zrobić sobie "przerwę na herbatkę" (no dobra, na facebooka) miseczka była pusta. Czary? Magia? SKŁADNIKI: - Bukiet 3 świeżych sałat, - Pomidory, 3-4 (najlepsze malinowe), - Pikle z ogórków (Polecamy "Orzech") - serek ziarnisty, - majonez (najlepiej domowy) 2-3 łyżki, - oliwki czarne, - oliwki zielone, - papryka czerwona spora, - prażone ziarna dyni, - prażona mieszanka ziaren i ziół "Ziołowo Mi" - czosnek główka, - czosnek niedźwiedzi , - cebula(...)Dodajemy je do wielu potraw i układamy na kanapkach lub jemy jako swoistą przekąskę. Trudno więc było pogodzić się z ich brakiem do czasu przetestowania "Pikli z ogórków" firmy ORZECH - tu musimy pochwalić zawartość słoiczka (a w zasadzie byłą zawartość). Jesteśmy nimi totalnie zaskoczone bo do tego typu rzeczy podchodzimy z dystansem. Są przepyszne, smakują jak domowe (a nawet lepiej
Wypisz WymalujCzekolada, orzech, kokos – czyli niezawodne trio na pyszny, słodki i efektowny tort. SKŁADNIKI: CIASTO: 8 jajek 25 dag zmielonych orzechów (dowolne:laskowe, włoskie, ziemne) 25 dag mąki 25 dag cukru Mały proszek do pieczenia Łyżka oleju BLAT KOKOSOWY: 6 białek 6 łyżek cukru pudru 50g wiórków kokosowych MASA: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła Słoik kremu Snickers (500g) DEKORACJA
Pyry na Gazniebieskiego mleka w proszku ( 700 g) ½ szklanki wody lub mleka 1 1 1/5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 paczki herbatników petit, 10 dag orzechów Można dodać także : wiórki kokosowe i pokrojone drobno bakalie) Sposób wykonania: Margarynę rozpuścić, dodać cukier, kakao a następnie pół szklanki wody lub mleka. Wymieszać, dodać mleko w proszku(...)wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone na koniec wrzucić do masy połamane ciastka i orzechy. Wszystko razem wymieszać Pozostawić do wystudzenia. Smacznego
Na słodko lub wytrawniejajka 100 g cukru 2 łyżki mleka ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki esencji migdałowej Lukier czekoladowy: 100 g cukru 1 białko 30 g kakao sok z ½ cytryny Do przybrania: Orzechy laskowe, włoskie, Migdały, oraz inne suszone bakalie Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Płatki zarumienić na patelni lub w piekarniku, ostudzić i wymieszać z mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i połączyć(...)temperaturze 190 stopni C. Przygotować polewę: 1 białko ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej piany dodać sok z cytryny i kakao. Ostudzone ciasto polukrować i udekorować orzechami, migdałami, suszonymi owocami i pomarańczami. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemargaryny Kilka kropel olejku waniliowego. Składniki na bezę: 3 białka 200 g cukru pudru Dodatkowo bakalie : rodzynki, żurawina i inne. 1 -2 łyżki płatków migdałowych, mogą być tez orzechy (dobrze by było , żeby były obrane). Sposób wykonania : Żółtka oddzielić od białek. Z mąki, żółtek, margaryny, proszku do pieczenia i cukru zagnieść dokładnie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię(...)Wycięte ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce a następnie nakładać na nie łyżką lub szprycą gotową bezę, udekorować wierzch płatkami migdałowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami. ( Ponieważ zostało mi dużo bezy dodałam do niej kakao i upiekłam bezy). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone powinny mieć złotawy kolor. Wyjąć
Na słodko lub wytrawniecukru do wypieków 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 3 jajka 2 łyżeczki olejku waniliowego 100 g czekolady gorzkiej ( 70 % kakao) 100 g suszonych śliwek 100 g orzechów włoskich 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo na wierzch: 70 g gorzkiej czekolady bakalie do przybrania Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)koniec ucierania dodać stopniowo jajka, olejek waniliowy i rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki, Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 – 60 minut
Na słodko lub wytrawniesize:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dzisiaj drugi przepis na pyszną roladę z karpia w wykonaniu mojej siostry. Polecam :-) Składniki: 1 karp 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 3 łyżki śmietany Sól, pieprz do smaku. Sposób wykonania: Rodzynki namoczyć. Delikatnie oddzielić mięso ryby od skóry, usunąć ości. Mięso z karpia, namoczone rodzynki, śmietanę, orzechy
Na słodko lub wytrawnietolerują lub unikają świadomie glutenu. 200 g gorzkiej czekolady 150 g brązowego drobnego cukru 80 g masła 2 jajka 30 g skrobi kukurydzianej 1 łyżka kakao 100 g posiekanych orzechów (ja użyłam laskowych) Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić w kostkę. Składniki umieścić w misce. Miskę postawić nad garnkiem z gotująca się wodą. Mieszać aż powstanie gładka masa(...)Miskę zdjąć z garnka. Jajka lekko ubić z cukrem, dodać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Dodać kakao i skrobię. Dokładnie wymieszać. Wsypać orzechy. Niezbyt dużą foremkę o dowolnym kształcie wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do foremki. Piec 20 – 30 min w temperaturze 180°C. Ciasto powinno być wilgotne w środku. Wystudzić
