szczypior. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórka obieramy, pozbawiamy go nasion i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wszystko razem mieszamy. Orzechy kroimy drobniej i podprażamy je na suchej patelni. Sałatkę chłodzimy, przed podaniem posypujemy podprażonymi orzechami, ozdabiamy pietruszką lub kolendrą. SKŁADNIKI 1 mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 długi ogórek(...)szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki posiekanej natki pietruszki, lub pół na pół pietruszka i kolendra 2 łyżeczki startego świeżego imbiru ¼ szklanki posiekanego szczypioru 1 mała limonka lub 3 łyżki stołowe soku Limmi z limonek 1 papryka- pomarańczowa lub czerwona, mięsista 1 łyżka miodu 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa) + 1,5 szklanki wody
Karo in the KitchenSkładniki : ananas w puszce Dole-Tropical Gold 1 szklanka, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie dr. Oetker, orzechy włoskie Kresto 1 szklanka, nektarynka 4 dojrzałe, galaretka agrestowa 1 opakowanie dr. Oetker krojone ananasy z puszki wylać na sitko i odsączyć, wsypać do foremki silikonowej budyniowej lub innej wlać galaretkę tężejącą pomarańczową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody i schować do lodówki(...)zastygnięcia łuskane orzechy włoskie rozsypać na galaretce agrestowej, wsypać pokrojone drobno dojrzałe nektarynki wlać tężejącą galaretkę agrestową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schoweać do lodówki na kilka godzin przed wyjęciem formę polać ciepłą wodą i galaretka lekko wychodzi z formy ananasy i orzechy włoskie Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" deser jest pełen witamin i mniej kaloryczny
W Mojej Kuchni LubięPyszne, bogate ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą miodową. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest sycące, gęste i ładnie się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie do pieczenia firmy Nordic Ware:). Dostałam ją do przetestowania dzięki uprzejmości sklepu Leduvel , który jest dystrybutorem tej marki. Forma jest piękna, dosyć ciężka, babka cudownie wyrosła i ostygniętą wyciągnęłam z niej bez problemu. Bardzo polecam(...)325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki płynnego miodu
Mała CukierenkaSkładniki: ulubiona kawa ziarnista/mielona, płatki gorzkiej czekolady, śmietanka 30-36% (koniecznie schłodzona przed ubijaniem, przyprawa kawowa własnego wyrobu (cukier, imbir, goździki, kardamon, cynamon), karmelizowane orzechy laskowe (3-5 orzechów pokrojonych w kostkę zasypane dwoma łyżeczkami cukru białego i łyżeczką trzcinowego - karmelizowane chwilę przed podaniem kawy) Przygotowanie: Do ulubionego kubasa wsypujemy niecałą łyżeczkę płatków czekoladowych (można pominąć). Następnie(...)proponuję użycie rozpuszczalnej mieszanki, ale to już będzie tylko namiastka kawy. Następnie dodajemy łyżeczkę przyprawy kawowej, można dosłodzić wg.gustu. Na lekko ostygnięty napitek nakładamy ubitą śmietankę, którą dekorujemy prażonymi orzechami w karmelu. Dla wielbicieli słodkości polecam do śmietanki dodać cukru pudru. Czasem trzeba sobie dogodzić
Karczma Honoriettybyło oczywiście pyszne, jednak furorę zrobiła sałatka - mieszanka, idealnie komponujących się smaków! ĆWIARTKI Z KURCZAKA Z DUSZONYM GROSZKIEM I CEBULKAMI oraz SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO I JABŁEK Z DODATKIEM ORZECHÓW WŁOSKICH Składniki do kurczaka: - 4 ćwiartki z kurczaka - oliwa z oliwek - mały pęczek tymianku - czosnek w łupinie - 20 gram masła - 150 mililitrów wody - sól - pieprz Przygotowanie kurczaka: Mięso myjemy, osuszamy(...)rzymską i podgrzewamy jeszcze chwilkę, aż i ona zmięknie. Składniki na sałatkę: - 3 łodygi selera naciowego - 2 średnie jabłka - garstka mieszanki kiełków - odrobina soku z cytryny - garstka orzechów włoskich Przygotowanie sałatki: Łodygi selera myjemy i kroimy w plasterki. Jabłka również myjemy, usuwamy gniazda nasienne i także kroimy w plasterki. Skrapiamy całość cytryną, co by nam owoce nie ściemniały
