orzechy - 16941 przepisów (strona:325/1130)

Krajanka piernikowa z marcepanem 153

sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 jajko 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów 1/2 szklanki skórki pomarańczowej Warstwa marcepanowa: 225g pasty migdałowej (tej ) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki mąki 1 łyżka mleka 1 łyżka soku pomarańczowego 1 łyżka soku cytrynowego(...)brandy (w oryginale koniak) Wykonanie: Formę 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pastę marcepanową wymieszać z cukrem.  Dodać pozostałe składniki masy i utrzeć całość. Przesiać mąkę, sodę, dodać orzechy i skórkę.  Miód, masło i cukier podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.  Kiedy wszystko się połączy dodać przyprawy i wymieszać.  Dodawać powoli mieszankę mąki i orzechów mieszając

Sto kolorów kuchni
Korzenne ciasteczka czekoladowe-orzechowe 203

nieco bardziej świątecznym, korzennym wydaniu. Ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo za sprawą użytych produktów... Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 60 g suszonej żurawiny 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 1 szklanka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g masła 1 łyżka miodu, najlepiej(...)gryczanego lub spadziowego 80 g konfitury pomarańczowej (ze skórką) szczypta soli W jednej misce połączyć mąkę, cukier, posiekane orzechy, płatki owsiane, sól, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Masło stopić. Wymieszać z jajkiem, konfiturą i miodem, Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę

Czerwień i błękit
Piernik z suszonymi śliwkami 284

dodatkiem imbiru)1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy (2 łyżeczki)1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej75-100g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść orzechów włoskich Wykonanie:- jedną łyżkę cukru zalać jedną łyżką wody, nie mieszając podgrzewać na małej mocy palnika, aż cukier rozpuści się i przyjmie złotą, karmelową barwę (nie może być za ciemny(...)nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić- orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem- ciepłą czekoladą posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami - ciasto wstawić do lodówki na czas zastygania

Smakołyki Bereniki
Tort Piernikowy 327

mleka4 łyżki kaszki manny2/3 szklanki cukru100 g masłacukier waniliowy ok. 200 g powideł śliwkowychPolewa:100 g czekolady gorzkiej100 ml śmietany kremówki 30%łyżka rumu (lub wódki) ok. 75 g orzechów włoskichTort Piernikowy - Sposób przygotowania:Spody Piernikowe:Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Do mąki dodajemy jajka, przyprawę(...)wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch tortu piernikowego. Następnie od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Tort powinien spędzić minimum 2 dni w chłodnym miejscu do zmięknięcia piernika. Im starszy - tym pyszniejszy.       Moje posty

Słodka Strona
Panna cotta z koziego sera z bakaliami i pudrem piernikowym 244

zawartości tłuszczu 2%- 250ml śmietanki kremowej do deserów 30%- 180g Roladki pleśniowej Duo MerciChef! - 9g żelatyny w proszku- szczypta mielonej gałki muszkatołowej  Bakalie: - 50g obranych orzechów włoskich- 50g obranych orzechów nerkowca- 20g rodzynek królewskich- 1/2 łyżeczki kakao- szczypta mielonego imbiru i kardamonu - miód gryczany 120ml - dwa pierniczki Katarzynki roztarte na proszek  Panna cotta(...)dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowaną panna cotte przelewamy do foremek i studzimy. Chłodne wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Bakalie:Rodzynki namaczamy  wodzie. Orzechy siekamy, zostawiając jednak większe kawałki. Prażymy na suchej patelni. Dorzucamy osuszone rodzynki. Dodajemy kakao i przyprawy, po czym zalewamy miodem, aż wszystko utworzy wspólną masę. Panna cottę serwujemy z bakaliami

Sajkofanka smaku
Deser z "Schoko Bons" 360

Orzechy laskowe, czekolada, kaszka manna i Schoko Bons. Tworząc ten deser wiedziałam, że będzie dobry, ale efekt przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Jest to jeden z najlepszych deserów jakie jadłam, mimo, że jest taki prosty w wykonaniu. Polecam wypróbować, bo naprawdę warto.Deser z "Schoko Bons" - Składniki:   1/2 l mleka   4 łyżki kaszy manny(...)waniliowego)   3 łyżki cukru   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   10 cukierków Kinder Schoko Bons   2 łyżki mleka      kilka orzechów laskowych (posiekanych)      6 cukierków Schoko Bons (do dekoracji)   50 g czekolady mlecznej   3 łyżki mlekaDeser z "Schoko Bons" - Sposób przygotowania:Mleko zagotować

Słodka Strona
Sernik "Krówka" 198

Sernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki:  ciasto:1/2 szklanki mąki krupczatki1/4 szklanki mąki zwykłej pszennejmałe jajko60 g masłałyżka miodu2 łyżki cukrucukier waniliowy1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa:375 g twarogu sernikowego1/4 szklanki(...)cukruekstrakt waniliowy2 małe jajka1/4 szklanki kremówkiłyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowejok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę (ok. 18 cm) wyścielamy pergaminem i smarujemy boki masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym

Słodka Strona
Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) 256

Górny krążek ciasta smarujemy masłem orzechowym i przykrywamy całość. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Czekoladą polewamy całe ciasto. Wierzch ciasta można ozdobić karmelem z orzechami, lub samymi orzechami. W pierwszym przypadku należy przygotować karmel tak samo jak warstwę karmelową. Jednak wtedy, w celu porcjowania ciasta warto posiadać nóż elektryczny, ponieważ tort dość ciężko się

Słodka Strona
Domowe Czekoladki z Nutellą 137

Nutelli... Gorzka czekolada, której serce stanowi czekoladowo orzechowe nadzienie z jednego z popularniejszych kremów - połączenie idealne.Domowe Czekoladki z Nutellą - Składniki:100 g gorzkiej czekoladyok. 1/3 szklanki Nutelligarść orzechów laskowych (opcjonalnie)ponadto: silikonowa forma do czekoladekDomowe Czekoladki z Nutellą - Sposób przygotowania:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladą smarujemy foremki na czekoladki (cienką warstwą np. za pomocą pędzelka)*. Formę umieszczamy(...)szpatułki. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe czekoladki ostrożnie wyjmujemy z formy silikonowej.*foremki możemy posmarować bardzo cienką warstwą oleju - wtedy łatwiej odejdą od formy **w czekoladkach możemy dodatkowo umieścić całe orzechy laskowe       Moje posty

Słodka Strona
Czekoladowe Naleśniki z Nutellą 283

Składniki:Naleśniki:100 g gorzkiej czekolady75 g masła1 szklanka mleka1 szklanka wody gazowanejniepełne 2 szklanki mąki2 jajkaok. 4 łyżki cukru1 łyżka kakaoszczypta soliok. 350 g kremu Nutellaok. 50 g orzechów laskowych olej sos czekoladowy (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Sposób przygotowania:Naleśniki:Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy.Pozostałe składniki na czekoladowe(...)większej możemy mieć problemy z ich przewracaniem).Na przestudzone naleśniki wykładamy porcje Nutelli (ok. 1-2 łyżeczki na naleśnik) i składamy w rożki.Czekoladowe naleśniki posypujemy drobno pokrojonymi orzechami laskowymi. Możemy również polać je sosem czekoladowym.   Moje posty

Słodka Strona
Tort Ferrero Rocher 270

śmietany kremówki 30% (schłodzonej)250 g serka mascarpone2 gorzkie czekolady (po 100g) 250 g NutelliPolewa:100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki 30%łyżka wódkiok. 100 g orzechów laskowych Tort Ferrero Rocher - Sposób przygotowania:Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając(...)wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol - mieszamy do momentu stopienia i powstania gładkiej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzoną czekoladą polewamy wierzch tortu i od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Można dodatkowo udekorować pralinkami Ferrero Rocher.Umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny.  Moje posty

Słodka Strona
Placek z jabłkami i budyniem 286

gotowania mikserem.Dodatkowo: 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo Ziarenkowo 3 jajka (białka i żółtka osobno) pół szklanki cukru pudruMasło rozpuścić dodać orzechy i wymieszać. Odstawić(...)delikatnie wymieszać łopatką. Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie. Zalać budyniem i wyrównać.Na wierzch wylać masę z orzechami włoskimi i ziarenkami.Wytworzy się taka super krucha i chrupiąca skorupka.Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypac cukrem

Z Kuchni Do Kuchni
Babeczki z orzechowymi powidłami 164

kilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone.Moje babeczki podałam z orzechowymi powidłami śliwkowymi, jakie otrzymałam ze sklepu Anielskie Przysmaki. Połączenie powideł z orzechami wydawało mi się ciekawe i nie pomyliłam się. Te dwa smaki idealnie się uzupełniają. Orzechy są delikatnie chrupiące i smacznie komponują się ze smakiem powideł śliwkowych. Wielbiciele cynamonu odnajdą również

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka Londyn-Tokio 154

owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy już w kierunku Azji, a dokładniej do Indii, pyszniących się soczystymi ziarnami oblanego czerwienią granatu, aromatycznego i słodkiego mango oraz orzechami nerkowca. Z Delhi czeka nas ostatnia wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki prosto(...)porcje jako danie główne):200 g makaronu fusilli om nom nom*3 piersi z kaczki1 owoc granatu1 mango4 oscypki (małe)4 łodygi selera naciowego, pokrojonego100 g chilijskich rodzynek80 g orzechów nerkowca120 g rukoli4 łyżki świeżej mięty, posiekanejMarynata oraz dressing:4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki4 łyżki japońskiego octu ryżowego4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina3 łyżki sosu

Food Square

Proponowane wyszukiwania