szklanki cukru (ok. 240 g)100 g masłacukier waniliowy ok. 250 g powideł śliwkowychPolewa:100 g czekolady gorzkiej100 ml śmietany kremówki 30%łyżka rumu (lub wódki) ok. 100 g orzechów włoskichCiasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Sposób przygotowania:Spody Piernikowe:Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy razem(...)wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta piernikowego. Następnie od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Ciasto powinno spędzić co najmniej dwa dni w chłodnym miejscu do zmięknięcia piernika. Moje posty
Słodka Stronaprosciutto, serrano)sólpieprzćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania100 gram kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości1 czerwona cebula3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała)50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem50 ml bulionu garść rukoli1/3 czerwonej papryki łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Gotuję kaszę gryczaną. Filet z pstrąga kroję(...)minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula się przyrumieni dodaję pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut. W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Na talerzu
Mango PapajaPrzepyszna, kremowa i bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z dodatkiem gruszki i imbiru, podana z kwaśną śmietaną i orzechami włoskimi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego barszczu świątecznego. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz(...)Kujawskiego z bazylią1 l bulionu warzywnego lub drobiowego1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarcesól i pieprz1/2 szklanki kwaśnej śmietany do podaniaświeży tymianek i posiekane orzechy włoskie do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Zawiń buraki w folię aluminiową, włóż do piekarnika i piecz około godzinę, do miękkości. Wyjmij z piekarnika, obierz
karmelowysody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 jajko 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów 1/2 szklanki skórki pomarańczowej Warstwa marcepanowa: 225g pasty migdałowej (tej ) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki mąki 1 łyżka mleka 1 łyżka soku pomarańczowego 1 łyżka soku cytrynowego(...)brandy (w oryginale koniak) Wykonanie: Formę 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pastę marcepanową wymieszać z cukrem. Dodać pozostałe składniki masy i utrzeć całość. Przesiać mąkę, sodę, dodać orzechy i skórkę. Miód, masło i cukier podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy wszystko się połączy dodać przyprawy i wymieszać. Dodawać powoli mieszankę mąki i orzechów mieszając
Sto kolorów kuchninieco bardziej świątecznym, korzennym wydaniu. Ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo za sprawą użytych produktów... Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 60 g suszonej żurawiny 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 1 szklanka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g masła 1 łyżka miodu, najlepiej(...)gryczanego lub spadziowego 80 g konfitury pomarańczowej (ze skórką) szczypta soli W jednej misce połączyć mąkę, cukier, posiekane orzechy, płatki owsiane, sól, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Masło stopić. Wymieszać z jajkiem, konfiturą i miodem, Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę
Czerwień i błękitdodatkiem imbiru)1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy (2 łyżeczki)1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej75-100g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść orzechów włoskich Wykonanie:- jedną łyżkę cukru zalać jedną łyżką wody, nie mieszając podgrzewać na małej mocy palnika, aż cukier rozpuści się i przyjmie złotą, karmelową barwę (nie może być za ciemny(...)nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić- orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem- ciepłą czekoladą posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami - ciasto wstawić do lodówki na czas zastygania
Smakołyki Berenikimleka4 łyżki kaszki manny2/3 szklanki cukru100 g masłacukier waniliowy ok. 200 g powideł śliwkowychPolewa:100 g czekolady gorzkiej100 ml śmietany kremówki 30%łyżka rumu (lub wódki) ok. 75 g orzechów włoskichTort Piernikowy - Sposób przygotowania:Spody Piernikowe:Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Do mąki dodajemy jajka, przyprawę(...)wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch tortu piernikowego. Następnie od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Tort powinien spędzić minimum 2 dni w chłodnym miejscu do zmięknięcia piernika. Im starszy - tym pyszniejszy. Moje posty
