orzechy - 16941 przepisów (strona:342/1130)

Ciasteczka z masła orzechowego - tylko 3 składniki :) 153

wszystkich miłośników masła orzechowego i wszelkich orzechów ❤ Proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka orzechowe! Jeszcze ciepłe są mięciutkie, a po wystygnięciu kruchutkie. Przyjemnie słodkie, z nutką słoności, z intensywnym akcentem orzechowym 😋 Składniki (12 sztuk): 200 g masła orzechowego mix "4 orzechy" (Terrasana)  75 g cukru kokosowego lub ksylitolu  1 jajko  1 łyżka łuskanych nasion konopi (opcjonalnie; możesz

Zdrowie na języku :P
Pancakes jogurtowe z dżemem wiśniowym. Błyskawiczne placuszki jogurtowe. 184

wykonaniu i bardzo pyszne. Doskonałe na śniadanie, lekki obiad, deser czy kolację. Dobrze smakują polane dowolnym syropem z owocami lub bez. U mnie podane z przepysznym dżemem wiśniowym marki ORZECH . Gorąco polecam :) Składniki ( na 9 średnich placuszków ) - 1 szklanka*  mąki - 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego typu greckiego - 1 jajko - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - cukier waniliowy(...)opcjonalnie ) Dodatkowo - słoiczek dżemu wiśniowego ORZECH lub inne dowolne dodatki :) * szklanka mała - poj. 200 ml Wykonanie Wszystkie składniki ( oprócz dżemu ) dokładnie miksuję. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małą chochelką porcje ciasta, formuje placuszki. Smażę z obu stron krótko, do zrumienienia. Podałam na ciepło polane dżemem wiśniowym. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto chałwowo brzoskwiniowe 151

galaretka na soku brzoskwiniowym, która równoważy słodycz masy śmietanowo chałwowej. Co tu dużo pisać, kolejne ciasto, które po prostu musicie wypróbować :)     Ciasto: 4 jajka 50 g startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy z solą, gdy  piana będzie sztywna  stopniowo(...)wsypujemy cukier, a po nim żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, wsypujemy też orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki (24x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.    Krem chałwowy: 200 g chałwy o smaku kakaowym 250 g serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki łyżka

Cynamonowe szczęście
Błyskawiczny bigos z szybkowaru z kiełbasą słoikową. 162

RUSIECKI . Nadmienię tylko że  kiełbasa czyli mielonka bardzo przypomina mi smak dzieciństwa, często babcia robiła taką do słoików, była pyszna. Do bigosu użyłam również pysznej kapusty od firmy Orzech . Mam nadzieję że pomysł na szybki bigos Wam się spodoba i go wypróbujecie :) około 1 kg kiszonej kapusty z marchewką ja użyłam Orzech 2 słoiki  kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoladowe smoothie bowl :) 178

Smoothie bowl to świetny pomysł na pyszne, sycące i zdrowe śniadanie. Do miseczki przekłada się ulubiony koktajl i ozdabia go różnymi dodatkami, np. orzechami, owocami, granolą, musli. Moje smoothie bowl to czekoladowe lody zrobione z banana i nasion chia. Całość urozmaiciłam ulubionym musli Kolumba, nerkowcami, plastrami kokosowymi i owocami. Pycha!  Składniki: 1 duży, dojrzały, pokrojony mrożony banan 1 łyżka(...)surowego kakao (Edena) 100 ml mleka migdałowego (Edena) 1 łyżeczka proszku maca (opcjonalnie) 1 łyżeczka nasion chia  dodatki: maliny, banan, musli Kolumba (Edena), orzechy nerkowca (Edena), plastry kokosowe (Edena)   Przygotowanie: Zamrożonego banana zmiksuj wraz z kakao, mlekiem migdałowym, nasionami chia i macą na gładką, puszystą masę.  Lodowe smoothie przełóż do miseczki i udekoruj dodatkami

Zdrowie na języku :P
Grillowane bakłażany z pastą orzechową. 212

bardzo popularna gruzińska przystawka, szybka w przygotowaniu i bardzo wyrazista w smaku. SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 bakłażan Odrobina oleju do posmarowania patelni grillowej Orzechowa pasta: 1/2 kubka zmielonych orzechów włoskich 2 -3 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion mielonej kolendry Szczypta szafranu (opcjonalnie) Sól Odrobina octu winnego 2-3 łyżki soku z granatu (dodałam też kilka kulek) Garść posiekanej natki(...)kolendry lub pietruszki Odrobina wody do rozcieńczenia pasty PRZYGOTOWANIE: Orzechy blendujemy, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę-ew. rozcieńczamy odrobiną wody. Bakłażana myjemy, kroimy w 0,5 cm plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 15-20 minut. Za pomocą papierowego ręcznika, odsalamy i kładziemy na gorąca patelnię grillowaną, posmarowaną odrobiną oleju. Grillujemy do lekkiego przyrumienienia. Odsączamy

Kopystką po garach
Nadziane ogórki – szybka przekąska na imprezę 190

Szybka, pyszna przekąska. Składniki: 1 długi ogórek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka majonezu 1 łyżka posiekanego koperku szczypta pieprzu orzechy włoskie Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry (2 cm). Małą łyżeczką wykrawamy środek tak by powstał taki kieliszeczek. Do miski wrzucamy tuńczyka (odsączonego), dodajemy majonez, posiekany koperek, pieprz. Mieszam. Do kieliszeczków nakładam(...)łyżeczce masy tuńczykowej. Na wierzch orzech włoski. Smacznego.   Artykuł Nadziane ogórki – szybka przekąska na imprezę pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Batoniki z daktyli i popingu z quinoa - super fit 139

masa daktylowa trzyma pozostałe składniki. Ile ich będzie zależy tylko od Ciebie, bo opcji do modyfikacji jest bez liku. U mnie na początek dodatkiem do daktyli jest kakao, mielone orzechy laskowe, poping z quinoa i ziarna słonecznika. Dodatkiem miały być orzeszki pistacjowe, niestety zniknęły..... Banalne do przygotowania, zapraszam ! Składniki: 250 g świeżych daktyli 100 g mielonych orzechów laskowych 3 łyżeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prażone orzechy laskowe z chilli 111

