miło zjeść śniadanie oglądając tak piękny poranek. Mimo ferii zaraz po śniadaniu znów idę do szkoły tym razem mam tylko 4 godzinki biologii :) ~ Kakaowa owsianka z cukinią i orzechami włoskimi ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 1 łyżka kakao naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego pół małej cukinii startej na grubych oczkach + orzechy włoskie Wszystkie składniki, prócz siemienia(...)rondelku, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Dodajemy siemię lniane, całość gotujemy aż do zgęstnienia. Przekładamy do miseczki dodajemy resztę startej cukinii i namoczone przez noc orzechy włoskie
Kuchenny Skrawek NiebaWalentynki tuż tuż....a własnoręcznie przygotowane ciasto będzie idealne dla ukochanej osoby. Polecam przepyszny czekoladowy murzynek z nutką orzechów włoskich. Jeśli ciasto przygotujecie w pięknej silikonowej formie od SMAK KUCHNI w kształcie serca Walentynki z pewnością będą bardzo udane!. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mąki kostka margaryny 1/2 szklanka wody 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 4 łyżki kakao 4 jaja Dodatkowo: 1/2 szklanki orzechów włoskich płatki migdałów 1. Zagotować margarynę z wodą, kakao i cukrem. Odlać z tego 1/2 szklankę na polewę. Odstawić do wystudzenia. 2. Do wystudzonej masy kakaowej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, zmiksować. 3. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i delikatnie wymieszać, dodać
Apetyczna babeczkaCiebie!Lusia i Helenka na pewno chetnie Ci pomogą. Polecam wszystkim łasuchom! Składniki na 15 trufelków: 15 daktyli 3 łyżki pasty tahini szczypta mielonego kardamonu do obtoczenia: 2 łyżeczki orzechów nerkowca 2 łyżki wiórków kokosowych nasiona sezamu-opcjonalnie Wykonanie: z daktyli usunąć pestki.Daktyle,tahini i kardamon zmiksować do uzyskania jednolitej pasty,choć nie jest to konieczne.Umieścić pastę w lodówce(...)minut,by składniki mogły się związać w miedzyczasie zmiksować w blederze orzechy nerkowca lub innych dowolnych.Jeśli użyjesz sezamu upraż go na patelni przez1 minutę z daktylowej pasty uformować 15 kulek.Obtoczyć je w orzechach,wiórkach kokosowych lub nasionach sezamu ułożyć dekoracyjnie na paterze i podawać nie wymagają przechowywania w lodówce.Nie wiem też jak długo można je przechowywać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!maki pszennej -200 g margaryny -2/3 szklanki cukru pudru -4 jajka -2 łyżki śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka amoniaku -powidła śliwkowe -200 g orzechów włoskich krem: -200 g masła -1/2 l mleka -5 żółtek -1 szklanka cukru pudru -3 łyżki mąki -3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: ciasto: Orzechy siekamy na drobne kawałki. Białka oddzielamy(...)jajek ubijamy z cukrem na sztywno. 2 kawałki ciasta wałkujemy i dajemy do dwóch blaszek. Ciasta smarujemy powidłami, a na to wykładamy pianę z białek. Na pianę wysypujemy rozdrobnione orzechy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. krem: W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka i oba rodzaje mąki. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Gdy mleko
KasiekGotujejajka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g obranej pietruszki 1 jabłko 50 g orzechów włoskich lub pecan skórka i sok z jednej pomarańczy Masło rozpuszczamy z cukrem, z syropem klonowym i odstawiamy do ostygnięcia. Obraną pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy, pozbywamy(...)się gniazda i również ścieramy na grubych oczkach. Orzechy siekamy na kawałki. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Następnie ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka ubijamy na puch. Wlewamy przestudzoną miksturę. Ubijamy krótką chwilę. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Krótko ubijamy. Dodajemy pietruszkę, jabłko, orzechy, skórkę i sok z pomarańczy. Wszystko ponownie krótko ubijamy
Made By Mom And SonMojej babci przypomniał dawne czasy, może i innym przywróci wspomnienia... Torcik kawowo-orzechowy (przepis na małą tortownicę) Ciasto: 3 jaja 150g cukru 200g mąki pszennej 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 2 torebki budyniu waniliowego 750ml mleka 200g masła 100g cukru pudru pół szklanki kawy cappuccino 50ml wody Ciasto: Białka ubić na sztywną(...)pianę, nie przerywając dodać cukier i żółtka. Orzechy zmielić na proszek, wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Stale ubijając dodawać po łyżce do masy jajecznej. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 15 minut. Krem: 500ml mleka zagotować, proszek budyniowy rozpuścić w 250ml
Zapiski Młodej Żonykubeczek jogurtu naturalnego 1 nieduże jabłko starte na tarce ze skórką cukier do smaku (u mnie 3 łyżeczki ekologicznego cukru trzcinowego Symbio ) sok z 1/4 cytryny kilka sztuk orzechów (u mnie ekologiczne orzechy nerkowca Symbio ) ziarenka z 1/4 średniej wielkości granatu (lub dowolne sezonowe owoce) 1. Płatki owsiane wymieszane z cukrem zalewamy zimnym mlekiem i sokiem. Mieszamy, przykrywamy folią(...)odstawiamy do lodówki na noc. 2. Rano dodajemy sok z cytryny, jabłko, jogurt. Mieszamy. 3. Posypujemy ziarnami granatu i orzechami