Życie zamknięte w smakukostki rosołowej). Bruschettę też robiłam na ciabatcie przygotowanej w domu ( tutaj przepis ), ale zawsze można kupić coś w ulubionej piekarni. ZUPA KREM Z PORÓW ORAZ BRUSCHETTA Z GRUSZKĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I GORGONZOLĄ Składniki na zupę: - 1 litr bulionu z kurczaka lub wywaru z warzyw - 3-5 porów (tylko białe części, w zależności od wielkości) - 3-4 łodygi selera(...)ogniu dolewamy do niej śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Voila! Składniki na bruschettę: - ciabatta lub inne dowolne pieczywo - gruszki - dojrzałe, słodkie i soczyste - gorgonzola - orzechy włoskie Przygotowanie bruschetty: Pieczywo skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej lub podpiekamy w piekarniku. Na wierzch kładziemy: gruszkę, orzechy i gorgonzolę. Można bruschettę podpiec jeszcze chwilkę
Życie zamknięte w smakuwyłącznie tuczącymi, zakazanymi składnikami. I mimo to się nimi zajadam. Czekam aż przestanę się mieścić w drzwiach. Będę dzisiaj grzeszyć, tak bardzo grzeszyć... BROWNIE MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I ORZECHAMI LASKOWYMI Składniki: - 100 gram masła - 100 gram czekolady deserowej - 100 gram czekolady mlecznej - 100 gram czekolady gorzkiej - 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 3/4 szklanki cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)łyżeczki soli - 1/3 szklanki mąki - 100 gram orzechów laskowych Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, czekoladę gorzką, mleczną oraz kawę rozpuszczalną. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą. Masę maślano-czekoladową łączymy z cukrem, żółtkami, aromatem waniliowym i mąką. Na sam koniec dodajemy pianę z białek, posiekaną czekoladę deserową oraz, również posiekane, orzechy laskowe. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Życie zamknięte w smakus.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); POWIDŁA ŚLIWKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI Składniki: - 3 kilogramy śliwek bez pestek (u mnie węgierki) - 750 gram cukru - 500 gram orzechów włoskich Sposób przygotowania: Umyte wypestkowane śliwki wrzucamy na patelnię i zasypujemy 100 gramami cukru. Smażymy(...)miękkości. Następnie przecieramy całość przez sitko o drobnych oczkach (jeżeli komuś nie przeszkadzają skórki, nie jest to etap konieczny). Do powstałej masy dodajemy resztę cukru i orzechy włoskie (jeżeli chcecie zachować tylko ich chrupkość, bez cierpkiego smaku, sparzcie je, a potem uprażcie na patelni albo w piekarniku). Gdy powidła osiągną pożądaną konsystencję, przelewamy je do umytych i sparzonych słoików
Życie zamknięte w smakulubi klasycznego schabowego? Pewnie takich osób jest mało. Dzisiaj prezentuję schabowego zmodyfikowanego - nie z bułką tartą ale z mielonymi orzechami włoskimi. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Składniki: Kotlety schabowe Mąka Mielone orzechy włoskie ( można je samemu zmielić ) Sól, pieprz jajka Olej Wykonanie: Kotlety schabowe rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i w roztrzepanych jajkach. Na sam koniec obtaczamy(...)mielonych orzechach i smażymy na oleju na złoty kolor
