orzechy - 16941 przepisów (strona:311/1130)

Mini serniczki z kajmakiem 166

orzechowym spodzie. Delikatne, puszyste, bardzo kuszące :) Szybko się je robi, jeszcze szybciej zjada, to takie maleństwa na dwa kęsy :-) Polecam! :) Składniki na spód: 70 g herbatników 50 g orzechów włoskich 50 g masła Masło rozpuścić, odłożyć do przestudzenia. Herbatniki i orzechy rozkruszyć blenderem i wymieszać z przygotowanym wcześniej masłem. Formę do muffinek delikatnie natłuścić, wyłożyć masę orzechową. Wyrównać i wstawić(...)lodówki. Masa orzechowa: 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 75 g cukru 100 g gęstej śmietany 1 duże jajko 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej + masa kajmakowa orzechy do dekoracji Ser zmiksować z cukrem, dodać śmietanę, jajko i mąkę, dokładnie połączyć. Masę serową wylać do przygotowanych foremek. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić, udekorować masą kajmakową. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Orzechowiec z powidłami 210

Efektowne ciasto z orzechami, w sam raz na świąteczną paterę, proste w wykonaniu, doskonałe w smaku; Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1 proszek do pieczenia 1 cukier wanilinowy Składniki na krem do przełożenia: 1 szklanki cukru 6 białek 0,5 ml  mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki pszennej(...)kostka masła 1 słoik powideł 20 dkg łuskanych orzechów włoskich 100 ml wódki Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na 2 prostokątne formy do pieczenia ciasta smarujemy powidłami. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę nakładamy na powidła, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym 180 stopni C. Gotujemy 1,5 szklanki

kgwjanczewo
Kajmakowe ciasteczka owsiane z bakaliami (bez pieczenia!) 110

mocnej, czarnej herbaty; są super do pracy, w sam raz na małą, słodką przekąskę. Składniki:   puszka masy kajmakowej (500g) 80-100g herbatników maślanych 200g płatków owsianych 100g orzechów włoskich 100g żurawiny suszonej 100g rodzynek (opcjonalnie do posypania sezam i gorzka czekolada) Przygotowanie: Herbatniki  rozdrobnić w malakserze (tylko bez przesady, nie zrobić z nich mąki:). Orzechy(...)mniejsze kawałki - można je także użyć malaksera.  W rondlu na wolnym ogniu podgrzać masę kajmakową - trzeba mieszać, żeby się nie przypaliła. Do gorącej masy wsypać płatki owsiane, orzechy, rodzynki, żurawinę i rozdrobnione herbatniki. Mieszać całość, aż wszystkie składniki się połączą. Masę rozprowadzić w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem. Można polać/posmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać ziarnami sezamu. Schłodzić

Kulinarne Inspiracje
Pascha w wersji light 160

pójdzie w boczki;) Składniki: 250 g twarogu chudego (zmielonego) 250 twarogu półtłustego (zmielonego) szklanka mleka 2% 1,5 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki ksylitolu laska wanilii pół szklanki orzechów laskowych (najlepiej podprażyć je wcześniej w piekarniku i pozbawić skórki) pół szklanki orzechów włoskich 2 łyżki wiśni suszonych - jeśli nie pilnujecie kalorii i cukru może być więcej, można je zastąpić(...)caffe latte) - dzięki temu deser będzie bardziej puszysty. Następnie do mleka dodawać partiami oba rodzaje twarogu mieszając wszystko przy pomocy miksera. Dodać skórkę z pomarańczy.   Suszone wiśnie i orzechy posiekać na drobne kawałki i dodać do masy serowej. Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do dowolnej formy. Włożyć do lodówki na 3 godziny.    Gotową paschę można pokroić

Kulinarne Inspiracje
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 164

Orzechy, jabłka to dobre połączenie smakowe. Niektórzy uważają, że takie ciasto to typowo jesienne. Jednak, gdy jest coś smacznego to jedzmy to przez cały rok. Składniki: Biszkopt orzechowy: 6 jajek 6 łyżek zmielonych orzechów 4,5 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 6  żółtek(...)budynie śmietankowe 1 masło (25 dag) 1/3 szklanki cukru pudru Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Na blaszkę posmarowaną margaryną, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na dwie części. Ciasto jabłkowe

Salonik smaków
Marysieńka Siostry Anastazji 142

szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia S kładniki na place k  II: 25 dag mielonych orzechów 5 białek 20 dag cukru kryształu 11/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wyłożyć na blachę i piec 30-40 min w 180° C. Zimne przekroić na pół. Placek II-Białka ubić z cukrem, dodać pokrojone orzechy ( ja orzechy mielę) oraz pozostałe składniki, wymieszać i piec 30-40 min w 180'C Krem- Odlać pół szklanki mleka, a resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć

Ciasteczkowy Potwór
Ferrero rocher 139

Jeżeli lubicie czekoladki lub kupujecie bombonierki to zapomnijcie o kupowaniu. te kulki to po prostu poezja, sklepowe przy nich mogą się schować .  Składniki: 100 g wafelków o smaku orzechów laskowych 15 dag orzechów laskowych 1 słoik nutelli (200g) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady Wykonanie: Wafelki drobno pokruszyć, orzechy podprażyć w piekarniku ok 5-8 min, wystudzić i obrać