Szefowa kuchnipełna witamin i pierwiastków, pasuje świetnie do pieczywa, naleśników, omletów, słodkich placuszków czy ciasteczek. I solo oczywiście :) SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado 1 dojrzały banan 2 łyżki kakao garść orzechów laskowych 1 łyżka miodu PRZYGOTOWANIE Banana kroimy na plasterki, awokado w kostkę. Miksujemy na gładką masę, dodajemy kakao i orzechy. Ponownie mieszamy. Jeśli krem nie jest wystarczająco słodki, możemy
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 250 gram masła prawdziwego zapach waniliowy 2 żółtka Dodatkowe składniki: ciemny dżem (idealnie pasuje z ciemnej porzeczki) pokrojone orzechy włoskie Przygotowanie Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojoną margarynę. Ugniatamy mąkę z margaryną, dodając powoli pozostałe składniki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki(...)wymiarze 25 cm na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy blatem z ciasta. Następnie smarujemy dżemem i wykładamy pianę. Placek, który będzie wierzchem naszego ciasta posypujemy orzechami i lekko przygniatamy. Pieczemy 30 minut w temp. 170 st. C W tym czasie możemy przygotować krem. Z żółtek i cukru ubijamy kogel-mogel. Dodajemy 1/2 szklanki zimnego mleka
tojestpyszne.blogspot.comPrzepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze pokojowej 300g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone(...)Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę octu oraz stopniowo, nie przerywając miksowania po łyżce cukru. Masę należy ubijać aż cały cukier całkowicie się rozpuści a masa będzie gęsta
Pyry na GazDomowa masa makowa ma ogromna przewagę nad kupną. Chyba jej największym plusem jest to że sami decydujemy o jej smaku i konsystencji dojąc swoje ulubione dodatki, bakalie, orzechy. Nie bez znaczenia jest tez fakt, że dokładnie wiemy co do niej wkładamy i nie używamy konserwantów czy wzmacniaczy smaku. SKŁADNIKI: 50 g masła 450g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny(...)suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu WYKONANIE: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć
Pyry na GazPrzepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze pokojowej 300g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie(...)alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę octu oraz stopniowo, nie przerywając miksowania po łyżce cukru. Masę należy ubijać aż cały cukier całkowicie się rozpuści a masa będzie gęsta i sztywna. Gotową
Pyry na Gazoczywiście będzie coś słodkiego. miałam masę kajmakową i śmietanę 30 % i musiałam je wykorzystać, wybór padł na to ciasto. Wspaniałe ciasto z lekko wyczuwalnym miodem, bitą śmietaną i orzechami zatopionymi w karmelu, to jest dokładnie to o co chodziło :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 150 g miodu 125 g masła lub margaryny(...)rozprowadzić na jednej połowie schłodzonego ciasta i przykryć drugą Składniki na polewę kajmakową: 1 puszka gotowej masy kajmakowej, jeżeli nie mamy to puszka słodzonego skondensowanego mleka 1 szklanka orzechów włoskich Jeżeli nie mamy gotowej masy kajmakowej to można skondensowane mleko w puszce gotować w kąpieli wodnej przez godzinę, jeżeli posiadamy gotową masę to należy ją rozprowadzić na górnej części
Na słodko lub wytrawnieobiadowa, nawet nie wiem kiedy. Zatem w ramach kolacji proponuję, brokułowe spaghetti. SKŁADNIKI: 200 g makaronu pełnoziarnistego (spaghetti) 1 brokuł 3 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka orzechów włoskich ser (użyłam grana padano) sól pieprz A jak to zrobić: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić do osolonego wrzątku, gotować do miękkości(...)odcedzić. Rozgnieść go dokładnie widelcem, doprawić solą i pieprzem. Dolać śmietankę i gotować 5 minut na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać. Orzechy drobno pokroić i prażyć na patelni. Na talerz przekładamy porcję makaronu i sosu, posypujemy serem i prażonymi orzechami
Kuchnia w opałachsię człowiek nie potrafi zdecydować :) Ale patrząc z drugiej strony, przychodzi wtedy czas na kreatywność. I tak oto z mojego niezdecydowania, powstały naleśniki w wersji duo. Twarożek z orzechami, dżem figowy, a do tego delikatne naleśniki. Mówię wam pyszności, nie tylko na deser. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe 200 g mąki 1 jajko 1 1/3 szklanki(...)wody mineralnej gazowanej szczypta soli 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego farsz 200g twarogu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego posiekane orzechy (włoskie lub migdały) dżem figowy (lub inny ulubiony) świeże figi olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto, przy pomocy miksera lub trzepaczki połączyć ze sobą na gładką
Kuchnia w opałach