będzie gładki i brązowy. Odstawiamy karmel na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko w proszku razem z karmelem miksujemy na gładką masę. Orzechy przeznaczone na krem wkładamy do worka i rozbijamy dość drobno za pomocą tłuczka. Do masy dodajemy ser mascarpone, czekoladę oraz orzechy. Ucieramy na gładki krem. Możemy na sam koniec dodać(...)mieszamy wszystko, do momentu uzyskania gładkiej masy. Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek . Na dolnym blacie rozsmarowujemy masę karmelową. Przykrywamy odłożonym blatem i polewamy polewą karmelową. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami
Mania Gotowaniapieczenia 125 g masła 1/2 szklanki cukru dark muscovado 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g czekolady gorzkiej 50 g suszonej śliwki 40 g orzechów włoskich 50 g mieszanki bakalii do keksu 20 g żurawiny suszonej pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii 4-5 śliwek polewa czekoladowa Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Świeże śliwki kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odkładamy aby puściły sok. Suszone śliwki i orzechy siekamy na drobniejsze kawałki. Do orzechów, śliwek, mieszanki keksowej i żurawiny dodajemy pół łyżki mąki, mieszamy tak aby bakalie dokładnie obtoczyły się w mące. Masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy razem z cukrem i ekstraktem waniliowym
Mania Gotowaniabazylii 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu Sos miodowo-musztardowy: 1 mała cebula skórka i sok z 1/2 cytryny 30 g orzechów pistacjowych oliwa z oliwek 4-5 suszonych pomidorów 100 ml śmietanki 30% (można również użyć 18% do sosów) 2-3 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka miodu Przygotowanie: Składniki marynaty mieszamy(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy polędwiczkę z obu stron. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15-17 minut. Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy pistacjowe. Orzechy siekamy delikatnie i przesypujemy do miseczki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przesmażamy do zeszklenia. Skórkę z cytryny wyparzamy. Dodajemy posiekane suszone pomidory i pistacje. Doprawiamy skórką
Mania Gotowaniamiłośników ekstremalnie czekoladowych smaków. Ciasto tak samo jak brownie jest gliniaste, lecz dzięki pianie z białek nieco lżejsze. Dużym atutem jest to, że nie ma w składzie mąki. Orzechy mielone dają bardzo ciekawy smak. Zachęcam do upieczenia. Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli Składniki: 4 jajka 200 g masła 200 g zmielonych orzechów laskowych 100 g gorzkiej(...)stopni. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiany do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem, na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę, cały czas miksując. Dodajemy orzechy, rum i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę . Za pomocą łyżki delikatnie łączymy pianę z masą. Formę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy
Mania Gotowaniałyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku lub 1/3 szklanki espresso wiśnie lub śliwki z kompotu Krem: 250 g mascarpone 6-7 łyżek nutelli 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy(...)kremu kontrolować. Może się okazać, że 7 łyżek nutelli to dla Was za mało bądź za dużoJ Ja kosztuje krem podczas miksowania dodając nutelle partiami. Do kremu dodajemy zmielone orzech, zostawiając około 2 łyżki do dekoracji. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i posypujemy resztą orzechów
Mania Gotowaniakwaśne powidła. Osobiście uwielbiam tradycyjne serniki z kruszonką, dlatego ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Jeśli chcecie aby kruszonka również miała orzechowy smak możecie zastąpić płatki owsiane mielonymi orzechami. Sernik z orzechowym spodem i kruszonką Składniki: Spód: 3 łyżki masła 250 g ciastek orzechowych ½ szklanki mielonych orzechów 30 g roztopionego masła Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła ½ szklanki maki migdałowej(...)mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej ale mleko również dodaje sporo słodkości) 5 białek 5 żółtek aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie
Mania GotowaniaRomesco to sos prosto z Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie(...)użyciem funkcji grilla. Skórka papryki powinna się przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Warzywa odstawić do lekkiego wystygnięcia i obrać ze skórki. Ja osobiście nie obierałam zbyt dokładnie. Jeśli zostanie wam w niektórych miejscach nic się nie stanie.Upieczone warzywa
Mania GotowaniaSkładniki na ciasto: - 500 g mąki - 200 g zmielonych orzechów włoskich - 250 g margaryny - 2 jaja - 2 żółtka - 5 łyżek miodu - 2 łyżki kakao - 1/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - przyprawa do piernika 1 łyżka Wykonanie: Ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 części, każdy blat pieczemy osobno. Jeden blat pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym. Karmel orzechowy(...)kostki margaryny - 4 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki miodu - 25 dkg orzechów Krem czekoladowy nr 1 - 150 g miękkiego masła o temp. pokojowej - 120 g kremu czekoladowego typu Nutella - łyżka mleka w proszku - garść suszonych żurawin (namoczonych w alkoholu) Wykonanie: Masło ucieramy na puch około 5- 6 minut, dodajemy po łyżce kremu czekoladowego, ciągle ucieramy co najmniej
