orzechy - 16941 przepisów (strona:313/1130)

Mazurek z powidłami i masą krówkową 166

stał się u nas obowiązkowym ciastem wielkanocnym. Piekłam już przeróżne wersje, wszystkie znajdziecie tutaj . Dzisiejszy mazurek jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Składa się z kruchego ciasta, powideł, orzechów i słodkiej masy krówkowej. Palce lizać! Ciasto:    250g masła lub margaryny,  400g mąki krupczatki,  4 żółtka,  100g cukru,  4 łyżki mleka,  łyżeczka proszku(...)utworzyć rant. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25 minut w temp. 200st. Ostudzić. Dodatkowo:   puszka masy krówkowej o smaku orzechowym (użyłam Helio),  250g powideł śliwkowych,  100g orzechów włoskich. Ciasto posmarować powidłami, posypać posiekanymi orzechami i posmarować masą krówkową. Dowolnie udekorować

Z miłości do słodkości
Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą 114

kostki!) 4 łyżki cukru pudru 1 jajko (m) wanilia (ziarenka z laski) Nadzienie: 1/2 szklanki śmietany 30% 200 g chałwy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 100 g orzechów włoskich (lub innych dowolnych) Do dekoracji: posiekane orzechy włoskie Piekarnik rozgrzać do 195 ° C.  W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać(...)cieńsze spody).  Z reszty ciasta wycięłam mini mazurki i ozdobiłam brzegi (np. formując warkocz).  Piec około 25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Do blendera wrzucić pokrojoną chałwę, orzechy włoskie i śmietanę 30%. Wszystko ze sobą zmiksować (na gładką masę).  Następnie  przygotowaną masę podgrzać w rondelku i gorącą udekorować spody mazurków. Na sam koniec czekoladę rozpuścić

Ugotować
Drobiowe kąski w orzechowej panierce 115

pokroić w plasterki i ułożyć na kanapce z rukolą. Przepis dodaje do akcji Popołudnie z Felixem .  Składniki: 3 dosyć duże piersi z kurczaka (lub 2 podwójne) 1 szklanka orzechów ziemnych Felix 1 szklanka maślanki sól, pieprz papryka słodka papryka ostra mąka pszenna  olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Ja z 1 piersi kurczaka(...)wycięłam 4 kawałki. Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą (przyprawić dosyć mocno). Całość zalać maślanką i wstawić na kilka godzin do lodówki. Orzechy zmielić, np. za pomocą blendera, aby otrzymać sypką masę. Do woreczka wsypać 1 szklankę mąki i zmielone orzechy. Do panierki dodać przyprawy i całość ze sobą połączyć. Na patelnię wlać olej i rozgrzać go. Każdy

Ugotować
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 102

opakowanie obranych migdałów (100 g) 4 duże jajka 85 g masła  80 g rodzynek 280 g biszkoptów lukier 2-3 szklanki cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody posiekane orzechy włoskie 1. Na samym początku przygotować nadzienie: - mak wypłukać, przełożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą (musi przykryć cały mak); gotować na małym ogniu około 30-35 minut(...)rodzynki i migdały, - w wysokim garnku rozpuścić 85 g masła, cukier i miód; mieszać co jakiś czas,; gdy składniki połączą się ze sobą dodać do nich zmielone rodzynki i orzechy; całość chwilę gotować, - następnie do przygotowanej masy dodać zmielony mak; gotować 5-10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając,    - przygotowaną masę ostudzić, - następnie dodać do niej pokruszone

Ugotować
Bakława - ciasto filo z orzechowym nadzieniem 127

Baklawa to ciasto składające się z płatów ciasta filo nadzianych orzechami włoskimi. Po raz pierwszy przygotowała, danie z użyciem ciasta filo. Niestety - jak dla mnie jest ono zbyt kruche i chrupkie. Kwestia gustu :) Warto dodać, że baklawa to przysmak kuchni tureckiej.  Składniki na małą tortownicę: 300 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 1 kostka (200 g) rozpuszczonego masła(...)okrągłe kawałki ciasta.  Dno tortownicy wykładać pojedynczymi płatami ciasta filo. Należy pamiętać, aby każdy płat ciasta posmarować masłem. Dzięki temu poszczególne płaty ciasta połączą się ze sobą.  Orzechy włoskie rozdrobnić i wymieszać z cynamonem. Przygotowaną masę orzechową wysypać na ciasto filo.  Następnie ponownie ułożyć połowę ciasta filo (pamiętajcie o smarowaniu masłem każdego płatu).  Przygotowane ciasto naciąć

