklanka suszonych moreli 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania(...)nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę z wysokim brzegiem smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, który również smarujemy masłem. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz orzechy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i następnie wysypujemy na blaszkę i uklepujemy. Blaszkę wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągamy a temperaturę zmniejszamy do temperatury
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekremowe, czuć subtelną tłustość orzechową i oczywiście w takim mleku nie zabraknie intensywnego aromatu migdałowego. Mleko nabiera nieco ciemniejszej barwy, jest leciutko brązowe, co pewnie pochodzi od koloru skórek orzechów (nie widać tego na zdjęciach, choć może torszkę na ostatnim, gdzie mleko przelałam już do butelki) . Po oddzieleniu płynu od masy orzechowej pozostaje do wykorzystania całkiem spora ilość tzw. mączki(...)migdałowej, którą możesz wykorzystać na wiele sposobów, u mnie taki pomysł także pojawi się wkrótce na blogu :) Składniki: 65 g migdałów Przygotowanie: Orzechy przełóż do Sojowirówki i wlej wodę do poziomu 1,3 l. Nałóż pokrywę i podłącz sojowirówkę do prądu. Wciśnij przycisk mleko sojowe jeden raz, aby wybrać ziarno suche. Po ok. 30 minutach urządzenie
Zdrowie na języku :PSmaczna odmiana od zwykłego kotleta 🙂 Składniki 1 filet z kurczaka 5 dkg orzechów włoskich 5 dkg sera żółtego sól, pieprz jajko bułka tarta Sposób przygotowania Fileta przekroić wzdłuż na … Czytaj dalej Kurczak z orzechami
czarrna od kuchnipłynną zawartością to polecam takie właśnie ciasto :) Jak zwykle bez cukru, za to z ksylitolem i dodatkiem syropu daktylowego. Wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru) 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/4 szklanki mąki ryżowej aquafaba (woda) z 1 puszki po cieciorce 2 dojrzałe banany 2 łyżki syropu daktylowego 3 łyżki ksylitolu(...)łyżki oliwy szczypta soli 2 łyżeczki karobu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Wodę z puszki miksować do uzyskania białej, błyszczącej piany. Dodawać po łyżce ksylitolu, cały czas ubijając do momentu, aż piana będzie sztywna. Wlewać oliwę po łyżce, nie przerywając miksowania, a następnie syrop daktylowy. Banany obrać ze skórki, zmiażdżyć widelcem na papkę i dodawać
FitKotjajek 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie o smaku toffi 1,5 szklanki cukru łyżka masła sól puszka kajmaku – ok. 400g paczka biszkoptów garść orzechów włoskich Delikatny sernik toffi – przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy porcjami ser, śmietanę i olej. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Budynie rozpuszczamy(...)czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut. Jak sernik odrobinę przestygnie, wierzch smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi, uprażonymi na maśle orzechami. Sernik odstawiamy na parę godzin aby całkowicie ostygł. Smacznego! Post Delikatny sernik toffi pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nasiona granatu. Smacznego! Jaglanka z domową granolą 1 porcja Składniki: jaglanka: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody/mleka szczypta soli granola z patelni: 3 łyżki płatków owsianych mała garść orzechów nerkowca 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki miodu dekoracja: owoce np. jagody, porzeczka, jabłka Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i gotować na małym ogniu około(...)czasie pozostawić pod przykryciem. Granola: Płatki owsiane, orzechy nerkowca i siemię wymieszać w misce. Na patelni rozpuścić miód i dodać mieszankę. Wymieszać. Karmelizować około 10 min. Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia. Jaglankę miksować w blenderze dodając od czasu do czasu kilka łyżek wody/mleka, ponieważ może być za gęsta. Wyłożyć
Jaglusiastron na złoty kolor. Sos chrzanowo - orzechowy: 1 cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki chrzanu 100 g orzechów włoskich sparzonych i posiekanych sól biały mielony pieprz 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka suchego piernika (ja nie dałam) Na patelni, na której smażyliśmy halibuta, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy śmietanę(...)chrzan, orzechy i piernik. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód. Zagotowujemy i ewentualnie podlewamy wodą, gdyby sos była za gęsty. Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy filety z dorsza/halibuta. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) przez 6-8 minut. Od razu podajemy. U mnie z kaszą pęczak :-). Smacznego
kruche babeczki