SMYKWKUCHNIPieczone jabłko z cynamonem, syropem różanym, kardamonem, brązowym cukrem, orzechami, masłem, zwieńczone bezą z płatkami migdałowymi.... Kochani wydaje mi się, że nie trzeba nic mówić wystarczy popatrzeć, aż leci ślinka hehehh Przepyszne ;-) składniki: - jabłko wydrylowane - orzechy włoskie - 2 łyżki masła - cynamon - kardamon mielony - 3 łyżki syropu różanego - łyżka serka mascarpone - płatki migdałowe Do wydrylowanego jabłka, wkładamy płaską łyżeczkę(...)masła, przyprawy, orzechy, zalewamy syropem, na sam wierz serek mascarpone. Wstawiamy do pieca na 15 minut. Jabłko dokoła smarujemy masłem. Górną "pokrywkę " jabłka też wstawiamy w naczyniu do pieca. Po tym czasie wyjmujemy z pieca wykładamy bezę. Przykrywamy "pokrywką" jabłko. Posypujemy cynamonem i polewamy syropem różanym. Zapiekamy kolejne 15 minut. na bezę migdałową: - 1 białko - szczypta soli - 1 łyżeczka
SMYKWKUCHNIpodsypywania, do samego ciasta też dodałam trochę więcej) ok. 1 szklanki ciepłego mleko 10g drożdży 1 łyżka oliwy sól farsz:250g boczniaków1 cebula3 ząbki czosnku1 pęczek natki50g orzechów włoskich2 łyżeczki octu balsamicznego1 łyżeczka masłasól, pieprzsos:1 jogurt nisko tłuszczowy1 gałązka tymiankusól i pieprz Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem (uwaga nie może być za ciepłe, bo zabije drożdże(...)wyrabiamy i pozostawiamy na 30 minut. Kroimy cebule i czosnek w niedużą kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Następnie dodajemy ubite w moździerzu orzechy. Przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec dodajemy posiekaną natkę. Ciasto rozwałkowujemy tak cienko jak się
Brzuszki ŁakomczuszkiZdrowsza i przepyszna wersja tarty rustykalnej z owocami. Tym razem z jagodami :) Cukier ograniczony do minimum, pyszna mąka kasztanowa i orzechy oraz cynamon tworzą przepyszną całość, polecam :) 130 g mąki kasztanowej 45 g mielonych orzechów laskowych łyżka cukru pudru łyżeczka cynamonu żółtko 40 g masła płaska łyżka śmietany 12% szklanka jagód 0/5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płatków migdałów Mąkę przesiewamy(...)mieszamy z orzechami oraz cynamonem. Siekamy z masłem i żółtkiem, dodajemy śmietanę i zagniatamy. Przekładamy na 10 minut do zamrażarki po czym na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Jagody wysypujemy na środek zostawiając wolny margines ciasta który później zawijamy do środka. Całość posypujemy cynamonem oraz migdałami i pieczemy w 190 stopniach około 23-30 minut
Mienta blogchrupkie, ale środek jest miękki i delikatnie ciągliwy. Mowa oczywiście o biscotti. To takie ciasteczka do maczania. Można je spotkać zarówno jasne, jak i ciemne (czekoladowe), zazwyczaj z dodatkiem orzechów. Moje nie są aż tak tradycyjne, bo dodałam do nich sporo bakalii i skórkę z cytryny, przez co z całym domu pięknie pachnie, a ciastka mają fajny aromat. My zjedliśmy(...)duże, roztrzepane widelcem jajka 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki drobnej soli 100 g dużych rodzynek 100 g daktyli 100 g orzechów laskowych skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej odrobina mleka lub 1 białko Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy
Ratunku obiadzimowe wieczory - jabłuszka z orzechami - Podzielę się z Wami moim ostatnim przepisem na pieczone jabłuszka. To prawdziwa eksplozja smaków - spróbujcie sami ! Jabłka z orzechami - przepis 4-6 jabłek Jabłka wydrążamy, tak by powstały z nich miseczki. Nadzienie: 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. migdałów w płatkach 2 łyżki miodu 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cukru kryształu białego 1 jajko
kolorowotorcikowoWalentynkowe słodkości - babeczki z orzechami - U mnie na Walentynki musi być słodko :) Kruche babeczki z orzechami - przepis BABECZKI Składniki: 2 szkl. mąki 20 dag margaryny/masła 3 żółtka 2/3 szkl. cukru pudru szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Przesiać make, dodać tłuszcz, posiekać nożem. Dodac żółtka, cukier i sól - zagnieśc ciasto. Odstawić na 30 minut do lodóki. Ciasto rozwałkowac(...)wykrawać koła i wyklejać nimi foremki - dokładnie dociskając. Piec w 220 stopniach około 15-20 minut. Upieczone wyjąć z foremek. NADZIENIE: 1/2 szkl. orzechów włoskich jajko 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki miodu - ja użyłam miodu nektarowo-spadziowego Sądecki Bartnik Składniki połączyć, wypełniać nimi babeczki. Zapiec w 180 stopniach 10-15 minut. Ostygnięte udekorować bitą śmietaną lub serkiem
kolorowotorcikowoSkładniki:300 g orzechów laskowych tartych1/3 szkl. oleju rzepakowego RAPSO1/2 szkl. cukru pudru1/3 szkl. kakao120 ml mleka kondensowanego niesłodzonegoWykonanie:Orzechy wrzucić do blendera, mielić chwilkę.Dodać cukier, kakao i olej oraz mleko - miksować. Jeśli krem wydaje się za gęsty - dodać jeszcze mleka.UWAGA: jeśli nie możesz znaleźć tartych orzechów, użyj całych. Przed mieleniem rozsyp je na blasze i wstaw
kolorowotorcikowo