Ugotować
Batonik żurawinowo-orzechowy 127

dobrze jak my sami. Sprawdzajmy więc ulotki na opakowaniach w sklepie i wybierajmy tylko te produkty które mają wartościowe składniki. Dzisiaj żurawina jest w parze z orzechem włoskim i cynamonem któreż to są bardzo mocnymi afrodyzjakami. Zbliżają się Walentynki, a że od choroby do miłości- podobno największej wirusowej choroby świata jest niedaleka droga, zapraszamy do sprawdzenia na własnej skórze(...)łyżek roztopionego masła 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 3/4 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 szklanki suszonych żurawin namoczonych w rumie (bądź innym alkoholu) 1 i 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich- grubo siekanych 3/4 szklanki syropu (cukier-woda 1:1) Przygotowanie: Pokruszone krakersy zmiksować z masłem i cukrem na jednolitą masę. Wylepiamy nią blaszkę o wymiarach

KreatywnePiny
Dietetyczne muffinki z kremem czekoladowym z czerwonej fasoli 124

doskonały, pełnowartościowy oraz wysokobłonnikowy smakołyk, idealny dla dzieci, jak i dorosłych.  Składniki:  Muffinki: (około 12 sztuk)  - musli (mieszanka wykonana samodzielnie np. płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, orzechy, bakalie itp.) - 100 g - mąka orkiszowa - 100 g  - mleko - 1/2 szklanki  - jogurt naturalny - 100 ml  - miód - 3 łyżki lub stevia  Krem czekoladowy:  - czerwona fasola "Gotowane(...)parze" Bonduelle - 1 puszka  - kakao - 4 łyżki  - mleko - 1/4 szklanki  - miód - 2 łyżki lub stevia  - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki - orzechy laskowe - 10 sztuk  Sposób przygotowania: Muffinki:  Musli wymieszać z przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jogurt naturalny i miód. Całość dokładnie zmiksować. Foremki napełniać masą do 2/3 wysokości. Piec około

Fit-amina
Ciasteczka - serduszkowe fantazje 121

Uwielbiam  włoskie  orzechy , dodaje  je do wszystkiego  z  czym moim  zdaniem  mogłyby tworzyć ciekawe smaki  ,  dlatego też powstały te ciasteczka - serduszkowe fantazje . składniki na 20 ciasteczek 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 białko 12 dag cukru pudru połówki orzechów(...)zagniatamy ciasto jak na  kruche . Ubijamy białko , dodając stopniowo cukier puder . Ciasto rozwałkowujemy , wykrawamy foremką ciastka i każde z nich smarujemy pianką, a na wierch układamy połówki orzecha włoskiego . Pieczemy ok. 15 min w temp.150-180 st.C

Smakowite Dania
Sałatka z rzodkiewkami 118

Kolorowa i lekka  sałatka z rzodkiewek ,  przypomni nam piękne słoneczne lato . Dodatek orzecha włoskiego dodaje jej wyrazistości , a papryka delikatnej ostrości . Polecam wszystkim  łasuchom  sałatek  a szczególnie jaroszom ,  gdyż jest niskokaloryczna i zdrowa .   składniki na 4 porcje 4 pęczki rzodkiewki 150 g papryki konserwowej 50 g orzechów włoskich 2 łyżki oliwy(...)oliwek natka pietruszki sól i pieprz przepis Rzodkiewkę opłukujemy odcinamy ogonki i kroimy na półplasterki . Rozdrabniamy orzechy i łączymy z pokrojoną papryką , rzodkiewką, oliwą i posiekaną natką pietruszki .Wszystko doprawiamy do smaku sola i pieprzem

