pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej i na pewno zagości u mnie na stałe. Składniki keksówkę o długości ok 30 cm: 200 g mąki jaglanej 70 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 250 ml mleka roślinnego lub krowiego 3 nieduże marchewki 2 duże jajka 2-3 łyżki ksylitolu 2 łyżki miodu 2,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku(...)łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie: Marchew umyj, obierz i zetrzyj drobno na tarce. Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami. Jajka ubij z cukrem brzozowym na puszystą masę. Dodaj miód. Następnie kolejno dodawaj na zmianę tartą marchewkę i mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Mieszaj tylko do połączenia składników. Keksówkę wyłóż
Ze smakiem i z pasjąRobi się ją błyskawicznie, no i muszę przyznać, że tak samo błyskawicznie znika! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 20×20 ) * twarde, słodkie jabłka – 1 kg ( waga już obranych ) * orzechy włoskie – 100 g * mascarpone – 500 g * herbatniki – ok. 50 szt * cukier – 0,5 szkl * czekolada mleczna – 200 g * masło – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, dodajemy podprażone i posiekane orzechy oraz mascarpone i wszystko razem dokładnie miksujemy Na blasze układamy warstwę herbatników, przykrywamy 1/ masy jabłkowej, zakrywamy herbatnikami, i ponownie układamy jabłka – tak tworzymy 3 warstwy. Całość oblewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z masłem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkozbiorów siostry Anastazji. biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 3/4 szkl. cukru 1,5 łyżki miodu 1 łyżka mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 1 łyżka cukru(...)minut. Wystudzić,przeciąć na dwie części. Można też upiec dwa cienkie biszkopty dzieląc składniki na połowę. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Piec 25 minut w temp. 180*C Krem: Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich
Kolorowa kuchnia Elkiprzy zawijaniu jest całkiem sympatyczna - bardzo polecam :) Składniki: 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (lub podobnej) suszone śliwki (po 2 na plasterek szynki) suszone żurawiny (po 4 na plasterek) chrzan kremowy orzechy włoskie szczypiorek suszony rozmaryn 1 szklanka czerwonego wina Wykonanie: Śliwki zalać winem i pozostawić do nasiąknięcia na minimum 1 godzinę. Żurawinę zalać gorącą wodą i również odstawić do nasiąknięcia. Szczypiorek(...)plasterek szynki posmarować cienko na 1/3 powierzchni kremowym chrzanem. Ułożyć na posmarowanym fragmencie po 2 śliwki i 4 żurawiny, oprószyć szczyptą rozmarynu. Zawinąć roladki i na każdej ułożyć połówkę orzecha. Bardzo delikatnie przewiązać szczypiorkiem
zadanie-gotowanieszklanka płatków owsianych 1/2 szklanki musli 1 banan 120 g masła 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Dodatkowo 1 tabliczka mlecznej czekolady włoskie lub laskowe orzechy – posiekane Sposób przygotowania Połamaną czekoladę przełożyć do metalowej miski i postawić na garnuszku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody). Podgrzewać na małym ogniu(...)się wody. Podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż czekolada się rozpuści. Maczać ciasteczka w polewie czekoladowej (najlepiej pomóc sobie widelcem) i odstawić na papier do pieczenia. Posypać posiekanymi orzechami i włożyć do lodówki na godzinę. Artykuł Owsiane ciasteczka – bez pieczenia pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopelubicie buraki? Jadacie je jakoś inaczej niż tylko do obiadku, albo w barszczu? :) Składniki: 2 garście rukoli 1 spory burak (pieczony lub parowany) pół opakowania sera sałatkowego garść orzechów włoskich sos balsamiczny Rukolę układamy na talerzu, buraka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę, wykładamy na sałatę, na to wszystko pokrojony w kostkę ser i podprażone na suchej patelni orzechy
Cynamonowe szczęścieszklanka cukru pudru • 250 g masła • 1 szklanka śmietany 18% – 250 g • 1 budyń waniliowy • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa • 1 puszka masy kajmakowej gotowej • kilka łyżek orzechów włoskich Wykonanie: • Herbatniki pokruszyć w miseczce, dodać roztopione masło. • Masa nie może być zbyt mokra, ma mieć konsystencję mokrego piasku. • Herbatniki wyłożyć do okrągłej tortownicy o średnicy(...)Masę serową wylać na masę herbatnikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. • Piec 50 minut. • Masę kajmakową podgrzać, wylać na wystudzony sernik. • Orzechy uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu. Ten przepis dostałam dość dawno od mojego brata Adama, który jest sernikowym specjalistą. Sernik rozpływa się
To co kochamszklanki płatków jaglanych i płatków gryczanych • 1 szklanka nasion pestek dynii • 1/3 szklanki zmielonych nasion siemienia lnianego • 1/3 szklanki całych nasion siemienia lnianego • po 1/2 szklanki orzechów laskowych i nerkowców • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 3 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie) • 1 i 1/2 łyżeczki soli Mokre • 2 szklanki wody • 3 łyżki miodu Wykonanie: • Wymieszać w misce
To co kochamdekoracja z odbitej w serze folii bąbelkowej. Składniki: Ciasto orzechowe • 1 i 1/2 szklanki białek (ok. 8 szt) • 2 jajka • 3/4 szklanki cukru • 250 g mielonych orzechów włoskich • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa gotowana • 1 kg sera białego zmielonego • 1/2 szklanki cukru • 400 g masy kajmakowej – 1 puszka(...)wierzchu Wykonanie: Ciasto orzechowe • Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ubić mikserem. • Dodać cukier partiami i dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. • Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, i wymieszać z ubitymi jajkami, ale już nie miksować tylko delikatnie mieszać łyżką. • Ciasto wlać
To co kochamZdrowa i bogata wersja klasycznej owsianki. Pełna orzechów, żurawiny, pestek słonecznika i jagód goji. Przepis pochodzi od znanej ze zdrowego trybu życia i odżywiania Ewy Chodakowskiej. Składniki: (na jedną porcję) 3-4 łyżki płatków owsianych łyżka posiekanych orzechów włoskich łyżka ziaren słonecznika łyżka siemienia lnianego łyżka żurawiny pół łyżki jagód goji chude mleko Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Zalewamy
Pyry na Gazmiód (słoik jak od dżemu) 1 kostka margaryny 1 szkl cukru 5 jajek kakao (ja dałam jakoś może z 1/3 opakowania) 1 opakowanie cynamonu 1 łyżeczka amoniaku bakalie (rodzynki, orzechy) Przygotowanie: Miód, cukier, margarynę, cynamon rozpuścić w garnku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodać mąkę i jajka, wymieszać. Dodać kakao aby ciasto nabrało ciemnego koloru. Dodać bakalie i wymieszać(...)kostki masła kakao cukier 2-3 łyżki wody Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączyć. Gotową polewą polać ciasto i posypać posiekanymi orzechami
Motylkowa Kuchniapragnę zaproponować b uraka jako jeden ze składników sałat ki . Sałatka z b uraka składniki: 1 duży b urak miks sałat - ilość według upodobań i potrzeb orzechy laskowe lub włoskie dresing: 1 ły żka musztardy francuskiej 1 ły żka oliwy z oliwek sok z cytryny 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Buraka owijamy(...)obieramy i jak przestygnie kroimy w kostk ę. Burak powinien być al dente. Do salaterki nakładam y sałat ę , pokrojonego buraka oraz wcześniej uprażone , obrane z błonki i pokruszone orzechy laskowe. Wszystkie składniki dresingu mieszamy ze sobą i po lewam y sałatkę tuż przed podaniem
Przysmaki Karolkiochotę znowu ją zrobić! :) PS Postarajcie się podsmażyć szalotkę na chrupiąco - to ważny element! Składniki : około 10 brukselek 1 większa lub 2 małe gruszki garść suszonych żurawin garść pokruszonych orzechów włoskich około 30 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola) 2 duże szalotki 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy Dijon(...)talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w około 1 - 1.5 cm kawałki (nie obierać). Do posiekanych brukselek dodać żurawinę, orzechy, ser, gruszki i szalotki. Wymieszać. Z oliwy, octu, musztardy, miodu (syropu), soli i pieprzu przygotować dressing i wymieszać z sałatką. Pozostawić na 10 - 15 do przeniknięcia smaków
zadanie-gotowaniestrony. Wyjąć i wystudzić. Krem orzechowy: 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki 200 g masła 3 łyżki rumu lub likieru orzechowego pół szklanki zmielonych orzechów Wykonanie: Mleko zagotować z połową cukru. W misie miksera umieścić żółtka, resztę cukru i rum - utrzeć do białości. Dodać przesianą mąkę i miksować dalej. Kiedy mleko się zagotuje, dodać(...)budyń, cały czas mieszając. zdjęć z palnika i zostawić do wystygnięcia Masło utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać wystudzony budyń i utrzeć do połączenia. Na końcu dodać zmielone orzechy. Końcowe wykonanie: Połówki orzeszków nadziać masą i połączyć je w pary. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem można oprószyć je cukrem pudrem
Panda i jej świat