Ciasteczkowy Potwór
Cytrynowa kruszynka 133

Mega cytrynowe ciasto polane lukrem i posypane siekanymi orzechami to coś, co każdy powinien spróbować. Idealne na każdy dzień, orzeźwiające i niezwykle smaczne. Ja uwielbiam takie smaki i aromaty, lecz mój połówek już nie koniecznie, ale co tam :D Mnie też się coś od życia należy po siedemnastu latach małżeństwa, bo właśnie dziś mija nasza rocznica ślubu i własnie dziś(...)ważą jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 cytryny Lukier: 30 dag cukru pudru 1 białko sok z 1 cytryny 1 łyżka gorącej wody Posypka: 10 dag krojonych orzechów włoskich Wykonanie: Margarynę ucieram z cukrem i żółtkami. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cytryny oparzam wrzątkiem i ścieram na tarce skórkę, osobno wyciskam sok z cytryn. Do masy

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto do kawy 205

moim starym zeszycie i faktycznie do kawy jest niezastąpione. Miękkie, puszyste i do tego lekko wilgotne. Po prostu pyszne :) Składniki: 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 jajka Wykonanie: Połowę cukru i orzechy wkładam(...)masy maślanej. Na końcu dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszam i odstawiam. Tortownicę z wkładką do wieńca natłuszczam i posypuję połową mieszanki orzechowej, wykładam połowę ciasta, przesypuję resztą mieszanki z orzechami i przykrywam pozostałym ciastem.    Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasto ok 40-45 min, do suchego patyczka.Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimne przekładam

Ciasteczkowy Potwór
Knoppers-wafelki domowe 256

Masa mleczna: 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 3/4 kostki masła 1 1/4 szklanki mleka w proszku Masa orzechowo-kakaowa: 3/4 kostki masła 3-4 łyżki kakao 1 opakowanie orzechów laskowych 3-4 łyżki mleka w proszku 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Masa mleczna- mleko gotuję z cukrem i odstawiam by wystygło. Masło ucieram na puch, dodaję po łyżce mleko(...)proszku, a następnie wlewam po łyżce mleko z cukrem. Masa orzechowo-kakaowa- orzechy prażę w piekarniku lub na suchej patelni, studzę i blenderem kruszę drobno.Masło ucieram na puch, dodaję starte orzechy, cukier puder, mleko w proszku i wszystko miksuję na gładką masę. Na końcu dodaję kakao i dokładnie mieszam. Pierwszy suchy wafel układam na desce, na to wykładam masę

Ciasteczkowy Potwór
Domowa granola 213

Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. C. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypać do miski, wlać miód i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie orzechy będą sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i na koniec posypać cynamonem i imbirem. Piec przez około 20-25 minut. Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić

Kredowe Menu
Sałatka słodko-kwaśna 139

sałatkę wypatrzyłam w miesięczniku "Przyślij przepis!", a autorką przepisu jest Pani Karolina K. Sałatka jest dobra i myślę, że smakować będzie przede wszystkim amatorom selera naciowego i orzechów:) Składniki: 2 selery naciowe; 1 puszka ananasa; 1 puszka kukurydzy; niecała szklanka ryżu ugotowanego na sypko; około 10 dkg orzechów lub migdałów; majonez; sól; pieprz; Wykonanie: Łodygi selera umyć i pokroić(...)drobną kostkę. Kukurydzę osączyć. Pokrojonego selera przełożyć na sito, przelać wrzątkiem, by trochę zmiękł i ostudzić. Następnie do miski przełożyć przestudzonego selera, ananasa, kukurydzę oraz ryż i posiekane orzechy. Dodać kilka łyżek majonezu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przed podaniem dobrze jest sałatkę schłodzić w lodówce

In my kitchen
Rolada czekoladowa 169

Szybki cieniutki biszkopcik, masło, nutella, trochę posiekanych orzechów włoskich i białej czekolady... Brakowało tylko dżemu śliwkowego, bo wtedy roladka była by winniejsza i pewnie mniej słodka:) Ale do kawy i tak fantastyczna! Składniki na ciasto: 5 średnich jajek; 2/3 szklanki cukru kryształu; 2 łyżki kakao; 3/4 szklanki mąki; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Nie rozpisuję się tutaj(...)upieczeniu jest również taki sam jak w przepisie na wspomnianą powyżej roladkę. Składniki na masę: 200 g masła; 1 mały słoiczek kremu "Nutella"; troszkę spirytusu; garś posiekanych orzechów włoskich, 50 g białej czekolady (jeżeli akurat mamy ochotę:)); powidło śliwkowe; Wykonanie: Masło utrzeć na krem i nadal ucierając dodawać po łyżce "Nutellii". Następnie dodać do smaku troszeczkę spirytusu. Wymieszać. Poncz

In my kitchen
Makowiec śnieżny (Siostry Anastazji) 392

szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem. Do ubitej śmietany dodać letnią żelatynę, cały czas miksując śmietanę. Masa orzechowa: 20 dkg masła; 10 dkg cukru pudru; 15 dkg orzechów mielonych; 125 ml mleka; 3 żółtka; spirytus (do smaku); Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa

In my kitchen
Francuskie rożki z pieczarkami 152

Uwielbiam te rożki i bardzo Wam je polecam. Przepis wyłowiony na blogu "W kuchni Usagi" . Składniki na 8 rożków: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g); 300 g pieczarek; 100 g orzechów włoskich; 10 szalotek lub 1 cebula; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka octu balsamicznego; 1 łyżka śmietany; natka pietruszki; szczypta rozmarynu; szczypta bazylii (lub zioła prowansalskie); sól, pieprz; 1 jajko; sezam(...)posypania; Pieczarki umyć. Duże pieczarki pokroić w plastry, małe przeciąć na ćwiartki. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Cebulę pokroić w niewielką kostkę. Pieczarki wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na dużym ogniu, aż zmiękną. Dodać ocet balsamiczny i smażyć dalej, aż płyn odparuje. Dodać pokrojoną cebulę, wycisnąć ząbek czosnku, dosypać bazylię i rozmaryn (jeśli są świeże to należy je pociąć

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania