Wiedzieliście, że ciastka można zrobić na patelni?? Nie trzeba mieć piekarnika, by zajadać się słodkościami! Bardzo pomysłowe, walijskie ciasteczka, do których możemy dodać, co tylko chcemy: orzechy, migdały, rodzynki itp. Polecam! Składniki: (na 10-15 sztuk) 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 4 łyżki cukru 60 g masła ziarenka z 1/2 laski wanilii(...)można zastąpić aromatem waniliowym) ulubione dodatki: orzechy, migdały, rodzynki, czekolada itp. Przygotowanie: Ulubione dodatki posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą szklanki lub foremek wykrawać ciasteczka. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, którą rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Ciastka smażyć z obu stron
Nastoletnie Wypiekaniesojowego, kokosowego albo krowiego) mleko (do późniejszego podlania, według uznania około 0,5-1 szklanki) 2 banany 3 łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki wody 1 łyżeczka masła kilka orzechów włoskich do posypania (lub innych ulubionych) WYKONANIE: GOTOWANIE KASZY JAGLANEJ: Kaszę wrzuć na sitko i wypłucz gorącą wodą z kranu . Następnie przelej ją wrzącą wodą z czajnika . W garnuszku(...)zamieszaj i smaż je przez około 4 minuty , aż ładnie pokryją się karmelem. Kaszę rozłóż do miseczek i nałóż na nią karmelizowane banany. Wierzch posyp siekanymi orzechami. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonySzybka w przygotowaniu i bardzo uroczysta pieczeń z aromatem cebuli i grzybów. Ciekawego smaku nadaje również lubczyk i koperek. Do pieczeni idealnie pasuje sałatka Królewska Firmy Orzech. 300 g mięsa mielonego 3 cebule 5-6 dużych pieczarek 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka lubczyku 3 łyżki posiekanego koperku Olej Sałatka wielowarzywna Królewska ORZECH Cebule
VioletoweKucharzenienawet ktoś komu nie wychodzi pieczenie:) SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady 100 g deserowej czekolady 200 g masła 6 jaj 100 g cukru 100 g mąki 1 szklanka obranych orzechów lody waniliowe- opcjonalnie Na garnek z gorącą wodą kładziemy miskę i wrzucamy do niej czekoladę i masło. Jak wszystko ładnie się rozpuści odstawiamy aby wystygło. Jajka ubijamy z cukrem(...)puszystą masę i zmniejszamy obroty, dodajemy mąkę i rozpuszczoną czekoladę, cały czas miksując dodajemy potłuczone orzechy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st ok 30 minut. Bardzo dobrze smakuje z lodami waniliowymi
harrisaszklanki wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki kakao 3 szklanki mleka pełnego w proszku 3 paczki herbatników twardych - łamiemy na kawałki. bakalie: rodzynki, orzechy (mogą być rożne: laskowe, włoskie..) 3 szt wafli suchych kwadratowych - łamiemy na kawałki Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy garnek - najlepiej jeśli będzie on o grubych ściankach albo np żeliwny. Chodzi(...)blok się zsiadł. 12. Gdy blok się zsiądzie jest już gotowy do jedzenia SMACZNEGO!!! * PS: Ja w prezentowanej wersji użyłam tylko herbatników i orzechów włoskich - taki okrojony blok, najbardziej lubi moje dziecko
Kulinarnie z Polką na KresachJedno z naszych tegorocznych świątecznych ciast. Wymaga trochę pracy, jak każde ciasto warstwowe, ale zapewniam, że naprawdę warto! Przy jego przygotowaniu miałam niewielki udział, bo tylko orzechy zmieliłam, a całość wykonała Mama. Ciasto bardzo smaczne, w sam raz zarówno do popołudniowej kawy, jak i na przyjazd gości. Przepis z bloga Moje Wypieki. Składniki: Ciasto: 8 białek(...)drobnego cukru do wypieków 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów Czytaj dalej... Artykuł Kora brzozy pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuProste w wykonaniu, nawet z pomocą dzieci. Wystarczą 4 składniki aby przygotować pyszne bajaderki. Składniki 400 g pokruszonych biszkoptów 100 g zmielonych orzechów 100 g masła 200 ml mleka 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy pokruszone biszkopty, zmielone orzechy, … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyczekolady (min. 70%) 260 g masła 8 jajek 250 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z dwóch lasek wanilii 340 g mielonych migdałów lub orzechów skórka otarta z 3 pomarańczy sok z trzech pomarańczy Będzie dużo mieszania. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę na małym ogniu topimy razem z masłem(...)żółtek dodajemy wanilię i cukier. Ucieramy na puszystą masę. Dodajemy połowę czekolady z masłem i mieszamy, dodajemy resztę i znowu mieszamy to razem. Dodajemy szczyptę soli, migdały lub orzechy i skórkę pomarańczową i znów mieszamy. Białka ubijamy na lekko sztywno. Dodajemy połowę białek do masy czekoladowej i delikatnie łączymy, żeby masę rozluźnić, dodajemy resztę białek, mieszamy i wlewamy do formy
ladykitchenszklanki ziaren amarantusa/kaszy bulgur 2 szklanki maku niebieskiego rodzynki szklanka - 140g 30 g jagód inkaskich miód pszczeli lub cukier kokosowy 4 łyżki olej/oliwa 2 łyżki 1 szklanka orzechów – 100g (najwięcej włoskich) 1 szklanka płatów migdałowych sok ze świeżej pomarańczy lub skórka suszona 2 łyżki opcjonalnie laska wanilii Amarantus/kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mak zalewamy wodą i zostawiamy(...)napęcznieje i gotujemy do miękkości, odcedzamy. W między czasie płatki migdałowe, orzechy posiekane z cukrem/miodem pieczemy na blasze w piekarniku na termoobiegu przez ok 15 min. Uwolni się wspaniały aromat. Mieszamy amarantus/kaszę, mak i pozostałe składniki, jeśli wytworzy się nadmiar płynu odlewamy go i gotujemy, aż zgęstnieje i wytworzy się syrop. Wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoblachę, to zróbcie dwie krótsze, które można wsadzić do keksówek. Wtedy rolada będzie prostokątna, ale też smaczna. Domowa masa makowa: 250 g maku 25 g rodzynek 25 g posiekanych orzechów 25 g skórki pomarańczowej 50 g miękkiego masła 5 jajek szklanka cukru pudru Mak opłukujemy na sitku. Gotujemy przez 20 minut. Odsądzamy i ostudzony mielimy. Dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę
ladykitchenstanie, możemy pominąć i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami). Dodajemy mąkę mieszamy by nie powstały grudki dorzucamy masło i zagotowujemy co jakiś czas mieszając aż sos zacznie gęstnieć. Orzechy laskowe około garści ścieramy na tace o grubych oczkach lub drobno siekamy, prużymy na suchej patelni przez chwilę tak żeby się nie spaliły. Chipsy z pietruszki i buraka(...)smażymy ok 4 min tak by lekko się przypiekły i nabrały chrupkości. Mięso możemy ułożyć na zasmażanej czerwonej kapuście z jabłkami. Gotowym sosem polewamy mięso. Nakładamy puree selerowe. Orzechami posypujemy puree i mięso. Cały talerz przyozdabiamy chipsami z pietruszki i buraków. Smacznego
Piekielna Kuchnia Patisprawdzi się na świątecznym stole i zapewniam, że zasmakuje nawet największym mięsożercom! Składniki: - 5 pietruszek - 1 duży seler - 2 cebule - 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 50ml oleju (rzepakowego) - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka koperki - 0,5 łyżeczki lubczyku - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie(...)pietruszkę, seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut, aż zmiękną. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Do misy blendera wrzucamy duszone warzywa, ugotowaną kaszę, orzechy, sos sojowy i przyprawy. Całość miksujemy na gładko i przelewamy do keksówki - u mnie 21 x 11 x 7 cm. Pieczemy 40 minut. Studzimy przez całą noc. Smacznego
Be Fit Be Strongpieczonych buraków wg szefa Wojtka Lewandowskiego - taką własnie robiliśmy na spotkaniu składniki (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć na ruszcie, bez mycia i obierania, piec(...)Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, startym czosnkiem, dodać oliwę, miód i jeszcze raz dobrze wymieszać - można w słoiku. Sosem polać buraczki, posypać pokruszonym serem i orzechami. Podawać. Pyszne. Smacznego ! wpis powstał we współpracy z Gorenje Polska
Stare Garymandarynek 75 g nerkowców dodatkowo: 80 g ciemnej czekolady (75%) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Mąki przesiać, wymieszać ze skórką z mandarynek i drobno posiekanymi orzechami. Partiami dodawać do ciasta, na zmianę z sokiem. Gotowe ciasto uformoać w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie z ciasta(...)odrywać kulki nieco większe od orzecha włoskiego, formować z nich wałęczki długości 15 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić, można zatemperować. Przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę, formując mały otwór. Udekorować ciasteczka. Smacznego! Jutro ostatni wolny dzień przed urlopem, a tu jeszcze tyle do zrobienia
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia MASA MAKOWA 250g suchego maku 70g cukru 60g masła 60g miodu 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150g bakalii (u mnie: rodzynki, suszone morele i daktyle, migdały, orzechy włoskie) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać - dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz jajko(...)miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła, dodać mak, krótko podgrzewać, mieszając, masa powinna być gęsta, zdjąć z palnika, ostudzić - bakalie odpowiednio przygotować (rodzynki, migdały i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki - jajka wyjąć wcześniej z lodówki - białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do ostudzonego maku, wymieszać - białka ubić
Smakołyki Bereniki