orzechy - 16941 przepisów (strona:371/1130)

Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą 162

szynki w kawałku 2 cebule 50 dag pieczarek Sos: 2 łyżki majonezu (czubate) 2 łyżki keczupu (czubate) 1 łyżka ostrej musztardy Dodatki: ogórki konserwowe z chilli firmy Orzech kluseczki ziemniaczane - ciasto z przepisu na Byczki 1. Szynkę pokroić w mniejsze kawałki. Posypać ulubioną przyprawą, dodać tyle oleju, aby przyprawy dobrze się rozprowadziły. Odłożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej(...)pieczarkowym lub po prostu dolać wody, zagęścić mąką i doprawić "po swojemu". Ja swoje mięsko podałam z przysmażonymi kluseczkami i pysznymi, słodko-ostrymi ogórkami konserwowymi z chilli firmy Orzech - które naprawdę bardzo polecam - w święta wszyscy się nimi zachwycali, stanowiły nie tylko dodatek do obiadu ale i świetną zakąskę

Kto ugości moich gości?
Na dobry początek dnia: Granola kakaowa 134

Pyszna, kakaowo-kokosowa granola z wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca i miodem <3 Składniki na 1 słoik: 20 g łuskanego słonecznika 50 g płatków migdałów 220 g płatków owsianych górskich 20 g otrębów owsianych 50 g orzechów nerkowca 70 g wiórków kokosowych szczypta soli 200 g płynnego miodu 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oleju kokosowego CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Owsianka jak Kinder Bueno 200

Całość smakuje jak znany batonik Kinder Bueno, a nawet lepiej! :) Składniki : 4 łyżki płatków owsianych 250 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka ciemnego kakao orzechy włoskie Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Proszek budyniowy rozmieszać w małej ilości mleka. Pod koniec gotowania płatków wlać rozmieszany budyń i mieszając gotować na małym(...)ogniu przez minutę, aż zgęstnieje. 2/3 owsianki przelać do miseczki. Do pozostałej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ułożyć na jasną warstwę. Orzechy włoskie posiekać i posypać danie. Podawać na ciepło. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Sernik Babci Krysi 359

sera półtłustego, odciśniętego 300 g cukru pudru 250 g masła 10 jajek 1 op. cukru wanilinowego 50 g skórki pomarańczowej 100 g rodzynek garść posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę: 250 g serka mascarpone sok z 1/2 cytryny 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy wiórki kokosowe do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA(...)ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasną masę. Cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy ser. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Wsypujemy skórkę pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Sernik pieczemy ok. 60 minut, aż środek będzie sprężysty, a krawędzie zarumienione. Wyciągamy i odstawiamy

My Culinary Art
Pasztet z czerwonej soczewicy 134

świątecznym stole. Możesz zrobić go sama, a satysfakcja murowana. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy- 230 g 100 ml oliwy 2 cebule 2 marchewki 1/4 korzenia selera 3 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła orzechowego sól, pieprz, kmin rzymski 3 jaja L masło i bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: soczewicę wypłukać na sitku, zalać 2 szklankami bulionu i gotować(...)dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do cebuli i smażyć powoli, aż zmiękną, zrumienią się i nabiora słodyczy. Pod koniec smażenia dorzuć przyprawy wymieszaj warzywa z soczewicą, masłem orzechowym i orzechami. Uzupełnij przyprawy, pamiętaj, że po dodaniu jaj smak pasztetu będzie łagodniejszy keksówę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp roztrzep jaja, wymieszaj z masą soczewicą, wlej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Monte 330

Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Czekoladowy krem:   400 ml śmietanki 30%, 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady,  100g orzechów laskowych (użyłam Helio ). Śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki podgrzać tak, by czekolada się rozpuściła, lecz nie gotować! Bardzo mocno schłodzić. Następnie ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na krem mleczny(...)Wierzch posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Ola in the kitchen

Z miłości do słodkości
Babka z batatami 144

batatów 250 g miękkiego masła 100 g nugatu 100 g cukru 4 jajka 175 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g mielonych orzechów laskowych 1 łyżka rumu polewa: 125 g masła 85 g cukru pudru 25 g kakao 1 listek żelatyny dodatkowo: 15 g krokantu orzechowego Bataty obrać, zetrzeć na tarce o drobnych(...)oczkach, odcisnąć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i orzechami. Masło utrzeć z cukrem i nugatem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać rum i bataty, połączyć. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyspanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pesto bazyliowo-pietruszkowe 132

drobno startego parmezanu (może być również bursztyn, grana padano, dziugas albo inny twardy ser) ½ szklanki oliwy 3 łyżki pestek słonecznika (ok. 35 g; można pomieszać lub zastąpić innymi orzechami) sól pieprz Czosnek obrać i zmiażdżyć. Listki opłukać i dobrze osuszyć. Pestki (orzechy) można podprażyć na patelni. Czosnek utrzeć w moździerzu ze szczyptą soli. Dodać bazylię, pietruszkę i ser. Utrzeć razem

Pełny talerz
Polędwiczki w orzechowej skorupce z pieczonymi jabłkami 150

jabłek jako dodatek polecam także selerowo-ziemniaczane purée (przepis wkrótce). Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 200 g wyłuskanych orzechów laskowych 2 jaja 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki miodu 2 łyżki klarowanego masła 3 duże twarde jabłka (najlepiej lekko kwaskowate, jak np. ligol) sól świeżo mielony pieprz Polędwiczki umyć(...)olejem, natrzeć solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na patelni roztopić 2 łyżki klarowanego masła. Obsmażyć mięso 2-3 minuty z każdej strony. Orzechy posiekać, wymieszać z 2 łyżkami miodu, jajami i bułką tartą. Przygotowaną masą oblepić polędwiczki. Piec ok. 15 minut w 180°C. Jabłka przekroić tak, aby wyciąć ze środka plaster

Pełny talerz
Mazurek czekoladowy 145

żółtko surowe 70 g cukru pudru szczypta soli skórka z 1/4 cytryny Składniki na nadzienie: 100 g czekolady mlecznej 80 g czekolady białej 50 g czekolady gorzkiej ulubione orzechy i bakalie CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka(...)czekoladę mleczną, rozpuszczamy tak jak białą. Dekorujemy 4 kwadraty sąsiadujące z białymi, ozdabiamy bakaliami (u mnie suszone morele). Na koniec rozpuszczamy gorzką czekoladę, dekorujemy 2 ostatnie kwadraciki, ozdabiamy np. orzechami nerkowca. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wyciągamy z lodówki jakieś 30 minut przed podaniem, aby czekolada trochę "odtajała". Smacznego! :) Uwagi: Zanim nałożymy czekoladę, możemy na każdy kwadracik nałożyć

My Culinary Art
Owsiane dzień dobry! 146

sposobów pokażę na dzień dobry:) Składniki: 2 łyżki stołowe płatków owsianych (nie błyskawiczne) Siemię lniane (1 łyżeczka) Rodzynki (kilka sztuk) Pestki dyni (łyżeczka) Słonecznik (łyżeczka) Jagody goji (kilka sztuk) Orzechy włoskie (kilka sztuk) Gruszka (średniej wielkości) Konfitura z czerwonej porzeczki Przygotowanie: Płatki owsiane, siemię lniane i rodzynki zalewam zagotowaną wodą, kilka mm ponad poziom płatków. Zostawiam pod przykryciem(...)przygotowując się do pracy, więc pozostały czas, poświęcam na ogarnianie siebie;) Kiedy nasza owsianka spęcznieje i zrobi się gęsta przekładamy ją do miseczki mieszamy z pokrojoną gruszką, jagodami goji, orzechami, pestkami dyni, słonecznikiem. Na górę proponuję kleks konfitury, moja ulubiona to ta z czerwonej porzeczki lub wiśni, żeby owsianka stała się waszą ulubioną owsianką, polecam kleks waszej ulubionej konfitury

Pause Gotowanie!
Rozgrzewający krem pomidorowy z pieczoną papryką a'la Gordon Ramsay 225

skórki Rolnik ząbek czosnku suszona papryczka chilli (opcjonalnie przyprawa) 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 2 łyżki stołowe oliwy z suszonych pomidorów 3-4 suszone pomidory z oliwy garść orzechów włoskich Przyprawy: sól, bazylia, cząber, oregano, lubczyk, słodka papryka, tymianek, cukier brązowy Przygotowanie: Kroję pomidory w ćwiartki, paprykę w paski, czosnek siekam w cieniutkie plasterki. Blachę wykładam papierem do pieczenia(...)smaku, komu mało radzę dosolić;) aby pozbyć się kwaskowatości, w jednej łyżce wody rozpuszczam 1/2 łyżeczki brązowego cukru i dodaję do kremu. Rada: Do podania polecam posypać gotowy krem orzechami, smakuje niesamowicie. Można też użyć jogurtu, śmietanki lub parmezanu. Smacznego

Pause Gotowanie!
Ciastka owsiane z żurawiną 222

walczą ze sobą, polecam dodać posiekane kawałki gorzkiej czekolady, bądź większą ilość suszonych owoców. Ciastka są średnio słodkie i bardzo sycące!:) Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych 2/3 szklanki orzechów włoskich 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki wody Żurawina (ok 100 gram) Siemię lniane (3 łyżeczki) Pestki dyni (3 garście) Miód (3 łyżki) Przygotowanie:  Płatki miksuje na mąkę. Orzechy

Pause Gotowanie!
Farfalle z pesto pietruszkowo-bazyliowm 245

wstążeczkami.  Składniki: Świeża bazylia (liście z jednej doniczki, którą najczęściej można kupić w każdym markecie) Świeża pietruszka (2 pęczki) Pół szklanki oliwy z oliwek Garść słonecznika Garść orzechów nerkowca 100 gram startej mozzarelli  Pieprz, Kurkuma, Sól morska, Ząbek czosnku Makaron durum (ok 500 gram) Przygotowanie: Liście pietruszki oraz orzechy siekam. Łącze je z liśćmi bazylii, oliwą z oliwek

Pause Gotowanie!

Proponowane wyszukiwania