maniapieczeniaByły już cupcake z Oreo teraz czas na Pieguski. Jednak z premedytacją wybrałam te z orzechami laskowymi ponieważ ciasto babeczki jest z czekoladą oraz orzechami laskowymi (mogą być migdały), a do kremu dodałam jakże uwielbianą Nutellę. Jednym słowem uczta dla łasucha . Nowy post Pieguskowe cupcake pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcesłodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową. SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie) 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 3 białka ok. 1/2 szklanki cukru 1 mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę ciasta, by udekorować wierzch) nakłuwamy(...)widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni. Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta. Pieczemy w temp. 190 stopni około 20 minut (do czasu
ZofianaJednak efekt końcowy rzeczywiście mnie zaskoczył, czekoladki rzeczywiście smakiem bardzo przypominały kupne toffifee;)) Składniki: 100g masła, 1/2 szklanki cukru, 100ml śmietanki 30% + 1 łyżka, 50g orzechów laskowych (użyłam Helio) , 80g mlecznej czekolady. Wykonanie Masło, cukier i 100ml śmietanki zagotować i, stale mieszając, gotować na małym ogniu około 30-35 minut. Należy bardzo uważać(...)masa się nie przypaliła! Następnie od razu masę przekładać do foremek na czekoladki, mniej więcej do połowy wysokości. W każdej czekoladce zanurzyć po jednym całym orzechu laskowym. Ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z łyżką śmietanki 30% stopić na parze. Czekoladą zalać wierzch czekoladek. Schładzać kilka godzin. Źródło: Kawa cynamonem
Z miłości do słodkościjest to, że znikają tak nagle jak się pojawiają. Cudem udało się choć kilka zatrzymać celem uwiecznienia.Składniki:połowa tabliczka mlecznej czekoladypołowa tabliczki białej czekoladytrzy kostki gorzkiej czekolady1/2 szklanki orzechów laskowych5 łyżek mleka zgęszczanego1 łyżka mleka w proszkuPrzygotowanie:Mleczną i białą czekoladę łamię na kawałki i wkładam do osobnych miseczek. Najpierw miseczkę z białą czekoladą ustawiam na garnku z wodą(...)nakładam kolejną warstwę czekoladą i ponownie wkładam do lodówki, czynnośc powtarzam jeszcze raz.W czasie kiedy foremka chłodzi się w lodówce przygotowuję nadzienie.Do pozostałej białej czekolady dodaję mleko zagęszczane, zmielone orzechy i mleko w proszku. Dokładnie mieszam i ponownie ustawiam w kąpieli wodnej i mieszam aż do momentu kiedy masa zgęstniej.Przestudzoną masę nakładam do czekoladowych foremek. Delikatnie wstrząsam foremką
Magiczna kuchnia Dariimógł cieszyć się własną upieczoną foremką. Szybki przegląd produktów w domu co by tu wykorzystać i tak powstał skład owsianki pieczonej. W małej kokilce ku mojej radości połączyły się orzechy, kokos, suszona żurawina, słonecznik mus jabłkowy, który wcześniej zrobiłam i oczywiście cynamon. Wielka bomba energetyczna w sam raz na obecną porę roku. SKŁADNIKI : ( z tej porcji upiekłam 4 kokilki wielkości(...)szklanki płatków górskich (szklanka 250 ml)1,3 szklanki orzechów (połączyłam włoskie, migdały)3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru tczcinowego ( 3 łyżki wykorzystałam do musu z jabłek )garść suszonej żurawiny 3 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczkę cynamonu 3 jabłka 1 jajko 250 ml mleka 3 łyżki oleju
Basia w kuchniszklanki mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/3 szklanki cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoszczypta soli1 jajko 100 g roztopionego masła2 banany1 marchewka1 łyżeczka cynamonu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i cukier. Roztopione masło studzimy i następnie mieszamy z jajkiem . Wlewamy do miski z mąką i miksujemy. Banany(...)rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta razem z marchewką startą na małych oczkach i posiekanymi orzechami. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do małej tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu).Krem:250 g serka mascarpone100 g białej czekoladyorzechy włoskie do dekoracjiCzekoladę roztapiamy w kąpieli
Smakowity Blog Kulinarnywpadłam na niego również u dorotuś. "Składniki:3 dojrzałe banany1/3 szklanki roztopionego masła3/4 szklanki cukru1 roztrzepane jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 szklanki mąki pszennejgarść orzechów włoskichszczypta soliSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 170`C.W misce mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Orzechy łuskamy i miażdżymy, dodajemy do masy. Ostatnim krokiem
Słodkie Przyjemności