Przepis na : deser
Szarlotka z lodami to klasyk wśród ciast. Co powiecie na urozmaicenie tradycyjnego przepisu o orzechową piankę? Składniki: 40 dag mąki 20 dag masła 1 łyżka smalcu 35 dag cukru 3 jajka 2 cukry waniliowe 1 kg jabłek 1 budyń wiśniowy lub malinowy 1/3 szklanki orzechów włoskich tłuszcz do formy lody Wykonanie: Z mąki, żółtek, 10 dag cukru i smalcu zagnieść ciasto, zawinąć w folię i przenieść na pół godziny do lodówki. W międzyczasie obrać jabłka, cienko pokroić i rozgotować w małej ilości wody z cukrami waniliowymi.... czytaj dalej...
Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com