Smakowite Dania
Kulki czekoladowo-orzechowe z kokosem 86

Rozpływające się w ustach pełne słodkości  kulki czekoladowo - orzechowe z kokosem to propozycja dla  słodyczomaniaków . Smak orzecha  laskowego w połączeniu  z kokosem       i   czekoladą , to idealne  trio na popołudniowy deser . składniki na 8 kulek 1 białko niecałe pół szklanki cukru tabliczka czekolady 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych(...)szklanka mleka w proszku wiórki kokosowe przepis Czekoladę strugamy na tarce na wiórki . Białko ucieramy z cukrem dodajemy do niego  posiekane orzechy , mleko w proszku i startą czekoladę . Masa musi być jednolita . Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych , pozostawiamy do obeschnięcia i chłodzimy w lodówce

Smakowite Dania
Naleśniki po węgiersku "Palacsinta" 134

Znakomite i rozpływające się w ustach naleśniki po węgiersku z dżemem morelowym i orzechami włoskimi,  polane sosem czekoladowym, to przysłowiowe niebo w gębie. U mnie w domu zniknęły ze stołu  w kilka minut, polecam do wypróbowania . składniki na 4 porcje           ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka(...)wody gazowanej   szczypta soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia     nadzienie 3 łyżki dżemu morelowego 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich skórka z 1 cytryny  sos czekoladowy 1 tabliczka czekolady 3 łyżki kakao 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru przepis Przesianą mąkę, jajka, mleko,wodę, sól

Smakowite Dania
Deser waniliowo-serowy 86

Słodki deser z bakaliami dla amatorów serowych smakołyków jest propozycją na dzisiejszy dzień. Dodatek ugotowanych żółtek nadaje mu aksamitnego smaku a rodzynki i orzechy wyrazistości. Deser przygotowuje się bardzo prosto a efekt smakowy  jest  gwarantowany. składniki na 1 formę prostokątną deseru 50 dag miękkiego twarogu 5 żółtek kostka masła 1 szklanka cukru pudru opakowanie cukru waniliowego bakalie (orzechy(...)serem. Osobno ucieramy masło z cukrem pudrem. Wszystko razem łączymy, dodajemy cukier waniliowy i bakalie. Masę wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią  aluminiową, obsypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi i wstawiamy na noc do lodówki, wyjmujemy kroimy na plastry

Smakowite Dania
a la Mazurek na andrucie 117

również od święta .Różnorodność bakali nadaje mu wyjątkowy charakter i smak. składniki na kwadratowego andruta 250g suszonych śliwek bez pestek szklanka cukru 1/2 szklanki pokruszonych biszkoptów 125 g orzechów włoskich 4 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej ( może być gotowa) 1 andrut ćwierć szklanki wody przepis Śliwki  i orzechy włoskie drobno siekamy. Do rondelka wlewamy ćwierć szklanki wody , szklankę cukru(...)gotujemy na małym ogniu gęsty syrop, do którego wrzucamy śliwki, orzechy włoskie oraz skórkę pomarańczową . Gdy masa zrobi się gęsta dodajemy pokruszone biszkopty, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Masę wykładamy na andrut ,równomiernie rozsmarowujemy .Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy przed podaniem bardzo ostrym nożem maczanym w ciepłej wodzie

Smakowite Dania
Ryba panierowana z sosem curry + film 199

łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli garść orzechów włoskich pęczek natki pietruszki przepis Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, dodajemy przyprawę curry, cukier i sól a na końcu wlewamy sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Zawartość miski wlewamy do roztopionego w garnku(...)małym ogniu masła i ciągle mieszając podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Gotowy sos zdejmujemy z ognia. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy a orzechy włoskie rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Do miski wbijamy jajka doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i rozkłócamy widelcem. Umyte filety z ryby moczymy w jajkach a następnie panierujemy w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Smakowite Dania
Indyjskie kofty i Przypomnienie :) 185

psiapsiółce smakowały, a Córcia pozostały sos pożarła także do frytek :) Indyjskie kofty pomidorowy sos curry: 1 duża cebula 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy garść orzechów nerkowca 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili  1/2 łyżeczki cynamonu 600 ml przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki posiekanej(...)soli olej do głębokiego smażenia Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju.  Cebulę obieramy i siekamy a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka chwil. Dorzucamy nasiona kminu, kurkumę oraz orzechy nerkowca.  Smażymy aż cebula się zeszkli. Do patelni dorzucamy posiekany czosnek, imbir, płatki chili, sól oraz cynamon. Całość zlewamy przecierem oraz wodą. Sos miksujemy blenderem i gotujemy kilka minut

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania