orzechy - 16941 przepisów (strona:305/1130)

Sałatka z bobem, fasolką i szparagami w orzechowym dressingu 125

bób i ta sałatka jest pysznym połączeniem właśnie tych 3 smacznych warzyw. Fantastycznym dopełnieniem jest dressing, który dostarczy Tobie ogromną dawkę zdrowych kwasów omega-3, gdyż oparty jest na orzechach włoskich oraz dodatkowo  na klarowanym maśle (w wersji dietetycznej można użyć oleju bądź oliwy) czosnku oraz miodzie (podobny przepis wykorzystałam w  klopsikach wołowych ). Danie, mimo swej prostoty wykwintnie(...)które może być traktowane jako dodatek bądź samodzielny posiłek, danie, które... musisz spróbować! :)  * fasolka szparagowa- 250 g * bób- 200 g * zielone szparagi- 8 szt. * masło klarowane- 50 g * orzechy włoskie- garść * czosnek- 1 ząbek * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka Ugotować warzywa (ja gotuję najpierw fasolkę, po około 5 minutach gotowania dokładam bób, gotuję kolejne 5 minut

Kraina Miodem Płynąca
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 208

oliwą, doprawiamy solą i grillujemy e) czerwona cebula, nie obraną cebulę kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy f ) Dip z nasturcji  z bryndzą i orzechami ziemnymi (nasturcja, bryndza ,orzechy ziemne ,czosnek, pesto ) Orzechy , nasturcję i czosnek siekamy, wrzucamy do miski i łączymy z bryndzą i pesto z czosnku niedźwiedziego . g) Cykoria pieczona z miodem

upichcona
Sałatka ze szparagami, szynką parmeńską i ricottą z pesto szparagowo-bazyliowym 119

ugotowane na miękko 3-4 plastry szynki parmeńskiej 1/2 pęczka (około 250 gram) cienkich szparagów zielonych 3-4 łyżki ricotty garść liści bazylii 3-4 łyżki oliwy 3 łyżki orzechów włoskich (lub innych orzechów) sól, pieprz   Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie, jeśli są cienkie wystarczy 3-4 minuty. Jaja gotujemy na miękko (ja zazwyczaj gotuję(...)minuty). Część ugotowanych szparagów zawijamy w szynkę parmeńską, resztę wkładamy do malaksera (lub moździerza) razem z listkami bazylii, oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz orzechami włoskimi i miksujemy (lub ucieramy) do uzyskania pesto. Jeśli pesto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody. Na talerzu układamy umyte liście sałaty masłowej oraz szparagi zawinięte w szynkę parmeńską. Układamy pokrojone na połówki jajka

Mango Papaja
Pesto bazyliowe 120

Około 3 krzaczków bazylii ( tutaj zielona i fioletowa) 2 ząbki czosnku garść orzechów Pecan ( mogą być też pini, orzechy włoskie  bądź takie jakie akurat macie w  domu) dwie duże garści płatków parmezanu 6-7 łyżek oliwy z oliwek ( w zależności od konsystencji jaką lubimy) 1-2 łyżeczki soli ( ja daję mniej z wiadomych względów :) ) Zdjęcia są z okresu

Jemy Pijemy
Tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórków 134

ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku  kilka gałązek natki pietruszki sól pieprz 4-5 łyżek oleju słonecznikowego ( ja tym razem dodałam 2 łyżki oleju sezamowego + 2 rzepakowego ) garść siekanych orzechów włoskich ( ja miałam migdały więc je dodałam) Ogórki obrać i pokroić w małą kostkę, osolić i odstawić na kilka minut. Do kefiru dodać olej i dokładnie wymieszać. Dodać ogórki, posiekany(...)koper i natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszać i wstawić na ok 2 h do lodówki.  Podawać posypany orzechami. Bardzo lekkie i orzeźwiające danie na letnie upały.  Smacznego

Jemy Pijemy
Mazurek chałwowy z czekoladą i orzechami 150

kogo: dla fanów chałwy dla szykujących wielkanocne wypieki dla lubiących połączenie orzechów i czekolady Składniki na ciasto: 120 g masła (zimnego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj ) 80 g cukru pudru 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki zmiksować  - tak by wyszła jednolita masa (lub zagnieść(...)się zarumieniło). Odłożyć do wystudzenia.  Składniki na masę chałwowo - orzechową: 200 g chałwy (najlepiej orzechowej, ale może też być waniliowa) pół szklanki śmietany kremówki 30% 100 g orzechów (włoskich, laskowych bez skórki, fistaszków, pekanów) 3 łyżki cukru pudru Wykonanie masy: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do rondelka i zagotować, mieszając od czasu

Mania Wypiekania
Domowa granola 117

kogo: dla lubiących pożywne śniadania dla szukających zdrowej przekąski dla tych, którzy lubią własnoręcznie wykonywać produkty możliwe do zakupienia w sklepie Składniki: szklanka płatków owsianych pół szklanki orzechów laskowych (najlepiej bez skórki) pół szklanki orzechów włoskich lub pekan pół szklanki rodzynek kilka suszonych moreli pół szklanki żurawiny (można pominąć) 2-3 łyżki płatków migdałowych lub migdałów bez skórki 2 łyżeczki(...)cukru waniliowego 4 łyżki miodu płaska łyżeczka cynamonu łyżka brązowego cukru Wykonanie: Orzechy i morele pokrój na kawałki. Dodaj resztę składników i porządnie wymieszaj. Jeśli miód będzie bardzo twardy możesz go delikatnie podgrzać w rondelku i wtedy dodać.  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz granolę w piekarniku przez ok. 15 minut. Najlepiej co 5 minut otwieraj piekarnik i mieszaj

Mania Wypiekania
Zupa pomidorowa we włoskim stylu z grzanką z pesto 189

włoskimi ziołami, a podana została z grzanką z wybornym domowym pesto. Do przygotowania zupy użyłem: 1 dużej ciabatty, 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 średnich cebul, 9 ząbków czosnku, 15 orzechów nerkowca, 30 listków świeżej bazylii, 40 gram parmezanu, 100 gram koncentratu pomidorowego, pęczka świeżej natki pietruszki, 1,5 litra bulionu wołowego, 200 gram kwaśnej śmietany 18%, 40 gram masła(...)odlałem trochę zupy i wymieszałem ze śmietaną, a następnie całość dodałem do garnka. Zupę gotowałem na małym ogniu przez pół godziny. Do moździerza dodałem 3 obrane ząbki czosnku, 15 orzechów nerkowca i 30 listków świeżej bazylii. Całość delikatnie ucierałem. Następnie dodałem 40 gram parmezanu i 4 łyżki oliwy. Całość dalej ucierałem, aż do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji, w której

Wyprawy kulinarne
Oryginalnie do makaronu 256

mnie kolor tego oryginalnego pesto i chociaż nie jestem szczególną jego amatorką ( a raczej nie byłam!), postanowiłam je zrobić. Efekt był zaskakujący. Niezwykłe, ale wyjątkowo trafne połączenie aromatu prażonych orzechów i delikatnej dyni. Każdy prawdziwy koneser pesto powinien koniecznie wypróbować tę recepturę.  Pesto dyniowo-orzechowe Składniki: 300 g dyni (najlepiej Hokkai do, takiej z szarą, matową skórką) 1 litr(...)bulionu 1 duża słodka papryka 40 g orzechów laskowych, uprażonych na patelni i pozbawionych skórki 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku  2 łyżki oleju orzechowego 4 łyżki oleju kukurydzianego lub słonecznikowego 30-40 g drobno utartego parmezanu 3 łyżki posiekanej pietruszki Paprykę w całości podpiec w mocno nagrzanym piekarniku lub obsmażyć na łyżce oliwy na patelni

Kuchnia Prezydentowej
Tarta piernikowa 152

jogurtu - 1 łyżeczka przyprawy korzennej Składniki na masę piernikową: - 155g mąki pszennej - 115g drobnego cukru do wypieków - 1/3 łyżeczki soli - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy Składniki na polewę(...)czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. W między czasie robimy masę piernikową . Siekamy orzechy i ścieramy skórkę z pomarańczy. Następnie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę korzenną i wszystko mieszamy. Do suchych składników dodajemy wodę, jogurt

Kuchenne Wariacje
Tort makowy z masa kawową 214

przygotowania którego uzyłam kawy vaspiatta espresso, którą otrzymałam od sklepu internetowego    http:// www.sklep.coffea.pl/ . Serdecznie polecam. Składniki na biszkopt makowy: 700 g  suchego maku 100 g orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 30 g likieru(...)espresso 20 g likieru kawowego różyczki  Dr Oetkera 3 łyżeczki startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na  mniejsze kawałki. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować,  połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać

Gosia gotuje
Trufle piernikowe 127

herbatniki) 4-5 kostek białej czekolady  4-5 łyżek miodu 1 łyżka przyprawy do piernika tabliczka mlecznej czekolady (lub gorzkiej - jak kto woli) do obtaczania: kolorowa posypka, rozdrobnione orzechy Przygotowanie:   W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze(...)Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie i posypujemy cukrowymi ozdobami i rozdrobnionymi orzechami. Chowamy na 5-10 min. do zamrażalnika, by czekolada zastygła

Domowa Cookierenka Agi
Miękkie ciasteczka migdałowe + recenzja książki „Southern Itallian Desserts” 145

ilość poniższych składników o połowę, cukru można dać jeszcze mniej) 200 g cukru 2 białka 2 łyżeczki miodu 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego   Dodatkowo do obtoczenia: cukier puder, posiekane orzechy, migdały Przygotowanie: 1. Piekarnik   rozgrzać do temperatury 175 ° C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W malakserze (lub blenderze) zmielić migdały z cukrem, dodać pozostałe składniki(...)miksować do uzyskania jednolitej masy. 3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze, bądź posiekanych orzechach, czy migdałach. 4. Kuleczki układać na przygotowanej blasze i piec do lekkiego zrumienienia (w środku powinny być miękkie), ok. 10-12 min. (Moje kuleczki były większe i potrzebowały dwa razy więcej czasu). Ciasteczka można przechowywać w hermetycznym pojemniku do 2 tygodni

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania