orzechy - 16941 przepisów (strona:356/1130)

Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 205

zioła: tymianek, rozmaryn, bazylię, kminek albo czarnuszkę. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI  na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka(...)oleju lub oliwy z oliwek + do posmarowania 2 łyżeczki suszonego oregano DO PODANIA: gruszki, pokrojone na plasterki kozi ser, pokrojony na plasterki lub pokruszony czerwona kapusta, drobno posiekana orzechy włoskie, posiekane i opcjonalnie podprażone na suchej patelni olej rzepakowy, tłoczony na zimno * PRZYGOTOWANIE Obie mąki wymieszaj z solą i drożdżami. Wlej olej lub oliwę, a następnie stopniowo dodawaj wodę

Food Square
Sos do makaronu z batatami i boczkiem 158

stanowi szybki obiad.  Pierwszą porcję sosu podałam z rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie  (tutaj) . Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 3 cebule 200 g boczku wędzonego 350-400 ml bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Orzech  (KLIK

VioletoweKucharzenie
Pasta sojowa z pieczarkami i orzechami 178

Składniki: soja (2 szklanki) orzechy włoskie, laskowe i ziemne (w sumie 1 szklanka, bez skorupek) pieczarki (40 dag) łuskany słonecznik (1 szklanka) sól pieprz papryka Przygotowanie: Ja wykorzystałam zmieloną soję, która została mi po produkcji tofu, ale można też zrobić od zera. Wtedy ziarna soi należy moczyć przez kilka godzin, a kiedy staną się miękkie odcedzić i zmielić. Ważne żebyśmy(...)otrzymali 2 szklanki zmielonej soi.  Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy. Dusimy na patelni, aż staną się ciemne. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Mielimy orzechy i ziarna słonecznika. Kiedy pieczarki będą już gotowe wkładamy wszystkie składniki do jednego garnka, mieszamy i blendujemy. Doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i papryki. Pastę można używać do smarowania, kanapek i grzanek lub jako masę

Weganka gotuje
Mleko z nerkowców 183

pozostałej masy przygotować znakomity kremowy ser nerkowcowy. Mleko z nerkowców można słodzić, solić i aromatyzować przyprawami. Polecam :) Porcja: 1000 ml Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 100 g orzechów nerkowców, 900 ml przegotowanej zimnej wody, 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie). Przygotowanie: Orzechy wypłukać, zalać wodą, moczyć min. 2 godziny. Zblendować z wodą, w której się moczyły i cukrem. Jeśli Wasz blender

SzczyptaSmaQ
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 160

łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g lekko roztopionego, letniego masła - duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii) - skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek) - zapach rumowy (kilka kropel) - wiórki kokosowe do ozdoby - orzechy laskowe do ozdoby Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 2 łyżki wody Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony(...)zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać w małym garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać wiórkami kokosowymi i przyozdobić orzechami laskowymi. *Najlepiej nie w puszce, tylko w opakowaniu albo własnoręcznie mielony. Jeśli przygotowujemy sami mak, najpierw należy go ugotować (ok. 30 min) zalanego wodą, trochę ponad poziom maku. Następnie należy

Corner With Recipes
Na różowo, czyli malinowa owsianka 173

dużo energii do działania :) Składniki (2 porcje): - 3/4 szklanki płatków owsianych - 3/4 szklanki wody/mleka - 2 łyżki otrąb owsianych - 1 szklanka malin ( świeżych lub rozmrożonych) - 1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie) - orzechy do posypania (opcjonalnie) Płatki i otręby wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj, mieszając co jakiś czas, aż płatki 'spuchną'. Dodaj maliny i cukier. Wyłącz gaz i dokładnie wymieszaj. Posyp(...)orzechami, żeby śniadanie było bardziej energetyczne

Corner With Recipes
Babeczki z Nutellą 152

Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia laska wanilii 100 g roztopionego masła 100 ml mleka 1 jajko około 8 łyżeczek Nutelli orzechy laskowe W jednej misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wanilie. W drugiej mokre składniki tj. masło, mleko, jajko.  Zawartość obu misek wymieszać tylko do połączenia się składników(...)Formę na muffinki wypełnić papilotkami i włożyć ciasto do około 3/4 wysokości papilotki. Do każdej babeczki wcisnąć po 1 orzechu laskowym i dać łyżeczkę Nutelli. Wykałaczką zrobić esy floresy z nutelli. Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut. Babeczki wystudzić. Krem: 100 ml kremówki 30% 2 łyżki Nutelli Kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie ostrożnie dodać Nutelle i połączyć

Moja Galeria Smaku
Babeczki orzechowe z czekoladą 106

masła 1/3 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki mleka 100 g posiekanej gorzkiej czekolady   Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy. W drugiej misce wymieszać mąkę(...)proszkiem do pieczenia, kakao i orzechami. Dodać stopniowo do masła. Po zmiksowaniu dodać mleko a na końcu czekoladę. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości papilotki. Piec w 170 stopniach około 25 minut, do suchego patyczka. Źródło

Moja Galeria Smaku
Quinoa z porem i ziołami 162

stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej) 2 pory świeże zioła: tymianek i szałwia 1 łyżka oliwy sól, pieprz garść orzechów włoskich Quinoa ugotować w 2 szklankach wody, aż wchłonie całą wodę (około 20 minut). Pory umyć, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić pory przez 4 minuty. Orzechy włoskie podprażyć

Moja Galeria Smaku
Crumble z jabłkami i selerem 160

Jabłka i seler zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów laskowych. Pychotka!!! Połączenie jabłek i selera jest tu idealne. Warte wypróbowania! Składniki: z przepisu Marty z Jadłonomii 500 g jabłek 50 g selera (korzeń) 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy Kruszonka: 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów

Moja Galeria Smaku
Wieniec drożdżowy z orzechami i syropem klonowym 159

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi, cynamonem i moim ulubionym syropem klonowym. Mimo, iż jest to bardzo duża porcja ciasta, zapewniam, że szybko zniknie ze stołu:) Składniki na tortownicę 26 cm*: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki tortowej 10 g suchych drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 120 g masła, roztopionego 1/3 szklanki cukru 8 g cukru(...)waniliowego 2 jajka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 130 g orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych na suchej patelni 1/2 szklanki syropu klonowego 3 łyżki cukru 3 łyżeczki cynamonu Mąkę wymieszać z drożdżami. Umieścić w misce, zrobić dołek. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski z mąką dodać mleko z jajkami oraz masło i sól

Moja Galeria Smaku
Dyniowy pudding chia 183

porcje: 400 ml mleczka kokosowego 4 łyżki nasion chia 1 szklanka puree z dyni* 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki syropu z agawy garść orzechów włoskich Do miseczki wlać mleczko kokosowe, dodać nasiona chia i 1 łyżkę syropu z agawy. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny najlepiej na całą noc.  Puree z dyni(...)zmiksować z cynamonem, gałką muszkatołową i 1 łyżką syropu z agawy. W szklance ułożyć warstwowo chia z puree z dyni, na wierzch położyć orzechy włoskie. Smacznego! * Dynię pokroić na większe kawałki. Piec w 200 stopniach przez 1 h. Ostudzić, obrać ze skóry. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
Kotleciki w sosie pieczarkowym z makaronem 195

Zapraszam dzisiaj na pyszne i proste danie , makaron z kotlecikami w  sosie  pieczarkowym firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/    , zapraszam również do wypróbowania tych produktów bo są naprawdę godne polecenia . Składniki :  1 słoik  Sosu  pieczarkowego firmy Orzech 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duże jajko 1 cebula około 5 łyżek bułki tartej

Sama słodycz i szczypta chili
DOMOWY BUDYŃ MALINOWY – z bitą śmietaną i orzechami 262

została przy słodkim budyniu… SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mleko – 500 ml * mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki * maliny – 1,5 szkl * cukier – 2 łyżki DODATKOWO: * śmietana kremowka * orzechy włoskie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Maliny miksujemy, przecieramy przez sitko, by usunąć pestki. 1 szklankę mleka łączymy z malinami, zagotowujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy mąkę i zalewamy gotujące się maliny, mieszamy(...)przerywając mieszania dodajemy cukier i gotujemy gładki budyń. Przelewamy do pucharków, dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną i prażonycmi orzechami.. Smacznego

Ostra na Słodko
66. Pesto z bobu i bazylii 203

tłoczenia w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto tworzyć różne kombinacje zamieniając np. bazylię na natkę pietruszki, bób, groszek czy inne zielone pyszności, a orzeszki piniowe na rzecz słonecznika, pestek dyni, orzechów włoskich czy nawet sezamu. W skrócie, warto jeść pesto i powinniśmy je umieścić od czasu do czasu w naszym menu! Składniki: - 150g ugotowanego i obranego bobu (ok. szklanka) - 15g liści(...)bazylii - 15g orzechów pinii - 3 łyżki parmezanu (weganie - parmezan z nerkowców) - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oliwy z bazylią - 1 duży ząbek czosnku *opcjonalnie: ekstrakt z oregano Dodatkowo: - makaron razowy, bezglutenowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru

Be Fit Be Strong