zamrażarki wstawiamy 0,5 litrową butelkę gazowanej wody mineralnej (na ok. 1,5-2 godziny, aż zacznie się tworzyć lód). Pora zabrać się za… kokosa. Ten orzech wielu odstrasza. Kokos zamknięty w łupinie… jak się do niego dobrać. Sprawa wygląda prościej niż nam się wydaje. Na spodzie orzecha są widoczne 3 wyraźne „plamki”. Jedna z nich będzie miękka, a wyczujemy(...)naciskając je nożykiem. Wydrążamy dziurkę i do szklanki wlewamy wodę kokosową, którą zużyjemy według uznania. Tym razem potrzebne będą wiórki. Kolejny etap, to rozłupanie orzecha. Można go lekko nadpiłować, a potem młotkiem i śrubokrętem dokończyć dzieła. Brzmi to może groźniej, niż wygląda. Kokos z wnętrza łupinki wyjmiemy bez problemu. Obieramy z brązowej skórki i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni
mojewypiekiinietylko250g mąki pszennej luksusowej- 3 jajka- szczypta gałki muszkatołowej- 30 szt. śliwek węgierek (miałam inne dawałam po połówce)- 30 kostek cukruDodatkowo:- 2 łyżki bułki tartej- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych- ok. 12g masła- osolony wrzątek do gotowania- do posypania cukier, cynamon (jak kto lubi) Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Po przestygnięciu(...)wrzącą posoloną wodę, i gotujemy na małym gazie 12 – 15 minut. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Na lekko podgrzaną, suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, rumienimy i dodajemy masło oraz orzechy. Gdy składniki się połączą polewamy mieszanką knedle. Dodatkowo, jak kto lubi, można posypać cukrem i cynamonem. Prawdziwe knedle ze śliwkami Izy smakowały wybornie. Sposób podania – z masłem, bułką i orzechami
mojewypiekiinietylkoosączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam ucieranie(...)łyżki oleju- ½ łyżeczki soli (dałam waniliową)- 1,5 łyżki rumu (lub spirytusu albo wódki)- cukier waniliowy 16gDodatkowo:- 2 puszki masy makowej (dałam Bakalland)- morele suszone, rodzynki, figi, orzechy, migdały…)- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 1 łyżeczka rumu- 6 białek (pozostałych od ciasta drożdżowego)Składniki na lukier:- 1//2 szklanki cukru pudru- 2 łyżki goracej wody Świeże lub suche drożdże
mojewypiekiinietylkoposypka nie dawała aż tak mocno popalić :) Składniki:125 g rukoli100g sera koziego dojrzewającego z ziarnami czarnego pieprzu Saloio Gourmet1 duża pomarańcza2 łyżki brązowego cukru1 łyżka masła2 garście orzechów nerkowca (opcjonalnie)Uwaga Na zdjęciach nie ma orzechów bo zapomniałam dać :) a jak sobie przypominałam to zdjęcia już były zrobione :)Pomarańcze porządnie szorujemy, następnie ścieramy całą skórkę. Pomarańcze najlepiej(...)wyfiletować. Na patelnie wrzucamy cukier oraz pomarańcze. Smażymy, aż pomarańcza puści sok i powstanie sos, pod koniec dodajmy masło. Na talerzu układamy rukolę, dodajemy pokrojony cieniutko ser, posypujemy orzechami, układamy pomarańcze z sosu, na końcu polewamy ciepłym sosem... i wcinamy. Smacznego
Delicious Titbitsdomu, bądź organizujesz imprezę i chcesz zaskoczyć swoich znajomych czymś niebanalnym, wyjątkowym w smaku, a przy tym nieskomplikowanym?To wystarczy kupić bagietkę, ulubioną oliwę oraz kilka ziół, przypraw i orzechów, by przygotować Dukkah*, czyli wywodzącą się z Egiptu, intensywnie aromatyczną mieszankę, którą uprzednio się praży- ja robię to na patelni, bo mogę kontrolować stopień uprażenia, ale można zrobić(...)ozdobi tort.Na pierwszą przygodę z Dukkah proponuję moje zestawienie, później polecam eksperymentowanie i tworzenie własnej kompozycji, by odnaleźć ten swój, niepowtarzalny i ulubiony smak :)Ilość dla 5-6 osób:* orzechy laskowe- 1 szklanka* migdały- 1/2 szklanki* słonecznik- 3 łyżki* sezam- 2 łyżki* suszona mięta- 2 łyżki* nasiona kminu- 1 łyżka* nasiona kolendry- 1 łyżka* sól- szczyptaDodatkowo:* oliwa* bagietkaOrzechy laskowe wsypać
Kraina Miodem Płynącałyżki kaszy manny3/4 szklanki cukru1-2 łyżki miodu cukier waniliowy - opakowanie3 jajka małe2 łyżki masła/ margaryny - rozpuszczone1 olejek migdałowy 1/2 szklanki rodzynek - zaparzone w wrzątkuszklanka orzechów włoskichWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę. Podgrzewamy mleko - aby było letnie! Do miski odlewamy 1/3 mleka dodajemy drożdże i cukier - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe 2/3 mleka zagotowujemy, zdejmujemy z ognia(...)wyrośnięcia. Do garnka wsypujemy mak, zalewamy wodą i gotujemy mieszając około 20 minut, następnie przecedzamy przez sito. Zaparzony mak mielimy przez maszynkę dwukrotnie, pod koniec mielenia dodajemy orzechy - które tez mielimy. Zmielony mak z orzechami wsypujemy do makutry lub do miski, dodajemy kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy, miód, jajka, rozpuszczony tłuszcz, olejek migdałowy i zaparzone rodzynki. Wszystko dokładnie ucieramy
Piekę, bo lubięMasa kokosowa: 4 białka 15 dag cukru 15 dag wiórków kokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa orzechowa: 4 jajka 15 dag zmielonych orzechów włoskich 15 dag cukru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa kakaowa:14 łyżeczek wody 14 czubatych(...)kokosową, należy najpierw białka ubić z cukrem, dodać kokos i mąkę. Wyłożyć na masę jabłkową (fot.3). Teraz ostatnia część - orzechowa. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, zmielone orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na masę kokosową (fot.4). Całe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut
Świat CiastaWitajcie!, dla wszystkich zabieganych i jednocześnie pragnących ukochanych witamin - prosta, szybka i zdrowa sałatka w 5 minut!. Polski jarmuż, angielski cheddar i słoneczne pomidorki cherry oblane olejem z orzechów włoskich - sól, pieprz i gotowe! Jarmuż to magazyn witaminy C i luteiny która pomaga nam lepiej widzieć świat :], olej z orzechów włoskich to dobrodziejstwo najlepszych kwasów tłuszczowych OMEGA-3 i witaminy(...)Zaczynajmy :)Czas przygotowania: 5 minutDla 1 osobySkładnikiJarmuż 2 garściPomidor koktajlowy cherry 12szt.Ser cheddar 20gOlej z orzechów włoskich 3 łyżkiSól himalajska, pieprz świeżo zmielonyPrzygotowanie:1/ Myjemy jarmuż, przekładamy do miski, przekrojone na 4 części pomidorki układamy na jarmużu. Na tarce na dużych oczkach ścieramy ser cheddar.2/ Polewamy olejem, solimy i dodajemy pieprzu3/ Mieszamy i jemy!. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaSernik z kajmakiem. Kajmak lubi chyba każdy. Ja też. Przepis lekko zmodyfikowałam, bo nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała od siebie :) Spód ciasteczkowy, ale z pieczonymi orzechami laskowymi. Kajmak w serniku, ale orzechowy, fajny bo z drobinkami orzechów, które dość przyjemnie chrupią w buzi. Smakowo, rewelacja, choć mimo iż piekłam jak zawsze sernik miał focha i sobie pękł :) Cóż(...)poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt.SPÓD:200 g ciastek pełnoziarnistych50 g masła roztopionego1 łyżeczka cynamonu50 g orzechów laskowych ( podpieczonych i obranych z brązowej skórki)Wszystkie składniki wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam do konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, na który wysypałam spód ciasteczkowy
Blondynka Gotujetemu wpisu.Składniki:gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu)600-800 g domowych powideł śliwkowychPolewa czekoladowa:200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)60 g masła100-200 g orzechów włoskich do posypaniaCiasto, które już dojrzało odpowiednią ilość czasu dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą na ok. pół centymetra i wkładamy na blaszkę do pieczenia o wymiarach 40x26(...)chłodne miejsce. Przed samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie. Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową.Do jeszcze nieupieczonego ciasta można dodać również dowolne bakalie. Nie więcej niż 300 g. Np.: posiekane orzechy włoskie, migdały (bez skórek), rodzynki, śliwki suszone (pokrojone
Food SquareSkładniki na 2 porcje:Jabłka - ilość wg uznania (u mnie 2 )Orzechy laskowe - garśćOrzechy arachidowe- garśćOrzechy włoskie - garśćMigdały albo płatki migdałowe - 2 łyżkiPłatki kukurydziane i owsiane - 2 łyżkiRodzynki - 1 łyżkaMiód - 2 łyżkiSos klonowy- 2 łyżki Masło - 1 łyżka Szczypta cukru brązowego albo waniliowegoCytrynaCynamonRum - do smakuJabłka wydrążamy: ścinamy górę i zostawiamy ją jako przykrywkę, a gniazda nasienne(...)usuwamy łyżką, nie uszkadzając przy tym skórki jabłka. Miejsca pozbawione skórki skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki maczamy w rumie około pół godziny. W tym czasie siekamy wszystkie orzechy. Orzechy, rodzynki, płatki owsiane i kukurydziane prażymy na patelni na maśle z dodatkiem miodu, skórki cytryny oraz cynamonu i cukru brązowego. Gotowy farsz nadziewamy jabłka. Na sam wierzch dajemy płatek masła
Bon Appetit Małgorzatylitewskiej, tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych(...)jajka3/4 szklanki białego cukru125 ml oleju4 łyżki soku z pomarańczy250 g miodu, dobrej jakości2 łyżki rumu albo brandy125 mocnej kawy (ostudzonej)starta skórka z 1 pomarańczy55 g posiekanych orzechów włoskich55 g mielonych migdałów1 garść rodzynekpół łyżeczki tartego świeżego imbiruRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól
Bon Appetit Małgorzatyponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie, cytrusy, orzechy. Ten piernik będę powtarzać nawet w ciągu roku. Szybko się go robi i można go efektownie udekorować bakaliami. Koniecznie musi być z powidłami ze śliwek węgierskich. Aby jeszcze bardziej uszlachetnić tradycyjny, polski(...)naturalnego miodu2 łyżki przyprawy do piernika3 łyżki kakao1 szklanka powideł śliwkowych (do ciasta + do przełożenia)2 szklanki mąki tortowej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej5 dag orzechów włoskich5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy5 dag suszonej żurawinypolewa:1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki śmietanki kremówki2 łyżki masłado dekoracji:kilka suszonych morelikilka orzechów włoskichkilka migdałówskórka pomarańczy 1 garść
Bon Appetit MałgorzatyMyślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu(...)ubite na sztywno białko1 kieliszek malibu2-3 łyżki miodu wrzosowego1 łyżka stewii1 łyżka mąki ziemniaczanejPolewa:10 rozpuszczonych w kąpieli wodnej krówek (można dodać 2-3 łyżki mleka)garść posiekanych orzechów laskowychBiszkoptBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo stewię. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kiedy otrzymamy sztywną, jednolitą masę dodajemy przesianą mąkę. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (papier
Mango Papajanajważniejsze naprawdę wspaniale smakują. Idealne na szybką przekąskę.Ciasteczka „Snickers”, czyli ciastka owsiane karmelowo – orzechoweSkładniki:1 łyżka mąki3 łyżki miękkiego masła2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych50 g orzechów ziemnych solonych50 g orzechów laskowych4 łyżki masy krówkowej4 łyżki masła orzechowego50 g czekolady1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1 jajkoPrzygotowanie:Płatki owsiane mielimy na mączkę. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość(...)powinna być rozdrobniona. Orzechy również mielimy w malakserze do momentu aż będą rozdrobnione (mogą pozostać większe kawałki)Czekoladę siekamy na bardzo drobne kawałeczki.Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.Do miski dodajemy masę krówkową, jajko, masło, masło orzechowe. Zagniatamy dokładnie masę.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Z masy formujemy ciasteczka i układamy
Mania Gotowania