Składniki: 150 g orzechów laskowych szczypta soli 1-1,5 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki cynamonu szczypta kurkumy Orzechy połączyć z wszystkimi przyprawami i oliwą. Piec przez 20 min w 180 stopniach

Moja Galeria Smaku
Sałatka orzechowa z selerem 201

Składniki: 100 g pszennego makaronu w kształcie ryżu 100 – 150 g selera 100 – 120 g sera żółtego 50 g papryki żółtej 20 g słonecznika 50 g orzechów włoskich Sos: 150 g jogurtu 2 łyżki domowego masła orzechowe (Przepis) 1 łyżeczka sos sojowy szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Pokroić selera, ser, paprykę(...)orzechy i przełożyć do dużej miski. Dodać ziarna słonecznika i wymieszać całość. Makaron przelać wodą i dodać do miski z pokrojonymi warzywami. Wymieszać składniki na sos. Przelać sos do sałatki i ponownie dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Krok po kroku: 1. Ugotować makaron 2. Pokroić

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasteczka krucho-drożdżowe z marmoladą wieloowocową. 147

wyrastania, po prostu rewelacja. Ostatnio przeglądając przepisy Pawła Małeckiego natknęłam się na te właśnie ciasteczka, oryginalne były z wróżbą w środku ja zamiast papierków włożyłam pyszną marmoladę wieloowocową ORZECH . Przepis troszkę zmieniłam bo nie miałam oleju kokosowego, zastąpiłam go zwykłym. Zapraszam do wypróbowania bo przepis jest banalnie prosty :) Składniki : 300 g mąki typ 550 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy(...)żółtka 60 ml wody przegotowanej 7 g suchych drożdży 30 g oleju Marmolada wieloowocowa Orzech   Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, wsypujemy drożdże, dodajemy olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi. Rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy foremką w kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Tort Paganini. 194

Składniki na tort Paganini:  na klasyczną formę z wyposażenia piekarnika CIASTO: 17 białek szczypta soli 17 łyżek cukru 3 łyżki gorzkiego kakao 350 g uprażonych, a następnie zmielonych orzechów (o konsystencji bułki tartej)      Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, dodając co jakiś czas po 1 łyżce cukru. Do sztywnej piany dodajemy wymieszane ze sobą(...)orzechy z kakaem. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników, dzielimy na trzy równe części, każdą przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma z wyposażenia piekarnika, ja miałam dwie więc piekłam dwa blaty na raz, później trzeci, jeśli macie tylko jedną upieczcie ciasta po kolei) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140-150°C (w zależności od piekarnika) około

Rozpustne gotowanie
Walentynkowe brownie z batatów 117

jajka – 2 łyżki syropu klonowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 4 łyżki mąki kokosowej (40g) – 2 łyżki kakao – 100g gorzkiej czekolady – 30g orzechów włoskich Polewa: – 50g gorzkiej czekolady – 1 łyżka mleka kokosowego Sposób przygotowania: 1. Bataty obrać i ugotować. 2. W blenderze umieścić jajka, syrop klonowy i przestudzone bataty, a następnie zblendować(...)misce wymieszać mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i czekoladę. 4. Przelać mokre składniki do mieszanki. 5. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie umieścić masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowych foremkach (ja wykorzystałam foremki do jajek w kształcie serca do nadania kształtu. Masa jest gęsta i dobrze się formuje). 6. Ciasteczka pieczemy

Podwójnaporcja
Egzamin, urodziny i sernik kasztanowy w polewie lustrzanej 173

śmietany kremówki (38%) polewa lustrzana: 220 g cukru 150 g glukozy w płynie 230 g śmietany kremówki (38%) 220 g czekolady karmelowej 4 listki żelatyny dodatkowo: 100 g płatków orzechów laskowych 150 g cukru Najpierw przygotować spód: Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie rozpuścić masło i posiekaną czekoladę ciemną i mleczną. Do jajek wsypać mąkę(...)Zamrożone ciasto pokroić na 20 równych części. Ułożyć je na kratce z blachą pod spodem, polać polewą. Przełożyć na talerz, boki udekorować uprażonymi na suchej patelni orzechami. Z pozostałego cukru ugotować karmel. Wlewać go cienkim strumieniem do lodowatozimnej wody, Natychmiast wyjmować na ręcznik kuchenny, delikatnie osuszać. Dekorować karmelem tuż przed podaniem. Smacznego! Mojej kochanej Mamusi składam najlepsze życzenia; oby codzienność

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczona brukselka ostro-słodka 171

łyżki płynnego miodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy ostrej Dijon 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych, uprażonych orzechów włoskich 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika 2 łyżki suszonej żurawiny drobniej pokrojonej 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (lub zwykłej) WYKONANIE: Brukselkę obrać z zewnętrznych(...)minut – grzanie góra/dół. Po tym czasie przełączyć piekarnik na termoobieg i zapiekać jeszcze 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać z wierzchu solą himalajską, prażonymi orzechami, pestkami słonecznika, żurawiną i natką pietruszki. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. No pysznie smakuje, po prostu! Smacznego

gutfut

Proponowane wyszukiwania