Słodka Stronazawartości tłuszczu 2%- 250ml śmietanki kremowej do deserów 30%- 180g Roladki pleśniowej Duo MerciChef! - 9g żelatyny w proszku- szczypta mielonej gałki muszkatołowej Bakalie: - 50g obranych orzechów włoskich- 50g obranych orzechów nerkowca- 20g rodzynek królewskich- 1/2 łyżeczki kakao- szczypta mielonego imbiru i kardamonu - miód gryczany 120ml - dwa pierniczki Katarzynki roztarte na proszek Panna cotta(...)dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowaną panna cotte przelewamy do foremek i studzimy. Chłodne wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Bakalie:Rodzynki namaczamy wodzie. Orzechy siekamy, zostawiając jednak większe kawałki. Prażymy na suchej patelni. Dorzucamy osuszone rodzynki. Dodajemy kakao i przyprawy, po czym zalewamy miodem, aż wszystko utworzy wspólną masę. Panna cottę serwujemy z bakaliami
Sajkofanka smakuOrzechy laskowe, czekolada, kaszka manna i Schoko Bons. Tworząc ten deser wiedziałam, że będzie dobry, ale efekt przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Jest to jeden z najlepszych deserów jakie jadłam, mimo, że jest taki prosty w wykonaniu. Polecam wypróbować, bo naprawdę warto.Deser z "Schoko Bons" - Składniki: 1/2 l mleka 4 łyżki kaszy manny(...)waniliowego) 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 cukierków Kinder Schoko Bons 2 łyżki mleka kilka orzechów laskowych (posiekanych) 6 cukierków Schoko Bons (do dekoracji) 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki mlekaDeser z "Schoko Bons" - Sposób przygotowania:Mleko zagotować
Słodka StronaSernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki: ciasto:1/2 szklanki mąki krupczatki1/4 szklanki mąki zwykłej pszennejmałe jajko60 g masłałyżka miodu2 łyżki cukrucukier waniliowy1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa:375 g twarogu sernikowego1/4 szklanki(...)cukruekstrakt waniliowy2 małe jajka1/4 szklanki kremówkiłyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowejok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę (ok. 18 cm) wyścielamy pergaminem i smarujemy boki masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym
Słodka StronaGórny krążek ciasta smarujemy masłem orzechowym i przykrywamy całość. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Czekoladą polewamy całe ciasto. Wierzch ciasta można ozdobić karmelem z orzechami, lub samymi orzechami. W pierwszym przypadku należy przygotować karmel tak samo jak warstwę karmelową. Jednak wtedy, w celu porcjowania ciasta warto posiadać nóż elektryczny, ponieważ tort dość ciężko się
Słodka StronaNutelli... Gorzka czekolada, której serce stanowi czekoladowo orzechowe nadzienie z jednego z popularniejszych kremów - połączenie idealne.Domowe Czekoladki z Nutellą - Składniki:100 g gorzkiej czekoladyok. 1/3 szklanki Nutelligarść orzechów laskowych (opcjonalnie)ponadto: silikonowa forma do czekoladekDomowe Czekoladki z Nutellą - Sposób przygotowania:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladą smarujemy foremki na czekoladki (cienką warstwą np. za pomocą pędzelka)*. Formę umieszczamy(...)szpatułki. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe czekoladki ostrożnie wyjmujemy z formy silikonowej.*foremki możemy posmarować bardzo cienką warstwą oleju - wtedy łatwiej odejdą od formy **w czekoladkach możemy dodatkowo umieścić całe orzechy laskowe Moje posty
Słodka StronaSkładniki:Naleśniki:100 g gorzkiej czekolady75 g masła1 szklanka mleka1 szklanka wody gazowanejniepełne 2 szklanki mąki2 jajkaok. 4 łyżki cukru1 łyżka kakaoszczypta soliok. 350 g kremu Nutellaok. 50 g orzechów laskowych olej sos czekoladowy (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Sposób przygotowania:Naleśniki:Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy.Pozostałe składniki na czekoladowe(...)większej możemy mieć problemy z ich przewracaniem).Na przestudzone naleśniki wykładamy porcje Nutelli (ok. 1-2 łyżeczki na naleśnik) i składamy w rożki.Czekoladowe naleśniki posypujemy drobno pokrojonymi orzechami laskowymi. Możemy również polać je sosem czekoladowym. Moje posty
Słodka Strona