Smaki Ewysztuka, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 8 dag, mąka krupczatka 1,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, wiśnie bez pestek 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata, orzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać(...)umyte wiśnie wypestkować i wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszczą wiśnie soku do ciasta, wiśnie rozłożyć na cieście na wiśnie dać resztę ciasta jak kruszonkę, posypać po wierzchu tartymi orzechami laskowymi Beach Flower-BACKMIT = "zobacz TUTAJ" wstawić do piekarnika i teraz piekarnik nastawić na 210C i piec około 35-40 minut, ciasto kroic jak będzie zimne - ciasto jest pyszne
W Mojej Kuchni Lubięskórki, przesypujemy je na patelnię, oprószamy szczyptą soli i prażymy (uważając aby nie przypalić orzeszków), do momentu aż zmienią kolor na złocisto brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy (zamiast patelni możemy uprażyć orzechy piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez 10-15 minut, dodając po pierwszych dwóch minutach porcję miodu. W miarę upływu czasu, masa
Miód i pieprzKolejne fantastyczne ciasteczka z tej strony, odrobinę zmieniony bo w oryginale było tylko masło orzechowe, ja trochę zmniejszyłam jego ilość za to dodałam orzechy. Składniki: 0,5 szklanki masła orzechowego 120 gram "Planty" ( u mnie pół na pół z margaryną) 1 szklanka cukru 3 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka 1 i 3/4 mąki pszennej(...)łyżeczki sody szczypta soli 0,5 szklanki grubo posiekanych orzechów ziemnych Margarynę oraz Plantę ucieramy z masłem orzechowym, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i cukier dokładnie ucieramy składniki. Następnie dodajemy mleko, sól i mąkę wymieszaną z sodą oraz na końcu orzechy, mieszamy do połączenia się wszystkich składnków. Ciasto będzie dość kleiste, delikatnie obsypujemy ręce mąką, robimy niewielki kuleczki
Słodka Kraina Wypiekówmogłam za żadne skarby zabrać się za napisanie posta. W końcu zasiadłam. Mam dla Was pyszne, szybkie danie awaryjne w postaci makaronu z domowym pesto. Dzisiaj z bazylii i orzechów laskowych :) Makaron z bazyliowo orzechowym pesto 300 g makaronu, u mnie świderki mały pęczek bazylii dwie garść orzechów laskowych 2 garści startego sera typu parmezan lub pecorino 4-5 łyżek(...)oliwy sól, pieprz ząbek lub dwa czosnku Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Bazylię, ser, orzechy i czosnek blendujemy na pastę, u nas nie jest bardzo jednolita bo lubimy jak coś tam orzechowego chrupie. Dalej blendujemy dolewając oliwę. Przyprawiamy do smaku. Makaron odcedzamy ale niezbyt dokładnie i od razu mieszamy intensywnie z pesto. Podajemy posypany serem
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie swym smakiem, że przygotowałam go od razu na następny dzień, by dobrze się schodził w lodówce. Można go podawać z jajkiem (jak tradycyjny chłodnik), można z dodatkiem fety, orzechów włoskich, można także z ziemniakami (jako lekki obiad), ale również sam. Każda wersja jest przepyszna. Rodzinka zgodnie orzekła, że smakuje im nawet bardziej, niż chłodnik litewski, który królował(...)czosnku - sól himalajska lub morska (ok.1 łyżeczki) - świeżo mielony pieprz - pęczek koperku Dodatkowo: - 4 jajka ugotowane na twardo - pestki słonecznika uprażone na suchej patelni lub - pokruszona feta lub - rozdrobnione orzechy włoskie Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posolić. Ogórki dokładnie umyć, wytrzeć, obciąć końcówki i zetrzeć (razem ze skórką) na grubych oczkach tarki. Do ogórków z czosnkiem wlać jogurt
Smaczne Zdrowesól himalajska - łyżka jagód goji - 2 orzechy brazylijskie Wykonanie: - Płatki zalać wrzątkiem, dodać szczyptę soli, rodzynki i jagody goji - Wymieszać wszystko i odstawić na 5 minut do nasiąknięcia - Jabłko zetrzeć na tarce - Kiwi obrać, pokroić w kostkę - Orzechy połamać na drobne kawałki - Do owsianki dodać syrop z agawy, cynamon, kakao, jabłko i orzechy; wymieszać - Na wierzch rozsypać kawałki kiwi. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalna